Att bli attackerad på stan

 
För några dagar sen skrev jag vad en av de bästa sakerna med Helsingfors är, och idag ska jag skriva om en av de sämsta. För fast hur härlig den här staden är så finns det även dåliga saker med att bo i Helsingfors, och en av de sakerna är att jag ofta känner mig otrygg. I och med att det är en stor stad finns här ju alla sorters människor, och det är vardag att se folk som verkar ha intagit något som lett till att de inte riktigt befinner sig i denna värld. Man vänjer sig fort med att se att folk härjar i spårvagnen eller står mitt på gatan vrålar, men visst har det ändå funnits tillfällen när jag varit riktigt rädd i metron eller på stan. Förra natten var jag med om det värsta hittills. 
 
Ungefär två-tiden gick jag och Niko från baren mot järnvägstorget för att ta bussen hem. Vi gick både längs ganska tomma gator och genom en park, och visst var jag lite rädd då, men i och med att vi var två kändes det ändå lugnt. När vi närmade oss torget började mina fötter bli trötta efter att ha gått i klackskor hela kvällen, så vi stannade så att jag skulle få byta skor, och tur det, för det hade kunnat sluta riktigt illa om jag inte hade bytt skor då. 
 
Vi kom fram till järnvägstorget och ställde oss på busshållplatsen för att vänta på bussen. Vid torget är jag aldrig rädd fast det är mitt i natten, eftersom det alltid  är massor med människor där, oavsett hur sent det är. Så vi stod helt lugnt och pratade om kvällen och skrattade åt något som hade hänt, när en ung man plötsligt ställer sig bredvid Niko och frågar om Niko vill ha en tobak. Niko tackar nej, och när killen börjar yra om saker som att någon snart kommer att få jävligt ont och jag inser att han har blodiga händer och armar, flyttar vi på oss till andra sidan busshållplatsen.
 
Plötsligt står killen framför oss igen, glor på mig med stora ögon och upprepar "Milla, Milla, Milla". Det börjar kännas ganska obehagligt och Niko tar mig i armen och säger att vi går bort tills bussen kommer. Killen kommer efter oss och pratar högt om hur blodet snart kommer att spruta, och Niko vänder sig om och ber honom lugnt att sluta följa efter oss. Då hoppar killen helt plötsligt på Niko och knuffar till honom, och när jag börjar skrika vänder han sig om och hoppar på mig istället och klöser mig i halsen. Han knuffar till mig så hårt att jag helt säkert hade ramlat om jag hade haft klackar på mig, och medan Niko river bort honom från mig börjar jag ropa på hjälp. 
 
När jag ropade högt på hjälp backade killen lite, Niko kom till mig och sa att vi går och tar en taxi NU. Ni som har rört er mycket i Helsingfors vet att bussarna och taxina är på varsin sida om järnvägsstationen, så det är några hundra meter att gå. Killen verkar ha gett upp så vi börjar gå mot taxikön med raska steg, men plötsligt hör man att någon kommer springande bakom oss och ropa "MILLA!!!!!", och då säger Niko åt mig att springa iväg till första bästa taxi. Jag sprang iväg och slapp in i en taxi, men när Niko skulle in från andra sidan kastar killen in sig genom samma dörr och Niko blir tvungen att skuffa ut honom. 
 
Taxichauffören låser snabbt dörrarna och frågar vad som har hänt, och då börjar jag gråta och Niko ber chauffören köra därifrån direkt. Taxikön är så lång att bilen inte slipper att röra på sig, och då börjar killen banka på rutan och skrika "MILLA ULOS SIELTÄ!!!!", och jag börjar gråta ännu mer eftersom vi sitter fast och jag tänker att rutan går sönder när som helst. Taxichauffören börjar tuta och de andra bilarna släpper förbi oss, och taxin slipper äntligen iväg. 
 
Jag har just pustat ut när taxin blir tvungen att stanna vid ett trafikljus, och plötsligt smäller det till i plåten och vi inser att killen har sprungit efter taxin och nu står och bankar på bilen och rycker i dörrarna medan han hysteriskt skriker att vi måste släppa in honom. Taxin kör iväg och killen ropar och springer efter oss ända tills vi kört förbi Kiasma. När vi äntligen blivit av med honom satt jag och grät och skakade hela hemvägen medan både Niko och taxichauffören försökte lugna ner mig, och när vi äntligen kom hem kändes det som att benen inte tänkte bära för att jag var så chockad.
 
