Nionde önskeinlägget

 
Den egentliga önskerukbriken löd egentligen "Tips för att komma igång med träningen", men jag modifierade den lite. Ska berätta varför.
 
 
Jag har tränat mer eller mindre regelbundet sen jag var 15 år, och således minns jag inte hur det var att "komma igång med träningen". Det är helt enkelt en fråga jag inte kan svara på, eftersom träning så länge varit något som varit en helt naturlig del av mitt liv. Jag behöver liksom aldrig motivera mig själv att komma igång, för att det alltid är något som bara finns där. Däremot, kan jag berätta lite om vad som är viktigt när du ska börja träna. Det är nämligen något jag kan uttala mig lite mer om.
 
Snabb bakgrund: Jag har gått en utbildning (=fysioterapi) som till stor del går ut på att lära sig alla kroppens muskler, hur de funkar, vad deras uppgift är och hur man stärker dem. Jag har dragit jumppagrupper regelbundet i flera års tid, och jag har haft ett jobb som till stor del gått ut på att motivera andra att röra på sig och lära dem hur man tränar. Samtidigt har jag själv tränat regelbundet i snart 10 år, och har ett stort intresse för träning vilket innebär att jag läser mycket om träning och kollar mycket träningsvideon på fritiden. Kan inte kalla mig expert, har inte helt felfri teknik och är varken starkast eller snabbast, MEN borde alltså nog långt veta vad jag pratar om. Så, här kommer några grundläggande saker att tänka på när du ska börja träna:
 
 
Ingen erfarenhet?
 
Kanske har du bestämt dig för att börja träna på gym, trots att gymträning är obekant från förr? Ingen fara, alla måste börja någonstans, men SNÄLLA ta hjälp av någon i början. Personalen på gymmet kan säkert gå igenom maskinerna, du kan boka en pt eller kanske har du en träningsvan kompis som kan komma med - men ta hjälp av någon. Har du inte tränat på gym förr är det ju både logiskt och naturligt att någon måste hjälpa dig i början - inte lär du dig heller köra bil utan att någon visar dig hur man gör.
 
Känn till dina begränsningar
 
Kanske har du nångång opererat ditt högra knä, kanske har du problem med ryggen, kanske har du nyss fött barn eller kanske har du någon kronisk sjukdom - ta reda på hur detta påverkar din träning, om det finns något du borde undvika och hurudan träning som är optimal för just dig. En bra grundregel är att träningen aldrig ska orsaka smärta, då är något oftast på tok (obs! Viktigt att lära sig skillnaden mellan "dålig" och "bra" smärta. "Dålig" smärta = det känns obehagligt och gör ont under träningen och lämnar en molande värk efteråt. "Bra" smärta = Lite brännande känsla i musklerna, du känner att musklerna jobbar och tröttas ut). 
 
Syfte med träningen
 
Vad är ditt syfte med träningen? Vill du få bättre hållning, bli mer uthållig, få musklerna att växa, bättre kroppskontroll, bli snabbare, få bättre balans, bli vigare, gå ned i vikt, bli starkare, att rehabilitera dig själv, eller något annat? Modifiera din träning efter det. Olika repetitioner och sets påverkar på olika sätt, och med helt logiskt tänkande kan du säkert konstatera, att om ditt syfte med träningen är att komma igång igen efter graviditeten, ska du inte träna enligt samma mönster som typen som tränar inför ett marathon.
 
Känn till grundreglerna
 
Några exempel:
 
1) Det är ingen vits att träna samma muskler flera dagar i rad - låt oss säga att du tränar biceps stenhårt tre dagar i rad = du bryter ned snabbare än du bygger upp. En vilodag emellan är absolut minimi innan du tränar samma muskelgrupp igen. Lär dig vikten av vila, helt enkelt. Lär dig även vikten av uppvärmning, något otroligt viktigt som otroligt många ändå skiter i.
 
