Om att kommentera andras kroppar

Får höra att en bekant frågar om en annan bekant äter tillräckligt när hen ser så smal ut.
 
Loggar in på bloggen och möts av en kommentar som handlar om att jag är för fet för att bära tighta kläder.
 
En kompis frågar om jag tycker att hon gått ner i vikt för mycket.
 
Någon ser på mig och utbrister "oj, vilka kraftiga armar du fått".
 
Går in på kommentarsfältet i en blogg och ser att det är fullt av gravidspekulationer för att personens mage putat lite på en bild.
 
En vän berömmer mina benmuskler för att hen tycker de ser tränade ut.
 
En annan vän provar en tröja hon tycker att hon inte kan köpa för att hon ser tjock ut i den.
 
En bektant tar illa upp för att hon har fått höra att någon kommenterat att hon är för smal.
 
Jag publicerar en bild på mig själv i sportbh och får en kommentar om att jag har en snygg mage.
 
En släkting tycker att jag blivit lite för stor.
 
 
 
Ja hörni, att kommentera andras kroppar. Har tänkt på det rätt mycket på sistone, och funderat kring var gränsen går. När är det okej att kommentera någon annans kropp, och när är det inte det? Borde vi helt enkelt låta bli att kommentera varandras kroppar helt och hållet, eller kan det vara rentav nödvändigt ibland? Kan man ge någon en komplimang för dennes kropp, eller bidrar man till kroppshets då? 
 
Jag själv försöker sluta kommentera folks kroppar ur ett useendeperspektiv helt och hållet, och tror det har mycket att göra med mitt yrke. Som fysioterapeut har jag ju blivit lärd att granska kroppar ur perspektivet hur bra de fungerar, inte om de är estetiskt vackra, och efter att snart i två års tid ha jobbat med att dag ut och dag in försöka förbättra och upprätthålla folks fysiska funktionsförmåga, har jag nog minsann fått lära mig att en välfungerande och smärtfri kropp är SÅ mycket mer värdefullt än det som anses vara en snygg kropp.
 
 
 
Har själv förr ägnat otaliga timmar åt att tänka negativa tankar om min egen kropp, men har nog fått lite perspektiv, efter att ha mött människor som utseendemässigt har samhällets idealkropp, men ändå knappt kan röra på den självständigt på grund av sin sjukdom. Själv har jag genomlidit både en axel- och  knäskada (vilket känns som en fis i rymden jämfört med alla sjukdomar och handikapp jag fått och får bevittna),  och redan då med en axel som inte gick att lyfta ens till nittio grader och ett knä som inte ens tillät mig gå ner på knä/ner i huk, minns jag nog hur jävligt obetydliga groparna i låren kändes. Tror till och med att jag tänkte att jag aldrig mer ska tänka fula tankar om hur min kropp ser ut, bara den börjar fungera som vanligt igen.
 
Sen dess har mina gymbesök handlat ännu mindre om att försöka bli snygg och väldigt mycket mer om att försöka rehabilitera, och jag märker också att jag blir allt mer obekväm av kommentarer som har att göra med hur min kropp ser ut, oavsett om de är positiva eller negativa. Jag vill liksom inte att fokus ska ligga på att folk sitter och funderar på hur min kropp ser ut när de umgås med mig, oavsett hur lång, kort, smal, tjock, muskulös eller otränad de än tycker jag är. Det känns så orelevant på något sätt, när de istället kunde fokusera på hur rolig, ledsen, glad, allvarlig, sprallig, energisk och/eller trött jag är. Förstår ni hur jag tänker? 
 
 
 Några anda saker jag konstaterat gällande att kommentera andras kroppar: 
 
✖ Även smala personer kan ta illa upp
 
Även om det kanske inte anses lika fult att säga "oj vad smal du är/blivit" som "oj vad tjock du är/blivit", så kan även smala personer ta väldigt illa upp av att få sin kropp kommenterad på det sättet - att kalla någon smal betyder inte automatiskt att personen tar emot det som en komplimang. Det finns människor som kämpar med att gå upp i vikt på samma sätt som det finns folk som kämpar med att gå ner i vikt.
 
