En valborg utan studentmössa

 Vappen 2016
 
Valborgsmässoafton idag, och åtminstone än så länge känner jag mig (tyvärr) inte det minsta taggad, trots att jag har en rolig fest att gå på ikväll. För det första anlände värsta snöstormen till Helsingfors igår så man kan milt sagt säga att vädret suger idag (regn & snörester i form av slask), och för det andra hittar jag inte min studentmössa. Det gör mig nog mest otaggad av allt, att det ser ut som att jag ska fira vappen utan studentmössan - det är ju liksom det som varit det bästa med vappen sen jag tog studenten, att en dag per år få plocka fram den där mössan och stolt bära den.
 
Min studentmössa betyder väldigt mycket för mig och har högt känslomässigt värde. Studentskrivningarna var väl en av de första sakerna som fick mig att tro på att jag verkligen kan om jag vill, så på ett sätt står den där mössan för något som tagit mig långt i livet. Det ligger mycket slit och fina resultat bakom den där mössan, och den representerar så mycket som är viktigt för mig, att det känns riktigt, riktigt ledsamt att inte kunna bära den idag.
 
Jag trodde att jag lämnade den i Vasa efter förra vappen som firades där, men nu meddelade mamma nyss att hon inte hittar den i Vasa heller, så var den är har jag ingen aning om - det enda jag vet är att den inte är här, för jag har verkligen vänt upp och ner på hela lägenheten i jakt på den. Så inte nog med att jag inte kan bära den ikväll. nu börjar jag bli riktigt orolig över att den är försvunnen för gott... Vill ju verkligen inte hamna spendera alla kommande valborgar utan mössa också :( :(
 
Nåja, vi kan ju hoppas på ett mirakel i form av en sol som tittar fram och en studentmössa som dyker upp... I väntan på det ska jag fara på Bodycombat och ta ut alla mina besvikelser, och sen fara till Sibbo på vapplunch. Hoppeligen hjälper det humöret så pass mycket att det blir en rolig vappen, även om något mirakel inte inträffar. 
Han kanske inte bryr sig, men vi är många som gör det

 En rebell som glatt vistas på stranden, trots att hon väger långt över 50 kg
 
Mitt inlägg jag publicerade igår (klickfick så mycket mer uppmärksamhet än jag hade förväntat mig. Inlägget delades flera gånger på Facebook, fick många, många positiva och uppmuntrande kommentarer och gillningar och flera tusen unika besökare. Fick till och med ett mejl av blogg.se's redaktion där de berömde inlägget, och en länk av självaste Lady Dahmer (klick). 
 
Samtidigt som jag blir så otroligt matt av att tänka på att det finns människor som vräker ur sig saker som killen jag skrev om igår, så blir jag helt varm i hjärtat av hur många det finns som orkar kämpa för att folk ska lära sig älska sina kroppar och bli bekväma i sig själva. Sociala meder må ha fört mycket dåligt med sig, men igår bevisades det än en gång hurudan positiv makt och inverkan sociala medier också kan ha.
 
Är såklart jätteglad över att min statistik sköt i höjden igår, men gladast är jag ändå över av tanken att sannolikheten nu är större att någon ung tjej som sett programmet läst mitt inlägg, och insett att hans ord inte är något man ska ta åt sig av. Det här känns liksom så otroligt viktigt  att prata om, och jag blir så glad över hur många som engagerar sig, och hur många som hoppeligen fick sig en tankeställare efter att ha läst inlägget igår. Han kanske inte bryr sig, men vi är många som gör det, och det gör mig hoppfull. 
"Min drömtjej väger under 50 kg"

Kommer hem från en tung jobbdag. Känner att jag behöver nolla huvudet lite genom att se en underhållande serie som inte kräver så mycket tankevärksamhet, och knäpper på en ny säsong av Ex On The Beach. Ett par avsnitt senare är jag snarare rasande än avkopplad. Det jag möts av är nämligen en kille i tv-rutan, som helt öppet sitter och säger att hans drömtjej väger under 50 kilo
 
Andas, Daniela, bara andas, tänker jag och kollar vidare. Han bara råkade säga något dumt, han kommer att ångra sig, och de andra kommer minsann att låta honom få höra sanningens ord om det här uttalandet, det måste de ju? Jo, jag är helt säker. Men vad som händer? Tjejerna blir upprörda, men killarna sitter där och försvarar honom. "Om han gillar smala tjejer bestämmer han väl inte det själv, han gillar väl smala tjejer på grund av sina känslor och då måste han ju få göra det också", är deras argument till varför det han sa är helt ok. Killen som från början gjort uttalandet fortsätter med att berätta att han inte bryr sig om någon tar illa upp eller får anorexi på grund av vad han sa, för han vill kunna kasta omkring sin drömtjej och "göra vad han vill med henne", och då måste hon väga under 50 kg för att han ska kunna göra det. Och ja, sen så där allmänt tycker han också att man borde dra en strandgräns på 50 kg, för folk som väger mer än så borde ju inte få vistas på stranden. 
 
bildkälla
 
Alltså, man blir ju helt paff. Låt mig räkna upp några orsaker till varför det han säger är helt absurt:
 
1) Han är 22 år. Hade han varit 16 hade man kanske delvis kunnat skylla det på åldern, men killen är freaking 22 år. Och ja, så har han ju skrivit ett blogginlägg där han berättar precis samma saker som han gjorde i programmet, så man kan inte ens skylla på alkoholen som var inblandad den kvällen han sa det på tv. Det här är liksom klart och tydligt hans åsikt, och han har inga problem med att tuta ut det i ett känt tv-program och i sociala medier framför tusentals unga människor. 
 
