En gång var det jag som inte fick vara med

 
Igår efter jobbet gick jag ut på en lång promenad med Malenamis sommarprat i öronen. Hon pratade bland annat om ett ämne jag länge tänkt skriva om, nämligen mobbning, och jag blev så rörd av det hon berättade att jag nästan blev tårögd. Orsaken till att jag länge tänkt skriva om ämnet men aldrig gjort det, och orsaken till att jag blev så rörd av hennes ord är ganska enkel:
 
En gång var det jag som inte fick vara med.
 
Ja, nu var det sagt. Ni skulle bara veta hur många gånger jag öppnat ett inlägg och tänkt att jag nu ska ta tag i saken och försöka påverka genom att dela med mig om min historia gällande mobbning, men jag har alltid fegat ur till slut. Sen hörde jag Malena vara modig och öppet i radion berätta om hur folk bland annat skrev så elaka saker om henne på skolans wc-dörrar att de blev tvugna att måla om väggarna, och då bestämde jag mig för att vara modig jag med.
 
För ganska exakt 10 år sen var jag med om det värsta året i mitt liv hittills, då jag under ett års tid blev mobbad. Alltså shit vad svårt det känns att skriva ner de orden... Trots att det nu är så pass länge sen som det är, så är det fortfarande ingenting jag gärna pratar om. Jag känner ändå att jag nu blivit så gammal, trygg i mig själv och stolt över den jag är idag, att jag kan skriva det här utan att skämmas eller vara rädd för att någon automatiskt ska tänka att det är något fel på mig. Är det annars inte helt knäppt, hur det är den som är offret som skäms och tänker att det är hen det är fel på? Med tanke på alla historier jag läst om mobbning, så tycks det vara väldigt vanligt att den som blir mobbad känner så, vilket är så fel, så fel, så fel. Om jag lyckas påverka så mycket med det här inlägget att ens en person förstår det, så är jag mer än nöjd. Så, ifall någon som blir mobbad läser det här inlägget nu, vill jag bara säga det här före jag fortsätter: Det. är. inte. dig. det. är. fel. på. Snälla du, försök förstå det. Okej? Bra, då fortsätter vi. 
 
Mobbning kan ske på flera olika sätt, och i mitt fall handlade det aldrig om att jag skulle ha behövt gå omkring och vara rädd för att bli slagen, fått huvudet nedtryck i toaletten eller blivit tvungen att läsa elaka saker som folk skrivit om mig på väggarna. Nej, i mitt fall handlade mer om isande tystnad och total ignorans, ungefär som att man inte fanns. Ni vet, som att folk inte hälsar (eller över huvudtaget reagerar) när man kommer in i rummet, att folk tittar åt andra hållet när man slår sig ner och att folk inte svarar när man försöker påbörja en konversation. Visst fanns det också dagar när jag inte var osynlig utan istället blev allt för synlig, och fick stå ut med att folk glodde, viskade och suckade när jag uppenbarade mig. Jag visste inte vilket som var värre, men det jag ändå varje dag var fullt medveten om, var att jag varken var omtyckt eller välkommen. Jag som alltid har varit en väldigt social person och alltid har haft lätt för att få nya vänner, tog detta såklart väldigt hårt, och jag kunde inte förstå vad det plötsligt blivit för fel på mig. Känslan av ensamhet och att inte passa in var en väldigt obekant för mig, och jag som förr alltid gillat skolan vantrivdes plötsligt varje dag. 
 
För mig ordnade det sig ändå relativt smidigt i och med att vi flyttade genom halva Finland ett år senare, vilket ledde till att jag slapp möta dessa människor och istället snabbt träffade nya vänner som jag trivdes med hur bra som helst. Det där året är ändå något jag kommer att bära med mig resten av mitt liv, och jag vet att många har varit med om mycket värre mobbning som pågått i åratal, och jag kan bara föreställa mig hur hemskt det måste kännas för dem. Och här kan jag inflika att jag antar att många bekanta/vänner som läser min blogg antagligen får veta detta för första gången nu, i och med att jag knappt sagt ett knyst om detta till någon sen vi flyttade, eftersom jag bara ville börja om då. Men ja, nu vet ni. Och nu när jag i korthet berättat min historia gällande mobbning, vill jag komma fram till det jag egentligen vill ha sagt med det här inlägget:
 
Mobbning är något som är helt otroligt vanligt förekommande, ända från lågstadiet till arbetslivet, och det är inte okej i något av dessa skeden. Eftersom jag ändå tror att mobbning är både värst och vanligast bland unga (det är helt galet hur elaka barn/unga kan vara!), så vill jag rikta mig mot er nu. Till dig som mobbar vill jag säga att det kanske inte känns som en speciellt stor grej att nu kalla någon fula saker i skolan eller frysa ut personen, men detta är något som kommer att ärra personen för resten av livet och det är inget du kommer att vilja ha på ditt samvete när du växer upp. Bara sluta nu, be om ursäkt och börja bete dig så som du själv vill bli behandlad, annars kommer du senare att ångra dig väldigt djupt när du förstår att du förstörde någon annans skoltid och självkänsla, och det är inget du sen mera kan få ogjort. Att slå någon, inte låta någon vara med, skriva fula saker på någons skåp, kalla någon för skällsord och all annan äcklig mobbning är så jävla allvarliga saker att det finns folk som tar livet av sig på grund av det, så bara sluta mobba. Bara sluta nu.
 
