Påväg till ett av världens farligaste flygfält

Att som flygrädd få veta att man tydligen är påväg till ett av världens farligaste flygfält om en vecka. Hur hanterar man en sån sak?
 
 
Mammas 50-års resa närmar sig med stormsteg, och nu är det endast ynka sju dagar tills vi åker - som vi alla längtat och räknat ner dagarna ända sen vi bokade i maj. Jag har bara blivit ivrigare och ivrigare och ännu så sent som förra veckan kände jag att det var länge sen jag väntade så här mycket på en resa, dels för att det i och med alla stora livsförändringar som skett så sistone ska bli så himla skönt att bara åka iväg en vecka med alla sina närmaste, dels för att Madeira verkat mer och mer intressant och lockande ju mer jag läst om stället. En liten detalj hade jag dock missat, nämligen att Madeiras flygfält tydligen rankas som ett av världens farligaste.
 
Det hela började med att Niko visade Iltalehtis artikel åt mig, som handlade om ett av Finnairs flyg som inte kunnat landa på Madeiras flygfält på flera dagar på grund av hård blåst. "Äh, det hinner gå över tills vi åker dit", tänkte jag, tills jag läste det sista stycket i artikeln, och möttes av infon om att Madeiras flygfält är känt för sina hårda vindar. Fick en liten klump i magen, var dum och googlade "Madeira airport", och blev snabbt plågsamt medveten om att det den här gången tyvärr inte handlade om någon av Iltalehtis överdrifter - Madeira är verkligen känt för sina hårda vindar, som tydligen har orsakat så många olyckor och problem, att flygfältet faktiskt anses vara ett av världens farligaste.
 
Jag läste vidare, och när jag möttes av meningen "If you are a nervous flier, these nail-biting videos of dramatic landings at Madeira airportare sure to get the butterflies jangling in your stomach", var jag ju dummare än dummast och klickade upp länken. Två timmar senare hade jag inte bara sett x antal videon på flygplan som med nöd och näppe klarat av att landa på Madeiras flygfält, jag har också lärt mig att piloter som ska landa på Madeiras flygfält kräver extrautbildning, att orsaken till att vindarna är så hårda delvis beror på att landningsbanan är en konstgjord bana byggd   havet vilket ger upphov till någon form av korsvindar på grund av att det även finns berg i närheten, och ja, att landningsbanan dessutom är skitkort. Kul. Verkligen. Jättekul.
 
Jag skulle vilja skriva att jag för tillfället mest är taggad inför resan, men, just nu fasar jag mer inför stunden då vi ska landa än jag väntar på att få ligga i en solstol i vacker omgivning i en vecka. När vi flög till och från Paris i början av september kändes det som att jag ÄNTLIGEN började få kontroll över min flygrädsla, men nu känns det värre än någonsin, och tankarna som för två veckor sen bestod av "Jess, om två veckor åker jag till Madeira", har liksom nu bytts ut mot "f*n, om en vecka åker jag till ett av världens farligaste flygfält".
 
Försökte med lite omvänd psykologi igår och började packa redan då, i hopp om att jag skulle glömma allt som heter farligt flygält bara jag fick plocka fram lite sommarkläder, men det hjälpte tyvärr inte speciellt mycket. Så, kära läsare, om någon av er nångång besökt Madeira - nu är det läge att lämna en kommentar och berätta om hur problemfritt landningen gick och hur goda erfarenheter ni har av flygfältet! Kanske någon av er rentav är en pilot, flygvärdinna eller en riktigt erfaren resenär som kan övertyga mig om att det inte är någon fara? Eller kanske någon annars bara vill slänga iväg några uppmuntrande ord? All tröst är välkommen. Tack på förhand. Jenni


Men tänk på att alla piloter inte ens får landa på Madeira, så det är högst troligen inte pilotens första gång då ni flyger :) Man måste ha speciallov som pilot för att få landa där.

