Enligt siffrorna är jag tjock och ohälsosam

I så gott som hela mitt liv har jag varit fysiskt aktiv. När jag var liten var jag med i en gymnastikgrupp samt friidrottade, och sen dess har jag hållit på med allt från judo och ridning till dans och gym. Jag vågar nog påstå att jag sen jag var tio år alltid har haft en hobby som involverat att röra på sig, att spela instrument och rita har liksom aldrig varit min grej. För ett par år sen var det ännu dans som stod i fokus, men nu på sistone har jag nästan helt och håller övergått till gymträning. Under en "vanlig" träningsvecka går jag till gymmet tre gånger, är ute och går ca 5 kilometers sträckor tre gånger och stretchar 2-3 gånger. Ibland simmar jag, samt joggar eller kör intervallträning. Att träna är en rolig och viktig del av mitt liv, om jag inte tränar mår jag inte bra. 
 
Jag har också alltid varit en riktig gottegris som älskar choklad, men som annars äter nyttigt. Sen jag flyttade hemifrån har jag sett till att öka på både grönsaks-, bär- och fruktintaget, byta alla veteprodukter mot fullkornsproduker, få i mig tillräckligt med protein, och så vidare. Jag äter hellre höna/fisk än rött kött, jag dricker mycket vatten, jag röker inte, jag försöker att inte stressa, jag äter regelbundet (morgonmål, lunch, mellanmål, middag, kvällsbit), jag kommer ihåg att vila och jag dricker alkohol väldigt sällan. Dessutom har jag minskat på godisintaget riktigt ordentligt. Med andra ord skulle jag nog våga påstå att jag lever ganska hälsosamt. 
 
Min kroppsform har varit rätt likadan så länge jag bara kan minnas. Jag har alltid varit lång, jag har alltid haft grov benstruktur (stor omkrets kring hand- och fotleder och så vidare), jag har alltid haft väldigt breda höfter och jag har aldrig varit en av dem som tillhör de riktigt smala tjejerna, men ändå har jag alltid klassat mig som "normalviktig" och aldrig haft några större problem med att tycka om min kropp. Vågen sket jag i för länge sen, för jag har inte sett någon nytta i att hålla på och väga mig. Istället har jag tränat för att jag vill det, och följt med förändringarna i spegeln. Visst har all gymträning lett till förändringar, och visst har jag annars också pendlat en del i vikt, men jag har ändå alltid känt mig "normalstor". 
 
Nog finns det saker jag önskar att vore annorlunda, men jag har envist försökt lära mig själv att acceptera min kropp och tycka om mig själv, och jag har till och med lyckats med det rätt så bra, för när jag för en tid sen tittade på mig själv i spegeln kände jag mig nästan riktigt nöjd med det jag såg. Men sen, sen kom dagen då jag skulle göra en astmautredning och jag blev tvungen att fylla i längd och vikt. Jag talade om för tanten som skulle genomföra undersökningen att jag inte riktigt visste vad jag vägde, och hon bad mig att ställa mig på vågen. Vips gick alla tankar jag hade om mig själv och min kropp upp i rök
 
Jag gick hem och försökte intala mig själv att man ska strunta i vad vågen visar, men det var inte så lätt. Siffrorna gnagde i mitt huvud, och några dagar senare gjordes en till undersökning på mitt initiativ, Jag knäppte bilderna nedan strax före undersökningen, och sen var det en väldigt nervös flicka som for hemifrån. Någon timme senare kom nästa käftsmäll, enligt siffrorna var jag nämligen både överviktig och ohälsosam. 
 
 
 
Maskinen spottade ut ett papper som visar att jag min fettprocent i kroppen är för hög, och inte bara hög, utan extremt hög. Speciellt på magen hade jag alldeles för mycket fett. Jag vägde helt för mycket och mitt BMI var för högt (vad BMI är kan ni läsa här). På basis av siffrorna fick jag en varning för min livsstil. 
 
Vad gjorde jag då, när jag hade fått veta att jag var sådär himla tjock? Nå, först grät jag, och sen satte jag mig på konditionscykeln och trampade tills jag hade en pöl av svett under mig. Efter det gick jag hem för att granska bilderna jag hade tagit på morgon, för jag kunde ju inte förstå hur jag hade kunnat missa att jag minsann hade gått och blivit grovt överviktig. Så jag gick igenom bilderna och vände och vred mig framför spegeln, men jag kunde ändå inte för något i världen se en grovt överviktig tjej framför migVisst har jag mera massa än jag hade för ett år sen, men g-r-o-v-t  ö-v-e-r-v-i-k-t-i-g  med  e-x-t-r-e-m-t  h-ö-g  f-e-t-t-p-r-o-c-e-n-t  och  f-a-r-l-i-g  l-i-v-s-s-t-i-l? Nix, jag såg det bara inte. 
 
