Om "Ladies only" utrymmen på gymmen

Ingen av er som följer min blogg kan ha missat hur glad jag är över att kunna gå på mitt favoritgym igen (och ifall någon, mot förmodan, skulle ha missat det; jag är så himla glad över att kunna gå på mitt favoritgym igen!), och jag har verkligen inget att klaga på gällande hela gymmet. Däremot blev jag lite fundersam  över en grej jag lade märke till när jag var och tränade senast, och det tänkte jag fundera kring idag. Jag hittade nämligen ett utrymme med texten "Ladies only" där. 
 
Jag har testat rätt många gym genom åren, och det här var inte första gången jag stötte på den texten, utan har även i andra gym sett att det funnits utrymmen som varit avsedda endast för kvinnor. Och jag bara undrar: Vad är riktigt syftet med dessa utrymmen?  För mig ger nämligen "Ladies only" utrymmen tyvärr endast negativa vibbar, och jag kan inte låta bli att tänka på dem som utrymmen dit kvinnorna ska gå och underhålla sig med lätta vikter för att inte störa de "stora starka kararna" som lyfter riktiga  tyngder. Urk, blir riktigt irriterad bara av att tänka tanken - det är nämligen få saker som gör mig lika provocerad, som när jag går till gymmet och tar plats bland tyngderna, och får både blickar, kommentarer och fnysningar av män, som antyder att jag minsann inte borde vara där och stå i vägen. 
 
Men, eftersom jag varken vill eller kan tro att det skulle vara den verkliga orsaken varför "Ladies only" utrymmena finns till, så jag försökte fundera ut några andra teorier också. Dock tycker jag inte riktigt att argumenten för någon av teorierna håller, men, kanske vi kan fundera på saken tillsammans:
 
 
1) Kanske gymägarna tror  att kvinnor vill ha ett eget utrymme. Fast... om gymmen skulle ha skapat ladies only utrymmen med tanken att vissa kanske bara vill träna tillsammans med personer av samma kön, varför finns det då inte ett skilt utrymme för män också? För det har jag då aldrig stött på på något gym. Ett skilt utrymme på gymmet avsett för män, alltså. Ofta "Ladies only", men aldrig "Men only".
 
2) Kanske kvinnor faktiskt vill ha ett eget utrymme på gymmet? Men... Varför? För att de föredrar lättare vikter? Det känns ju himla ologiskt med tanke på att man ändå kan välja sina tyngder själv på alla maskiner i alla andra utrymmen på gymmet också. Om fallet då inte är att kvinnor helt enkelt tycker det är obekvämt att träna i samma utrymmen med män, vilket leder mig till följande punkt:
 
3) Kanske kvinnor inte får vara ifred på gymmet, ifall det inte finns ett skilt utrymme avsett endast dem? Tänker främst trakasserier, fnysningarna och blickarna jag pratade om ovan, och så vidare. Fast, i så fall borde ju fallet vara att det finns ett "Men only" utrymme på alla gym för alla män som inte kan fokusera på det väsentliga på gymmet (= att träna), och de som trakasserar borde ju kort och gott bli avstängda? 
 
4) Kanske antalet män på gymmet är mycket större än kvinnor, och gymägarna därför anpassar största delen av gymmet efter männen? Okej, nu märker jag själv också att teorierna börjar ta slut och att jag bara med våld krystat fram en fjärde punkt.... Att orsakerna skulle vara statistiska känns ju bara öööööööö... inte vet jag, stenålders, med tanke på att typ varannan människa som kommer emot en på gymmet är en kvinna? 
 
Så, ja, frågan återstår fortfarande: Vad är egentligen syftet med "ladies only" utrymmen på gymmet? Och jag vill ännu understryka att detta inte är menat som någon direkt kritik mot gymmen som har skilda utrymmen för kvinnor på gymmet, utan att jag uppriktigt undrar. Och ifall det är så att kvinnor faktiskt går till gymägarna och önskat ett utrymme endast avsett för kvinnor, FÖRSTÅR jag ju att det ur företagets synvinkel är smart av gymägarna att förverkliga det (kunden har alltid rätt, osv), men tycker ändå att det i så fall skulle vara intressant (och nödvändigt?) att fundera på VARFÖR kvinnorna vill ha ett separat träningsutrymme?
 