Idag känns händelsen så overklig att jag nästan trodde det var en hemsk dröm när jag vaknade. Jag förstår hur överdrivet allt jag just skrev låter och jag önskar att texten vore lite kryddad, men sanningen är att den nästan är underdriven och att verkligheten var värre än det låter. Hela situationen var så oväntad och galen att jag inte ens vill tänka på hur det hade slutat om killen hade haft med sig en kniv, om jag hade varit ensam eller om jag hade haft på mig klackar så jag inte kunnat springa iväg. Eller tänk om jag hade mött honom en eftermiddag när jag varit ensam ute på promenad nånstans? Vad hade hänt då?
 
Jag vill verkligen inte gå omkring och vara rädd hela tiden, men nu är jag nog faktiskt riktigt rädd och jag mår fortfarande riktigt dåligt efter gårdagen. Att åka in till stan på kvällen inom snar framtid känns långt ifrån lockande och jag vet inte riktigt hur jag ska våga röra mig ensam efter det här, när man tydligen kan möta på vad som helst. 
 
Jag vill inte vara en sån som skrämmer upp andra och uppmanar andra att vara rädda, men för fasen, man kan tydligen bli attackerad mitt på torget helt utan orsak. Så var försiktiga, försök att undvika att röra er ensamma på natten och rör er på ställen där det finns andra människor också, för det finns tydligen riktiga galningar där ute som kan göra vad som helst. Jag vill som sagt inte uppmana er till att gå omkring och vara rädda hela tiden, men helt på riktigt så lönar det sig nog tydligen att tänka efter en extra gång före man beger sig ut ensam på natten. Better safe than sorry. NEJ MEN PÅ RIKTIGT? Fy FAN va obehagligt!! Hur kan sånt där ens hända?! Han måst ju ha vari påverkad av nå annat... Otroligt skrämmande!! Tur i oturen att ni hann undan oskadda, men alltså USCH :(

Svar: Jo jag undrar också hur de kunde hända...
Daniela

SB


Verkligen en otäck upplevelse du beskriver, hoppas ni hämtar er från den snart!

Ett tips, om mannen ifråga hade blodiga händer och han vidrörde din hals och ev. också din pojkvän på ett sätt som skadade huden på er, så skulle jag nog rekommendera ett skyndsamt blodprov. Detta för att utesluta att ni inte blivit smittade av något, t.ex. hepatit eller hiv. Risken för det är liten, som tur är.

Svar: Jo, jag är helt medveten om det, men vi har kollat bådas hud noga och ingen av oss fick några sår så det är ingen fara. Tack ändå för din kommentar!
Daniela

Vad bra att det gick bra för er! :) Jag hoppas att ni repar er i lugn och ro.

Svar: Jo, tack.
Daniela

Men fy vad skrämmande! Jag förstår att du är skakad efter något sånt! Man tänker ju inte att det är sånt som händer en själv, och särskilt inte när man går tillsammans med sin pojkvän. Svårt att tro att någon skulle våga då, men det finns ju vad för galningar som helst.. Tur att inget värre hände i alla fall. Sköt om dig!

Svar: Ja det var verkligen oväntat.. Jo, tack!
Daniela

Ah men fy tusan så obehagligt! Undrar vad som var hans problem, om han hade tagit något eller mådde otroligt dåligt eller både och. Obehagligt att det ska gå ut över andra bara. Se till att ta hand om dig ordentligt, det är så viktigt efter en sån här händelse! Kram!

Svar: Verkade nog som att han hade tagit något, men kan ju också vara som du säger, både och. Tack!
Daniela

s


Ringde ni polisen? Hade han blodiga händer så hade han ju högst antagligen skadat ngn..!?

Svar: Joo polisen är informerad!
Daniela

Alltså fy sjutton va hemskt!!!! :O Så himla otäckt ti behöv gå o va rädd hela tiden. Så äckligt ti tänk att sånde saker händer oavsett var o i vems sällskap man än befinner sej :S Hoppas ni återhämtar er snart <3<3 Kramar!

