Det stora reseinlägget

I inlägget "Ställen man får se när man reser" (klick), utlovade jag ett lite mer utförligt reseinlägg inom snar framtid, eftersom jag fått rätt mycket frågor kring mitt resande på senaste tiden. Vill börja med att säga att jag är långt ifrån någon rese-expert och anser inte själv att jag rest så mycket (ännu), men eftersom ni helt klart är intresserade, så ska jag såklart berätta mer om mitt resande och ta upp frågor jag fått. Sen vill jag fortsätta med att säga att ni inte behöver bli rädda för inläggets längd, för jo, det är lååååångt, men jag har delat upp allt i tydliga rubriker så ni endast kan läsa det som intresserar er, ifall ni inte vill/orkar läsa allt. Ok? Bra, då kör vi:
 
 
HUR VAKNADE MITT RESEINTRESSE?
 
Mitt stora reseintresse vaknade rätt sent. Ingen annan i min familj är så där jätteintresserad av att resa och vi har aldrig varit en familj som åkt på solsemester en gång per år, så fram till att jag var 18 hade jag knappt rest alls. Hade varit några vändor till Sverige, en gång till Rhodos och en gång till Cypern med familjen samt på en skolresa till Berlin, men det var ungefär det. Ändå fanns det alltid några, närmare sagt tre, destinationer jag verkligen drömde om att besöka, och dessa var Dubai, New York och Florida. Har aldrig haft någon dröm om att åka jorden runt och besöka alla kontinenter, men dessa tre destinationer alltså, de kändes som ställen jag verkligen, verkligen ville besöka någon dag. Dock kan jag också nämna att jag aldrig trodde det faktiskt skulle hända, utan jag såg dem mera som drömmar, som skulle alltid skulle förbli just det - drömmar. 
 
År 2013 var året som man kan säga att "ändrade allt", då åkte jag nämligen på två väldigt lyckade resor, och fick upp ögonen för hur himla najs det verkligen kunde vara att resa. Efter ett förlängt veckoslut i Barcelona med Niko och efter en fantastisk vecka i Turkiet med våra vänner, minns jag att jag tänkte att jag verkligen borde se till att börja resa mer. Började försiktigt fundera på att förverkliga någon av mina drömresor, och 2014 slog jag äntligen till och bokade flygbiljetter till Dubai. Att jag faktiskt skulle åka dit kändes helt overkligt, och att komma hem och inse att jag faktiskt besökt Dubai och att det varit ännu bättre än jag föreställt mig kändes ännu mer overkligt, och då väcktes en glöd som åtminstone inte ännu gått att släcka. Jag skulle resa. Och jag skulle resa mycket. Tre år senare har både förverkligat drömmen om New York och Florida, satt foten på tre kontinenter och sammanlagt besökt 24 länder:
 
Finland, Sverige, Norge, Danmark, Estland, Lettland, England, Island, Tyskland, Frankrike, Spanien, Monaco, Italien, Vatikanstaten, Bahamas, Ungern, Tjeckien, Holland, USA, Grekland, Turkiet, Kroatien, Förenade Arabemiraten och Cypern.
 
 
HUR HAR JAG RÅD?
 
Den ekonomiska biten, ja. Folk undrar hur jag hade råd att resa till ställen som Dubai och New York som studerande, och folk undrar hur har jag annars har haft råd att resa flera gånger per år, och oftast dessutom bo på fräscha, bra hotell. Och vet ni, svaret är nog bara att jag har jobbat, sparat och prioriterat. Jag har inte fått något gigantiskt arv, jag har inte lyft ett studielån och rest för hela slanten och inte är det någon annan som har betalat mina resor heller, tvärt om, har jag betalat alla mina resor med mina egna pengar jag jobbat ihop sen jag var 18 år. Inte har jag aldrig haft någon dunderlön heller, men jag har helt enkelt valt att resor är något jag vill prioritera medan jag är ung, och sedan sparat och spenderat enligt det. Jag skulle t.ex. aldrig lägga 100 euro på en utekväll, när jag vet att jag kan flyga nästan vart som helst i Europa för den pengen. 
 