2) Det låter som om han talar om några uppblåsbara dockor, när han i själva verket talar om riktiga människor. En kvinna som väger under 50 kilo och går med på att han får göra vad han vill med henne och kasta omkring henne, det är hans definition på drömtjejen. Så, låt oss säga att han träffar en härlig, snygg tjej med humor och bra personlighet som han verkligen klickar med, mennn hon väger tyvärr 52 kg och har en egen vilja ➜ Naaah, next? (Och btw, av ren nyfikenhet - eftersom det där med att tjejen inte väger över 50 kg tycks vara så jäkla viktigt, hur kollar han egentligen upp det? Har han en våg vid dörren alla tjejer måste stiga på före de kommer in, eller kanske han bara helt kallt frågar vad tjejerna väger på första dejten? Bara undrar)
 
3) Och sen det som jag tycker är det sjukaste av allt: Han konstaterar att jo, han vet att vikt är ett känsligt ämne för många tjejer och han är medveten om att hans uttalande kan leda till att tjejer får ätstörningar, men han bryr sig inte. Jag skulle minsann vilja se om han fortfarande oberört skulle sitta där och flina och säga att han inte bryr sig, om han såg se en 15-årig tjej som insjuknat i en livsfarlig sjukdom, på grund av hans uttalande om hur hon borde se ut för att duga. På riktigt. 
 
Han tycker att människor som väger över 50 kg inte borde få vistas på stranden, jag tycker att människor som gör så idiotiska uttalanden som han inte borde få ens några sekunders skrämtid, eller möjlighet att uttala sig om sånt i offentligheten över huvudtaget. Jag tänker på alla unga människor som ser på det här programmet och tycker att han är en häftig kändis, kanske rentav en förebild. Jag tänker på hur många killar som nu vill bli som honom, och hur många tjejer som nu vill bli såna som han vill ha. Och jag tänker på hur mycket jag bara önskar att de kunde förstå, att man aldrig, aldrig, aldrig ska låta ett sådant idiotiskt uttalande påverka hur man ser på sig själv eller på andra människor. Jag tänker på alla människor som tog åt sig av det han sa, och tyvärr kommer att bry sig mycket mer än han gör. Jag tänker på hur jag önskar att varenda en människa som såg det där avsnittet alltid kunde hålla i minnet, att den dagen de ska träffa sin drömpartner, kommer det inte spela någon roll hur snygg utsidan än är, om personligheten är ful. Jag tänker på hur jag önskar att alla förstår, hur någon som bara "sorry, du väger över 50 kilo, alltså några kilo för mycket för att vara min drömtjej" INTE ÄR NÅGON SOM ÄR VÄRD EN. Inte ens en procent av en. 
 
Vanligtvis brukar jag säga att man ska respektera att alla inte tycker lika som en själv och att man kan försöka lära sig något av andras åsikter istället för att tycka att de som inte tycker likadant som en själv har fel, men i det här fallet kan ni bara glömma det. Alla ni som väger under 50 kilo och alla ni som väger över 50 kilo, bara skit i det han sa, för han har fel. Den här gången finns det inget att respektera i hans åsikter, och det finns inget att lära sig av dem (förutom hurudana människor man ska lära sig att inte lyssna på, då).
 
Och så en liten avslutande hälsning åt den här killen: Vill du ha något som väger under 50 kg som du kan kasta omkring hur som helst, rekommenderar jag att du skaffar dig en korgboll. Den väger helt säkert under 50 kg, och den kan du kasta bäst du vill. Nominerad till Årets blogg & Årets personliga blogg på Galan -16. Framröstad till Årets blivande stjärnskott hos blogg.se -17. Skrivs av en 25-årig färgstark finlandssvensk Helsingfors- och Vasabo, som kännetecknas av långt blondt hår och ett högt skratt. Varmt välkommen till Danielas Dagbok, i denna blogg finns det inte brist på någonting!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

En valborg utan studentmössa
Han kanske inte bryr sig, men vi är många som gör det
"Min drömtjej väger under 50 kg"Kategorier

Allmänt · Bloggrelaterat · Fest · Filmer & serier · Foton · Frågor & listor · Kärlek · Musik · Outfits · Resor · Samarbeten & tips · Shopping · Skola & jobb · Text & åsikter · TräningArkiv

2018
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12