Att få (och ge) komplimanger för annat än utseende

Något jag verkligen försöker påminna mig själv ofta om är att ge andra komplimanger. Tänker liksom så ofta fina saker om människor, men kommer sällan ihåg att säga dem högt. Vågar ändå påstå att jag så småningom blir mycket bättre på det, för det blir lättare att komma ihåg ju oftare man säger något fint åt någon, när man märker hur glad en så liten sak kan göra folk.
 
Något jag dock börjat tänka mer och mer på på sistone är att jag också borde lära mig att ge komplimanger för annat än utseende. Visst har jag lärt mig att säga "oj vilken fin tröja du har!" om jag tycker att en vän är extra fint klädd, visst brukar jag kommentera folks snygga frisyrer och visst brukar jag säga åt Niko nästan varje dag hur bra han ser ut, men hur ofta ger jag egentligen komplimanger för sådant som inte berör utseende? Ganska sällan, har jag tyvärr kommit fram till. 
 
 
Orsaken till att jag börjat reflektera kring detta nu, är för att jag får så himla många fina komplimanger här via bloggen varje vecka, och jag blir alltid så fruktansvärt glad när någon tagit tid att skriva åt mig att hen tycker jag har fint hår, en snygg väska eller ett vackert leende. Men, så händer det nu som då, att det också trillar in kommentarer om att någon som läser min blogg t.ex. tycker att jag skriver bra, att jag verkar vara en jättetrevlig person eller att jag inspirerat hen till att göra något. Och de gångerna, som jag får komplimanger som handlar om hur jag är eller något jag gjort istället för hur jag ser ut,  märker jag att det verkligen värmer på ett helt annat sätt. Loggar jag in på bloggen och ser att jag fått en kommentar där någon skrivit t.ex. "oj vad fint hår du har!" skriver jag ofta "Tack!" tillbaka med ett stort leende, men de gångerna jag får godkänna en kommentar där någon skrivit t.ex. "Blir verkligen så glad av din blogg, tycker du verkar vara en jättehärlig person!", kan jag gå omkring och le hela dagen. Här kommer ett exempel på en sådan kommentar som trillat in, som fick mig att vara glad hela dagen lång:
 
"Hej Daniela! Jag har läst din blogg ett tag men inte tidigare kommenterat, hittade hit via gemensamma bekanta. Ville bara säga att jag tycker du har en superbra blogg, skriver på ett intressant sätt och alltid har roliga inlägg. Du är duktig på det du gör! En fin höst till dig :)"
 
 
En vän skickade också för en tid sen att "Jag läste just ditt blogginlägg om att vara modig (det här) och vill bara påminna hur modig jag redan tycker att du e. Du har under den tiden jag ha känt dig vunni många dina rädslor redan, och de att du vågar skriva om ditt liv och dina åsikter på nätet och därmed utsätta dig för osaklig kritik e en av dom modigaste sakerna jag vet".  En annan vän sa att jag påverkat hennes liv på så många positiva sätt, en annan vän sa att jag kommer att fylla många viktiga tomrum när jag flyttar till Vasa och en kollega tyckte att jag var fruktansvärt duktig med barn. Och de orden, är ju sådana som stannar kvar, när ord som "fint hår" gör en glad för stunden, men sedan glöms bort. 
 
& Med dessa ord, vill jag bara uppmana er (och påminna mig själv) om att komma ihåg att ge mer komplimanger, och inte bara för utseende. Vid sidan om alla gånger du berömmer din väns snygga frisyr, din favoritbloggares outfit och din mammas nya klänning: Kom ihåg att berätta för din vän hur glad hen gör dig som alltid orkar peppa dig, kom ihåg att berätta åt din favoritbloggare varför du gillar att läsa hens blogg och kom ihåg att berätta åt dina föräldrar varför de är så viktiga för dig. Och framför allt, kom också ihåg att att ge komplimanger åt dig själv. Inte bara de dagar du känner att du lyckats med ditt smink, utan även de dagar när du gjort någon god gärning, övervunnit en rädsla, uppnått ett mål eller lyssnat på ditt hjärta. Glad tisdag på er mina favoritläsare, och tack för alla gånger jag får skriva tack åt er i kommentarsfältet varje vecka Vilket fint inlägg!