Dessutom tror jag, att folk överlag tror att det är mycket dyrare att resa än det egentligen är (eller nå, än vad det behöver vara). Oavsett om din absoluta drömresa går till USA, Karibien, Kina, Australien, Thailand, Maldiverna, Australien eller Sydafrika kan du komma undan SÅ mycket billigare än du tror, trust me - det ÄR inte omöjligt att förverkliga. Jag har hört folk säga att de betalat 700-1000 euro för tur och retur flygbiljetter till USA, jag har betalat omkring 300-400 euro för tur och retur båda gångerna jag varit dit, och det, mina damer och herrar, är HÄLFTEN mindre. Till Prag tror jag jag flög tur och retur för 90 euro (fatta, typ lika dyrt som tur och retur resa med tåg från Vasa till Helsingfors), och flygbiljetterna till och från Kroatien gick på ca 150 euro. Kan ännu här påpeka, att det alltså varit fråga om raka flyg eller flyg med max en mellanlandning, inga flera-bytes-resor som räcker ett dygn. 
 
Gällande det här ämnet kan jag annars också tipsa om "Am I lucky?". Läsvärt och bra inlägg skrivet av Johan som just nu befinner sig på en jorden runt resa, och berättar om fördomarna att endast folk som har tur kan förverkliga sådana resor.  
 
 
 
 
 
HUR HITTAR MAN BILLIGA RESOR?
 
Har redan en gång tidigare skrivit ett inlägg om hur man reser billigt (klick) och så har också Janina skrivit ett fenomenalt inlägg om att resa billigt (klick), men kort sagt stavas väl mitt bästa tips för att resa billigt N-o-r-w-e-g-i-a-n. Flyger så gott som alltid med dem, och oftast bokar jag flygbiljetten från Stockholm, på grund av att utbudet därifrån är större och priserna billigare. Från Helsingfors till Stockholm flyger man ändå både så snabbt och billigt, att jag upplevt det lönsamt att göra så. Så, in på Norwegians hemsidor, välj destinationer och klicka "Hintakalenteri", så ser du priserna för hela månaden. Sen är det bara att välja de billigaste datumen och åka =)
 
 
KAN JAG BERÄTTA MER OM BAHAMASKRYSSNINGEN?
 
Ooooj vad jag får mycket frågor om kryssningen vi var på i slutet av januari (klick). Folk undrar via vilken sida vi bokade, hur vi valde båt, vad kryssningen kostade, vad allt som ingick i priset, hur vi hittade till båten, om tiden i land på de olika destinationerna räckte till, och så vidare. Och jag kan säga så här: Att åka på en sån här kryssning, upplevde åtminstone vi som väldigt okomplicerat, så jag tror folk (även här) tror det är mycket mer invecklat och dyrt än det egentligen är.
 
Vi bokade via Royal Caribbeans hemsida, det kändes tryggast så och gick både smidigt och lätt. När man har bokat får man ett mail som innehåller väldigt detaljerad info om typ allt man undrar över och behöver veta, och med tanke på hur proffsigt intryck vi fick av Royal Caribbean, tror jag nog deras kundservice också gärna svarar på frågor om man sen ännu har några. Båten valde vi helt enkelt enligt vilka dagar som passade oss och vilken hamn som var närmast oss, och till båten hittade vi nog bara genom att säga terminal och båtens namn åt taxichaffisen :D På plats fanns det ingen chans att vi skulle ha gått fel, det finns en massa personal på plats som guidar en och berättar vart man ska gå och vad man ska göra. Samma gällde även på båten, hjälpsam personal och en massa infoblad över allt (de hämtade t.ex. ett infopapper med dagens program till hytten varje dag), så ni behöver nog inte vara oroliga över att ni inte ska hitta eller att det ska vara för invecklat.
 