 
✖ Fråga aldrig någon om hon är gravid baserad på utseende
 
Jag kommer fortfarande ihåg när jag var i butiken med en granne när jag var typ 10 år, och vi råkade möta en av grannens bekanta hen inte hade sett på länge. Grannen utbrast glatt "men oj, jag visste inte att du är gravid, grattis!!!!", varpå personen awkwardly svarade att hon nog inte är gravid. Har även i flera bloggars kommentarsfält, t.ex. Paulas och Hannalicious, läst kommentarer som "grattis till graviditeten", när ingen av bloggarna gått ut med att de varit gravida. Känns som att folk ibland bara försöker håna på det sättet, men formulerar det så att det skulle se ut som en komplimang genom att slänga in ett grattis först? Nä, bara låt bli. Är någon gravid och vill att du ska veta om saken så berättar hon nog. 
 
 
✖ Du kan mena väl, men det kan bli väldigt fel ändå
 
Du kanske bara ville berömma när du sa "oj vilka vältränade armar du fått!", för att du tycker vältränade armar är snyggt? Du kanske menade det som en komplimang när du sa "oj, har du gått ner i vikt?"? Du kanske bara ville vara ärlig när du sa att den där tröjan egentligen inte passar personens kroppsform? Du kanske bara såg det som ett roligt skämt när du med höjda ögonbryn sa "du, borde du verkligen ta den där chokladkakan?"?
 
Men, vet du vad? Personen med de vältränade armarna kanske inte tycker synliga muskler är snyggt och plötsligt får komplex för sina armar. Personen som gått ner i vikt kanske själv inte ens reflekterat över saken, men plötsligt blir väldigt medveten om att man tydligen får komplimanger om man går ner i vikt, och sedan medvetet försöker gå ner ytterligare i vikt? Personen med tröjan du inte tyckte passade hens kroppstyp kanske har fem liknande tröjor hemma, och resten av kvällen står och vänder och vrider sig framför spegeln i dessa tröjor, för att se om de verkligen klämmer åt på fel ställen? Personen som skulle äta chokladkakan kanske plötsligt får allvarlig ångest över vad hen tänkte göra, och i värsta fall insjuknar i en ätstörning.
 
 
Ja, i de flesta fallen, så känns det ju faktiskt som att det är bäst att bara låta bli att kommentera andras kroppar. Liksom, vill du ge en komplimang åt någon, finns det ju så mycket annat du kan ge komplimanger för istället, eller hur? Och folk som tar sig friheten att kommentera andras kroppsförändringar utan att personen själv fört saken på tal - bara sluuuuuuuuta. Viktuppgång kan bero på så mycket annat än att någon ätit för mycket kakor och viktnedgång kan bero på så mycket annat än bantning (fysiska sjukdomar, psykisk ohälsa, gener, mediciner, osv osv osv), att det är typ det dummaste man kan göra att dra till med något "litet" ojdå-är-du-gravid-hehehee eller nämen-nu-måste-du-nog-äta-mera-du-ser-nästan-anorektisk-ut "skämt".
 
Summa summarum tycker jag det är säkrast att helt enkelt försöka undvika att kommentera kroppar ur ett utseendemässigt perspektiv, kanske med undantag om man faktiskt känner någon så väl att man är säker på hur kommentaren tas emot? Och ja, förstås om man har en genuin oro över någon, t.ex. om en nära vän snabbt gått ner drastiskt i vikt och inte verkar må bra - då kan det ju snarare vara livsviktigt att man tar upp saken, istället för att tiga. Hur man närmar sig en sån sak bäst utan att göra mer skada än nytta har jag dock ingen aning om, så tankar kring det (och övriga saker i inlägget förstås) får ni mer än gärna bolla med mig i kommentarsfältet!
 
