Hur får man bloggen att växa?

Nångång under förra året kände jag att jag började komma någonstans med den här bloggen, och i år känns det som att det har tagit fart ordentligt. Kan verkligen inte påstå att jag tycker att jag har en stor  blogg, för jämför man med bloggvärlden i Sverige och de svenska storbloggarna är jag nog inget annat än en droppe i havet, men, i finlandssvenska mått kan man kanske säga att bloggen nu är semi-stor? Och för mig  känns det ju absolut som att den blivit stor när jag jämför med var jag började och vart jag har kommit, så är både stolt och glad över vad jag åstadkommit och alla min bloggmål jag uppnått hittills! :)
 
Skulle uppskatta att jag under de senaste åren varje år åtminstone fördubblat mängden läsare, så vuxit, det har bloggen absolut gjort (ifall någon av er brukar följa med statistiken på bloggtoppen sitter ni säkert och skakar på huvudet och tänker "Vuxit? Ha, neee-e lilla gumman", så kan väl ännu en gång nämna att ca 50-70% av mina läsare ej nu för tiden syns på bloggtoppen). Idag tänkte jag därför berätta lite om hur jag har tänkt och vad jag har gjort för att få bloggen att växa - jag har nämligen funderat väldigt mycket kring hur  jag ska göra för att nå ut till fler och medvetet gjort flera förändringar i hopp om en större blogg, och de har åtminstone funkat för mig! Så, här kommer mina bästa tips på hur man får sin blogg att växa:
 
 
★ Se till att första intrycket är gott
 
Vad är det första läsaren möts av när de klickar in sig på din blogg första gången? Har du ett opersonligt eller för invecklat bloggnamn och en råddig, tråkig och design, är det nog rätt osannolikt att besökarna lägger bloggen på minnet och besöker den igen. Se till att bloggnamnet är lätt att lägga på minnet och klingar bra, att designen är proffsig och intressant och att du sticker ut på något sätt. Se till att du är lätt att bli ihågkommen och att första intrycket är gott, helt enkelt!
 
 
★ Syns du inte, så finns du inte
 
Liksom en ny författare måste göra reklam för sin bok för att folk ska få veta att boken ens finns, måste du också våga göra reklam för din blogg för att folk ska veta att den existerar. Dela länkar till din blogg på Facebook (kanske du till och med kan fråga familj och vänner om de också vill dela?), tipsa om bloggen på Instagram, gå med i olika bloggelaterade grupper (t.ex. Finlandssvenska Bloggare på Facebook), våga berätta åt folk att du har en blogg, fråga din bloggportal om de vill hjälpa dig lyfta din blogg, kommentera andras bloggar flitigt, och så vidare, och så vidare. Två specifika tips jag brukar använda mig av, är att jag kan marknadsföra inlägg på Facebook för någon euro ifall jag känner att jag skrivit extra bra eller att ämnet är extra viktigt, eller om jag t.ex. skrivit ett inlägg om min syn på socker och jag ser att även någon annan bloggare skrivit om samma ämne, kan jag också tipsa om mitt inlägg i den bloggarens kommentarsfält. 
 
 
★ Be dina läsare om feedback
 
En av de bästa sakerna jag gjort för att få bloggen att växa, är att skapa en enkät för mina läsare där jag bad dem ge mig feedback. Inte nog med att jag fick läsa en massa fina och peppande ord som gjorde mig hundra gånger mer taggad på att lyckas med bloggen, jag fick också en massa sakliga, smarta tips på vad jag kunde förbättra. När jag läste igenom svaren på enkäten insåg jag att det verkligen låg något i flera av kommentarerna och allt var sånt som egentligen var ganska lätt att fixa men jag bara själv varit blind för, så ett stort tips är verkligen att bara FRÅGA dina läsare. Fråga vad de tycker du gör bra, vad som kunde förbättras, om de har önskemål etc. 
 
 
★ Du kan inte göra samma sak och förvänta dig olika resultat
 
Har du bloggat i flera år på samma portal, med samma bloggnamn, samma bloggdesign, samma stil och om samma ämnen, men inget händer? Tja, då kommer bloggen knappast att mirakulöst plötsligt börja växa i framtiden heller, om du inte gör någon förändring. Så, försök komma fram till vad det inte är som fungerar, och försök sedan utveckla dessa områden till det bättre. Jag bloggade ju i flera års tid under bloggnamnet ddanielas.blogg.se, jag hade en föråldrad och oproffsig design och skrev mest inlägg i stil med "idag har jag gjort blabla och imorgon ska jag göra blabla". Och ja, det funkade ju uppenbarligen inte speciellt bra. 
 
