Är jag inte mer än mitt långa blonda hår?

Samtidigt som mitt hår är det jag får överlägset mest komplimanger för, är mitt hår även något folk ofta kläcker ur sig ovanligt dumma kommentarer om. Det tycks liksom vara något med långt, blont hår som upplevs väldigt provocerande, och folk tar sig rätten att dumförklara, stereotypisera och skämta om. Liksom, Daniela har jättelångt och jätteblont hår - ha ha ha vad kuuuuuuuuuuul. 
 
 
Även om jag är väldigt nöjd med mitt hår exakt som det är nu och jag trivs precis så här med den här längden och den här färgen (bortsett från alltid när jag ska tvätta håret och det går åt typ en hel shampooflaska per gång, men nåja, det är en annan historia), så har jag ofta känt mig obekväm, just på grund av håret. Speciellt när jag träffar nya människor, ska presentera mig i situationer där man ska vara professionell eller jag går till t.ex. läkaren eller banken, så känns det som att det första folk alltid noterar är håret, och sen ser jag dem himla lite med ögonen och le lite överdrivet stort mot mig. Kan liksom riktigt känna  hur de tänker att "här kommer visst någon som nog inte kan ägna tankeverksamhet åt något annat än en brusten lösnagel". 
 
 
Tänkte ändå att det kanske var något jag mest inbillade mig, ända tills jag för en tid sen träffade en person för första gången, som tittade på mig precis så som jag beskrev ovan. Försökte intala mig själv att jag nog gör "kärpäsestä härkänen" och att personen kanske inte alls uppmärksammat mitt hår, tills personen efter att vi pratat en stund, säger:
 
"Du är tydligen mer än ditt långa blonda hår, det skulle jag då inte ha trott när jag först såg dig! "
 
 
Och jag bara blir så fruktansvärt trött. Trött på att mina farhågor var sanna, trött på att det faktiskt tycks vara det många tänker om mig när de träffar mig för första gången och trött på att jag alltid måste kämpa lite mer för att få folks förtroende. Det känns som att jag gång på gång måste bevisa att jag visst är en vettig människa som kan tänka på annat än brustna lösnaglar, bara för att jag har långt blont hår (har fasen aldrig ens haft lösnaglar, så det är nog det sista jag sitter och funderar på). Och vad säger man ens åt en sån kommentar, att man oväntat nog är mer än sitt långa blonda? Hade i den stunden nästan lust att se så dum ut som möjligt, spärra upp ögonen, puta med munnen och med riktigt korkad röst säga "Nääää, ÄR jag?!".
 
 
En annan kommentar jag fått höra en och annan gång är "Oj... Ditt hår är ju nästan vitt ". Och vad ska man svara på det då??? Liksom, vad tror folk? Att jag går omkring med någon ovanlig färgblindhet som gör att jag inte kan se hårfärger? Att jag inte äger någon spegel? Att jag nog behöver upplysas om att mitt hår nästan är vitt? Och vad skulle de månne själva tycka om det, om jag med samma ton svarade "Oj... Din tröja är ju nästan knallröd ? Inte lika kul längre kanske?
 
 
En gång var det till och med en kille som ute på krogen kom fram med ett stort flin och frågade om jag glömt att gå till frissan när mitt hår är så långt. Japp, svarade jag med ett stort leende, har tidig demens så råkade tydligen glömma det - tusen tack för påminnelsen! Vet inte vilken reaktion han hade förväntat sig, men tydligen var det inte vad jag svarade, för han såg bara väldigt förbryllad ut och sedan avlägsnade han sig med flackande blick och ett nervöst "heheheee". Inte nog med att tjejen har helt för långt hår, hon är tydligen helt knäpp också - jisses vilken brud alltså. (Och ja, jag vet, demens är en allvarlig sjukdom och inget man borde "skämta" om, men jag ORKADE bara inte bli provocerad och börja tjafsa den gången. Även om "har du glömt att köpa nya kläder när de du har på dig ser så slitna ut" kanske hade varit ett bättre och mer passande mothugg i den situationen).
 
 
Samtidigt som jag oftast tänker att det bara är att skaka av sig sådana kommentarer, så påverkar de ju nog mig till en viss del, både omedvetet och medvetet. T.ex.  senast jag skulle söka jobb ett jobb med stort ansvar, fanns det möjlighet att bifoga en bild på sig själv i ansökan, och min första tanke var "de kallar mig aldrig till en intervju om jag bifogar en bild på mig själv, de kommer bara att tänka att jag är korkad". Men, sen tänkte jag om, och konstaterade att jag i så fall ändå inte vill jobba för någon som anser att långt, blont hår automatiskt innebär att man är korkad, så jag bifogade bilden bestämt och skickade sedan iväg ansökan ändå. Vägrar låta några idiotiska kommentarer styra mitt tankesätt och hur jag ser på mig själv, bara vägrar. 
 
 
Även om det säkert många gånger vore lättare för mig att bli tagen på allvar om jag färgade håret mörkare och klippte det kortare, så kommer jag inte att ändra på något jag trivs med bara för att det tycks vara omöjligt för vissa att förstå att man kan ha långt, blont hår och vara smart ändå. Tänker att det är mer deras problem än mitt, ifall de inte kan tänka längre än så =) Så, jag kommer att stolt behålla mitt långa blonda hår, och tillsammans kommer vi att fortsätta läsa en massa böcker på fritiden och fortsätta hålla oss långt borta från allt som heter lösnaglar, så att vi även i fortsättningen kan spendera en massa tid på tyngdlyftningssidan på gymmet. Så det så. 
 