P.s. Läs också mitt inlägg "Att få (och ge) komplimanger för annat än utseende"Så himla bra och viktigt inlägg!! Själv tar jag inte positiva kommentarer negativt för jag vinklar det helt enkelt inte till något negativt eller gör något destruktivt av det, men förstår absolut att det kan slå fel för vissa! Sen känner jag också att det är mycket känsligare att kommentera någons kroppsform jämfört med att berömma någons frisyr eller vackra ögon

Svar: Tack! Och ja, håller verkligen med dig om att det är mycket känsligare att kommentera just någons kropp.
Daniela Skoglund

hej Daniela. Jag håller med dig, jag kommenterar inte andras utseende eller kroppar, det är var och ens sak. Däremot är det Världsdagen för Vänlighet idag, och var vänlig mot varandra när vi möts inte bara idag utan alltid. Ge komplimang eller leende. jag blir så glad när någon ler mot mig.

Svar: hej Lars. Kloka och fina ord!
Daniela Skoglund

Jag försöker hålla ned på de utseendemässiga kommentarerna och framhålla bra saker med folks personlighet istället.
Fast ibland kan det också bli lite fel, någon undrade ledset: "Har du inte märkt att jag gått ned i vikt sen vi sågs sist? Du har inte sagt något... "
Själv hade jag världens problem med att gå upp i vikt när jag var yngre (trots att jag mådde bra och åt ordentligt), och fick alla möjliga konstiga kommentarer som gjorde mig helt knäckt och fick mig att dricka vispgrädde som det var och annat konstigt...

Svar: Ja, jag försöker också ge allt mer komplimanger om folks personligheter - det är ju dem man blir allra gladast av :) Och tack för att du delar med dig av dina erfarenheter!
Daniela Skoglund

Matilda


Att kommentera kroppar är ett känsligt ämne, oberoende om kommentaren är positiv eller negativ. Så håller verkligen med om att det oftast är klokast att hålla kommentaren för sig själv. De kommentarer jag fått om min kropp har verkligen inte alltid fallit i god jord, trots att de vissa gånger varit positiva. Snarare har de bidragit till komplex och ångest kring den egna kroppen. Det har lett till att jag idag får kämpa för att bli kvitt dessa negativa tankar och känslor om den egna kroppen, för även min kropp är bra precis som den är likt alla andras.

Svar: Tack för din kommentar Matilda!
Daniela Skoglund

Verkligen tänkvärt inlägg! Jag tycker också man ska behandla kroppen sin med respekt eftersom det faktist är den som ska bära en livet ut. Lättare sagt än gjort dock...

Det verkar som att både du, jag och Caroline Eriksson har gått i samma tankar haha. Du skriver ett superinlägg om kroppar, Caroline kör "kroppen" som temat på bloggen i veckan och jag skriver ihop Sevendays veckolista som också handlar om kroppar? Sjukt!

Svar: Tack Julia! Och alltså visst, lättare sagt än gjort, men tycker man ska försöka i alla fall :) Och faktiskt lustigt sammanträffande. Kroppvecka it is!
Daniela Skoglund

Corinne Grönholm

http://corinnegronholm.com


Men heja vilket suveränt inlägg! Så bra skrivet. Jag håller med dig och började genast reflektera kring hur mycket mer jag nuförtiden har fått kommentarer kring hur mycket smidigare mina ben ser ut nuförtiden när jag inte har så stora lår som när jag idrottade. Jag antar att de som kommenterat menar vän, men jag känner bara att det inte är någon annans sak att bedöma i vilken form mina ben är bäst. Nä vet du. Himla bra inlägg! Hoppas många läser och funderar kring ämnet :)

Svar: Tusen tack Corinne!!
Daniela Skoglund

Ett jättebra o viktigt inlägg! Ämnet e känsligt för många men ja tycker att du för fram poängen på ett lättsamt o välformulerat sätt!

