Störande människor på tåget

Jag och VR har ju umgåtts regelbundet ända sen 2012 då jag flyttade till Helsingfors. Nu de senaste månaderna har vi ändå umgåtts mer än vanligt, när jag pendlat mellan Vasa och Helsingfors ett par gånger i månaden. Vanligtvis har det främst varit själva tågen  som stört mig eftersom de så ofta varit försenade eller sönder, men nu på sistone har tågen faktiskt lyckats hålla tidtabellerna rätt bra.... Men, det har inte varit någon stor tröst, i och med att irritationen då istället förflyttats till tågresenärerna. När man inte sitter och är irriterad över att tåget har gått sönder mitt ute i skogen i Parkano, har man nämligen tid över att bli irriterad på människorna i tåget istället. Hurudana människor på tåget som irriterar mig då? Jo, följande:
 
En julig och glad tågbild från Pixabay, så att inlägget inte blir allt för negativt
 
1. Folk som inte fattar att man vill vara ifred
 
Många gånger är jag väldigt "ofinsk" av mig på det sättet att jag inte har något emot att tala med människor jag inte känner, men på tåget vill jag bara. vara. ifred. Har SÅ sällan tillfällen då jag bara sitter tyst för mig själv i några timmar och med gott samvete kan ägna tiden åt att läsa en bok, kolla igenom bloggar eller lyssna på poddar, att jag verkligen vill göra det under de där få timmarna i tåget då jag har chansen. Och så kommer någon som sätter sig ner och börjar babbla, och inte fattar vinken fastän hur man försöker visa att man bara. vill. vara. ifred. En gång sa jag helt rakt ut åt kvinnan bredvid mig "ursäkta, men nu vill jag lyssna på musik", och när jag satte hörlurarna i öronen drog hon efter några minuter ut ena för att fortsätta fråga om vad jag jobbar med, varifrån jag kommer och vart jag ska åka... Liksom, vem gööööööör såååååååå?!?! Och en annan gång när jag läste en bok frågade mannen bredvid mig om jag ville spela ett idiotiskt (ursäkta ordvalet, men det var verkligen idiotiskt) spel med honom istället för att läsa, och när jag vänligt tackade nej tjatade han så mycket att jag ändå inte kunde läsa ifred och lika gärna kunde spela det där idiotiska spelet. KJHkjsefhdksjhfcuksblshbgfckyuafduyafwdiblgigr BA LÅT MIG VA IFREEEEED. 
 
2. Folk som saknar toalettvett
 
Ingenstans har jag stött på lika ofräscha toaletter som i VR:s tåg. Är de inte stockade och fyllda med wc papper, toalettvatten och diverse kroppsvätskor ända upp till kanten, är det tamponger (ja, använda) på golvet eller kiss på hela toalettringen. En gång när jag steg in på toaletten steg jag rakt i en pöl som visade sig vara kiss också. Liksom, HUR J*VLA svårt kan det vara för vuxna människor att träffa toan när man kissar, spola efteråt och sätta tampongen i roskisen?! Och om man nu mot förmodan bara skulle råka kissa över hela toalettsitsen i misstag (hur det nu ens är möjligt), så torkar man väl upp efter sig, istället för att lämna den trevliga uppgiften åt följande som ska besöka toaletten??? Usch alltså, blir riktigt upprörd när jag skriver det här - säkert på grund av att jag alltid pressar min blåsa till max under tågresorna bara för att slippa besöka toaletten.
 
3. Folk som drar fyllor i restaurangvagnen
 
Om du nu verkligen verkligen verkligen känner att du inte kan vänta tills du är framme utan bara måste  dricka dig full under tågresan - snälla hålls nu där i den där restaurangvagnen då, och kom inte till vagnen och härja när halva tågresan gått. Bland alla störande grejer på tåget måste nog ändå det störigaste vara när ett gäng fulla, högljudda människor kommer in i vagnen och ropar och har sig. En gång råkade jag sitta på en sådan plats att det glada, högljudda gänget som kom från restaurangvagnen hade platser både bakom, framför och bredvid mig, och voi vitsi vad kiva det var när dom konstaterade att "HEI JÄTKÄT KATTOKAA TÄS ISTUU JOKU BLONDI MUIJA MEIDÄN VIERESSÄ HÖHÖHÖÖÖÖÖÖÖ!!!!!". Jag steg upp, gick iväg och satt på golvet resten av vägen. 40 euro well spent...
 
4. Folk som fäller ner sina säten
 
...Speciellt folk som fäller ner sina säten UTAN ATT FRÅGA. Ångrade mig nu gällande uttalandet att punkt tre är det störigaste, för det här är nog ännu värre. Alltså tänk dig att du sätter dig till rätta, sträcker ut benen, plockar fram datorn, sätter hörlurarna i öronen för att lyssna på lite lugn musik och börjar skriva ett blogginlägg, och så bestämmer sig hjälten som sitter framför att fälla ner sitt säte, och du får istället sitta och blogga med fastklämda ben och en halvt ihopsmälld datorskärm - dit for den friden och fröjden av den tågresan då. Att den där funktionen ens måste finnas på säten i tågen, kunde lika väl utrotas om man frågar mig... Och ja, den där ynka ena gången då jag samlade mod till mig och knackade typen som fällt ner sätet på axeln och riktigt snällt sa "ursäkta, men jag ryms inte och jobba med min dator när du har sätet nerfällt", fick jag ett hånflin och en evvk blick tillvaka, före typen stängen ögonen och tog en liten tupplur. Med nerfällt säte. Jepppp. 
 
