Den stora Helsingforsguiden

Medan jag idag yrar omkring i en stad som är helt ny för mig, ska ni få läsa en guide om en stad som är desto mera bekant: 
 
Helsingfors. Oj vad glad jag är över att jag flyttade dit 2012! Jag har alltid tänkt att det nog är Helsingfors som är den rätta staden för mig, och rätt hade jag. Helsingfors är verkligen min stad och jag älskar att bo där. En av de bästa sakerna med Helsingfors är att där alltid finns nya ställen att besöka och nya saker att göra, och nu när jag bott i där i några år känner jag att jag börjar ha ganska bra koll på staden. Därför tänkte jag nu göra en stor Helsingforsguide där jag tipsar om mina favoritställen i denna underbara stad, så får vi hoppas att någon har nytta av den :) Idén är att ni som redan bor här kanske får tips på nya ställen, och ni som inte besöker Helsingfors så ofta får förslag på vart det lönar sig att gå och vad det lönar sig att göra.
 
Danielas Dagbok presenterar, Den stora Helsingforsguiden: 
 
 
VIRGIN OIL - Min favoritrestaurang i Helsingfors. Orsak? Den mysiga stämningen, den passliga prisklassen, läget och den fantastiska maten. Virgin Oil ligger på Mannerheimsvägen 5, och jag rekommenderar speciellt huvudrätten Salmone al Limone! Rätten består av grillad lax, hummersås, sopprisotto och marinerade flodkräftsstjärtar, och det är seriöst bland det godaste jag vet. 
 
VILLETTA - Här hittar ni Helsingfors godaste pizzor! Villetta är en liten Italiensk restaurang som ligger i Tölö på Ruusulankatu 8, men det är verkligen värt det att ta sig en bit utanför stan för att äta deras pizzor. Lönar sig att boka bord på förhand, jag är nämligen inte den enda som älskar deras pizzor! Och förutom goda pizzor är personalen också riktigt härlig. 
 
WOOLSHED - Befinner ni er i Helsingfors på måndagar är det till Woolshed ni ska gå, de har nämligen Beefed Up Mondays vilket innebär att deras galet goda biffar kostar endast 10 euro då. Woolshed ligger bakom järnvägsstationen på Töölönlahdenkatu 3!
 
KIILA - Vill man äta med utsikt över Mannerheimsvägen och Stockmann ska man äta på Kiila. Kalevankatu 1 är adressen! 
 
FRIENDS & BRGRS - Friends & Brgrs som blivit väldigt populärt i Jakobstad finns även i Helsingfors på Mikonkatu 8. Jag förstår varför stället blivit populärt för deras hamburgare och franskisar är verkligen jättegoda, men portionerna är tyvärr ganska små.  
 
VAPIANO - Okej, antar att varenda en kotte besökt Vapiano vid det här laget, men om inte - gör det. Konceptet är lite annorlunda i och med att maten blir lagad framför dig, och detta är lite störande ibland eftersom man kan bli tvungen att köa ganska länge, meeeen det är värt det. Du kan välja mellan pizza, pasta och sallader, och portionerna är både stora och goda! Min pastafavorit är Crema di Pollo med tagliatelle :)
 
HARD ROCK CAFÉ - Jag tycker faktiskt att Helsingfors Hard Rock Café är ett av de snyggaste Hard Rock Caféna jag besökt! Dessutom är servicen bra, maten är god och deras portioner är också rätt stora. Det negativa? Lite för hög ljudnivå ibland. 
 
CANTINA WEST- Gillar ni mexikansk mat så rekommenderar jag Cantina West på Kasarmikatu 23, 5 minuters promenad från centrum!
 
 
SLING IN - I Sling In Bar på Mikonkatu 8 hittar ni Helsingfors godaste drinkar! Stället i sig kanske inte är det finaste eller mysigaste, men jag lovar att ni kommer att gilla deras drinkar. Här har jag druckit en av de godaste drinkarna jag druckit i hela mitt liv. 
 
KOKOMO - Kokomos drinkar är maffiga, härliga och färggranna! Kokomo är en Tikibar & Room är ett utmärkt ställe att både chilla och dricka drinkar på, och att skaka rumpa. Stället finns på Uudenmaankatu 16, en kort promenad från stan!
 
BRONDA - Ett lite lyxigare ställe som ligger på esplanaden. Goda drinkar, stiligt ställe och suverän service!
 
SHAKER - Shaker är en cocktail bar om ligger på Fredrikinkatu 8. Avslappnad atmosfär och enorma drinkar, det är Shaker det!
 
STRINDBERG - Vill ni ta ett glas vin eller så så rekommenderar jag Strindberg på Esplanaden, det är så fint på kvällen!
 
 
ESPRESSO HOUSE - Mitt absoluta favoritcafé i Helsingfors! Espresso House finns både i Kampen och i Forum, och båda ställena är heeeelt fantastiska. SÅ mycket gott och så härlig inredning. Mitt bästa tips? Deras chokladbollar!
 
