Att kritisera andras sätt att leva

Jag klickar mig in på Blondinbellas bloggögnar igenom kommentarsfältet, och möts av samma, gamla, vanliga; Hon jobbar för mycket. Hon spenderar för lite tid med sina barn. Hon är för egoistisk. Och nu när hon ska skilja sig, så har hon dessutom bestämt sig för snabbt. Och så är det nog orättvist att hon stannar kvar i huset. Helt för glad är hon också. Och ja, så jobbar hon för mycket. Jag vet att jag redan sa det, men det kan helt enkelt inte påpekas för många gånger: Hon. jobbar. för. mycket. 
 
Jag träffar en bekant som nyss gift sig. Hon är ett par år yngre än mig, och berättar att hon är lyckligare än någonsin. Jag gratulerar och säger att jag är glad för hennes skull. Hon berättar att långt ifrån alla reagerar på det sättet, för istället för att säga "grattis", påpekar många att hon är för ung för att binda sig på det sättet. Att hon omöjligt kan veta vad hon vill ha av livet i den åldern. Folk antar också att hon är gravid, för någon annan vettig orsak att gifta sig i den åldern finns inte. 
 
En tredje har HELT för många tatueringar - jösses, att spendera så mycket pengar på att tatuera in något på kroppen man ändå kommer att ångra sen?! Och att gå omkring och SE UT SÅ, som en vandrande tavla? För att inte tala om alla andra som spenderar mycket pengar och tid på sitt utseende - det ska vara fransförlängningar, löshår, en massa dyrt smink, märkeskläder, spraytans och tandblekning. Nej, människor som lever så kan omöjligt vara lyckliga, och dessutom bidrar de till osunda skönhetsideal. Låt oss inte heller glömma alla backpackers som struntar i allt ansvar för att bege sig ut i världen, istället för att jobba heltid, som andra vanliga, hederliga människor. Sen finns det ju de som lever på sociala medier och kallar det att jobba - kan de inte skaffa sig ett RIKTIGT jobb? 
 
 
....and it goes on, and on, and on, and on, and on. Och jag bara funderar, varifrån kommer detta enorma behov av att kritisera andras sätt att leva, och dessutom ofta helt OKÄNDA människors sätt att leva? Jag kommer exakt två orsaker: 1) Avundsjuka, och 2) Att man inte mår bra. Är man trygg i sig själv, lever man ett lyckligt liv och har man en god självkänsla, har man knappast ett behov av att sitta och kritisera andras liv. Och är man liksom bara en vettig, sund människa, så förstår man, att alla inte behöver välja samma väg här i livet, och att ingen vinner på att man sätter sig bakom en skärm och skriver en lång, elak kommentar om hur en människa man aldrig ens träffat valt att leva. Du mår knappast bättre själv av att skriva kommentaren, och personen som får ta emot den mår knappast bra av att läsa den heller. Med andra ord ingen win-win situation, snarare lose-lose.
 
Jag säger inte att jag förstår allas val hur de vill leva, för det gör jag inte. Jag kommer ofta på mig själv med att tänka "så där skulle jag aldrig göra", när jag möter någon som valt en annan väg i livet än jag. För nej, jag skulle aldrig sticka ut i världen och backpacka, och inte skulle jag heller tatuera kroppen full me bläck. Men, istället för att att börja slänga ur mig fula kommentarer åt människor som åker ut och backpackar och har kroppen full med tatueringar, känner jag bara "vilken tur att jag inte behöver göra så ". Föööör, guess what: 
 
Du behöver inte jobba lika mycket som Blondinbella. Du behöver inte gifta dig när du är 22 år. Du behöver inte jobba med sociala medier. Du behöver inte tatuera dig, inte ens en miniliten tatuering behöver du skaffa. Du kan leva precis som DU vill, och känner du att ditt liv inte är sånt du vill, så blir situationen inte bättre av att du försöka hitta fel i andras liv. Tänk om folk kunde förstå det. Tänk om folk som ägnar tiden åt att sitta och kritisera andras liv, började ägna tiden åt att göra det bästa möjliga av sitt eget liv istället? Tänk om folk kunde inse, att inget bra kommer ut av att man slänger ur sig halvtaskiga kommentarer om andras livsstil? Tänk hurudana förändringar som kunde ske, om folk bara förstod det. 
 