Svar: Tack så mycket! :)
Daniela Skoglund

Vilket bra inlägg, du formulerar dej så bra! Ja håller fullständigt me dej o försöker själv bli bättre på att ge komplimanger o beröm fö annat än utseende. Sen ja börja jobb på dagis ere ju desto viktigare o he kommer mer o mer naturligt också i privatlive! :) Precis som du skriver så tänker ja ofta fina saker men ja säjer dom int hela tiden, varför int? Int e ju den andra parten nån tankeläsare, o man vet ju själv hu glad man blir av genomtänkta o mer "orginella" komplimanger.

Svar: Tack fina du<3 Och ja, exakt. Vet int varför man ofta tror att andra e tankeläsare, iställe fö att bara säga högt va allt man tänker!
Daniela Skoglund

Alltså whaaaaaau älskar såna här inlägg <3 (åsikter) och din blogg ( för du skriver helt huippu) <3 <3 <3 :)

Svar: Men <33333
Daniela Skoglund

Komplimanger är nyttiga för själen men jag tror egentligen att allt handlar om att bekräfta att få bli sedd för den man är som person. Istället för hur snygg man är, fina byxor, cool bil eller för en presentation är det viktigt att få bli bekräftad att vi ser och hör. Allt behöver inte alltid handla om att få beröm för en prestation eller för hur man ser ut. Insidan är så viktig. Bra inlägg. Kloka tankar.

Kram Kamilla

Svar: Bra kommentar, kloka tankar! Kram
Daniela Skoglund

Ida-Marie Jungell

http://idajungell.com/


Jätte bra inlägg, blev själv påmind också om att oftare just säga komplimanger när man tänker dem. Och som du säger, inte alltid kanske bara utseende utan även andra positiva egenskaper :)

Svar: Tack så mycket!
Daniela Skoglund

Åh vilket härligt inlägg! Det är så viktigt att påminnas om ibland, för jag märker också ibland hur mycket fint jag tänker om människor utan att faktiskt låta dem veta. Och jag blir alltid så överraskad över hur glad jag faktiskt kan göra andra genom att bara säga mina tankar högt, för jag förväntar mig nästan alltid att de redan vet vad jag tycker men ofta verkar det komma som en total chock till dem haha!
Jag vill också passa på att berömma dina bilder, det är något med alla bilder du publicerat den senaste tiden som bara berör mig ända in i hjärtat, de är så otroligt vackra och utstrålar känslor så himla bra. Kram! :)

Svar: Ja men exakt! Och tack, vad fint du säger om bilder a! Att fota är ju verkligen inte min starka sida, så oväntat men kul att höra att du tycker så! 😍
Daniela Skoglund

Namn:

E-mail (publiceras ej):

Blogg:

Nominerad till Årets blogg & Årets personliga blogg på Galan -16. Framröstad till Årets blivande stjärnskott hos blogg.se -17. Skrivs av en 25-årig färgstark finlandssvensk Helsingfors- och Vasabo, som kännetecknas av långt blondt hår och ett högt skratt. Varmt välkommen till Danielas Dagbok, i denna blogg finns det inte brist på någonting!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

Min sjukdom - redo att tala om skiten
Konepaja, Secret Santa och Tuomaan markkinat
Sju random punkter från denna vecka
Att fira årsdag vid Naantali Spa - två drömlika dygn
Ett år sen jag vann - vad har hänt sen dess?Kategorier

Allmänt · Bloggrelaterat · Fest · Filmer & serier · Foton · Frågor & listor · Kärlek . Mat · Musik · Outfits · Resor · Samarbeten & tips · Shopping · Skola & jobb · Text & åsikter · Träning . VeckoslutArkiv

2018
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12