Har läsaren inget eget ansvar?

För några dagar sen publicerade en av mina favoritbloggare, Hannalicious, ett inlägg där hon berättade om hur hennes kostschema såg ut, och någon dag senare skrev hon att hon ätit sallad men tagit bort dressningen och brödet för att hålla sig till sitt schema. Det blev k-a-l-a-b-a-l-i-k i kommentarsfältet. Hon var en dålig förebild, hon svalt sig själv, hon gav folk ont i magen, hon bidrog till hälsohets och hon borde verkligen inte vara så korkad att hon skriver sånt. Oansvarigt, helt enkelt. Eller?
 
Samtidigt som jag kan tänka mig att det kan kännas jobbigt för någon som t.ex. kämpar med dålig självkänsla och har svårt med maten, att läsa att någon som Hannalicius, som är helt normalviktig, håller på med ett kostschema, så känner jag ändå någonstans att men läs inte då. Vet du att maten är ett känsligt ämne för dig och du ser ett blogginlägg med rubriken "Så ser mitt nya kostschema ut", varför inte bara scrolla förbi? Varför istället stanna och läsa, och sedan lämna en kommentar där du meddelar att bloggaren är en dålig människa för att hen fick dig att må dåligt? 
 
 
Och jo, jag förstår att det kanske inte alltid är fullt så enkelt som jag fick det att låta ovan, utan jag kan tänka mig att för någon som tycker mat är ett känsligt ämne kan bara att se ordet "kostschema" kännas triggande, och det kan säkert kännas svårt att låta bli att läsa. Så visst tycker jag att stora bloggare (och bloggare överlag) har ett visst ansvar och inte kan vräka ur sig vad som helst, utan att man borde hålla i åtanke att ens läsarskara t.ex. kan bestå av många unga, lättpåverkade, osäkra människor. Absolut. Det som irriterar mig är att det känns som att bloggaren förväntas ha 100% ansvar medan läsaren inte måste ta något ansvar alls, medan jag tycker det borde vara 50/50. Klart att jag har ett visst ansvar för vad jag väljer att skriva, men du har också ett ansvar för vad du väljer att läsa. 
 
Som bloggare kan man omöjligt ta alla läsare i beaktande, det går liksom inte att göra alla nöjda. Det GÅR bara inte. Publicerar jag en bild på en biff jag ätit på en restaurang kan det kännas provocerande för en vegetarian, berättar jag om mina träningsrutiner kan någon uppfatta det som träningshets och skriver jag om en resa kan det kännas illa för någon som inte har möjlighet att resa. Fast jag liksom bara skulle publicera en bild på en vit vägg, skulle det ändå kunna finnas någon som uppfattar bilden som rasistisk, för att väggen är ja... vit. Och i inget av de här fallen skulle min mening har varit att göra någon illa till mods, men ändå finns risken alltid att någon tar illa upp, och jag önskar att läsare oftare kunde hålla det i åtanke, att en bloggares mening väldigt sällan är att göra någon illa eller få någon att må dåligt med sina inlägg. Jag tror t.ex. att Hanna helt enkelt skrev om sitt kostschema för att det är en del av hennes liv nu och hennes blogg handlar om hennes liv, inte för att hon med avsikt tänkte att hon nog ska få så många som möjligt att må dåligt nu. 
 
Känner du att du blir negativt påverkad av en träningsblogg, en skönhetsblogg, en åsiktsblogg, en mammablogg eller vilken blogg som helst, varför fortsätta läsa? Det är ju liksom lite som att sitta och slå huvudet i väggen... Åtminstone följer jag varken några Instagramkonton eller läser några bloggar som provocerar mig, får mig att känna press eller gör mig illa till mods och inte heller läser jag blogginlägg som redan i rubriken avslöjar att detta berör ett ämne som kan göra mig ledsen. För varför skulle jag? Och varför skulle du? Och om du nu, mot förmodan, läser den där bloggen ändå, så tycker jag inte att du kan skylla allt på bloggaren sen när du blir ledsen. 
 
Alla som nångång läst Blondinbellas kommentarsfält vet hur mycket skit hon får varje dag, och jag tycker hon svarade så jäkla bra när en kommentar löd i stil med att hennes blogg känns falsk och är astråkig och opersonlig när den nu för tiden bara handlar om hennes företag, och hon helt enkelt svarade "frivilligt att läsa ". Snacka om att slå huvudet på spiken, ingen tvingar ju dig att dag ut och dag in läsa den där bloggen du uppenbarligen inte mår bra av att läsa. Finns det något smått med en blogg som du tycker kunde förbättras, om t.ex. läsaren hade kommenterat "jag önskar du skrev lite mer om familjeliv vid sidan om dina företag, för det är så intressant att läsa om", så är det ju bara saklig feedback, men tycker man att allt bara är skit med en blogg, så snälla gör både dig själv och bloggaren en tjänst genom att hitta en annan blogg att läsa istället. På så sätt slipper bloggaren hatkommentarer, läsaren slipper må dåligt och en annan bloggare kanske får en ny läsare - det om något kan man väl kalla en win-win situation.
 
