Två små ord som hjälper dig hantera stress

I dagens samhälle verkar det vara mer normalt att vara stressad än att inte vara stressad. Det har blivit normalt att önska att dygnet hade flera timmar för att man ska hinna med allt, det har blivit normalt att jämt och ständigt ha bråttom och det har blivit allt för vanligt att folk blir sjukskrivna för att de är utbrända. Egentligen borde man ju ta det i en helt skild diskussion varför det har blivit så och vad man kunde göra för att förebygga det i framtiden, men eftersom sanningen ändå är den att de flesta behöver hjälp med att hantera stress här och nu, så ska jag dela med mig av ett snabbt stresshanteringstips istället. Kan tänka mig att det kommer ganska passande för många nu när sommaren är över, och de flesta återvänder till jobbet och/eller skolan där nya utmaningar kallar!
 
Tänkte att en harmonisk bild kunde vara passande i det här inlägget
 
Att hantera stress har länge varit en stor utmaning för mig. Jag har varit den som i slutet av en dag färdigt börjar stressa över nästa dag som inte ens börjat ännu, jag har varit den som känner hur hårt hjärtat börjar klappa när jag inte vet hur jag ska hinna med allting och jag har varit den som sovit alldeles för lite för att jag viljat ägna så mycket vaken tid som möjligt åt att prestera så bra som möjligt. Jag har också varit den som försökt lära mig att bli en lugnare människa på en massa olika sätt; jag har testat yoga, jag har testat body balance, jag har testat spänn- och slappna av metoden, jag har försökt ta korta pauser under dagens lopp då jag inte gör någonting och jag har försökt stänga ögonen och andas lugnt - men nä, stressen har funnits kvar.... Ända tills i våras, då jag lärde mig att hantera stressen med hjälp av två små ord. 
 
I våras började en ny tjej på samma jobb som jag. Tidpunkten då jag lärde känna henne var en tid då jag hade en väldigt stressig period i mitt liv, på grund av att jag helt enkelt hade väldigt mycket att göra och mycket att tänka på. Jag tror att hon uppfattade det ganska snabbt, och jag minns ännu också när vi bara jobbat tillsammans i några dagar och jag ruuuuusade iväg efter jobbdagen för att jag hade så himla bråttom, och jag hörde henne ropa "No stress Daniela!" efter mig. Nästa dag, när jag på matpausen berättade om något jag skulle göra men inte visste hur jag skulle klara av, fick jag höra samma ord, "No stress", och så fortsatte det. Varje gång jag sa något som antydde att jag var stressad, fick jag höra orden "No stress" som svar. 
 
I början blev jag nästan lite irriterad på de där två orden, för att jag inte alls kunde förstå den attityden. "No stress" var liksom så långt borta från mitt liv att jag inte kunde relatera till det över huvudtaget. Jag menar, där satt ju jag och beklagade mig om att jag skulle hinna med sjuttioelva saker på en och samma dag, och någon tycker att jag bara ska "no stress"? Som om dessa sjuttioelva saker skulle försvinna då? Hahah näääääe. Nejnejnej. No stress var inget för mig. 
 
Sen, sen kom ändå en dag när jag som vanligt satt och funderade på hur fasiken jag skulle klara av nästa dag, när jag märkte att spontant kom på mig själv med att tänka "no stress Daniela". Först tänkte jag att jahapp, nu har tjejen hjärntvättat mig, men jag funderade vidare en stund och konstaterade att det egentligen inte alls var så tokigt. Att dessa ord faktiskt lugnade ner mig. 
 
No stress. 
 
Två små ord, som egentligen har så mycket vett i sig. För vet ni, när man sitter där och funderar på hur man ska hinna med alla sjuttioelva saker, så blir det faktiskt inte bättre av att stressa. Stressar man över något som sist och slutligen går riktigt bra har man stressat i onödan, och stressar man över något som går skitdåligt har man ändå stressat i onödan, eftersom det antagligen skulle ha hänt ändå. "Worrying won't stop the bad things from happening, it will only stop you from enjoying the good".
 
No stress.
 
Ibland, eller egentligen ganska ofta, så måste man påminna sig själv om att man bara gör saker och ting värre för sig själv genom att börja stressa över hur man ska hinna och tänka att man inte klarar det. Man hinner inte bättre för att man stressar och man klarar inte av saker bättre för att man stressar, tvärtom så kommer man bara att må sämre, medan man fortfarande har sjuttioelva saker att göra. Och tänk, då ska man inte bara göra sjuttioelva saker, utan då ska man också må dåligt medan man gör dem. 
 
No stress. 
 
Ända sen den dagen jag insåg detta har jag upprepat orden "No stress" för mig själv varje gång när det känns som att jag har för mycket att göra eller stora utmaningar att möta. Ibland upprepar jag orden tyst för mig själv, ibland säger jag dem högt. Inte för att alla sjuttioelva saker skulle gå upp i rök och jag skulle slippa ta tag i dem, utan helt enkelt för att påminna mig själv om att det inte är någon vits att stressa. 
 
No stress.
 
Det må låta lite för enkelt, kanske till och med löjligt, men det funkar, åtminstone för mig. Visst finns problemen kvar trots dessa två ord och visst är det en kortvarig och kortsiktig lösning, men ibland behöver man kortvariga och kortsiktiga lösningar tills det ordnar sig på långsiktigt plan, och då tycker jag verkligen att ni ska testa detta. Bara ge det några chanser. Funkar det lika bra för er som för mig, så kommer ni att bli positivt överraskade.
 
No stress. 



