Så här är det att resa till USA

Att resa till USA var länge en stor dröm för mig - det kändes som ett annorlunda och spännande resemål som bara måste upplevas någon gång. Nu har jag sett till att förverkliga den drömmen och rest till USA inte bara en, utan två gånger under de senaste två åren, och jag tänkte skriva lite om hur jag upplevde att resa dit och saker som kan vara bra att veta för någon som ska resa dit för första gången. Nu är jag ju ingen expert utan jag har bara (eller nå, bara och bara, men ni fattar) besökt Florida och New York, så jag vet ju långt ifrån allt och har sett endast små delar av landet, men en viss uppfattning har jag ju nog ändå hunnit bilda mig. Så, speciellt följande saker har jag lärt mig av våra två resor dit: 
 
 
● Det är inte bara att boka flygbiljetter och sedan åka iväg. Vanligtvis när jag har rest har jag bokat en flygbiljett, sparat bokningsnumret och sedan på flygfältet matat in bokningsnumret vid självservice check in och fått flygbiljetterna i handen. Riktigt så enkelt är det inte när man bokar en resa till USA. Kommer man från ett land som hör till ett program som kallas Visa Waiver (dit hör bland annat Finland och Sverige) behöver man inte skaffa visum om man stannar i USA mindre än 90 dagar, men man måste ändå ansöka om ESTA, vilket kan kännas lite krångligt när man gör det första gången. Dessutom har vi på förhand blivit tvugna att fylla i x antal uppgifter på flygblolagets hemsida före avresa, och så får man även dokument i flygplanet som måste fyllas i och tas med för att man ska slippa in i landet. Några grejer att hålla reda på, med andra ord.
 
● Man kan hitta väldigt billiga flygbiljetter. Vi har betalat en löjligt liten summa för raka flyg från Stockholm båda gångerna vi rest till USA, man kan liksom komma undan med mindre än 150 euro per väg med god tur, och då har jag för mig att åminstone Norwegian flyger rakt från Stockholm till bland annat New York, Las Vegas, Los Angeles och Florida. Så, att åka till USA behöver inte vara fruktansvärt dyrt, som många tycks ha för sig!
 
 
● De satsar på säkerhet. Före man slipper in i landet ska en kontrollant både godkänna ett dokument där du svarat på olika säkerhetsfrågor, och du ska även passera en intervju där de kan ställa frågor om syftet med din resa, resesällskapet, boende och så vidare. Jag har dock inte alls upplevt dessa intervjuer som skrämmande, så det är inget jag skulle säga man behöver vara nervös över. Överlag tycks säkerhet vara något som tas på allvar i landet även när man är på plats, t.ex. fick vi ju båda meddelanden till våra telefoner om en tornadovarning där de berättade hur man skulle gå till väga, och när vi skulle gå ombord på ett kryssningsfartyg fick vi fylla i en blankett där de var så pass noggranna att man behövde gå via en läkare om man haft t.ex. snuva eller halsont under de senaste veckorna. När vi körde från Miami till Orlando blinkade även stora skyltar på motorvägen att en människa blivit kidnappad och att man skulle spana efter en bil av ett visst märke med ett visst register, så ja, säkerthetsnivån är lite annorlunda än man är van med. Jag menar, vid vårt hotell hade vi liksom en egen SHERIFF som höll koll på säkerheten vid poolområdet. 
 
 Allt är så mycket större. Matportionerna är gigantiska. Vägarna är gigantiska (vi snackar lätt  5-7 filer på en motorväg). Byggnaderna är gigantiska. Köpcentren är gigantiska. Ja, allt är liksom bara... väldigt STORT, till och med frihetsgudinnan var typ fem gånger större än jag hade föreställt mig. Inget negativt med det dock, gillar ju storstäder, så tyckte bara det var häftigt och annorlunda på ett bra sätt!
 
 
● Nivån på servicen är en helt annan. Det kommer att finnas någon som tankar din bil. Någon som bär dina väskor. Någon som delar ut handdukar vid poolen. Någon som öppnar dörrar och portar åt dig. Och så vidare. Och så vidare. Allt detta kändes väldigt, väldigt ovant, och jag tyckte det var väldigt knepigt att veta vem man skulle ge tip åt och hur mycket. För ja, i USA måste du ju faktiskt betala för servicen också, så se till att alltid ha små sedlar i fickan du kan dela ut! T.ex. när vi åkte med en guidad busstur hade vi inte tänkt att vi skulle betala för annat än själva biljettpriset, men ombord insåg vi att man borde ge tip åt både busschauffören och guiden efteråt. Även om det kan kännas lite störande, måste jag ändå säga att servicen är så pass bra, att man mer än gärna betalar för den. T.ex. servicen man får på restaurang är en helt annan upplevelse än man är van med i Finland.
 
● Taxes, taxes, taxes. När jag tagit upp tip, kan jag ju passa på att ta upp skatterna också. Grejen är, att när du t.ex. shoppar eller bokar hotell, så ingår skatten väldigt sällan i det priset du ser, vilket innebär att du kan bli chockad sen vid kassan. Köper du en tröja och det står 20 dollar på prislappen, kan kassan sedan visa typ 24 dollar. Extra uppmärksam lönar det sig att vara när man bokar hotell, för ingår inte skatten i priset du ser, kan den extra summan du sedan måste betala i hotellet bli ganska stor. Ingen trevlig oväntad överraskning att mötas av när du ska checka in, så ha koll på detta!
 
