Plus och minus med Amsterdam

Nu är det ungefär en vecka sen jag kom hem från Amsterdam, så det känns passligt att börja avrunda med Amsterdamrelaterade inlägg. I tidigare inlägg har jag berättat om vad vi gjorde under resan (klick) samt visat bilder från den magiska parken Keukenhof (klick), och nu tänkte jag avsluta med att visa lite osedda bilder samt berätta om vilka plus och minus jag upplevde med staden:
 
 
+ Otroligt vacker, mysig och annorlunda stad
Vart än du går är det vackert, och staden liknade inte någon annan stad jag besökt tidigare.
 
 
Speciell arkitektur
Husen i Amsterdam är verkligen imponerande! De ser mysiga ut, är byggda på vatten, har jordnära färger och vissa hus hade till och med oregelbunda fönster med lutning! Vi funderade på om 1) det var meningen, eller 2) de som byggt husen var höga under tiden (weed är ju lagligt i Holland)...
 
 
+ Mycket att se och göra
Förutom att bara promenera omkring och beundra typ allt man såg, kändes Amsterdam som en stad där det fanns mycket att göra. Ett nöjesfält mitt i stan, museum i alla hörn, väldigt bra shoppingmöjligheter, stort utbud av restauranger och caféer, kanalbåtar här och där och möjlighet att göra utflykter till tulpanfält, gör att vistelsen i Amsterdam knappast blir tråkig.
 
 
+ Väldigt promenadvänlig stad
Man kunde gå i princip överallt, vilket var väldigt positivt, eftersom jag kan tycka det är lite jobbigt att under en resa bli tvungen att lära sig hur den lokala kollektivtrafiken fungerar. 
 
 
+ En stad med väldigt trevlig stämning
Den där stressade känslan som ofta infinner sig i huvudstäder finns inte i Amsterdam. Folk trängs inte, folk knuffas inte och folk rusar inte omkring på gatorna, utan istället känns allt väldigt.... chill, är nog ordet jag skulle använda. 
 
 
+ Kanske världens Instagramvänligaste stad?
Haha, en punkt jag bara kände mig tvungen att ta med! Om Amsterdam med sina kanaler, mysiga hus, vackra gator och alla tulpanfält inte är drömmen för bloggare och Instagrammare, så vet jag inte vad. 
 
 
+ En perfekt stad för en weekendresa
Ett förlängt veckoslut kändes som en väldigt passlig tid att spendera i den här staden. På den tiden behövde  man inte hinna stressa för att se allt man ville se, men samtidigt kändes det som att man på tre dagar hann se "det viktigaste". Så, behöver ni en kort flykt från vardagen, kan jag varmt rekommendera Amsterdam!
 
 
- Väldigt mycket turister (och folk överlag också) 
 Kan i och för sig ha att göra med att vi var där över påsken, men det var verkligen smockfullt med människor över allt.  Stundvis kändes staden som typ Ollis på Pampasveckan, för köerna och folkmassorna var gaaaanska så massiva. Kön till Anne Franks museum var t.ex. flera timmar lång, vi fick sittplats i tåget typ 1/5 gånger och kön till bussen som tog oss till Keukenhof var seriöst den längsta kön jag sett i hela mitt liv. På bilden ovan ser ni folkmängden utanför entrén till Keukenhof, huhhu alltså.
 
 
 - Det mesta kändes rätt dyrt
Att priserna på flygbiljetter och boende sköt i höjden hade också säkert delvis att göra med påsken, men tyckte ändå det gick liiiite till överdrift när mina flygbiljetter och boendet i Amsterdam sammanlagt kostade mer än mina flygbiljetter till och från Florida samt boendet i Miami.... På plats kändes även allt från matpriser till prisen på transport ganska dyra, skulle jämföra med nivån i Finland men snäppet högre. 
 