Svar: Tack Heidi!! <3
Daniela Skoglund

Alltså nej, det är nog inte okej att kommentera en annans kropp, oavsett om det är menat som positivt eller något helt annat. I dagens samhälle är det många som är så fixerade vid sitt utseende och kämpar för att försöka se ut på ett visst sätt. Precis som du skriver så tycker jag att man kan försöka hitta något annat trevligt att säga till personen. Å om det är en kompis som ojar och voiar sig över sin kropp kanske det är allra bäst att ta upp det till diskussion på ett bra sätt. För det är ju en väldigt känslig sak.

Svar: Ja, precis :)
Daniela Skoglund

Med voga styling kör vi alltid i slutet av våra föreläsningar en par övning där kunderna ska kommentera 3 bra saker om varandras kroppar, eftersom de som kommer till oss (många av dem iaf) har en extremt snedvriden bild om sig själv och sina kroppar (tyvärr oftast att de ser sig själva som feta, fula, äckliga osv...) Med hjälp av den här övningen märker man dock att de blir förvånade över att andra kan se något vackert i deras kroppar och vad vi har upplevt av denna övning är att den är uppskattad och gör att människorna går därifrån med ett lite större leende och ett sorts annorlunda självförtroende än innan, de liksom sträcker lite extra på sig. Detta för att de insett att om en annan människa kan se tre vackra saker på ens kropp, så varför kan de inte själva göra det då?!

Så jag antar det finns många olika vinklar på detta ämne men oerhört viktigt att du lyfter det!! :)

Svar: Som du säger, finns många olika vinklar att se på detta, och jag förstår bra varför ni gör den övningen och att det kan vara till nytta för många!
Daniela Skoglund

Bra skrivet! Jag tycker det kan vara svårt för ibland så verkligen "fiskar" folk efter komplimanger och det är svårt att motstå att säga "vad snygg du blev i håret" då. Samtidigt så vill jag kunna säga sådant, men vet att det kan bli fel... Jag vill helst inte ha utseendekommentarer alls, men märker att många vill det. Svår fråga...

Svar: Tack! Och ja, alltså inte är det ju helt enkelt, det håller jag med om.
Daniela Skoglund

Håller med dig fullt ut! Så trött på alla denna kroppshets! Alla ser olika ut och alla är lika bra för det. Jag kommentarer aldrig andras kroppar. Ser ingen mening med det över huvud taget! Önskar vi alla kunde fokusera på annat än yta. ❤

Svar: Precis :)
Daniela Skoglund

Tobias Lindkvist

http://sjokapten.blogg.se/


Mycket viktigt ämne att ta upp - och så välformulerat inlägg dessutom!

Svar: Tack!!
Daniela Skoglund

GeorgVanHalen

http://georg.blogg.se


Hej, ny till denna blogg och vill slänga in några ord i detta ämne!

Jag är en kille som under uppväxten pendlade mellan att vara smal, "normal" och knubbig. Min bästa vän som riktigt liten var tjock. Jag insåg då att folk var taskiga mot honom ibland, men trots att jag spenderade väldigt mycket tid med honom så förstod jag nog aldrig hur mycket pikar och annat han antagligen fick.

Nu är jag själv vuxen har gått upp rejält i vikt. Det är sinnessjukt hur många och hur ofta folk tar upp vikten i konversationer. Jag har ALDRIG startat en konversation om vikt. Varken min eller någon annans med någon. Jag tycker det är folks privata sak. Folk går upp i vikt, folk går ner, folk tränar upp sig ordentligt, folk bantar, folk äter upp sig. Varför ska JAG lägga mig i?