Gällande priset betalade vi väl strax över 100 euro per natt per man, och det kändes som väldigt lite med tanke på allt som ingick i priset. Det som ingick i priset var typ allt program på båten (allt från bio och stand upp till klättring och grym) och mat tre gånger per dag (frukost, lunch och middag) (bör nämnas att man får äta hur mycket man vill varje gång och att maten var supergod). I princip var det enda vi betalade för på båten alkhol, allt annat ingick i priset. Så, väldigt prisvärt, om man frågar oss i alla fall.
 
Om tiden räcker till vid destinationerna har jag väldigt svårt att svara på, det beror ju så mycket på destinationen och vad man vill göra där. T.ex. CocoCay som vi stannade vid, var ju bara en liten ö, så där räckte tiden till hur bra som helst, medan Nassau var betydligt större. Vill man lägga sig ner på en strand där och se lite av stan räcker tiden gott till, men vill man upptäcka hela ön så behöver man ju mera tid. Så, det är väl upp till var och en att avgöra. Och gällande om jag tycker att man kan boka ett flyg som landar samma dag som båten avgår, så kan jag inte heller säga annat än att det är upp till var och en att avgöra. Det är ju alltid en risk att resa med tight tidtabell oavsett om det gäller byten av flyg, en konsert som börjar eller en båt som avgår, så jag kan omöjligt "bestämma" för er skull om det är värt risken eller inte, utan det måste ni nog komma fram till själva. 
 
 
VART SKA MAN ÅKA?
 
Har fått ett par kommentarer där folk helt enkelt undrar vart jag tycker man ska åka, och det är ju också en omöjlig fråga för mig att svara på för det beror ju på allt - budget, vad man vill ha ut av sin resa, tidtabell, ja, liksom, ALLT. Men, vi kan säga så här:
 
✶ Vill du åka på en romantisk, billig, weekendresa till en vacker stad, rekommenderar jag Prag. Tallinn går också fint. 
✶Vill du åka på en några dagars kombinerad stads- och strandsemester, rekommenderar jag Nice eller Barcelona. Vill du åka på en längre och lite dyrarer kombinerad stads- och strandsemester, rekommenderar jag Miami. 
✶Vill du åka på en ordentlig stadssemester och ändå ha chansen att komma relativt billigt undan rekommenderar jag London eller Köpenhamn. Är du villig att lägga ut lite mer pengar och stanna lite längre, rekommenderar jag New York.
✶ Vill du åka till ett speciellt ställe med enastående natur och upplevelser och är villig att betala ganska mycket, rekommenderar jag Island. Vill du åka till ett speciellt ställe med enastående upplevelser men knappt någon natur och du vill ha chansen att komma billigare undan, rekommenderar jag Dubai.
✶ Vill du åka till ett varmt, lugnt och vackert ställe, rekommenderar jag Kroatien. 
 
Typ så. 
 
 
VILKA ÄR DE BÄSTA RESORNA JAG GJORT? FINNS DET NÅGON RESA JAG ÅNGRAR?
 
Med handen på hjärtat, så har varenda en resa jag gjort, varit bra på sitt sätt. Har aldrig kommit hem och tänkt att jag ångrar att jag åkte, inte en enda gång. Och det känns faktiskt ganska omöjligt att välja ut de bästa resorna jag gjort, men ska jag räkna upp några (utan inbördesordning) är det nog Belek 2013, Dubai 2014, New York 2015, Island 2016 och Florida 2017. Passligt att det blev en resa per år från de senaste fem åren, haha!
 
 
VILKA DESTINATIONER DRÖMMER JAG ÄNNU OM?
 