 
★ Timing is everything
 
Har du skrivit ett riktigt kickass inlägg som du tror intresserar många och kan få stor spridning? Publicera för guds skull inte då det inlägget på en fredag kväll eller under sommarens soligaste dag då ingen ägnar tid åt att läsa bloggar, utan spara istället inlägget och vänta på det rätta tillfället att trycka på publicera. Följ med i statistiken så lär du dig snabbt vilken tid och vilka dagar flest brukar läsa din blogg, och agera enligt det. Orsaken till att det här inlägget publicerades idag klockan elva? För att jag har allra flest läsare måndag-torsdag vid lunchtid och på eftermiddagarna. 
 
 
★ Var uppmärksam
 
Hurudana inlägg får du mest respons på? När skjuter statistiken i höjden? Och hurudana inlägg är det som knappt blir lästa och kommenterade? Var uppmärksam, och bygg vidare på det som intresserar, helt enkelt. Brukar du flera gånger i veckan skriva om ditt morgonmål men varken få bra läsarstatistik eller kommentarer på de inläggen, medan läsarantalet fördubblas och kommentarerna väller in den där ena gången i veckan du brukar skriva något mer personligt inlägg? Då vet du hurudana inlägg du kan minska på i framtiden, och hurudana det lönar sig att skriva mera av. 
 
 
★ Blogga googlevänligt
 
Jag har redan en gång skrivit om varför det lönar sig att blogga googlevänligt, men det tåls att nämnas på nytt. Sikta på att skriva dina rubriker enligt sånt folk skriver i sökfältet på Google, och vips kommer du få flera unika besökare och flera sidvisningar på din blogg. T.ex. om du bloggar om ett nytt läppstift från MAC i färgen Chatterbox, kan det vara helt smart att döpa rubriken till t.ex. "MAC Chatterbox recension" istället för "Mitt nya läppstift". Liksom, varför tror ni jag döpte det här inlägget till Hur får man bloggen att växa? ;)
 
 
★ Intressanta rubriker
 
Inte nog med att du ska tänka googlevänligt när du skriver rubriker, samtidigt borde du också fundera ut så intressanta rubriker som möjligt. Skriver du en lång text, spelar det ingen roll hur bra den än är, om du inte lyckas fånga läsaren i rubriken. För vem blir intresserad av att läsa en lång text som verkar handla om något tråkigt/ointressant/råddigt? Inte jag i alla fall. 
 
 
★ Tänk både kortsiktigt och långsiktigt
 
Okej, så bloggar du googlevänligt och publicerar inlägg med intressanta rubriker på t.ex. Facebook, kommer du säkert få en hel del klick, men dessa båda är ändå ganska kortsiktiga lösningar. Så, fundera på hur du får en läsare som slumpmässigt klickar in sig på din blogg, att bli så intresserad att hen vill läsa mer, lägger din blogg på minnet och besöker den på nytt? Detta är utan tvekan en av de mest utmanande punkterna enligt mig, men en punkt som det utan tvekan också lönar sig att jobba på!
 
★ Regelbunden uppdatering
 
Brukar du först skriva fem inlägg på en dag, sen ha två veckors paus, skriva ett inlägg och sedan dyka upp med nästa inlägg en månad senare? I så fall är det säkert gaaanska utmanande att få en trogen läsarskara som läser din blogg regelbundet. Regelbunden uppdatering = regelbundna besök på bloggen. 
 
 
 Stick ut och bygg upp ett bloggbrand
 
För att du inte bara ska bli "en av alla i mängden", behöver du sticka ut på något sätt. Så, vad har du som ingen annan har? Kan vara allt från ett extra fyndigt bloggnamn eller en återkommande bloggserie du kommit på, till speciella bilder eller ett visst sätt att skriva på. Hitta din blogg-grej, ditt bloggjag och din bloggstil, ja bygga upp ditt bloggbrand helt enkelt (har bloggat mera om denna punkt här). 
 
 
★ Var proffsig
 
Snacka inte skit om andra och försök inte trycka ned andra i din blogg. Ha en kort presentation om dig själv i bloggen. Se till att det finns en mejladress att nå dig på. Svara på kommentarer. Märk ut dina samarbeten. Bara var proffsig, helt enkelt. Jag brukar tänka på min blogg lite som ett jobb, och då brukar jag så objektivt som möjligt försöka granska bloggen som "en chef" för att se om jag är nöjd med "jobbet", hehe.
 
 
★ Vad vill du själv läsa om?
 
Hurudana rubriker på Facebook brukar du själv klicka på? Vad är det som får dig att fastna för en blogg och fortsätta läsa den efter att du besökt den för första gången? Vilka inlägg finner du själv intressantast? Svaren på dessa frågor, är antagligen vad likasinnade människor som dig också klickar på, fastnar för och tycker är intressantast. Kör på det!
 