JUNGLE JUICE BAR - Jungle Juice Bar i Forum ska ni gå till om ni vill ha en riktigt god och fräsch smoothie, som innehåller endast nyttigheter. Lite dyra kan jag erkänna att de är, men det är värt det. Min favorit är Pink Panther!
 
CAFÉ ESPLANAD - Café Esplanad är inte stället jag besöker för godsakerna, utan för stämningen och läget. Älskar att sitta här och titta ut över Esplanaden. Perfekta stället att bara sitta själv en stund, studera eller prata bort timmar med en vän. 
 
KARL FAZER CAFÉ - Cafét känns kanske lite opersonligt på något sätt, men där finns m-a-s-s-o-r med goda kakbitar att välja på, plus att man kan handla en massa andra godsaker av Fazer också. Ni hittar cafét på Kluuvikatu 3!
 
STARBUCKS - Ingen har väl missat att Starbucks har öppnat in Helsingfors? Nu för tiden hittar ni Starbucks både i Kampen och på Esplanaden, och jag föredrar Esplanaden eftersom det är större och sittplatserna är fler. Annars är jag inget större fan av själva Starbucks, men deras chokladkaka är helt gudomlig. Drömmen för chokladälskare. 
 
CIAO! CAFFE - I Galleria Esplanad hittar ni Ciao! Caffe där ni kan börja med att äta en av deras sallader, och sen fortsätta med någon av deras fantastiska glass-smaker. 
 
WAYNES COFFEE FORUM - Waynes Coffee är ju inte något speciellt café som finns endast i Helsingfors, men deras café i Forum är ett av de mysigaste caféerna i Helsingfors! Utbudet är också stort. 
 
 
 
KAIVOHUONE - På somrarna far jag gärna och dansar till Kaivohuone. Stället är stort (= stort dansgolv) och terrassen är nice!
 
UGGLA - Uggla påminner lite om Plan B i Vasa - cocktailutrymme på övre våningen, och dansgolv på nedre. Annankatu 8 är adressen!
 
NAMU - Namu hittar ni mitt emot järnvägsstationen. Också ett stort ställe, och snäppet finare än "vanliga" nattklubbar. 
 
TIGER - Är du lite yngre så skulle jag rekommendera Tiger på onsdagar och söndagar! Tiger ligger i Kampens översta våning så utsikten är helt fantastisk, och dessutom är det ganska häftigt där inne med ett stort akvarium och en gigantisk snurrande tiger i taket. 
 
SUMMERHEAT - Summerheat är enligt mig det bästa stället att fara ut och dansa i Helsingfors. Älskar takterassen, älskar dansgolvet, älskar musiken, älskar stämningen och älskar hur det är uppbyggt. Så synd att det är öppet bara på somrarna :( Men på somrarna ska ni alltså söka er till Vanha Ylioppilastalo som ligger mitt emot Stockmanns huvudingång!
 
VATICAN - Vatican kanske annars är lite sjabbigt, men deras vaahtobileen är roliga!
 
KOKOMO - Kokomo skrev jag redan om, men nämner det en gång till bara för att det är ett så kiva ställe!
 
MILLIKLUBI - Milliklubi lär ha ganska dåligt rykte (dock inget jag hört om), men jag fick bra intryck av stället då jag var dit! Dessutom är drickorna sjukt billiga (vi snackar 2,50 för ett glas god skumpa eller gott vin), så det är minsann ett stort plus. Om jag inte har helt fel är Milliklubi också öppet alla dagar i veckan, så har man lust att fara ut mitt i veckan kanske detta vore det rätta stället. Kaivokatu 12!
 
AUSSIECLUB - Är du ute efter att dansa ska du fara till Vilhonkatu 6 där du hittar Aussie Club! Stället är inte värst stort, men stämningen är grym och musiken är ännu grymmare.
 
BAARIKÄRPÄNEN - Nu ser jag framför mig hur alla Helsingforsbor suckar och skakar på huvudet :D Baarikärpänen kanske inte är världens fräschaste ställe, men för mig är det som en Olliskopia i Helsingfors! Och jag har åtminstone alltid haft roligt där. 
 
 
VAPIANOS TERRASS - Vill man sitta på en bra terrass inne i stan gillar jag Vapianos terrass!
 
MATTOLAITURI - Mattolaituri är som Vasas Strampen - En alldeles härlig terrass alldeles vid vattnet. 
 
HERNESAAREN RANTA - Utan tvekan Helsingfors bästa terrass, här finns nämligen ett dansgolv och palmer också! Det känns helt som att vara i södern när man sitter med en drink på en brygga vid vattnet, omringad av palmer och sen går till dansgolvet. 
 
SINISEN HUVILAN TERASSI - Vill du sitta på en terrass med Helsingfors finaste utsikt, är Sininen Huvila det rätta stället för dig!
 