Jag lyckades lugna ner mig själv, och plötsligt var jag inte så ledsen längre, istället var jag mest arg. Vad är det riktigt för sjuka krav man ska leva upp till i dagens samhälle för att bli klassad som hälsosam? Hur jävla platt mage måste man egentligen ha för att inte ha för mycket fett runt midjan? Vad måste man riktigt ha för storlek på kläderna, när M tydligen är helt för stort? Hur många gånger per vecka måste man riktigt träna om fem gånger inte är tillräckligt? HUR SKA MAN RIKTIGT GÖRA FÖR ATT RÄCKA TILL?
 
Jag tänker på unga människor som går på t.ex. hälsogranskningar, där man utgår ifrån just vikten, längden och BMI för att avgöra om någon är för tjock/för smal och hälsosam/ohälsosam. Referensväderna man utgår ifrån i t.ex. BMI påverkas av så många olika saker såsom just benstruktur, muskelmassa och så vidare, att man inte kan säga om någon lever ohälsosamt eller inte utgående ifrån endast det värdet. Jag menar, det är väl rent utsagt löjligt att min livsstil klassas som farlig, när jag äter hälsosamt, rör på mig, inte röker, knappt dricker alkohol, och så vidare. Tänk om en person som dricker limsa/energidricka varje dag, äter pizza till lunch och hamburgare till middag, dricker sig full två gånger i veckan, röker ett tobakspaket om dagen och aldrig motionerar ändå är smal, är den personen HÄLSOSAM bara för det då?! För då skulle ju BMI värdet visa ett "lågt och hälsosamt" värde ändå. 
 
Jag önskar att jag aldrig hade ställt mig på den där förbannade vågen, då hade jag fått fortsätta att känna mig nöjd med mig själv och min livsstil, för nu känns det som att jag inte har rätten att göra det längre. När jag gick till gymmet igår kändes det inte alls lika roligt som vanligt att gå dit, för vanligtvis går jag ju dit för att jag vill, men nu borde jag ju känna mig tvungen att gå dit när jag klassas som ohälsosam och överviktig. Tänk hur mycket några siffror kan förstöra. 
 
Jag vet inte riktigt vart jag vill komma med den här texten, förutom att jag tycker det är rätt sjuka krav man ska leva upp till idag. Jag vet att det finns många smala människor som kämpar allt de kan för att gå upp i vikt, jag vet att det finns många överviktiga som kämpar allt de kan för att gå ner i vikt, och jag vet att det finns det såna som varken känner behov av att gå ner eller upp i vikt. Oavsett om man tillhör dem som vill gå upp eller ner i vikt så klassas man antagligen inte som "hälsosam", och man får hela tiden nya siffror att sträva efter. "Nu behöver du bara gå upp fem kilo till", "Gå ner 10 kg till så når du din målvikt", och så vidare. Jag var en av dem som varken kände behov av att gå upp eller ner i vikt, men tydligen ska man inte få vara nöjd då heller, utan även då behöver man ändå några siffror att sträva efter. Och jag blir så fruktansvärt TRÖTT på alla dessa siffror, räcker det inte att man har som mål att leva hälsosamt?!
 
Om min kropp klassas som en kropp som har alldeles för mycket fett för att klassas som hälsosam, och min livvstil klassas som farlig, ja då vet jag nog inte vad man riktigt ska sträva efter mera. Tydligen är det som varit "normalt" och hälsosamt i mina ögon, inte alls samma sak mera. Jag undrar nog inte alls varför så många unga drabbas av ätstörningar, har dålig självkänsla och dåligt självförtroende samt känner en alldeles för stor press på att prestera i dagens samhälle. Altså hemska saker, man blir ju nästan mörkrädd. Varför skall det bara stirras blint på siffror? Jag tycker absolut inte att du är tjock.. förstår mig inte på dagens samhälle. Stackars barn som skall växa upp till detta

Svar: Ja, det här med siffror kan nog ifrågasättas..
Daniela

Helt sjukt måste jag säga, förstår inte varför de får göra sånahär undersökningar ifall man inte t.ex. vill och behöver gå ner i vikt och speciellt inte på unga människor. Tänk att även hälsovården kräver att vi skall vara storlek 0 för att duga. Hoppas att du hittar tillbaks till ditt nöjda jag snart!