 
★ Ha tålamod
 
Om du, som jag, inte har något bananskal att glida in på utan ska bygga upp allt själv, tar det tid att få en stadig läsarskara, så är det bara. Råkar du vara kompis med Kenza eller Kissie och kunna be dem skriva ett inlägg om din blogg eller om du redan färdigt är kändis från typ Paradise Hotel och redan har 100k följare på Instagram är det säkert lättare att få en massa läsare snabbt, men annars tar det tid. Ha tålamod. Så länge din läsarmängd inte minskar utan långsamt men säkert ökar, är du på rätt väg. 
 
 
 ★ Tro på dig själv
 
Och sist men inte minst, bloggar du med attityden "äh, det blir ändå aldrig till någonting", så kommer det antagligen aldrig att bli till något heller. Tänk inte "jag bloggar ändå dåligt", tänk istället "hur kan jag blogga ännu bättre?". Tänk inte "det är ändå så få bloggare som lyckas slå igenom", tänk istället "tänk att det finns människor som lyckats göra något så stort av sina bloggar!". Bara tro på dig själv, och våga drömma stort. 
 
 
Det var mina bästa tips det, hoppas ni tyckte de var till någon nytta! Ifall ni själva har flera tips på hur man ska få sin blogg att växa får ni mer än gärna fylla på i kommentarsfältet, tycker det är betydligt bussigare att försöka hjälpa än stjälpa varandra här i bloggvärlden! Istället för att sitta och panta på sina egna bästa tips kan vi ju alla dela med oss istället, och på så sätt göra bloggvärlden ännu större, bättre och mer framgångsrik =) Glad onsdag på er! Hej Daniela! Tusen tack för många bra tips :) Ha en fin, fin dag!

//Linda

Svar: Tack för din kommentar, desamma du! :)
Daniela Skoglund

Många fina tips! Tack för dem! Och din blogg har verkligen bara gått från klarhet till klarhet! :)

Svar: Så lite så, och TACK vilken komplimang!!
Daniela Skoglund

Tack Daniela. Jag har bara kämpat?i två veckor. Kan du skicka över dina råd. Tack. Igen

Svar: Hej Lars. Jag har kämpat i typ åtta år, haha :D Och uppfattar inte riktigt vad du menar med skicka över råden? De står ju här i inlägget =)
Daniela Skoglund

Superbra tipssammanställning! :D Jag håller verkligen med dig på alla punkter.

Svar: Tack Maria! :)
Daniela Skoglund

Så inspirerande blogginlägg, du får mig verkligen att vilja satsa mera på bloggen! Du är en stor inspirationskälla :)

Svar: Men tack tack tack snälla du, vilken otroligt fin kommentar! Gjorde min dag <3
Daniela Skoglund

CorinneGrönholm

http://corinnegronholm.com


Åh vilket bra inlägg!!! Sparar alla tips djupt i minnet hehe ;)

Svar: Taaack Corinne! :)
Daniela Skoglund

Maria Anderzon - Vegansk Skönhetsblogg

http://mariaanderzon.se/


Väldigt bra och konkreta tips. Håller med om typ allt ❤️

Svar: Tack! Kul att höra <3
Daniela Skoglund

Bra tack Daniela.jag har dina råd nu när du svarade

Lina Solveig Ulrika

http://linaulrika.se


Vilka bra tips! :)

Svar: Tack! :)
Daniela Skoglund

Vilket otroligt inspirerande inlägg. Denna lista lär jag titta tillbaka på då och då. Kramiz<3

Svar: Åh tack! <3
Daniela Skoglund

Tusen tack för toppen bra tips!

Har faktiskt börjat med att dela mina inlägg i olika Facebook-grupper och kan redan nu se att det faktiskt är några få läsare till i min statistik. Och det tycker jag är riktigt kul!

Ska lägga dina tips på minnet (alternativ besöka detta inlägg fler gånger som reminder :) typ )

Ha en fin tisdag!!
/Marie

Svar: Tack för din kommentar!! :)
Daniela Skoglund

Kitos Daniela
OK jag kan inte tala Finska. Försökte bara ympa???
Tack för dina tips, värdefullt för mig som nybörjare. Men det är många tips, huhhh. OK jag försöker reda ut det och ta något tips i taget. jag har bara hållit på sedan 22 Juli och toppnoteringen är 180 tittare. Grymt mycket tycker jag som har ca 20 annars

Svar: Hehe, *kiitos :) Kul om du tycker tipsen var till nytta!
Daniela Skoglund

Jättebra tips ju!

Svar: Men tack!! :)
Daniela Skoglund

Tack för att du delade med dig/inte är hemlig med hur man lyckas :) Börjat fundera en del på hur jag ska förbättra min blogg. Tror jag gjort en del fel, t.ex. inte gjort google-vänliga rubriker. Borde nog också försöka skriva ihop nån bättre presentation av mig själv så folk fattar var de hamnat...