Till dig som blir mobbad vill jag bara säga att det inte är ditt fel, du behöver inte skämmas, det är inget fel på dig, det kommer inte att vara så här för alltid och du kommer ännu att träffa bra människor du kommer att trivas med. Och sist och slutligen, till er vuxna som är medvetna om mobbningen, t.ex. lärare i skolan, vill jag säga att blunda för fan inte för situationen, utan gör allt ni kan för att det ska lösa sig. Jag vet inte hur, men att som vuxen bara konstatera att det är en knepig situation och att man inte kan göra något eftersom "barn och unga kan vara så mot varandra", är nog åtminstone en attityd som är helt åt h*lvete. 
 
Puh, nu var det skrivet, och det kändes faktiskt riktigt bra att få det här sagt nu. Tack för mig och trevligt veckoslut. 
 
P.s. Att skilja mellan att vara personlig och privat i bloggen är inte alltid det lättaste, och många inlägg som jag skrivit har lämnat i mappen "Utkast" och sen aldrig blivit publicerade för att de sist och slutligen känts för privata. Det här är exakt ett sånt inlägg som jag bra kunnat lämna i mappen utkast, men jag känner att vissa saker helt enkelt är så viktiga att våga prata om, att jag den här gången trycker på "Publicera" istället för "Spara som utkast". 



Ida-Marie

http://ziio.se


<3

Svar: <3
Daniela

Så modigt att du delar med dig av din historia Daniela! <3 <3 <3

Svar: Tack Maria! <3
Daniela

Jag förstår dig precis, jag har varit med om precis samma saker. I femman när jag började i ett fotbollslag så gick jag igenom allt det där du skrev om - jag blev aldrig helt enkelt accepterad. Det pågick i ett helt år tills jag bestämde mig att byta lag. Det värsta var att bli ignorerad av sin dåvarande bästa kompis som spelade i laget.. Helt stensjuk grej egentligen.

Det är verkligen inte okej med mobbning vare sig det är fysiskt eller psykiskt, inte fan okej.

Modigt av dig att skriva ett sådant inlägg, och samtidigt tröstande att få veta att man inte varit ensam om vissa saker.

Svar: Tycker bara de e så fel att de e den som blir utstött som måst byta lag, de e ju den som mobbar som borde byta! Och såna vänner är verkligen inget att ha. Tack för din kommentar!
Daniela

Känner igen mig så! Jag var den som blev utstött i min skola och undrade alltid vad jag gjorde för fel då jag inte hade någon att vara med. Men jag har blivit starkare tack vare det!

Minns ännu varje gång hur hemskt det kändes då läraren sa "välj par själv" både på gymnastik och grupparbeten. Såklart de andra valde att vara med sin vän.

Svar: Tråkigt att höra att så många varit med om liknande! Men bra att du upplevt det som att det var något som gjorde dig starkare :)
Daniela

Vad bra att du skriver om det här! Jag hade faktiskt ingen aning. KRAM <3

Svar: <3
Daniela

<3 <3 <3

Svar: <3
Daniela

Fint skrivet, förstår dig precis. Jag har så mycket jag skulle kunna skriva men inte valt att göra det i bloggen. Jag har försökt glömma mycket, men ibland kommer rejäla flashbacks - som när Stalplejs "Lunarstorm" kom tillbaka. Det räckte inte med hån i skolan utan där blev jag nätmobbad också i början på 2000 talet. Än idag förstår jag inte allt och absolut inte varför ingen reagerade typ?

Kram till dig fint inlägg och modigt <3

Svar: Ja, jag förstår dig också, det räckte ju länge före jag valde att skriva också. Ledsen för att du också råkat ut för sånt! Glömma kan man knappast, men däremot kan man försöka acceptera. Kram <3
Daniela

Jag förstås precis, jag blev också mobbad, i högstadiet. Jag hade alltid en grupp vänner tack och lov, men överlag ville folk inte ha att göra med mig, de retades med mig så fort de hittade en anledning (de såg väl att jag var en känslig person och det gjorde mig till ett lätt mobboffer) och gjorde narr av tics som jag hade då... Ärren kommer nog alltid finnas där och jag kan fortfarande inte riktigt prata om det med folk. Men nu skriver jag det helt offentligt i en kommentar här, alltid en början :)

Svar: Modigt gjort av dig att skriva här nu!! :)
Daniela





Namn:

E-mail (publiceras ej):

Blogg:













HEJ! Du har hittat till Danielas Dagbok - en finlandssvensk blogg som enligt läsarna kan beskrivas som äkta, ärlig, personlig, rolig, sprudlande, omväxlande, kamratlig, väluppdaterad, mångsidig, jordnära och bäst. Du är varmt välkommen att läsa vidare för att se om du håller med - hoppas du kommer trivas!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

5362 inlägg senare
2023 - de traditionella frågorna
Månadens bok, 12/23 - Eld, snö och stjärnor
Positiva minnen från gravidledigheten
Åtta serier jag sett på sistone



Kategorier

Allmänt · Bloggrelaterat & podden · Bröllop · Böcker . Filmer & serier · Frågor & listor · Fysioterapi · Kärlek · Mat . Musik · Randoms · Resor · Samarbeten & tips · Sheldon · Sjukdom · Text & åsikter · Träning . Veckoslut



Arkiv

2023
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2022
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2021
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2020
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2019
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2018
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12