Random tips på vad man kan göra i Helsingfors, några tips är dock tyvärr endast för sommartider.  
 
SVEABORG - Ta färgan från Salutorget till Sveaborg! Färjan är billig, färden räcker ca 15 minuter och utsikten på vägen är fantastiskt. På Sveaborg kan du först picnic:a, och sedan bara gå runt och beundra omgivningen eller besöka grottorna. 
 
STAND UPP PADDLING - Går att göra åtminstone vid Hietsun och Tölöviken! SÅ härlig sommaraktivitet. 
 
SAMS COMEDY CLUB - Gå på Stand Up i Apollo som ligger på Mannerheimintie 16, bra show och fint ställe!
 
TROPICARIO - I Tropicario på Sturenkatu 27 hittar du en massa häftiga djur (dock vet jag inte om jag tyckte de var mer fascinerande eller skrämmande... helt gaaalet stora ormar)
 
BORGBACKEN - Okej, Borgbacken är väl inget nytt för någon, men det är åtminstone den bästa nöjesparken enligt mig!
 
NATURHISTORISKA MUSÉET - Läs det här inlägget. 
 
UIMASTADION - På somrarna är Uimastadion (ligger bakom Olympiastadion) superhärligt! Sola, simma, njut. 
 
SVENSKA TEATERN - Svenska Teatern är en riktigt maffig byggnad (liiite häftigare än Wasa Teater), så om någon pjäs ni tycker låter intressant råkar gå, så är det en upplevelse att gå hit och se på teater!
 
MAKE YOUR OWN MAGNUM - På somrarna kan ni laga er drömglass i Wanha Ylioppilastalo mitt emot Stockmann!
 
FLAMINGO -  Orkar ni ta er en bit utanför Helsingfors ska ni fara till Vanda och besöka Flamingo! Där finns en massa kul man kan göra, allt från bio och hohtogolf till restauranger, Prison Island och Megazone. Här ordnar man lätt drömdejten!
 
TÖLÖVIKEN - Området runt Tölöviken är som Helsingfors Central Park. Det är så vackert på somrarna! Ett varv runt viken är ca 2 kilometer, verkligen den perfekta promenaden. 
 
HÖGHOLMEN - Högholmen är mysigt och öppet året runt, inträdet är rätt billigt också! 
 
UTOMHUSBIO - På somrarna kan man gå på utomhusbio åtminstone vid Mattolaituri, superhärlig upplevelse!
 
SHOPPING - Och så avslutar vi med några shoppingtips. Mitt favoritköpcentrum är Jumbo i Vanda eftersom där finns alla bästa butikerna samlade under samma tak (Bikbok, Zara, Gina Tricot, H&M, Din Sko, Björn Borg, Skopunkten och Stadium för att nämna några). Antar att de flesta känner till var alla butiker inne i stan finns, men några saker ni kanske inte kände till var att man hittar H&M Home på Alexandersgatan och Michael Kors på Esplanaden? XXL på Alexandersgatan får ni inte heller missa!
 
Något bra Helsingforstips jag missat? Bara att fylla på guiden genom att lämna en kommentar! :)



Iguana som ligger lite vart som helst har bästa mojito kannorna! 👍👍

Svar: Gillar tyvärr in mojito :D men kanske nån annan har nytta av ditt tips!
Daniela

Så himla bra tips! :) Tror det var Karl Fazer Café som jag besökte en gång, det var helt fint!

Svar: Nå nu har du tips på andra caféer du kan besöka nästa gång! :)
Daniela

Måst säga att jag och Janina hadd en urusel experince vid Hard Rock Café.. Eller okej, servicen var nog helt okej. Men maten var int alls bra :D Int alls prisvärt. De va vi åt i alla fall.

Svar: Aijaa, ja själv å alla ja hittills ha tala me ha nog vari nöjda! va synd att de gick så fö er :(
Daniela





Namn:

E-mail (publiceras ej):

Blogg:













HEJ! Du har hittat till Danielas Dagbok - en finlandssvensk blogg som enligt läsarna kan beskrivas som äkta, ärlig, personlig, rolig, sprudlande, omväxlande, kamratlig, väluppdaterad, mångsidig, jordnära och bäst. Du är varmt välkommen att läsa vidare för att se om du håller med - hoppas du kommer trivas!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

5362 inlägg senare
2023 - de traditionella frågorna
Månadens bok, 12/23 - Eld, snö och stjärnor
Positiva minnen från gravidledigheten
Åtta serier jag sett på sistone



Kategorier

Allmänt · Bloggrelaterat & podden · Bröllop · Böcker . Filmer & serier · Frågor & listor · Fysioterapi · Kärlek · Mat . Musik · Randoms · Resor · Samarbeten & tips · Sheldon · Sjukdom · Text & åsikter · Träning . Veckoslut



Arkiv

2023
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2022
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2021
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2020
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2019
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2018
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12