Svar: Så kul om inlägget inspirerade och väckte tankar! Lycka till :)
Daniela Skoglund

Maria Linnea - Minimalist living

http://mariaslinnea.blogg.se


Vilka bra tips! :) Och det märks nog att du vuxit, du har synts till flera gånger på blogg.se's hemsida vilket fått mig att klicka in här oftare! :)

Svar: Oj vad glad jag blev av att höra det här, roligt att höra! :)
Daniela Skoglund

Joanna- livet med psykisk ohälsa

http://www.joannahalvardsson.se


Riktigt bra tips

Svar: Skoj om du gillar!
Daniela Skoglund

Tack för bra och konkreta tips!

Ha en fin dag.

Svar: Tack detsamma!
Daniela Skoglund

Bra tips!

Svar: Tack!
Daniela Skoglund

Toppen, så bra med tips! Kul också att det får framåt för dig och att du märker skillnad när du jobbar med vissa saker☺️🙌

Svar: Kul om de uppskattas! Och ja, verkligen :) :)
Daniela Skoglund

Happycitrus.se


Jättebra! Tipsen uppskattas 😊🍋

Svar: Era kommentarer uppskattas! :)
Daniela Skoglund

Super bra tips!
Tack för att du delar dina erfarenheter

Svar: Blir så glad över att de uppskattas!!
Daniela Skoglund

Jesus, Nepal, adoption & tankar från min vardag

http://idaelisas.blogg.se/


Bra tips, tack!!

Svar: Kul om du gillade, varsågod! :)
Daniela Skoglund

blommaiasfalt.blogg.se

http://blommaiasfalt.blogg.se/


Tack, mycket att tänka på☺️

Svar: Haha, ja det är det väl :D Varsågod!
Daniela Skoglund

Du får gärna skicka råden till mig kramar 😍

Svar: Vet ej vart jag skulle skicka dem, de finns ju tillgängliga här :)
Daniela Skoglund

Micah - 14 år och Gravid till Mamma till Kelly <3

http://www.micahs.se


Det där var verkligen en komplett lista kan jag säga, många har jag inte ens funderat på själv, bra jobbat! :D
Är glad att jag gick in här, letade efter lite blogg-inspiration och nu känner jag mig sugen att blogga!<3 Jag vet själv också, som du också verkar veta om, att man behöver lägga ner så otroligt mycket tid att blogga och det allra viktigaste är motivationen och att man älskar det man gör :D Om man inte själv är motiverad att lägga ner energi på sin blogg så kommer ingen vilja lägga någorlunda mycket energi till att läsa ens blogg heller! :)
Jättebra inlägg och fin blogg! Du verkar vara en go tjej! :) <3
Kramar
/Micah

Svar: Åh vad glad jag blev av den här kommentaren <3
Daniela Skoglund

World by Tina

http://trueborn.blogg.se


Det känns som att motivationen inte är på topp när det gäller att lyfta bloggen - jag hade en relativt stor blogg för ett par år sedan, men sen tappade jag lusten. Skyller på att instagram tog över mitt intresse. Nu vill jag starta igång igen. På riktigt!

Svar: Jaa vad kul, heja! Har du lyckats en gång, lyckas du säkert pånytt :)
Daniela Skoglund

Vilka bra tips! Det där med syns man inte så finns man inte tänkte jag på senast idag faktiskt. Intressant. :-)

Svar: Blir så glad att ni gillar tipsen, tack! Och visst är det intressant att fundera kring dessa saker, håller med.
Daniela Skoglund

Stort tack för värdefulla tips.

Jobbar på att försöka få bloggen betydligt större än vad den är i dag.

Svar: Kul om de var till nytta :) Lycka till!
Daniela Skoglund

Namn:

E-mail (publiceras ej):

Blogg:

Nominerad till Årets blogg & Årets personliga blogg på Galan -16. Framröstad till Årets blivande stjärnskott hos blogg.se -17. Skrivs av en 25-årig färgstark finlandssvensk Helsingfors- och Vasabo, som kännetecknas av långt blondt hår och ett högt skratt. Varmt välkommen till Danielas Dagbok, i denna blogg finns det inte brist på någonting!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

Höstlovsbloggen - Dag 2
Höstlovsbloggen - Dag 1
En annorlunda bloggvecka & vinnaren av tävlingen!
Höstlovet har börjat!
Blogglista om allt och ingetKategorier

Allmänt · Bloggrelaterat · Fest · Filmer & serier · Foton · Frågor & listor · Kärlek . Mat · Musik · Outfits · Resor · Samarbeten & tips · Shopping · Skola & jobb · Text & åsikter · Träning . VeckoslutArkiv

2018
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12