2) Det du tränar, där ska det kännas. Tränar du t.ex. biceps med hantlar och det känns mer i ryggen än i biceps, ja då gör du högst antagligen fel. Så ha koll på tekniken när du börjar, och kom ihåg: Hellre fem repetitioner med rätt teknik, än 50 med fel teknik. Gällande att göra fel, så gör du också högst antagligen fel, om det gör ont. Jag kan inte poängtera det tillräckligt många gånger: Träning får kännas, men det SKA inte ta sjukt. 
 
3) HUR DU ANVÄNDER MAGMUSKLERNA. Magmusklerna är så mycket mer än de raka magmusklerna som bildar den s.k. "6packen", närmare sagt finns det också inre och yttre sneda magmuskler samt djupa magmuskler. Har du inte koll på hur du aktiverar dina djupa magmuskler och hur du ska använda dem medan du tränar, ja då finns det inte mycket du kan göra rätt.
 
4) Ha koll på dina agonister (den aktiva musklen under en rörelse) och antagonister (muskeln som jobbar i motsatt riktning), och se till att ha balans mellan dessa. Tränar du t.ex. biceps, är biceps agonist och triceps antagonist. Typiskt exempel på obalans mellan agonister och antagonister: du tränar endast mage och aldrig ryggmuskler = magen blir mycket starkare, ryggen blir för svag ---> framåtlutad hållning med rundad rygg.
 
5) Ha koll på koncentrisk och excentrisk träning. Tar vi bicepscurl som exempel igen, så arbetar muskeln koncentriskt (= förkortas) när du för handen upp mot bröstet, och excentriskt (= förlängs) när du för handen ner igen. Många "glömmer" ofta den excentriska delen och släpper bara ner handen igen utan att bromsa, och då går man helt miste om den excentriska fasen, trots att excentrisk träning t.o.m. stärker muskeln mer än koncentrisk träning. 
 
En del av detta kanske låter lite invecklat nu när jag förklarar det så här kort, men tro mig, det är egentligen hur enkelt och logiskt som helst, bara man tar sig någon timme tid att lära sig (det finns många bra videon på  t.ex. Youtube!). Detta är verkligen GRUNDEN gällande träning, och dagligen på gymmet ser jag typer som inte har koll på detta, och högst sannolikt gör mer skada än nytta med sin träning. Så, gör inte det misstaget. Känn till grunderna innan ni börjar. 
 
VARFÖR?
 
Det här är kanske steget ni kommer till efter att ni har lärt er grunderna, men många saker kommer att klarna betydligt när ni börjar ta reda på VARFÖR. Varför ska man spänna magmusklerna under de flesta övningarna? Varför ska ryggen inte vara rundad när ni gör marklyft? Varför ska man inte svanka medan man gör plankan? Varför ska man inte utföra långa töjningar om man är överrörlig? Varför ska man inte låsa lederna (t.ex. knäna) under vissa övningar? Varför sägs det att knäna inte ska gå över fötterna när man knäböjer? Varför är det viktigt att värma upp? Varför, varför, varför. Att träna blir så mycket lättare när man har koll på dessa saker.
 
Sammanfattning:
 
När jag tänker tillbaka på tiden när jag började gå på gym, inser jag att jag gjorde så himla många misstag, bara på grund av okunskap. Jag trodde liksom att det bara var att gå till gymmet, gå på lite ledda grupptimmar och träna lite i maskinerna, såsom alla andra gjorde. Jag visste ingenting om repetitioner, teknik, eller ja, träning över huvudtaget - hade jag liksom träningsvärk dagen efter, så var jag nöjd. Så snälla ni, gör inte samma misstag som jag, och börja gå på gym på egen hand trots noll erfarenhet. Gymträning ÄR väldigt bra, bara man vet hur man ska göra. Så, ta hjälp av någon, och känn till grundreglerna, era begränsningar och syftet med er träning - de är mina allra viktigaste tips för nybörjare på gymmet :)
Åttonde önskeinlägget