P.s. Läs också mitt inlägg "Vi måste bli bättre på att döma mindre"Helt sjukt att man ska bli dömd på det viset.. :/

Svar: Håller med..
Daniela Skoglund

Ida


Sjukt vilka kommentarer man ska få höra bara för att man är blond.....
En gång skulle jag köra om en bil som hade släpkärra. Medan jag var påväg om gasade han på så vi hann inte köra förbi innan vi kom till de gula sträcken.
Gubben i bilen blev sur och körde efter oss enda tills vi stannade. Det första han sa var "JAHA BLONDI."
Fick en utskällning på finska var på ordet blondi dök upp flera gånger i varje mening..... Minns att min mamma blev riktigt arg hur han kunde säga så bara för att jag var blond.
Och Själv blev man ju nog lite ledsen fast man inte ville erkänna det.

Svar: Alltså snarkkkkk för sådana kommentarer -.- Och visst blir man lite ledsen, fast man inte borde.
Daniela Skoglund

Lillemmish- mode - inspo

http://nouw.com/lillemmish


va jobbigt, jag har långt hår typ till min midjan, blont också. Folk har tidigare komenterat konstigt åt just mig och mitt hår så 90% av året har jag fast mitt hår. Men ska jag på middag el ut så brukar jag ha utsläppt men hemma bakom stängda dörrar har jag alltid löst. alltid haft långt och kommer alltid ha de. jag trivs i mitt långa hår. Ibland färgar jag håret svart el brunt för att folk på pekar inte lika mycket på mitt hår som när jag har blont har jag märkt..
Du har verkligen fint hår =)

Svar: Så fel att du känner att du måste färga håret bara för att folk påpekar... suck. Men tack!
Daniela Skoglund

Sen när blev utseendet ett sätt att döma någon? Vad är det med det där talesättet "blond och dum"?! Blir så trött på folk. Jag har haft sånt långt vackert hår du haft men klippte det nyss några decimeter, till min stora sorg, men var tvungen då jag är sjuk och inte orkar ta hand om håret.
Jag blev oxå bedömd för mitt hår och många fick ett tvångsmässigt behov av att gå och känna och dra i det. "Åh, är det äkta?!". Äh...ja. Hur så?! Gör det mig mer äkta jämfört med om det vart fake?
Kram

Svar: Det händer också mig ofta, att folk rör håret och frågar om det är äkta. Det stör mig dock inte så mycket, det som stör är just det där "blond och dum".
Daniela Skoglund

Det är helt sjukt hur folk dömer och jag blir så irriterad på sånt. Ditt hår är otroligt vackert och självklart ska du ha det som det är. Jättebra skrivet fina du! <3

Svar: Tysen tack <3
Daniela Skoglund

Det är helt sjukt att andra inte tror att man är mer än sitt hår. Det är ju bara en färg. Bra att du lyfter ämnet!

Svar: Tack!
Daniela Skoglund

veckomagasinet anne von porat

http://veckomagasinet.com


Håller med dig men visst har du fint hår och vackert ansikte. Så njut av det naturen har givit dig.

Svar: Tack vad snällt sagt!
Daniela Skoglund

Men Gud, visste inte att man kunde få dumma kommentarer på grund av långt blont hår, finns tydligen alltid folk som ska kommentera allt som sticker ut det minsta :(

Svar: Ja-a du, tydligen finns det. Tyvärr.
Daniela Skoglund

Upplever ofta att jag kommer undan med mycket pga att jag är blond och blåögd. Märker det ofta i USA och Karibien. Jag får färre frågor när jag går genom tullen när jag reser jämfört med mina vänner t.ex. Tror dock inte att jag upplevt att någon tänkt den klassiska "dum och blond" men det beror säkert på vilken miljö man är i. Trist att du upplever att du blir dömd hårdare pga din hårfärg.

Svar: Oj, det har åtminstone inte jag uppmärksammat att skulle ha hänt mig! Men kanske jag inte bara tänkt på det? Men jo, trist är det.
Daniela Skoglund

Anonym


Men bara för att vissa är puckon som dömer dig efter ditt hår så betyder det ju inte att alla gör det. Ibland tolkar man nog in för mycket i vad andra tänker utan att ha en aning. Lätt att fastna i det tänket sedan om nu ens farhågor visade sig stämma i något/några fall.

Svar: Jo, det har du förstås rätt i. Får försöka tänka på det oftare.
Daniela Skoglund

Oj jag tydligen hade jag missat det här inlägget, och nu kan jag bara inte låta bli att kommentera. För jag har alltid beundrat ditt hår så mycket, det är så himla fint! Värsta drömhåret :) Så otroligt dumt att du ska behöva utså diskriminering för det!

Svar: Men, tack vad snällt sagt!
Daniela Skoglund

Namn:

E-mail (publiceras ej):

Blogg:

Nominerad till Årets blogg & Årets personliga blogg på Galan -16. Framröstad till Årets blivande stjärnskott hos blogg.se -17. Skrivs av en 25-årig färgstark finlandssvensk Helsingfors- och Vasabo, som kännetecknas av långt blondt hår och ett högt skratt. Varmt välkommen till Danielas Dagbok, i denna blogg finns det inte brist på någonting!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

Dags för frågepodd!
Hakuna Matata Sup Rental - good vibes only
Teatteri & Ilosaarirock
Bo, se, göra och äta i Ljubljana
Resa till Slovenien - därför borde duKategorier

Allmänt · Bloggrelaterat · Fest · Filmer & serier · Foton · Frågor & listor · Kärlek . Mat · Musik · Outfits · Resor · Samarbeten & tips · Shopping · Skola & jobb · Text & åsikter · Träning . VeckoslutArkiv

2018
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12