Svar: Gjorde dock undersökningen helt frivilligt, det var inget jag blev "tvingad till"
Daniela

Anonym


Är man muskulös och tränar mycket kan man ej kolla på bmi, för isåfall skulle alla med mera muskler vara "överviktiga"
När vi gör hälsoundersökningar konsentrerar vi oss mera hur man mår och hur mycket man tränar och äter istället föratt kolla på vägen. Du e fin som du är!!

Svar: Tack för din kommentar!
Daniela

Anonym


Enligt de där BMI-siffrorna är jag grovt underviktig och har alltid varit. Hela min familj har en väldigt lätt benstomme och varken jag eller min bror går upp i vikt hur mycket vi än försöker. Minns då jag läste på ett hälsokunskapsprov i gymnasiet och det stod att är ens BMI under det här så har man en ätstörning och jag bara "jahass". Där och då kom jag fram till att BMI-systemet är bullshit.

Skulle vara intressant att gå en sådan där fettprocentsundersökning för jag är ganska säker på att min procent skulle vara hög. Jag rör aldrig på mig, äter alldeles för mycket skit och har inga muskler. Allt annat än hälsosam. Men smal.

Svar: Men VA?! HUR kan de lära ut sånt i skolan, det är ju så felaktigt det bara kan bli! Usch vad arg jag blir!
Daniela

Men det måste ju varit något fel med maskinen, du är ju helt i toppskick! BMI är ju dessutom helt förlegat, alla toppidrottare med mycket muskelmassa beräknas som feta om man utgår efter BMI!

Svar: Ja, BMI går nog inte riktigt att lita på. Fettprocentmätningen borde dock vara tillförlitlig..
Daniela

Ajmen herregud ändå va missvisande sådana tester kan vara! Har faktikst bojkottat BMI & viktmätning i flera år, men konstigt nog så ska det följas upp nu under graviditeten. Förstår att man vill följa med viktökningen men vet inte vad det är för vits att barnmorskan daterat när jag spräckte gränsen för normalvikt (enligt BMI) och blev överviktig. (behövdes +5 kg från startvikt för att bli överviktig och jag var ypperligt nöjd med min friska kropp innan).

Svar: Normalvikt KAN inte räknas utgående ifrån BMI, förstår inte varför det ännu används..
Daniela

Maskiner som spottar ut papper vet ingenting om något. Kasta pappret vidare till papperskorgen bara tycker jag:). Kram fina du!

Svar: Kram Anne, du är saknad här i Finland!
Daniela

BMI är det sämsta någonsin för alla har olika kroppar <3 och din kropp är helt underbar

Svar: Oj tack så mycket!
Daniela

Jaa..Läst ditt inlägg efter att jag skrev mitt och håller fullständigt med. Sjukligt sen att du blir kallad för överviktig?! BMI sket jag i för längesen eftersom jag alltid blivit rankad som överviktig (dock är det benmassan + muskelmassan som väger på mig). Jag fullkomligt hatar allt som har med vikthets att göra och väljer liksom du att leva ett hälsosamt och glatt liv - varför sätta energi på att noja över vikten liksom? :)

Ha en bra dag, tack för att såna som du finns!

Svar: Tack för din kommentar! :)
Daniela

Nej alltså fyfan!!!!! Ner me papre i roskisen, sånde behöv du it tänk på! Din kropp e no så fin som an e <3<3<3

Svar: <3 Tack vännen
Daniela

Det största med hela den här grejen tycker jag är hur fint det är att du vågar skriva om det och öppet säga emot och försöka påverka. Heja!

Svar: Tack!!
Daniela

Nu ifrågasätter jag verkligen tillförlitligheten av de mätningar maskinen spottade ut... Jag ser bara en kropp som ser ytterst stark ut, på bilden. Muskler väger, punkt.

Svar: Mm nå personen som gick igenom resultaten med mig tyckte också att resultaten kanske inte riktigt var vad personen väntat sig, men maskinen borde vara tillförlitlig och allt i undersökningen hade gått rätt till, så.
Daniela

Sånde fettprocent mätare e oftast bullshit. Finns så många billigare varianter av såna som visar helt va di vill! Vi mätte fettprocent på varandra i skolan med en skit maskin som visade att alla hade en fettprocent på 30-40% alltså fetma. Och alla i klassen är normalviktiga/smala. Fast förstod att du blivit mätt på sjukhus, så där tycker man ju att di sko ha satsa på en såndär svindyr maskin som kanske mäter lite mer rätt? Är trött på att man stirrar sig blind på "vad är normalt skalorna" istället för att se på människan. Ifall man mår bra, är frisk och äter bra o rör på sig så borde man int haka upp sig på nån siffra som ligger lite högt eller lågt.