Svar: Tack! <3
Daniela

Men usch fy vad hemskt! Vilken tur att ni klarade er oskadda i alla fall och att du inte var ensam... Själv är jag nog också ganska rädd för att gå ensam om kvällarna/nätterna trots att jag bor i en mycket mindre stad. Det är så hemskt att man ska behöva gå runt och vara rädd var man än går och vad man än gör. Det ska inte va så, det borde inte finnas någon orsak till att vara rädd! Men här se man ju att det tyvärr finns idioter som hoppar på vem som helst var som helst... :(

Svar: Jag håller så me om att de e synd att behöva gå omkring å vara rädd, men alltså de finns ju faktist orsak ti att vara de... Tyvärr.
Daniela

Usch så obehagligt! Tur att det inte blev värre, hemskt skulle det ha varit!
Hoppas det inte händer flera gånger :(

Svar: Jaa de hoppas jag verkligen!
Daniela

Nej usch va hemskt! Lät ju nästan som na som brukar händ på film hede! :S vilken tur att ni slapp in i taxin å att chaufförin verka va shysst, fyfan alltså! Ha ni polisanmäla händelsen? Finns kanske it så myki dom kan gör förstås men ifall he kmr fram najn händelse tär blod ha vari inblanda kanske dom kan koppla e ti hede å. Usch alltså!

Svar: Jaa eller hur, har ännu också svårt att förstå att de faktist hände! Joo polisen vet allt.
Daniela

Felli


Alltså nej va obehaglit! Såna saker man önskar aldri sku händ! Tur som satan att ni hadd varandra å en hjälpsam taxishauför. Såna galningar borde stanna hemma... <3

Svar: Joo faktist..
Daniela

Men fy så hemskt!! Jag har endast varit med om spurgun i spåran och en konstig religiös man som började hota mig när jag inte ville prata med honom i spåran.. En gång oxå på natten vid järnvägstorget försökte också någon utlänning tafsa på mig och min kompis.. men alltså det där var det värsta! Galet sjukt ju. Tur att det gick bra till slut och jag hoppas du är okej!

Något värt att tänka på eftersom jag ofta anläder från pampas till stan sent på kvällen när jag kommer. Usch då.

Svar: Jo man ha ju nog sett ett å annat i spåran, men dehär va nog värsta ja ha vari me om..
Daniela

Usch så obehagligt! Vilken tur att det ändå gick så bra som det gjorde. <3 Så hemskt att man inte ska våga röra sig ensam på kvällarna på grund av såna här personer. :(

Svar: Mm verkligen..
Daniela

Alexandra


Fy, armhåret reste sig. Ett otroligt sammanträffande också. För flera år sedan hemma i Vasa hade vi sällskap en natt (bakdörren hade lämnats olåst). Denna man stod också och ropade på på Milla... Usch. Han var dock inte aggressiv utan stod och väntade relativt lugnt tills mamma vaknade till ett: MISSÄ MILLA ON!?!utbrott. Mamma fick säkert adrenalinrus så mannen var snabbt ut ur huset men fortsatte utanför ropa om Milla.

Synd att man inte får känna sig trygg

Svar: Men fy!!! Ja håller verkligen med dig.
Daniela

Herregud, vad sjukt!! Låter helt bisarrt :S Tack och lov att ni inte kom till fysisk skada iaf <3 Och hoppas att polisen hittar personen. Undrar om människan var drogpåverkad (jag tänker tyngre droger), eller befann sig i psykos eller liknande?

Svar: Jo, det verkade nog som att han var påverkad av något annat än alkohol.
Daniela

Namn:

E-mail (publiceras ej):

Blogg:

Nominerad till Årets blogg & Årets personliga blogg på Galan -16. Framröstad till Årets blivande stjärnskott hos blogg.se -17. Skrivs av en 25-årig färgstark finlandssvensk Helsingfors- och Vasabo, som kännetecknas av långt blondt hår och ett högt skratt. Varmt välkommen till Danielas Dagbok, i denna blogg finns det inte brist på någonting!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

Dessa träningskonton följer jag
Bekännelser part 3
Dejtveckoslutet
En thriller & en dokumentär
Kallio vs Arabia vs TölöKategorier

Allmänt · Bloggrelaterat & podden · Filmer & serier · Frågor & listor · Kärlek . Mat · Musik · Resor · Samarbeten & tips · Shopping · Sjukdom · Fysioterapi · Text & åsikter · Träning . VeckoslutArkiv

2019
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2018
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12