Så sant, så riktigt. För mig berodde stressen på att inte våga säga nej. Som tur var gick det aldrig för långt. För långt gick det kanske. Men jag hann bromsa en bra bit innan den berömda väggen. Det är väldigt lätt att hamna där igen och nästa gång blir man mycket känsligare. Jag har varit där och ibland är jag på väg dit igen. Men nu har jag verktyg som hjälper mig.

Svar: Bra att du har fått verktygen att hantera det nu!
Daniela

Så bra skrivet

Svar: Tack!
Daniela

Så himla rätt, alltså! Och en riktigt underbar bild till inlägget! Där hade man velat vara och stressa ner! :)

Svar: Tack! Och jo, det var en härlig plats :)
Daniela

Vilken underbar, enkel inställning att anamma! Bara att tänka orden ger mig en lugnande effekt. Tack för tipset!

Svar: Tack för din kommentar! :)
Daniela

Johanna


Stress är helt och hållet självvalt. Jag har aldrig stressat i hela mitt liv nånsin. Jag kanske inte hinner med lika mycket, men jag blir inte utbränd och jag njuter av det lilla jag hinner med :)

Svar: Att stress helt och hållet är självvalt vet jag inte riktigt om jag kan hålla med om, men att man kan lära sig hantera stressen och minimera den tror jag absolut.
Daniela

Ibland kan små ord göra underverk. Själv tänker jag ofta "Det tar den tid det tar." Med det menar jag att saker faktiskt måste få ta sin tid. Det lönar sig inte att stressa eftersom det oftast bara blir fel då. Eller ännu värre, man blir sjuk till slut. Om man aldrig låter saker ta den tid de egentligen tar utan ständigt skyndar på allt. Så:

No stress, det tar den tid det tar...

Anonym


Ibland kan små ord göra underverk. Själv tänker jag ofta "Det tar den tid det tar." Med det menar jag att saker faktiskt måste få ta sin tid. Det lönar sig inte att stressa eftersom det oftast bara blir fel då. Eller ännu värre, man blir sjuk till slut. Om man aldrig låter saker ta den tid de egentligen tar utan ständigt skyndar på allt. Så:

No stress, det tar den tid det tar...

Svar: Bra om du också har hittat ett tankesätt som funkar för dig! :)
Daniela

Bra inlägg.

Stress kan verkligen förstöra livet.
Vi utsätts ständigt gör stressade situationer och det är alltid bra att ha rätt verktyg.

Själv har jag lärt mig att man även måste ha kul i livet annars bryter man lätt ihop. Man kan inte hinna med allt även om man i bland önskar att man hade övernaturlig kraft.

Svar: Tack! Kloka ord.
Daniela

Jennifer - Captain Love

http://captainlove.se/


Toppenbra inlägg Daniela! Jag pratar själv öppet om psykisk ohälsa eftersom att det drabbar oss alla mer eller mindre i livet, likaväl som en fysisk förkylning gör. Och stress är vardagsmat för folk, så detta tips är väldigt bra och kan hjälpa många.

Jag personligen säger för mig själv "Jag är lugn" när jag blir stressad. Ordet lugn gör mig lugn!

Jag önskar dig en trevlig lördagskväll! No stress! :)

Svar: Fint att du talar öppet om psykisk ohälsa, tycker fler borde våga göra det!
Haha, trevlig kväll åt dig också, no stress! :D
Daniela

Jag tycker det ibland känns som att man "ska" vara stressad. Som att man ses som framgångsrik när man säger "jag önskar dygnet hade fler timmar" och att man ses som lat om man tar det lugnt och inte känner den där stressen att alltid leverera.

Det som hjälper för mig när jag är stressad är träning, ligga i sängen och lyssna på någon podd, ta ett långt bad med en badbomb och se till att ha städat hemma. Att vara stressad inombords och ha ett stökigt hem är ingen bra kombo.

Svar: Ja, det är exakt det jag menar när jag skriver att det har blivit mer normalt att vara stressad än att inte vara det. Och håller med dig om att ett städat hem ofta kan minska på stressen, åtminstone för mig!
Daniela

melindam.blogg.se

http://melindam.blogg.se/


jag behöver verkligen tänka no stress.. men det kan vara svårt att hantera! men bra att någon annan märker det istället.

Svar: Jag vet att det kan vara svårt att hantera, men det är något man KAN lära sig!
Daniela

Amanda Jona [SPONTAN]

http://spontan.blogg.se


Verkligen så himla bra inlägg!

Svar: Tusen tack!
Daniela

Anonym


Usch att stressa, känner stress bara av att se åt en skoluppgift (går sista året på gymnasiet. Superbra inlägg kändes bra på något sätt att läsa :)

Svar: Kul om du gillade :) no stress!
Daniela

Va bra inlägg! bra skrivet verkligen :)

Svar: Tusen tack, blir så glad!
Daniela





Namn:

E-mail (publiceras ej):

Blogg:













HEJ! Du har hittat till Danielas Dagbok - en finlandssvensk blogg som enligt läsarna kan beskrivas som äkta, ärlig, personlig, rolig, sprudlande, omväxlande, kamratlig, väluppdaterad, mångsidig, jordnära och bäst. Du är varmt välkommen att läsa vidare för att se om du håller med - hoppas du kommer trivas!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

5362 inlägg senare
2023 - de traditionella frågorna
Månadens bok, 12/23 - Eld, snö och stjärnor
Positiva minnen från gravidledigheten
Åtta serier jag sett på sistone



Kategorier

Allmänt · Bloggrelaterat & podden · Bröllop · Böcker . Filmer & serier · Frågor & listor · Fysioterapi · Kärlek · Mat . Musik · Randoms · Resor · Samarbeten & tips · Sheldon · Sjukdom · Text & åsikter · Träning . Veckoslut



Arkiv

2023
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2022
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2021
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2020
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2019
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2018
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12