Svar: Jo, det var nog en riktigt "ordentlig" maskin som mätte, som borde vara pålitlig.
Daniela

Nathalie


Hej! Jag studerar till hälsovårdare och i skolan just nu så har vi lärt oss att BMI är väldigt gammalmodigt, just för det att det nästan aldrig stämmer om man tränar o.s.v så jag tror att man i framtiden kommer att sluta att använda BMI, men det kan ta en stund förrän vi är där.

Svar: Ja nå jag har nog också för länge sen slutat lita på BMI, men som du säger tar det säkert en stund förrän vi är där.
Daniela

Men vad sjukt! Du är ju långt ifrån övervikt!

Svar: Nå inte hade jag själv heller sett mig som överviktig, men detta är tydligen siffrorna man går enligt idag..
Daniela

Otroligt bra skrivet! Och du är jättefin! <3

Svar: Tack så mycket! <3
Daniela

Att ens en läkare/hälsovårdare lät dig ta emot såna påståenden utan att tillägga att det nog inte riktigt stämmer?! Man ser ju direkt att din kropp är hälsosam!

Dagens samhälle är helt sjukt...

Svar: Det var varken en läkare eller hälsovårdare som lät mig ta emot resultaten från den andra undersökningen, men nog en person som är utbildad inom vården.
Daniela

Henrietta Nylund

http://ettass.blogg.se/


Helt sjukt! Du ser verkligen inte ens nära ut som att du skulle vara överviktig eller ha skyhög fettprocent! Helt sjukt att olika värden kan ge såna resultat, de kan ju inte betyda något om de visade så fel!

Svar: Jag har också funderat kring det nu, att det är ganska sjukt att det verkligen är de referensvärdena som används idag, som visade att jag är väldigt överviktig.
Daniela

Tack för att du tar upp det här. Själv var jag också "extremt överviktig" enligt BMI och fettprocenten var alldeles för hög. Jag reagerade också med enorm besvikelse och gråt, för att sen försöka träna bort känslan. Men den liksom lämnade kvar tills jag gick hem och kollade mig själv i spegeln. Nej fy fan, du är bra som du är (och absolut inte överviktig) och samma gäller mig. BMI borde inte få vara en "mätstock" för samhället.
Ta hand om dig och din alldeles perfekta kropp!

Svar: <3
Daniela

Sjukt viktigt inlägg! Det är ju helt förfärligt att man ännu idag ska stirra sig blind på vågen och andra siffror inom vården. Du är ju allt annat än överviktig och ohälsosam. Du ser ju så stark och hälsosam ut som man kan bli!

Svar: Tack ska du ha Jenny!
Daniela

Jag väger 67, och jag är lika smal som jag var när jag vägde 58. mer muskler nu dock..

Svar: Ja, där ser man att muskler väger.
Daniela

Jamen du är ju hur fin som helst!! Släng pappret och glöm kommentarerna tycker jag också. Jag studerar också nu till sjuksköterska och BMI är väldigt föråldrat. Jag var också på hälsogranskning nyss och hälsovårdaren påpekade för mig att jag var överviktig och undrade om jag förstod. Jag berättade om min hälsosamma livsstil och att jag har en hel del muskler och hon förstod sedan. Visst har jag en del fett också men överviktig skulle jag inte kalla mig!

Svar: Men det är just detta jag tycker är så sjukt, att det är DU som ska bli tvungen att förklara detta åt en person INOM VÅRDEN.
Daniela

Nej fy f*n för BMI ändå. Speciellt om man har kraftigare skelett och dessutom styrketränar (hallå, muskler väger en hel del det med och det syns väldigt tydligt att du har en hel del muskler). Enbart om man har smalt/medeltjockt skelett och inte bygger muskler genom nån form av träning alls kan man ens lite använda det som en sorts måttstock. Om ens då, för om man har lite muskler pga att man mest sitter i soffan och BMI därför visar på "lagom" betyder det ju inte att man har en hälosam kropp. Smal är alltså inte automatiskt lika med hälosamt - det mesta hänger på HUR man lever, inte vad vågen säger. Det kan rent av finnas överviktiga människor som har en friskare kropp än en del smala/normalviktiga människor.

Svar: Jag håller fullständigt med dig om att en överviktig kan ha en friskare kropp än en del smala/överviktiga!
Daniela

Helt sjukt! Du som faktiskt e en riktig förebild för unga människor me din livsstil! Skit i domde dontan som int ens kan se me egna ögon hur en överviktig person sir ut. Du e långt ifrån han kategorin! Du har en drömkropp du ska va stolt över!