Jag tänker väl ungefär så, att jag skulle vilja att man kom ifrån den stereotypiseringen, att gymmet endast är menat för stora muskelknuttar, och att gymmet istället skulle bli en plats där alla känner att de har lika rätt att vara och träna - svag som stark, kvinna som man. Och då känns det åtminstone enligt mig inte som rätt lösning att ha "Ladies Only" utrymmen på gymmet, tvärtom tycker jag det sänder ut helt fel signaler, även om tanken bakom dessa utrymmen skulle vara god. Men, låt oss fundera tillsammans, så kanske jag blir lite klokare jag också. Så, varför tror ni det finns "ladies only" utrymmen på gymmet, och tycker ni att det finns ett behov för dessa utrymmen? Varför/varför inte? Hit me!  Vem vet, kanske jag får någon aha-upplevelse och plötsligt förstår varför "Ladies only" utrymmen egentligen är världens bästa grej. Jag har också funderat på det där! Antingen är det kanske meningen att kännas som en "vip-avdelning" för kvinnor, där man får känna sig exklusiv och inte trängas bland alla andra. ELLER så kan det vara till nytta för kvinnor vars religion inte tillåter en att träna lättklätt bland män. Spekulationer?
På Ladies club tycker jag i alla fall att det ofta tränar kvinnor vars religion sätter stopp för tränandet bland män. Själv tycker jag bara om utrymmet för att man kan stänga in sig och höra på hög musik utan att störa någon :)

Svar: Det där med religionen hade jag inte alls tänkt på! Kunde ju vara en orsak?
Daniela Skoglund

Anonym


Jag tror att det är av den anledningen att för kvinnorna är det ett utrymme där de kan stretche i fred utan att bli påtittade. Den uppfattningen har jag i alla fall fått efter wsc's "ladiesroom" där de har t.ex. foamrollers och mattor😊😊

Svar: Ja kanske, men tråkigt i så fall att kvinnor behöver ett skilt utrymme för att få stretcha utan att bli påtittade. Jag menar, män behöver väl också stretcha, så varför är det bara kvinnor som ska behöva ha skilt utrymme för det?
Daniela Skoglund

Nångång för hundra år sen då ja styrketräna på gym så va ja nog jätteglad för utrymmet me lättare vikter (fast de va int nå specifikt ladies only när ja tänker efter, men ändå avskilt från "riktiga" vikterna) för ja sku no int ha vila gå me mina fyra kilos hantlar där bland di som lyft typ 100kg, ja sku ha känt mig obekväm och int kuna koncentrera mig på träningen. Men då tycker ja ju att man kan ha två avdelningar men man behöver ju int sätta namn på dem...

Sen måst ja säga att ja e så glad att ja börja följa din blogg, gillar skarpt!

Svar: Jo, förstår det, men å andra sidan lyfter ju inte alla män tungt heller, så tycker det vore mer rättvist att i så fall ha ett skilt utrymme med lättare vikter utan att sätta namn på det, som du säger. Och tack, vad glad jag blir av att höra det!! :)
Daniela Skoglund

Anonym


Enligt mig är det nog för att kvinnor ska få träna i fred utan att bli påtittade, få kommentarer om utseendet etc. Blir själv väldigt obekväm då någon man tittat på mig från topp till tå och liksom bedömer mig. Det är skönt att bara få träna i fred utan att behöva bli dömd.

Svar: Förstår, men tycker ändå det är skittråkigt att det ska vara så att det behövs ett skilt utrymme där du ska få träna utan att känna dig dömd.
Daniela Skoglund

Anonym


Jag tror det kan bero på att tjejer skall få träna ifred, utan blickar eller annat. Har själv råkat ut för män som stannar mig/börjar prata och inte lämnar ifred en och till och med kom och försöka massera även om jag förbjöd det, medan jag stretchat efter en löptur. Så de kanske främst min teori :)

Svar: Försöka massera fast du förbjöd det??! SÅDANA typer skulle behöva ett skilt utrymme där de kan hålla till, tycker jag.
Daniela Skoglund

super bra grej att ta upp till diskussion!