5. Folk som doftar/luktar starkt
 
Du må gilla parfym, men om du nu riktigt tänker efter - är det verkligen rätt ställe att bestämma sig för att hälla en halv flaska parfym på sig när du sitter i tåget med en annan människa ca 10 cm ifrån dig? Är det????? Och ja, så har vi ju den andra varianten av att dofta starkt, nämligen folk som luktar som att de inte duschat på ett år och ändå glatt sitter och vädrar armhålorna där 10 cm ifrån en. Vet helt seriöst inte vad som är värre. 
 
6. Folk som snokar
 
Som ni säker har förstått vid det här laget, så bloggar jag väldigt ofta under mina tågresor. Och väldigt ofta, sitter typen bredvid och glor helt öppet på skärmen och följer med vad jag gör på min dator. Detta har stört mig något oerhört eftersom jag inte KAN koncentrera mig på att blogga då någon sitter och stirrar på vad jag skriver, men för någon månad sen så tänkte jag "äh, jag struntar i det och bloggar på, kanske jag bara inbillar mig", och bloggade vidare. Fem minuter senare öppnade den stirrande typen munnen och ba "Oon tässä katellu että sulla vissiin on blogi, kirjoitatko usein tuollaisista muotiasioista? Ja luetko tosiaan noin monta blogia, sähän oot tän aikana käyny läpi varmasti kymmenen eri blogia!". Jag svarade med en kort nick och ett "mhm" för att han skulle fatta att ägna sin uppmärksamhet åt något annat än min dator, men nej, då sa han att han minsann också analyserat mitt sätt att skriva på dator och att han kunde visa mig några tips på hur man gör sitt skrivande mer effektivt.... Snacka om att känna sig granskad och iakttagen. #privacyplease
 
7. Folk som är allmänt störande
 
Sitter i skrivande stund bredvid en typ som nu i två timmars tid tyckt att det varit en bra idé att varva trummande på bordet med att hosta rakt ut i luften. Kan vara en av de bidragande faktorerna till varför jag har en lite, eh, upprörd ton genom hela inlägget. Nerverna är milt sagt på prov, så att säga =)
 
Vilka typer tål DU inte på tåg eller i annan kollektivtrafik? Kom igen, låt oss avreagera oss tillsammans!Daniela


Jag håller fullständigt med på alla punkter!! Fast det att människor missar är väl främst pga onykterhet men ändå! Jag blir riktigt störd på kvinnogäng, ca. 35-40 år gamla som sitter och pratar om vad de ska göra på kvällen och samtidigt korkar ciderburkar och gömmer dem när konduktören kommer😡 och man tydligt märker att deras promillehalt blir ännu högre. Människor som sitter på fel plats även om jag själv i misstag gjort det. Människor som inte förstår att man vill komma förbi. Människor som inte väntar tills alla kommit förbi före hen lägger upp väskan på hatthyllan. Människor som skriker i telefonen. Människor som stirrar på en, särskilt om man sitter mittemot varandra. Konduktören som vet att vi är tjugo minuter sena men påstår att allt är lugnt. Konduktörer som är riktigt otrevliga. Har själv en fem timmars tågresa att se framemot idag och åker med min hundvalp så får väl fylla i ikväll också om jag kommer på något...😄 skrattade nästan genom hela ditt inlägg👏

Svar: Jaaaaa alltså människor som sitter på fel plats och inte fattar att man vill komma förbi!!! Det glömde jag lägga på listan!
Daniela Skoglund

Sofiasmode


Ååh känner igen mig på alla punkterna efter mina resor mellan Ekenäs och Vasa 😂 Något som verkligen stör mig också under längre tågresor är människor som lyssnar på musik högt eller pratar högt sinsemellan. Såklart ska man få ha en diskussion, men man kan väl tänka lite på volymen när hela tågvagnen har möjlighet att ta del i den. Dock är jag den på tåget som alltid alltid somnar så jag slipper väl de jobbigaste situationerna på det sättet 😉:D

Svar: Ja eller hur! Men somna på tåget?! Det har jag då aldrig lyckats med :D
Daniela Skoglund

Anonym


1. Folk som tar fram en rågsmörgås på tåget. Jag HATAR lukten av rågsmörgåsar!!
2. Folk som försöker tugga diskret. DET ÄR MER IRRITERANDE OM DU DRAR UT PÅ DINA TUGGOR!!!