Svar: Jo, läste det! Tyckte först att det lät skrämmande att det är så, men egentligen är det väl bara en stor trygghet.
Daniela Skoglund

Märtha Vesterback

http://ordodlaren.wordpress.com


Har aldrig flugit till Madeira, trots att ön funnits på min önskelista i många år. För knappt tio år sedan reste hela min systers familj dit. Inga som helst problem med landningen. Min man har också varit där, två gånger - inga problem. Många i bekantskapskretsen har också besökt ön och inte berättat om några som helst problem. För övrigt har jag flugit med en flygrädd person en gång, från Helsingfors till Oslo, och det var ingen lätt match för mig. Vad du än gör, skrik inte ut din rädsla för medpassagerarna...

Svar: Vad lättad jag blir nu! Och nej, haha, det ska jag inte göra. Lovar :D
Daniela Skoglund

Corinne Grönholm

http://corinnegronholm.com


Nämen kära du man ska inte se på såna filmer :D de kommer gå så bra ska du se! :) <3

Svar: Nå ja veeeet, men de e så typiskt mig att göra sådä :'D men jo, hoppas de!
Daniela Skoglund

Elisabet


Madeira var ett av dom första ställen jag reste till med flyg, och jag medger att det såg lite spännande ut från fönstret att landa precis vid vattnet.. Men! Sedan dess har jag varit med om värre landningar tom i Finland så om jag vore du skulle jag inte oroa mig mer än för en "vanlig" flygning :D

Svar: Ah, okej, vad bra! Kanske det låter/ser värre ut än det egentligen är?
Daniela Skoglund

Försök hitta lite statistik om Madeiras flygplats och landningar - tror det kan lugna dig att läsa om hur många landningar som gått bra under alla år :) Utan att själv ha sett statistiken vågar jag nästan lova att antalet olyckor kommer te sig som ett sandkorn i öknen jämfört med antalet lyckade landningar och lyftningar!

Svar: Bra idé, tack!!
Daniela Skoglund

Ek


Min syster med sambo reste dit på sommaren - inga problem med landningen! Ha hört att det är säkrare att landa där efter att de ha byggt ut landningsbanan över vattnet?

Svar: Skönt att höra! Jag läste också att de hade byggt ut, men uppfattade det så att det därför också blåset så mycket gör att landningsbanan nu är över vattnet?
Daniela Skoglund

Men tänk såhe: om he faktiskt e sant att he e ett av världens farligaste flygfält att land på så e ju piloterna och personalen på flyge och flygfälte van med att he e blåsigt och svårt att land, di förbereder väl landningen så myki som möjligt och gör allt för att he ska bli så bekvämt som möjligt. He e väl deras specialitet, jämför med om man flyger till vilket annan flygfält som helst och he blir turbulent och man har en pilot som va beredd på he, fattar du hur ja tänker? :D Så he kommer nog gå skitbra, you're in good hands med andra ord!

Svar: Ja men de va ju ett bra tankesätt! Ja tänkte liksom "shit va skrämmande att de krävs specialutbildning av dem som landar där", men ska försöka vända om de till "oj va tryggt att dom som landar har specialutbildning" :D
Daniela Skoglund

Namn:

E-mail (publiceras ej):

Blogg:

Nominerad till Årets blogg & Årets personliga blogg på Galan -16. Framröstad till Årets blivande stjärnskott hos blogg.se -17. Skrivs av en 25-årig färgstark finlandssvensk Helsingfors- och Vasabo, som kännetecknas av långt blondt hår och ett högt skratt. Varmt välkommen till Danielas Dagbok, i denna blogg finns det inte brist på någonting!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

Födelsedagsveckoslutet
Mina födelsedagsfiranden genom åren
Fem minidrömmar på min bucket list
Recenserar (och tävlar ut) värmeverktyg från Lyko
Hur träffar man nya människor och var hittar man nya vänner?Kategorier

Allmänt · Bloggrelaterat · Fest · Filmer & serier · Foton · Frågor & listor · Kärlek . Mat · Musik · Outfits · Resor · Samarbeten & tips · Shopping · Skola & jobb · Text & åsikter · Träning . VeckoslutArkiv

2018
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12