En sämre period

bildkälla
 
Jag har alltid varit en person som varit dålig på att sova, men också klarat mig med lite sömn. Enda sen jag var liten har mitt största problem gällande sömnen varit att somna, och jag har flera gånger konstaterat att ligga vaken sömnlös och räkna ner timmarna tills man måste stiga upp, är en av de värsta känslorna som finns, speciellt när man vet att man har en dag framför sig när man måste göra något viktigt. Att titta på klockan och konstatera att man inte sovit en blund trots att man ska stiga upp om tre timmar för att åka på jobb (i värsta fall på dubbelskift) eller till skolan för att skriva en krävande tent, det är allt annat än roligt.
 
Just nu är jag inne i en väldigt dålig period när det gäller sömnen. Jag vet inte riktigt varifrån det plötsligt kom eftersom jag faktiskt sovit ganska bra hela det här året, men jag antar att jag kanske har mer än vanligt som snurrar i tankarna just nu.. I två veckors tid har det så gott som varje natt räckt mig flera timmar att somna, och nästa natt har samma upprepat sig igen, oavsett hur trött jag än varit. De två senaste nätterna har jag sovit sammanlagt endast några timmar, och trots att jag klarar mig med lite sömn, är det nog alldeles för lite, till och med för mig. 
 
Så, ni får ursäkta mig för att jag inte är världens produktivaste bloggare just nu. Istället för att skriva intressanta inlägg kämpar jag med att hålla mig koncentrerad om dagarna, för att sen komma hem och vara frustrerad för att jag inte ens lyckas somna när jag försöker powernap:a, för att sen ligga vaken (minst) halva nätterna och fundera på allt från rymdens storlek till hur internet fungerar. Får väl  fortsättningen ägna mina vakna timmar åt att fundera ut fiffiga blogginlägg jag orkar skriva sen igen när jag sover bättre (vilket hoppeligen är snart), men tills dess blir det nog inlägg ur mappen "Utkast" som publiceras här, eller så inga alls.
 
P.s. Har ni några dundertips på hur man somnar lättare får ni ju väldigt gärna lämna en kommentar. Jag har redan gömt min klocka så att jag inte ser den, testat dricka te före läggdags, skippat skärmtid någon timme före, haft svalt i rummet, haft varmt i rummet, gått och lagt mig tidigare, gått och lagt mig senare och gjort avslappningsövningar, utan resultat. Men har ni övriga idéer tackar jag och tar emot!
 
P.p.s. Sorry för ett ytterst icke-välskrivet inlägg som säkert innehåller hundra stavfel, orkar ej gå igenom och rätta den här gången. Anonym


Oj Vad de låter jobbigt :/ brukar ha lite samma problem med att tankarna löper amok då jag skall sova. Men kan dela med mej av mina tips.
Titta på en meningslös serie tills du somnar för att låta tankarna vila, eller ljudbok då får ögona vila och du blir inte pigg av ljuset från skärmen. Sista tipset jag brukar använa mej av är att lyssna på 10 timmar regn och åsk storm i regnskogen från youtube.
Förlåt för stavfel, komenterar från telefon, men hoppas det blir bättre :)
// My Emily

Svar: Jo det är verkligen inte kul... Meningslös serie fungerade riktigt bra, följde det tipset igår! Kan också tänka mig att det faktiskt vore riktigt skönt att lyssna på regn. Ingen fara, tack :)
Daniela

Har aldrig testat det själ för har aldrig svårt att somna lyckligtvis nog men jag jobbar innom vården med dom äldre och många kloka gamla damer brukar dricka ljummen/varm mjölk för qtt få bättre sömn, vet ej om de faktist hjälper eller om de är något dom gjort sen små så dom bara gör det för att ha en trygg rutin :)

Svar: Tack för tipset, men tyvärr avskyr jag mjölk, så det här skippar jag nog :D
Daniela

Anonym


Ett tips som ibland funkar på mig, (har själv svårt med sömnen) är att andas in genom vänstra näsborren och ut genom högra. Håll munnen stängd och använd ena handen som hjälp att täppa för ena näsborren åt gången. Lägg dig i sängen och andas på det viset en stund så kanske du somnar sen. Det har en avslappnande effekt.
En annan grej är att köpa sömnte, finns speciellt te som ska hjälpa till att somna, det har jag själv dock inte provat.
Och har du provat nån typ av insomnings tablettet, det kan ju också vara ett alternativ ? :)

Svar: Både näsborrsgrejen och sömnte låter intressant!! Insomningstabletter är nog inget jag överväger, åtminstone ännu.
Daniela

Anonym


Testa receptfritt melatonin från apoteket, hjälper många att påskynda insomningen. :)

Svar: Jo, nu har nog så pass många tipsat om det, att jag får gå efter dem om det här inte ger med sig snart!
Daniela

Ojnej, jobbigt. Själv har jag hamnat i en väldigt sen rytm. Har ju sällan något tidigt på morgonen men skulle ändå vilja svänga på rytmen lite.