Åååh, det finns ju ännu så mycket jag vill se och uppleva. I USA skulle jag åtminstone ännu vilja besöka Kalifornien, Las Vegas och Havaiji. Thailand känns lockande, så även något riktigt paradis som Maldiverna. Australien borde man ju nångång besöka. Att jag inte ännu sett Paris skäms jag nästan lite över. En resa till Polen känns som en passlig weekendresa. En roadtrip genom typ Schweiz, Österrike och Slovenien skulle jag inte tacka nej till. Kanadas natur skulle jag gärna se. Lite intresserad av både Mexico och Marocko är jag. Och så vidare. Och så vidare. Listan tar typ aldrig slut, och kommer säkert aldrig att göra det heller. Vill man resa så vill man, och då kommer det alltid att finnas nya ställen att åka till och upptäcka. Men, en sak i taget nu bara - har ju Madeira på kommande, och eventuell någon pytteliten sommarresa. Sen får jag ta det därifrån framåt. 
 
 
Puh. Det var allt. Tror jag. Eller? Något jag glömt att ta upp eller något ni ännu undrar över? :)Det där med att ha råd är precis som du säger! Prioriteringar (jag jämför också alla investeringar med vart i världen det skulle kunna ta mig ;)) och att man bör sätta ner lite tid på att leta efter de där billiga resorna! Förra hösten så reste vi till USA:s västkust + Hawaii och för 5 flyg (Stockholm-Las Vegas, San Jose-Oahu, Oahu-Big Island, Big Island-Oakland och Oakland-Stockholm) så betalade vi under 900 euro per person. Det krävdes lite pusslande för mig som planerade resan, men att resa billigt är för mig värt den tid jag sätter ner på själva planerandet! :)

Svar: Eeeexakt så!
Daniela Skoglund

Fattig studerande som ändå reser


Brukar kolla skyscanner, norwegian och sas ungdomspris. Det sista främst om jag ska resa från vasa, för ofta är det inte så stor prisskillnad jämfört med att ta tåget ner till helsingfors och flyga därifrån, jämfört med att flyga sas via sthlm. Men beror självklart på!

I våras reste jag 10 dagar budapest-bratislava-prag och betalade 60€ per väg, 18 totalt för att resa mellan städerna och under 10€ per natt i budapest, 15€ i bratislava och gratis i prag då jag bodde hos en kompis. Behöver inte alls vara dyrt att resa! :)

Svar: Precis så! Tack för din kommentar :)
Daniela Skoglund

Åååh gud så inspirerande! Jag är så otroligt lycklig över att jag kommer att åka på utbyte till Singapore om bara lite mer än en månad och få stilla min otroliga resfeber lite. Jag älskar att uppleva världen och se nya ställen! Och dina ord inspirerar mig verkligen att börja göra det oftare och mera aktivt, för precis som du skriver tycker man ju ofta att det är så dyrt och kräver så mycket. Men så behöver det ju inte vara! Tack för inspirationen och för ett härligt inlägg :)

Svar: Tack för härlig kommentar! ;)
Daniela Skoglund

Namn:

E-mail (publiceras ej):

Blogg:

Nominerad till Årets blogg & Årets personliga blogg på Galan -16. Framröstad till Årets blivande stjärnskott hos blogg.se -17. Skrivs av en 25-årig färgstark finlandssvensk Helsingfors- och Vasabo, som kännetecknas av långt blondt hår och ett högt skratt. Varmt välkommen till Danielas Dagbok, i denna blogg finns det inte brist på någonting!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

Ett veckoslut i mitten av juni
En blogg, en podd och en Instagramprofil
Onsdagspadel
När ledighet känns främmande
Ny, fräsch, somrig header på plats!Kategorier

Allmänt · Bloggrelaterat · Fest · Filmer & serier · Foton · Frågor & listor · Kärlek . Mat · Musik · Outfits · Resor · Samarbeten & tips · Shopping · Skola & jobb · Text & åsikter · Träning . VeckoslutArkiv

2018
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12