*Detta är ett av de tidsinställda önskeinläggen som borde dyka upp medan jag är på resa & inlägget innehåller adlinks*
 
 
Och så var det dags för det åttonde önskeinlägget - idag ska jag visa upp favoritprodukter ur min sminkväska! Jag är ju verkligen inget proffs gällande smink och gillar inte ens smink speciellt mycket, men visst har jag favoritprodukter jag också. Har valt ut nio stycken produkter jag använder regelbundet och inte skulle byta ut, ska berätta lite närmare om dem nedan :) 
 
 
1. Sephoras Baked Sculpting Trio
Denna köpte jag i Prag inne på Sephora, med tanken att lära mig contouring. Det gick faktiskt ganska bra, på baksidan av produkten finns nämligen en miniguide som är riktigt bra! Det bruna fungerar dessutom utmärkt som skilt solpuder, och det rosa som rouge :)
 
2. Victoria's Secret Noir Tease parfym
Ah, en av mina absoluta favoritparfymer! Enda sen en kompis introducerade denna åt mig har jag varit helt obsessed med den, och jag tror samma skulle hände ungefär alla som doftade på den. Ett hett tips är att beställa den via Nordicfeel HÄR, betydligt billigare än vad jag sett att den kostat i butik!
 
3. Ralph Lauren Big Pony 2 parfym
Ja, som ni ser gillar jag parfymer ;) Har alltid med en i väskan, och oftast är det denna eftersom jag har en liten flaska som är smidig att ta med. En av de få parfymer jag gillar så mycket att jag alltid köper påfyllning när den är slut, doftar så fruktigt, gott och sött! Hittas i 100 ml storlek HÄR
 
4. Lumenes puder
Har haft både kompaktpuder och löspuder av Lumene, och alltid varit nöjd med dem. HÄR och HÄR hittar ni ett par riktigt bra puder av Lumene!
 
5. NYX Butter Gloss Crème Brulee
Detta läppglans fick jag i julklapp av en kompis, och det är seriöst det bästa läppglanset jag någonsin testat! Den kladdar inte för mycket, den ger läpparna en fin, mjuk rosa färg och glans och den håller länge. Går att beställa HÄR
 
6. Anastasia Dipbrow Pomade
En magisk produkt, denna har räddat mina ögonbryn totalt! Jag minns hur idiotiskt jag tyckte det var att betala så mycket för en så liten burk, men oj vad prisvärd den är. Kommer utan tvekan att köpa en ny när den tar slut!
 
7. Yves Rochers Mascara Elixir Volume
Och så har vi min all time favoritmascara, som också är min favorit i hela sminkväskan. Är det en produkt jag inte vill vara utan, så är det denna. Den på bilden är den tredje jag beställt, och aldrig förr har jag gillat en mascara så mycket att jag köpt den så många gånger. Vill ni se vad den gör med mina fransar hittar ni bild HÄR, och vill ni beställa den hittar ni den HÄR
 
8. Makeup Revolutions Blushing Hearts Blusher
Ajaj vad jag gillar denna produkt - förutom att förpackningen är otroligt söt är den jättepigmenterad och ger verkligen resultat. Lätt att jobba med är den också! Till och med Niko brukar säga att jag "glittrar fint" när jag har använt denna, så då vet ni :D Hittas HÄR för 7,95!
 
9. Yves Rochers Botanical Color Eye Pencil 
Och sist men inte minst, har vi världens bästa kajal. Jag har bloggat om denna förr och visat hur den ser ut på, så vill ni ta er en titt gör ni det HÄR, och vill ni beställa den hittar ni den HÄR
 
Och ja, så lovade jag ju att också berätta om en produkt jag ångrar att jag köpt. Det första som ploppade upp i huvudet var en av Fiberwigs mascaror, det är flera år sen jag köpte den, men minns ännu också hur besviken jag var... Den var skitdyr, men kvinnan i butiken övertygade mig om att den var värd varje euro, och sen passade den inte mina fransar ALLS. Det är som sagt väldigt länge sen, så jag vet inte ens om den säljs mera, och det kan ju hända att jag skulle ha en helt annan åsikt idag, men som sagt, då var den en riktigt stor besvikelse. 
Sjunde önskeinlägget