MEN jag håller faktiskt på och översätter en artikel om sömnproblem för Svenska Yle, den publiceras under helgen. Ett tips där är att skriva sömndagbok. Kämpa på!

Svar: Ska läsa när den publiceras! Tack!
Daniela

hoffia


Att lyssna på avslappningsövningar som har en att gå igenom kroppsdel för kroppsdel (kroppsscanning) funkar för många! Kan skicka en hel dropboxmapp med avslappningsövningar om du e intresserad :) sen e de ju nog int hälsosamt att länge sova dåligt, så då sku ju nog receptbelagda insomningstabletter vara en idé. Nu e du ju antagligen också orolig över att int kunna somna, å de e därför du int kan somna..

Svar: Dom har ja under kontroll, dom va en del av vår utbildning så har mycke material själv också :) men tack för erbjudande! Ja vet att de int e ohälsosamt, men insomningstabletter e nog allra sista alternative för mig.
Daniela

Matilda


Jag har haft sömnproblem ända sedan barnsben och vet mycket väl hur hemskt det är att vrida och vända sig i sängen halva natten med miljoner tankar som snurrar i huvudet... Det som brukar hjälpa mig är att ligga på soffan och kolla på någon tråkig dokumentär med svagt ljud (kanske inte det bästa att sova på soffan, men vad gör man inte för att få sova! För mig har det typ aldrig fungerat när jag ligger i sängen). Annars brukar det också hjälpa för mig att ligga på mage och läsa något lättsamt, typ Kalle Anka-tidningar eller scrolla igenom 9gag-applikationen. Jag vet inte hur många gånger jag vaknat mitt i natten med lampan tänd och tidningen/telefonen under hakan.. mina ögon går alltid i kors efter typ max 10 minuters läsande/scrollande! Och över lag känner jag mig väl och dricker inte kaffe efter kl.12 på dagen, annars vet jag att det betyder sömnlös natt! Försök också på att skaffa ögonbindel och öronproppar. Är det något litet ljud eller ljus som stör dig (pojkvännen som andas djupt eller vägljusen som lite kommer in genom en springa i fönstret) så tar det i varje fall bort en störningsfaktor.
Oj det här blev långt! Men det är mina tricks som jag hoppas att kanske kunde hjälpa dig. :)

Svar: Ja visst är det! Ögonbindel har jag flera gånger tänkt skaffa men aldrig fått det gjort, måste ta tag i saken nu! Öronproppar vågar jag inte använda, är rädd för att inte sen vakna när väckarklockan ringer :D
Daniela

jen


Jag hade riktigt svåra sömnproblem 4 somrar tillbaka och nu har dessa börjat komma igen.. Det viktigaste (ivf i min situation) är att acceptera defakto att man inte får sömn och inte ta stress över det. Läs t.ex. en bok och så kommer sömnen när den kommer, vissa nätter senare än andra. Hur jobbigt och tråkigt setta än låter har jag insett att detta är det ända som håller mig "lugn", att helt enkelt acceptera att nu är det igen en period med lite mera sömnlösa nätter. Saker som brukar hjälpa mig att lugna ner mig är att stänga av tv:n 2h innan jag lägger mig, jag har en spikmatta & dyna jag brukar ligga på för att slappna av kroppen och äter magnesium tillskott varje kväll för att musklerna skall slappna av. Jag dricker aldrig koffeindrycker efter kl 16:00 eftersom det påverkar min sömn och jag försöker undvika powernaps under dagen, framförallt dom perioderna jag sover sämre. Pilates och yoga har även hjälpt mig med sömnproblemen eftersom dom hjälper en att bli mera medveten om sin kropp och man lär sig att lugna ner sig bättre. Undvik också intensiv träning efter klockan 18 för att få lättare sömn på kvällen. Några tips som har hjälpt mig under åren :)

Svar: Jo, måste verkligen försöka att inte stressa över att inte sova. Några koffeindrycker dricker jag inte, så de är inget problem :)
Daniela

Själv har jag väldigt lätt att somna/sova, men det finns gånger då även jag har problem att somna. Läste på internet för en tid sedan ett tips som fungerat för mig.

Att ligga blickstilla i femton minuter. Inte röra en enda liten muskel. Det känns obekvämt i början och man bara VILL röra på sig. Men efter stund (kan ta några försök) har man (omedvetet) slappnat av och då känns varje muskel för tung för att du ska orka röra dig. Snabbt efter det somnar man. Men det är viktigt att man ligger helt stilla och inte rör sig ett dugg i cirka femton minuter. Rör man sig så måste man börja om dom 15 minuterna. Men, ha varit ett vinnande koncept för mig (även om det ibland tar några försök).

Hoppas det blir bättre med sömnen snart! Sedan kan du ju prova kombinera olika saker (tex läsa före sängdags, dricka varm mjölk eller nåt) så kanske alla tillsammans hjälper :)

Svar: De fungera alldeles utmärkt, TACK! :D
Daniela

Ida


Har också sömnproblem och av någon anledning brukar det just bli som värst den här tiden på året då det är mörkt? Förstår inte riktigt. Det som har hjälpt mig bäst är regelbundenhet, alltid ta kväll vid en viss tid och varva ner och då inte fundera på morgondagen och olika problem mera, det är svårt, jag vet. Min psykolog gav mig ett tips i tiderna, att ta en "funderarstund" vid en tid på kvällen där man grubblar på allt man har att grubbla på, och sedan får det vara. Också att försöka skriva upp och kartlägga tankarna för att få reda på vad det är som håller en vaken.