Jag förstår mycket väl att en del grejer är av välvilja. Att man får något tips om nyttigare mat eller försöker sporras att ta mer promenader. Hade det hänt ibland eller någon gång hade jag nog mest sett det som positivt (att få en extra kick till att träna mer eller tänka om vissa val), men det känns verkligen som att folk (4/5) inte kan hålla sig. Ge allmänna tips, diskutera min vikt, jämföra mig med förut, börja prata gym (trots att jag känt personen i många år och den aldrig pratat gym förut) osv. Det är ABSURT otrevligt att behöva bemöta det hela tiden. Speciellt när jag själv aldrig skulle komma på tanken att gå fram till någon och säga "Ska du verkligen köpa den där kakan?", "Du var snyggare för fem år sedan" eller "ska du inte träna upp dig inför sommaren".

Jag förstår ärligt talat inte personers behov av att göra detta. Är verkligen folk så utseendefixerade? Jag erkänner att min vikt inte är något jag är särskilt stolt över, men jag mår bara riktigt dåligt av den när jag känner att jag måste "försvara mig" eller "bli trackad" var och varannan dag ifrån människor som inte har med min kropp att göra överhuvudtaget.

Med folk menar jag familjemedlemmar, vänner, bekanta, kollegor och totalt okända. Jag kan förstå familjemedlemmar och kanske vänner i viss mån, men övriga? Håll gärna er åsikt för er själv. Prata om nyheter, filmer, resor, sport eller vad tusan som helst istället. Jag VET att jag är stor.

En spontan komplimang kan vara värd mycket, men annars tycker jag man kan behålla sin åsikt för sig själv.

Svar: Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter!!
Daniela Skoglund

Mycket bra skrivet!

Svar: Tack så mycket!
Daniela Skoglund

thessas.blogg.se

http://thessas.blogg.se/


Mycket klokt inlägg! Har själv många gånger, speciellt när jag var yngre, varit med om att vänner och bekanta klagat över sina kroppar och sedan dragit in min kropp i deras beklagande, just för att den sett ut på ett annat sätt än deras. Ibland har det säkert varit menat som komplimanger, ibland har det varit uppenbart nedtryckande ("du måste ju börja äta" och liknande). Har alltid varit naturligt smal, spelar ingen roll att jag alltid ätit som en häst. Vad alla vänner och bekanta inte verkade förstå var att jag, om jag kunnat, skulle bytt min kropp mot deras alla dagar i veckan. Min kropp har, sedan jag var ett år gammal, men efter en stroke som gör att hela min högra sida är ur funktion. Varje dag under uppväxten önskade jag mig ingenting annat än en helt fungerande kropp. Att då var och varannan dag få slängt i ansiktet "Åååh vad jag skulle vilja ha din mage" känns ju nästan som ett hån. Tack för att du sätter fingret på det så bra!

Svar: Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter! Och kul att du gillade inlägget :)
Daniela Skoglund

Så himla bra skrivet inlägg om ett så viktigt ämne! :)

Svar: Tack så mycket, vad glad jag blir att inlägget uppskattas!
Daniela Skoglund

Så viktigt ämne att lyfta! ❤️ Vet själv hur mycket skada en oskyldig kommentar om ens kropp kam göra!

Svar: Håller med dig, viktigt att prata om!
Daniela Skoglund

Namn:

E-mail (publiceras ej):

Blogg:

Nominerad till Årets blogg & Årets personliga blogg på Galan -16. Framröstad till Årets blivande stjärnskott hos blogg.se -17. Skrivs av en 25-årig färgstark finlandssvensk Helsingfors- och Vasabo, som kännetecknas av långt blondt hår och ett högt skratt. Varmt välkommen till Danielas Dagbok, i denna blogg finns det inte brist på någonting!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

Ett år sen jag vann - vad har hänt sen dess?
Julig bloggträff i Helsingfors
Åbo, Redi, bio, gym, fest och bloggträff
8-års dagen till ära - 8 konstiga saker vi gör som par
Firar på hemlig destinationKategorier

Allmänt · Bloggrelaterat · Fest · Filmer & serier · Foton · Frågor & listor · Kärlek . Mat · Musik · Outfits · Resor · Samarbeten & tips · Shopping · Skola & jobb · Text & åsikter · Träning . VeckoslutArkiv

2018
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12