när jag gymmade, när jag ännu bodde i åbo, gick jag på gym2000 som är då två våningar och den andra våningen var endast för kvinnor och jag tyckte det var så jävla skönt. visst, det kanske fanns lite lättare vikter där också men minns nog att det fanns tyngre också. Orsaken varför jag tyckte det var så skönt med en "kvinnosida" var att det kändes verkligen som om man fick träna, när jag tränat på gym i samma utrymmen som män har jag fått långa blickar och känt mig iaktagen och även stött på nedlåtande kommentarer som "du är väl försiktig med vikterna, flicka lilla" osv osv. jäkligt synd att man ska känna sig obekväm att träna med män men tyvärr när det kommer till att gymma har jag alltid gjort det://

men förstår absolut dina synpunkter också!! btw vi ses väl på söndag på bocks?:)

Svar: Alltså jag förstår dig, men tycker ändå att det är så jäkla synd att det ska vara så - precis som du säger. Och jo, det gör vi! Ska bli kul att ses :)
Daniela Skoglund

Ingen aning egentligen har inte riktigt reflekterat över det, men då när jag gick på gymmet så gick jag oftast in där för där var så lugnt och man fick vara ensam där :)

Svar: Men då kanske man kan reflektera över varför det inte kunde vara lika lugnt om utrymmet var för de båda könen?
Daniela Skoglund

jag vill gärna vara med samkönade på gymmet, MEN vill inte leka bland lättare vikter. Så om det fanns ett ladies only med tunga fria vikter, smith och lats och stänger så hade jag lätt gått dit. Att fylla ladies only med lättare vikter och fåniga maskiner tycker jag kan vara lite förnedrande dock :P

Svar: Ja, men fortfarande - varför finns det då inga "Men only" utrymmen också? Tänker att det kanske i så fall finns män som helst tränar endast med samkönade också?
Daniela Skoglund

Min första tanke var också att det är för religiösa orsaker. Jag höll en dansworkshop på ett flyktingläger en gång, och där var det väldigt viktigt att vi måste ha skilda workshops för män och kvinnor, och dörren till utrymmet där vi var med kvinnorna måste alltid hållas stängd. Och om detta är orsaken till att gymmen har utrymmen endast för kvinnor är det ju en bra sak - om det är för att kvinnor förväntas träna med lättare vikter är det ju helt idiotiskt.

Svar: Jo, håller med - i så fall är det ju en fin sak att de tagit det i beaktande! Så finns ju helt klart bra orsaker jag inte hade tänkt på också.
Daniela Skoglund

meh.blo.gg

http://meh.blo.gg/


Jag tror att många tjejer har känt sig utittade på och tröttnat på att inte kunnat koppla av ordentligt och därmed har en efterfrågan skapats. Tror inte det är av religösa skäl utan snarare att för många ser gymmet som ett raggställe

Svar: Synd ändå att efterfrågan skapas pga en sådan orsak.
Daniela Skoglund

Nu är jag inte själv någon gymmare men vet att det finns många kvinnor som gillar dessa utrymmen där dom får vara ifred från raggningsrepliker eller såna nedsättande kommentarer som du pratar om. Brukar ju vara samma problem på badhus. Ungefär så kände jag redan på gympan i skolan tycker jag. Jag kunde känna mig rätt utsatt med en massa bullriga, långa och oftast fysiskt starkare killar då.
Att det däremot skulle vara lättare vikter och sånt på dessa områden låter ju däremot dumt!

Män däremot brukar ju inte behöva egna områden, där hade nog inte tillräckligt många velat vara. Det är ju inte direkt så att kvinnor ofta trakasserar folk☺️

Svar: Men gud, att behöva gå omkring och känna så ända sen gympan i skolan?! Så tråkigt att det ska vara så!
Daniela Skoglund

GoForFit | Anorektisk tjej hittade styrketräningen

http://goforfit.se/


Jag är anläggningsansvarig på Fitness24Seven där vi har en del i gymmet som endast är för kvinnor. Anledningen? Efterfrågan. Gymmet i sig är öppet dygnet runt och det är en trygghet, dels finns det kvinnor som bär slöja som kan ta av denna vid träning om ett tjejgym finns, och ja, sen finns det säkert dem som bara tycker det är skönt! Efterfrågan av diverse anledningar helt enkelt :)

Svar: Intressant att höra från någon som jobbar på gym. Tack för förklaringen, förstår nog er syn på saken. Kan dock inte undkomma att jag tycker det är sjukt tråkigt att det ska behöva finnas en skild del för kvinnor för säkerhetsskäl. Lite som att låsa in oskyldiga i fängelse för att de ska slippa skurkarna, typ?
Daniela Skoglund

Ladies only-gymrum är för kvinnor som vill kunna träna ifred utan risk att bli närmade och stirrade på av killar som vill:
1: Ragga
2: 'Visa hur man gör', dvs hävda sig
Det är även för tjejer som pga religiösa skäl inte kan träna fritt utan sjal osv. framför män.