Som någon annan redan skrev finns det receptfritt melatonin, alltså sömnhormon som är det som naturligt gör en trött. Det räknas som kosttillskott och finns i närmaste matbutik till exempel. För bästa resultat ska man ta det alltid samma tid varje kväll, ungefär en timme före man ska sova. Det hjälper med att skapa en dygnsrytm.

Det som ännu hjälper mig då det gäller att inte ha tankarna att snurra överallt är att kolla på random youtubeklipp på min ipad i sängen före jag somnar, helst något ganska tråkigt, någon som pratar om något random bara. Då fokuseras mina tankar och ipaden stängs av då klippet är slut och man (förhoppningsvis) somnat. Att lyssna på en podd kan också funka. Kan ju förstås vara svårare om man inte sover ensam och hur nyttigt det är att sova med ipaden i sängen med tanke på strålningen är en annan femma, men det hjälper mig iaf :D

Blev långt här också men hoppas du hittar något som funkar för dig!

Svar: Regelbundenheten följer jag redan, men det där med funderarstuden, vilken bra idè alltså!! Tack så mycket för din kommentar, många bra tips :)
Daniela

Anonym


I tonåren hade jag tidvis svårt att somna på kvällen. Skriv sporadiskt dagbok innan jag lade mig i sängen. Detta främst för att få alla tankar som snurrade ner på papper. Oftast släpper man lättare dom tankar som snurrar på om man gör dom konkreta. Sen lyssnade jag också på musik, somnar man medan man lyssnar är det en bonus men annars har man åtminstone fått slappna av och vila upp sig. Tror sömnproblem till viss del handlar om att man stressar över att man skall sova. Att bara ligga stilla och slappna av kan ju ge nästan lika mycket återhämtning som att sova :)

Svar: Så har jag faktiskt aldrig tänkt, men det är ju åtminstone en liten tröst! <3
Daniela

Ser att det är många som redan har tipsat om melatonin, men det har faktiskt hjälp mig också! Hoppas det blir bättre <3

Svar: Jo, de sku nog kunna vara ett alternativ!
Daniela

Jobbigt när det är svårt med sömnen :/ Jag har själv lidit av insomnia ända sedan jag insjuknade och har testat allt möjligt, också i medicinväg. Alla har stressigare perioder nu och då när man sover sämre. Det enda som någonsin hjälpt mig är att försöka strunta i att det är svårt att sova. Bara acceptera att det är som det är och lägg inte stå stort fokus på det, för då kan man få stor ångest över att man inte somnar. Om man tänker att "hjälp, nu ligger jag vaken igen, ännu en sömnlös natt, morgondagen kommer att bli förstörd" då blir det bara värre. Åtminstone för mig. Tänk att du är inne i en sämre period och så småningom blir det bättre. Om inte kan man ju i värsta fall kontakta vården och få insomningstabletter för kortvarigt bruk.

Svar: Tråkigt att du också lider av sömnsvårigheter, det är verkligen hemskt! Insomningstabletter vill jag nog undvika så långt det bara går, men det där tankesättet lät riktigt bra!
Daniela

Anonym


Blunda och tänk att du ska titta på telefonen när du räknat till hundra! Så börja räkna o jag har aldrig kommit till hundra förr jag somnat. Varför detta hjälper vet jag inte men haha

Svar: Låter intressant, måste testa! :D
Daniela

Bra att de funka för dig! :D Blev själv överraskad över hur det varje gång verkar funka för mig. Själv sku jag int heller vila äta nå melatonin, för ett två tre är man beroende av de.

Svar: Jaaa blev så glad å lättad!!! Ja undviker också alla piller så långt de bara går, oavsett om de e medicin eller "bara" kosttillskott.
Daniela

Namn:

E-mail (publiceras ej):

Blogg:

Nominerad till Årets blogg & Årets personliga blogg på Galan -16. Framröstad till Årets blivande stjärnskott hos blogg.se -17. Skrivs av en 25-årig färgstark finlandssvensk Helsingfors- och Vasabo, som kännetecknas av långt blondt hår och ett högt skratt. Varmt välkommen till Danielas Dagbok, i denna blogg finns det inte brist på någonting!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

Vad jag shoppade i Gdansk
Saker jag funderat på på sistone
Ett förlängt veckoslut i Gdansk, Polens pärla
Weekend i Gdansk coming up!
Vad vore jag utan er?Kategorier

Allmänt · Bloggrelaterat & podden · Fest · Filmer & serier · Frågor & listor · Kärlek . Mat · Musik · Resor · Samarbeten & tips · Shopping · Fysioterapi · Text & åsikter · Träning . VeckoslutssammanfattningarArkiv

2019
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2018
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12