 
● De flesta är både väldigt trevliga och artiga. Folk stannar gärna och pratar, folk erbjuder sig att ta bilder åt en, folk kallar en för miss och sir, folk ler mot en och folk är hjälpsamma. Såklart finns det ju undantag, men överlag har jag upplevt stämningen som väldigt god. 
 
● Det är helt klart värt det. Mina båda resor till USA är bland det bästa jag gjort i hela mitt liv, så även om det kanske ligger lite mera jobb bakom en resa dit än en "vanlig" resa, tycker åtminstone jag att det helt klart är värt det. Jag har trivts väldigt, väldigt bra båda gångerna vi varit där, och känner mig långt ifrån klar med landet. Vill väldigt gärna åtminstone ännu besöka Californien, och Orlando som jag blev helt förälskad i vill jag nångång ännu återvända till. Visst vore det även häftigt att besöka ställen som Las Vegas, Hawaiji och Grand Canyon också, så fler resor till USA ska jag absolut försöka se till att förverkliga!
 
 
Något du undrar över eller något du vill tillägga? Fritt fram att gå loss i kommentarsfältet!josefine
Silje

Jag åkte iväg till USA när jag var 17år med min kompis, har enda sedan dess drömt om att åka tillbaka. Borde absolut försöka planera in en resa :) Svåraste är bara tt bestämma sig vart i USA :D

Svar: Ja nå de e ju de då också :D Finns ju så mycke man vill se!
Daniela Skoglund

Meg

Bra tips där!

Tax-grejen är ju så irriterande! En annan grej som är bra att ha koll på är ju att alla hotell tar en deposit innan man ska checka in som tar evigheter att få tillbaka. Man bör mao använda kreditkort istället för debetkort. Men USA är coolt och som du säger - STORTnpå alla sätt och vis! :)

Svar: Tack :) Jo, det var ett bra tillägg det där med depositen!!
Daniela Skoglund

Malin

Kan vara bra att nämna att man inte måste ansöka om nytt ESTA varje gång, utan att det håller i några år. Det kostar ju pengar så dumt att göra fler gånger i onödan. En annan bra sak är att om du åker tillräckligt många gånger på samma ESTA så kan du när du har landat och ska genom tullen gå till den elektroniska pass-kontrollen där alla med Amerikanska pass går. Du måste alltså inte stå och köa med alla turister. Det är bara att gå rakt igenom.

Svar: Jo, bra poänger! Det där med att inte behöva köa med turisterna när man rest tillräckligt många gånger visste jag inte.
Daniela Skoglund

Marie Bergman

Jag har inte varit i USA än, men siktar på att åka dit relativt snart. Jag tror att jag kommer att älska det :)

Svar: Det gjorde åtminstone jag :) Trevlig resa!!
Daniela Skoglund

Marcin Gronek

Kan varmt rekommendera Kalifornien. Varit där 2 ggr nu. Friheten att hyra en bil och utforska. Bo var man vill och det är en stor variation att ena dagen kunna vara i Venice Beach för att andra dagen åka till Las Vegas. Speciellt i Vegas är boende sjukt billigt. Vi betalade ca 300 SEK per person för en svit sist vi var där. Antar att hotellen räknar med att man gamblar och dricker massa sprit och käkar och därför är boendet så billigt. Jag stör mig på dricks osv i USA spec eftersom man "bör" betalar även om servicen suger på vissa ställen. Det ses som ohyfs annars. Ändå tycker jag att USA är det bästa resmålet hittils. Ska tillbaka i oktober i höst : )

Svar: Joo, är nog jättesugen på Kalifornien! Och det där med Vegas låter ju nästan för bra för att vara sant :D
Daniela Skoglund

Sofia

Jag har alltid velat åka till USA men inte gjort det än, men väldigt bra tips :) Ska jag tänka på den dag jag åker till USA

Svar: Bra om de kommer till nytta! :)
Daniela Skoglund

Evelina

Älskar USA och har varit dit några gånger på olika ställen. Finns lite bilder med mera på min blogg, kika in i kategorierna...Senast var det en trip med en vän till New York...Håller tummarna för en höst resa med familjen.

Svar: Spännande, ska kolla dina inlägg! :)
Daniela Skoglund

Johanna

Vilka bra tips du gav. Kan vara bra o veta! :)

Svar: Hoppas dom kommer till användning! :)
Daniela Skoglund

Carro

Hur lång tid tog det att få ESTA? :)

Svar: För oss räckte det bara några timmar, men kan säkert variera :)
Daniela Skoglund

Josefine
Ulrica G
Namn:

E-mail (publiceras ej):

Blogg:

Nominerad till Årets blogg & Årets personliga blogg 2016. Skrivs av en 24-årig färgstark finlandssvensk Helsingforsbo, som kännetecknas av långt blont hår och ett leende på läpparna. Varmt välkommen till Danielas Dagbok, i denna blogg finns det inte brist på någonting!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

Trenchcoats & tack
Allt om distansförhållande
Fem typer av människor jag inte förstår mig på
Långkjolsfunderingar och långkjolstips
Veckoslutet enligt Nikos önskemålKategorier

Allmänt · Bloggrelaterat · Fest · Filmer & serier · Foton · Frågor & listor · Kärlek · Musik · Outfits · Resor · Samarbeten & tips · Shopping · Skola & jobb · Text & åsikter · TräningArkiv

2018
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12