Svar: :'DDD ÄLSKAR att någon annan än jag tycks ha lika starka (negativa) känslor för sina medpassagerare!
Daniela Skoglund

Tror ju nästan int att man läser rätt alltså. Men ja, skriver under på alla punkter, kollektivtrafik är något som alltid får mitt hjärta att bulta lite extra, och int på ett positivt sätt.

Svar: Nä man sku ju int vila tro att de e sant! Men tyvärr e de, å där sitter man då me bultande hjärta, knutna nävar å rykande öron.
Daniela Skoglund

Corinne Grönholm

http://corinnegronholm.com


Haha sitter på tåget till Karleby när jag läser detta inlägg, bra tajmning där! Håller med, speciellt med vessapunkten. Här sitter man och håller sig till max för vessorna är så äckliga. Jag stör mig också på de som äter något som luktar starkt t.ex. ÄGG! Breve mig satt nyss en dam och åt äggsallad och det luktade verkligen brutalt. Inte okej :D

Svar: Haha :D Ja faktiskt int så känslig för vad folk äter på tåge, även om många tycks vara de!
Daniela Skoglund

Lille John


Just därför SITTER jag alltid när jag pissar. Har aldrig förstått varför det finns karlar som envisas med att de MÅSTE stå när de pissar, för att de är KARAR. Speciellt när man är på ett fordon som rör sig och stolen är så lågt ner, vilket gör det krånligare att träffa...
Får de liksom någon medalj för det? Står det en blåsorkester utanför skithuset och spelar en segermarsch för ett väl utfört arbete?

När jag åkte upp från Åbo senaste gång med Onnibus så var det just någon idiot som fällde sätet framför mig för att ta en tupplur. Hade i princip personens huvud i min famn! Jag var SÅ frestad att luta mig fram liite (så att personens huvud skulle vara strax framför mitt ansikte) och flåsa lite högljutt genom näsan, kanske nysa i luften ovanför personen eller snörvla... Kanske äta min smörgås och smacka lite lämpligt...
Men eftersom jag tyvärr blev väluppfostrad så höll jag ut och svor inombords, för mina knän led värst. Jag är en lång karl, så det blev mera obekvämt att sitta för att sätet tryckte ju mot mina knän!

Svar: HAHA, klockren kommentar!!!!
Daniela Skoglund

Ha int riktigt vari me om så myky eftersom ja så sällan åker kollektivtrafik men alla punkter du skriver om låter så fruktansvärt jobbiga så ja sku säkert flipp ur om ja sku va me om dom! He ja dock oftast stör mej på e om nån 1. typ spelar nåt spel eller jör nå annat o har både knappljud och/eller spelljud på på telefonen eller 2. pratar skithögt i telefon o man försöker sov eller helt enkelt relax...

Svar: Jaaa de e också urstörande!!
Daniela Skoglund

Carolina Söderqvist

http://nouw.com/carolinaelisabeth


Håller helt med! Som tur har jag sluppit de äckliga vessorna och vet verkligen inte vad jag skulle göra ifall vessan skulle vara äcklig, är nämligen en sån kisispringare.
En grej jag som har hund skulle tillägga är människor som UTAN ATT BE OM LOV krafsar om din hund när hen går förbi. Liksom visst jag är på en allmän plats med min hund men ändå.. Får fnatt.

Svar: Kisispringare, vilket roligt ord. Haha! :D Och har ingen hund själv, men kan verkligen tänka mig att det där varken uppskattas av ägaren eller hunden!
Daniela Skoglund

Josefina


Haha ojnää va jobbiga saker du varit med om.. men håller helt med.. fösöker oftast välja en plats me endast ett säte fö å slippa prata eller bli iaktagen :D

Svar: Jaaa alltså ensamplatser är GULD! Synd bara att de oftast är fullbokade 😢
Daniela Skoglund

:D :D
En gång trodde jag faktiskt att jag nästan skulle spy av en 5:a, som luktade väldigt illa. Han såg ut som en helt vanlig studerande, hade studiekort och talade hövligt med konduktören, men han hade nog inte duschat på jagvetintenär... och så åt han baconchips. Luktkombinationen av otvättad kropp och baconchips är... oslagbar.

Svar: Omg..... Fy fy FYYYYYYYY!!!!
Daniela Skoglund

Namn:

E-mail (publiceras ej):

Blogg:

Nominerad till Årets blogg & Årets personliga blogg på Galan -16. Framröstad till Årets blivande stjärnskott hos blogg.se -17. Skrivs av en 25-årig färgstark finlandssvensk Helsingfors- och Vasabo, som kännetecknas av långt blondt hår och ett högt skratt. Varmt välkommen till Danielas Dagbok, i denna blogg finns det inte brist på någonting!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

Dessa träningskonton följer jag
Bekännelser part 3
Dejtveckoslutet
En thriller & en dokumentär
Kallio vs Arabia vs TölöKategorier

Allmänt · Bloggrelaterat & podden · Filmer & serier · Frågor & listor · Kärlek . Mat · Musik · Resor · Samarbeten & tips · Shopping · Sjukdom · Fysioterapi · Text & åsikter · Träning . VeckoslutArkiv

2019
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2018
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12