Mvh en som för tillfället 100-procentigt fokuserar på att försöka hitta sin rätta väg här i livet, och bara blev lite förbannad igår kväll, efter att än en gång ha läst otaliga kommentarer bestående av kritik mot andras sätt att leva. Jenn - forever abroad

http://jennifersandstrom.se


Alltså just Isabella får orimligt mycket skit bland sina kommentarer. Och det har verkligen spårat de senaste månaderna. Jag tycker nästan de borde moderera mer och inte godkänna allt - för precis som du säger, hur kan folk ens ta sig den friheten?

Men kanske är det en medveten strategi, ju mer buzz det är runt omkring henne, desto mer växer hon och desto bättre går det för företagen? Provocerande inlägg har ju i alla fall länge varit en strategi...

Svar: Jag har funderat på helt samma som du - hur folk tar sig friheten. Och visst kan det hända att hon provocerar, men jag tycker den verkliga frågan i så fall är varför folk låter sig bli så provocerade?? Liksom, hur kan en okänd människas livsval få folk att skriva så galna och respektlösa saker?
Daniela Skoglund

Precis!! Om alla tänkte sådär skulle det inte finnas så mycket hat i världen 😊 Hälsningar den ansvarsflyende backpackern som försöker hitta tillbaka till sig själv och bli en självständig individ med självförtroende efter ett jobbigt uppbrott och finländska arbetsmarknadens svek ;) Det är ju just det många inte tänker på när de dömer andra människors livsval, att kanske det finns en vettig anledning till människans val, en bakgrund som gör att det är just det som människan i fråga behöver, just då. Och att just det livsvalet inte passar en annan människa pga av dennes omständigheter :)

Svar: Precis så!
Daniela Skoglund

Du har alldeles rätt Daniela! Det är vidrigt hur folk kan tro att man har rätt att kommentera hur man "borde" leva. Vi är alla olika och våra målsättningar är därav också olika. Fin text!

Svar: Tack!
Daniela Skoglund

AMEN till allt du skriver. Har redan länge förundrats över Isabellas kommentarsfält - hur TÄCKS folk skriva så elakt åt en annan person. Skulle man någonsin säga så face to face? Nej, för det hör ju till vanlig uppfostran. Men så fort man sitter bakom skärmen blir man modig och ska minsann slänga ur sig både det ena och det andra...

Svar: Ja, så tycks det vara. Tyvärr.
Daniela Skoglund

Anonym


Vilket bra inlägg! Dina åsiktsinlägg är alltjämt klockrena!

Svar: Tusen tack du!
Daniela Skoglund

Sofia


Du skriver så jättebra! Så viktiga och kloka ord!

Svar: Oj, tack, vad glad jag blir!
Daniela Skoglund

Namn:

E-mail (publiceras ej):

Blogg:

Nominerad till Årets blogg & Årets personliga blogg på Galan -16. Framröstad till Årets blivande stjärnskott hos blogg.se -17. Skrivs av en 25-årig färgstark finlandssvensk Helsingfors- och Vasabo, som kännetecknas av långt blondt hår och ett högt skratt. Varmt välkommen till Danielas Dagbok, i denna blogg finns det inte brist på någonting!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

Två textsnuttar från september 2017
En vardagskväll att minnas
Vi startar podd!
Vad jag shoppade i Bulgarien
Jaga Vatten - min recensionKategorier

Allmänt · Bloggrelaterat · Fest · Filmer & serier · Foton · Frågor & listor · Kärlek . Mat · Musik · Outfits · Resor · Samarbeten & tips · Shopping · Skola & jobb · Text & åsikter · Träning . VeckoslutArkiv

2018
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12