*Detta är ett av de tidsinställda önskeinläggen som borde dyka upp medan jag är på resa*
 
 
Hej och välkommen till det sjunde önskeinlägget! Om allt gått som det ska, borde vi för tillfället befinna oss någonstans i Karibien (hur bra det stämmer kan ni antagligen kolla via Instagram @danielaskoglund), och medan jag antagligen ligger på en kritvit strand, ska ni få läsa om hurudana kläder som inte alls är min stil (rättvis fördelning va :D). Obs! Ni kommer väl ihåg, att bara för att jag räknar upp plagg som inte är min stil, betyder det inte att jag skulle tycka att de är fula på alla. Det betyder helt enkelt, att de plaggen inte passar mig. Ok? Bra, då ska vi ta oss en titt på tio plagg/trender jag inte gillar: 
 
Bild: Pixabay
 
1. Utsvängda byxor. 
Urk. Mina ben ser ut som två stubbar i dem, plus att de känns som något jag lämnade i lågstadiet.
 
2. Sneakers med klack.
Sneakers är sneakers, klackskor är klackskor. Bör enligt mig inte kombineras.
 
3. Kortkorta klänningar.
Alltså, jag förstår inte hur folk som bär sådana GÖR? Ni vet, klänningarna som just och just täcker rumpan. Hur sitter man, hur går man, hur böjer man sig ner, hur rör man sig, alltså HUR? Skulle aldrig orka gå omkring i en sån klänning som är så kort att jag hela tiden skulle bli tvungen att vara rädd att jag visar lite för mycket...
 
4. Runda solglasögon.
Ser ut som en konstig insekt i runda solglasögon.
 
5. Chokers.
Tycker det är helt snyggt, men kan bara inte använda dem. Tycker det känns obehagligt.
 
6. Boyfriend jeans.
Naaah. Kan se helt bra ut på andra, men passar inte mig alls.
 
7. Baskers.
Här har vi nog en trend jag inte alls gillar. Har sett baskers i flera modebloggar på sistone, och ja... Bara nä. Tycker inte det är snyggt. Alls. Baskers = något som finns i Emil i Lönneberga. Inte på Danielas huvud. 
 
8. Spetsiga ballerinas.
Ballerinas? Ja tack. Spetsiga ballerinas? Nej tack.
 
9. Baddräkter.
Baddräkter har ju varit väldigt populära på sistone, men jag trivs myyyycket bättre i bikini. Jag kopplar liksom baddräkt till något man har på sig när man tränar i simhallen :D
 
10. Prickiga kläder.
Prickigt är nog utan tvekan det fulaste mönstret enligt mig. Äger inget prickigt plagg och kan inte minnas att jag någonsin skulle ha gjort det heller.
 
Hurudana plagg är inte er  stil? Lämna en kommentar eller gör ett blogginlägg ni med, vetja!Nominerad till Årets blogg & Årets personliga blogg på Galan -16. Framröstad till Årets blivande stjärnskott hos blogg.se -17. Skrivs av en 25-årig färgstark finlandssvensk Helsingfors- och Vasabo, som kännetecknas av långt blondt hår och ett högt skratt. Varmt välkommen till Danielas Dagbok, i denna blogg finns det inte brist på någonting!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

Nionde önskeinlägget
Åttonde önskeinlägget
Sjunde önskeinläggetKategorier

Allmänt · Bloggrelaterat & podden · Fest · Filmer & serier · Frågor & listor · Kärlek · Musik · Resor · Samarbeten & tips · Shopping · Fysioterapi · Text & åsikter · Träning · VeckoslutssammanfattningarArkiv

2019
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2018
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12