 
- Ganska galen och ostrukturerad trafik
& Nu syftar jag främst på cykeltrafiken. Vet inte hur många cykelolyckor vi bevittnade, och själv tänkte vi bli påkörda av cykel minst tjugo gånger på tre dagar. Det värsta var nog ändå när en cykel körde rakt på en kvinna, kvinnan flög omkull och cyklisten bara "oho" och fortsatte vidare som ingenting. Tydligen inte så stor grej i Amsterdam att cykla omkull folk, med andra ord. Stundvis kändes det lite som att fotgängarna hade varit i större behov av hjälm än cyklisterna, inte för att hjälm var något cyklisterna heller använde. Till och med de som körde moped var utan hjälm, så atttt.
 
 
- Obehagligt nattliv
Vill poängtera att detta endast handlar om min egen upplevelse, men ja, som jag redan berättade upplevde åtminstone jag nattlivet obehagligt. Vi besökte rätt många ställen under den där kvällen/natten vi var ute, och jag kände mig rädd och osäker på varenda ett ställe. Kanske hade upplevelsen varit helt annorlunda ifall vi helt enkelt hade gått till andra ställen, jag vet inte, men som det var den natten vi var ute känns det som ett mindre mirakel att jag hade pengarna och telefonen i behåll nästa dag.
 
Ja, några minus med staden fanns det nog, men de positiva sakerna vägde helt klart mer. Nu är resan vi väntat på i sju år plötsligt över, och Amsterdam var helt klart värd väntan. Återvände hem trött, men många nya minnen och inside jokes rikare. En resa man minsann inte glömmer i första taget. Silje

Åh älskade Nederland! :)
Husen lutar av den orsaken att de ju då bygger på höjden och att de brukar/brukade hissa upp möblerna från gatan via fönstren iom att det är svårt att få upp möbler i de trånga trappuppgångarna. Iom att husen lutar så är risken mindre att möblerna slår in i nåt fönster. Så finurligt! Dessutom är de ju så många invånare i Holland, så de måste bygga på höjden och har för mig att det också är billigare så.
Cykeltraffiken är rätt crazy för en som inte är van med den. Till en början då jag bodde i Holland var jag också livrädd på cykel, men när jag lärde mig "reglerna" och hur man ska "bete sig" (full far framåt - för att inte va i vägen) var det lättare. Antar att de flesta olyckorna som inträffar är mellan en turist och en ortsbo, varav turisten inte känner till cykelkulturen lika väl som ortsbon (som cyklar i full fart...).
Jag bodde ju inte i Amsterdam, men besökte staden flera ggr. Om man vill uppleva Holland rekommenderar jag starkt att man rör sig utanför Amsterdam, alla städer i Holland har verkligen sin charm. Dessutom förstörs den härliga atmosfären av stökiga (och höga) turister i Amsterdam. En ortsbo berättade till mig att britter är bannade från flera av coffee shopens i Amsterdam pga att de allt för ofta inte kunnat bete sig.
Roligt ändå att de positiva sakerna vägde mer än de negativa. Amsterdam är nog en stad man måste "vänja sig med" för att inte knycka sig eller hur jag nu ska förklara det :)

Svar: Haha, så knäppt att det är orsaken varför husen lutar!! Och kan bra tänka mig att det du sa är sant, att ju mer man vänjer sig med staden, desto mer gillar man den :)
Daniela Skoglund

Ida
Ida
Namn:

E-mail (publiceras ej):

Blogg:

Nominerad till Årets blogg & Årets personliga blogg 2016. Skrivs av en 24-årig färgstark finlandssvensk Helsingforsbo, som kännetecknas av långt blont hår och ett leende på läpparna. Varmt välkommen till Danielas Dagbok, i denna blogg finns det inte brist på någonting!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

Sevendays julklappslista
Påväg till Helsingfors efter en galen vecka
10 snapshots från de senaste veckorna
När bloggen exploderar
Ett inlägg skrivet åt alla mänKategorier

Allmänt · Bloggrelaterat · Fest · Filmer & serier · Foton · Frågor & listor · Kärlek · Musik · Outfits · Resor · Samarbeten & tips · Shopping · Skola & jobb · Text & åsikter · TräningArkiv

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12