Hur ser ni på det här? Vem bär ansvaret, bloggaren eller läsaren? Berätta gärna hur ni tänker!Bra skrivet som vanligt! Själv tycker jag att det är lite tudelat, tycker att båda parter har ansvar. Om man går in på nån blogg bara för att hata, ja då kan man faktiskt bara låta bli istället. Men om man läser en blogg som plötsligt börjar posta en massa bantningsrejer, tjaa, då skulle jag nog kanske också bli lite irriterad. Meeen jo, man KAN ju scrolla förbi de inläggen också :D som sagt, tudelat.

Svar: Taack! Jo, alltså som sagt, de e ju int allti lika enkelt som ja kanske fick de att låta. Men pointen kom hoppeligen ändå fram i inlägge :)
Daniela Skoglund

Väldigt intressant ämne du har tagit upp. Relaterar lite till ett av avsnitten av en underbar pod jag lyssnade till igår.

Oops, hann posta innan jag skrivit klart. Men ja, jag anser nog att det är bådas ansvar. Bloggaren; tänk efter före du postar, hur kan det här komma att tas emot? Läsaren; märker du att det är ett inlägg som du reagerar väldigt negativt på. Läs inte då!
Samtidigt så tycker jag att både bloggaren och läsaren ska kunna mötas i kommentarsfältet och ha förståelse för att båda har rätt att uttrycka sig. Du behöver inte hålla med någon annans åsikt, men du behöver kunna acceptera att alla inte kan tänka/känna som du.

Svar: Jo, det där med att kunna mötas sakligt i kommentarsfältet och kunna respektera varandras åsikter är också otroligt viktigt! Bra point.
Daniela Skoglund

Tack för ett bra inlägg! Jag tar mig friheten att använda det för en gruppdiskussion i en kurs i hälsokunskap idag :)

Svar: Tack för kommentaren! Gör det du :)
Daniela Skoglund

Jag håller med! Jag som läsare har ansvar för att inte läsa det som får mig att må dåligt. Ska man ta hänsyn till alla som kan må dåligt av det man skriver oavsett om det handlar om kost och träning eller föräldraskap eller något annat så kan man snart inte skriva om något. Det finns alltid någon som kan tolka det man skriver på ett annat sätt än det skribenten avsåg. Jag tycker att man har eget ansvar för det man läser.

MADDISENJ.SE

http://maddisenj.se


Jag håller med dig helt och fullt. Bloggaren kan inte ta 100% ansvar utan det borde klart delas 50/50 som du skriver. Vi lever i ett fritt samhälle där du kan välja vad du vill läsa och inte läsa, så varför inte välja bort det som provocerar dig eller får dig att må dåligt och försöka fokusera på det positiva i livet?! Sen har man självklart ett visst ansvar som bloggare för vad man skriver och hur man skriver saker men man har inte hela ansvaret själv.

Svar: Exakt så :)
Daniela Skoglund

Malin


Ja det är intressant det där och jag håller med dig. Självklart ska man ha publiken/läsarna i åtanke när man skriver men går det över styr så blir bloggen inte en verklig spegling av den som skriver och då kan man ju lika gärna läsa en roman istället. Personen bakom bloggen blir ju väldigt platt och tråkig om det inte är i alla fall en del av ens egen personlighet som skildras. Mat och träning är känsligt för många men man måste ju utgå ifrån sig själv. Alla har ju samma rätt att styra över sitt eget liv och någon väljer att strukturera sina måltider och andra väljer att inte göra det. Inget konstigt med det och är man otroligt lättpåverkad så vet man antagligen det (som Johanna Kajson bloggade om för några dagar sedan). Då gäller det att aktivt välja bort budskap som man vet att man mår dåligt av och att stå stadigt i sig själv och sina egna åsikter.

Svar: "men går det över styr så blir bloggen inte en verklig spegling av den som skriver och då kan man ju lika gärna läsa en roman istället. Personen bakom bloggen blir ju väldigt platt och tråkig om det inte är i alla fall en del av ens egen personlighet som skildras", exakt!!!
Daniela Skoglund

Bra skrivet! Detta har jag själv tänkt på många gånger då vissa bloggare har fått hat för vad de skrivit.

Svar: Tack! Ja, bloggare får verkligen ta emot mycket hat, speciellt vissa.
Daniela Skoglund

Så jäkla tråkigt detta, fattar inte varför alla måste rata ned på varandra och vara otrevliga! Gjorde precis ett inlägg där min vän blivit uthängd av en annan bloggare!

http://hummingbird.blogg.se/2017/april/att-hanga-ut-andra-bloggare-vafan.html

Svar: Ja visst är det, ska ta och läsa ditt inlägg också!
Daniela Skoglund

Gör det ;)

Namn:

E-mail (publiceras ej):

Blogg:

Nominerad till Årets blogg & Årets personliga blogg på Galan -16. Framröstad till Årets blivande stjärnskott hos blogg.se -17. Skrivs av en 25-årig färgstark finlandssvensk Helsingfors- och Vasabo, som kännetecknas av långt blondt hår och ett högt skratt. Varmt välkommen till Danielas Dagbok, i denna blogg finns det inte brist på någonting!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

Ett veckoslut i mitten av juni
En blogg, en podd och en Instagramprofil
Onsdagspadel
När ledighet känns främmande
Ny, fräsch, somrig header på plats!Kategorier

Allmänt · Bloggrelaterat · Fest · Filmer & serier · Foton · Frågor & listor · Kärlek . Mat · Musik · Outfits · Resor · Samarbeten & tips · Shopping · Skola & jobb · Text & åsikter · Träning . VeckoslutArkiv

2018
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12