Kram på de vännen <3

Svar: Tack Felli, kram <3
Daniela

Linn


Sålänge du är nöjd och glad över din egen insats så ska du nog bara slänga BMIt i papperskorgen!
Jag ser mig själv som normalviktig fast jag kanske har lite extra "fett" på kroppen. Jag äter hälsosamt på veckodagarna och till helgen unnar jag mig något gott. Jag känner mig nöjd i min kropp även om mitt BMI skulle säga motsatsen.
Stå på dig och lita på din egen instinkt :)
Kan ju nämna att jag tycker att du har en drömkropp!

Svar: Tack för den kommentaren!
Daniela

Jättebra inlägg. Amen!
BMI sku behöv skippas helt och hållet. Vad som egentligen betyder något är ju vad man gör om dagarna. Rör man på sig, äter hälsosamt och trivs med sina vänner, jobb och hobbyer så spelar inte vikten någon roll.
Att någon inom hälsovården tycker att du skulle behöva gå ner i vikt e ju knäppt. Du har ju abs :D
Normalviktig/underviktig/överviktig? skit samma.
Du är jätteviktig.

Svar: Tack Josefin!
Daniela

Felicia


Jobbar själv som personlig tränare och hälsocoach och skulle väl spontant gissa på att din fett% ligger över de normala gränserna men dock inte någon grav övervikt! En bred benstomme ger ett kraftigare intryck av kroppen men påverkar dock inte vikten nämnvärt. BMI är dock ett väldigt dåligt mätvärde och stämmer på endast en del av befolkningen. Sen bör tilläggas att en högre fett% också kan vara genetisk, somliga kroppar håller automatiskt mer fett än andra. Under 30% är att föredra dock eftersom det rent hälsomässigt och av hormonella skäl är bäst för kroppen.


dåliht viktmått

Svar: Men borde inte du som personlig tränare och hälsocoach fokusera på livsstilen framom siffror? Jag tycker din kommentar tyder på att jag har rätt med min point i inlägget, att människor som jobbar inom branschen fokuserar mer på siffror än själva livsstilen.
Daniela

caroline - equiss - akademisk ridkonst

http://equiss.blogg.se


Välkommen till gänget! Enligt BMI är jag också en liten tjockis. Sist jag var på läkarbesök fick jag först kommentaren av en sjuksköterska: "jag fattar inte varför jag ska väga dig, jag ser ju att du absolut inte är stor någonstans, suck .." Varpå läkaren bekräftar "nej du ser absolut inte stor ut, men du behöver gå ned iallafall 10kg tycker jag."

Jahapp, jag SER inte tjock ut. Men siffrorna var lite för höga och jag ska likförbannat gå ned tio kg? .. Det är inte konstigt att de flesta kvinnor föraktar sin kropp när läkare tar sig rätten att haspla ur sig vad skit som helst! Och du är jättefin!

Precis som andra skrivit fungerar BMI för det mesta jättebra om man är en i mängden, dvs. en soffliggare som inte tränar. Muskler väger mer än fett och det tar man inte hänsyn till, så en elitidrottare på 80kg rankas enligt BMI som mer ohälsosam än en otränad medelsvensson på 75kg, även om medelsvensson i det här fallet är större och har ölmage.

Din kropp är skitsnygg och jag skulle aldrig kunna tänka mig att du vore mer än normalviktig.

(Sorry för spam förresten, klickade lite för många gånger på signeringsknappen :D)

Usch jag blir både arg och ledsen över den okunskap och fokusering på siffror som tycks råda i vården. Så länge man rör på sig, äter balanserat och trivs med sina vänner, jobb och hobbyer så spelar inte vikten någon roll. Hälsa är ju så mycket mer än bara nummer på ett papper <3

Svar: <3 tack för din kommentar!
Daniela

Namn:

E-mail (publiceras ej):

Blogg:

Nominerad till Årets blogg & Årets personliga blogg på Galan -16. Framröstad till Årets blivande stjärnskott hos blogg.se -17. Skrivs av en 25-årig färgstark finlandssvensk Helsingfors- och Vasabo, som kännetecknas av långt blondt hår och ett högt skratt. Varmt välkommen till Danielas Dagbok, i denna blogg finns det inte brist på någonting!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

Höstlovsbloggen - Dag 1
En annorlunda bloggvecka & vinnaren av tävlingen!
Höstlovet har börjat!
Blogglista om allt och inget
Det dåliga samvetetKategorier

Allmänt · Bloggrelaterat · Fest · Filmer & serier · Foton · Frågor & listor · Kärlek . Mat · Musik · Outfits · Resor · Samarbeten & tips · Shopping · Skola & jobb · Text & åsikter · Träning . VeckoslutArkiv

2018
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12