Sen att det bara finns tråkiga grejor inne på ladies only är förjävligt och nedvärderande.
Och att det då inte finns nåt 'Men only'-gymrum är för att det inte behövs. Männens utrymme är överallt och vi kvinnor får anpassa oss efter dem, förjävligt eller hur?
Det är tyvärr så det ligger till.

Svar: You said it.
Daniela Skoglund

Religion är definitivt en faktor i behovet av "tjejgym" som de så fånigt kallas ibland. Man reduceras alltså till något mindre än en kvinna. Suck. Men på gymmet där jag går, till exempel, finns det ett antal muslimska kvinnor som hellre tränar i en lokal utan män. Det är olika från kvinna till kvinna och hur strikt de följer Koranen, men de jag har pratat med känner att de till och med måste ha vantar på sig i de gemensamma utrymmena. Slöja, långärmat, vantar... Helt hopplöst.

Sedan upplever jag själv det som otroligt skönt att träna separat från männen ibland, då det finns vissa män som tränar i kompisgäng och på nåt konstigt sätt då känner sig helt bekväma med att oblygt stirra på "oss", kommentera, och ibland till och med ge sig på att försöka ragga. Då känner jag att jag blir trött på hela mänskligheten och vill bara gå hem:/

Svar: Men gaaaaah, det är ju männen i kompisgängen som borde gå hem då och inte du!
Daniela Skoglund

Kajsa


När jag aldrig hade gymmat förut vad jag rädd. Rädd för att jag inte hade någon aning om hur man gjorde över huvudtaget, så jag använde "tjejgymmet" Där blev jag inte lika nervös och kunde testa mig fram utan alla blickar. 1 år senare tog jag mig ut i de gemensamma gymmet och fortsatte. Detta var på 24/7 och det är inte roligt att gymma i det gemensamma gymmet pga av blickar osv, känner mig dålig.
nu har jag dock lämnat 24/7 och gymmar på actic istället där folk känns mer vänliga =)

Svar: Vaf tråkigt att du ska behöva känna så! Men bra såklart om du nu hittat ett gym som du upplever att passar dig
Daniela Skoglund

Som med mycket annat som införs är det nog en "fin tanke" att tjejer ska våga ta plats bland vikterna utan att känna att alla tittar eller att de är ivägen. Dock leder det endast till mer segregering mellan könen, något som detta samhälle försöker motverka

http://franksson.blogg.se/


Som med mycket annat är det en "fin tanke" som leder till ökad segregering snarare än jämställdhet. Enskild avdelning för tjejer för att de ska känna att de kan träna ifred och ta plats bland vikterna utan att känna att de är i vägen är som att behandla symptomen snarare än sjukdomen. Jag tror inte att detta på något sätt kommer att hjälpa jämställdheten på gymmet. Om efterfrågan finns från tjejer förstår jag dock gymägare som vill tjäna pengar genom att locka till sig kunder.

Svar: Ja, ungefär exakt så tänker jag också!
Daniela Skoglund

Ja, då kanske man ska argumentera för ett Men only istället för att problematisera varandet av ett women only :)

Svar: Hmm, ja kanske?
Daniela Skoglund

Jag vet att det finns tjejer/kvinnor som inte känner sig så bekväma att träna bland män, även utan religiösa anledningar. Sen kan man känna sig extra bortkommen om man dessutom är ny med gymträning. Men det kan även män, så det kan ju inte vara en godkänd anledning. Men hur ser det alltså ut i dedär tjejgymmen? Finns det verkligen inga ordentliga vikter och skivstänger där?! Jag har själv aldrig varit i ett gym med skild avdelning för tjejer, och har aldrig varit obekväm med att träna med män, heller inte känt mig "ivägen" eller ovälkommen. Sen det där med att ragga - jag har i mina dar raggat antagligen lika mycket som män, haha! Hade en flört med en kille en gång och det var jag som tog första steget och smög ner en lapp med min telefonnummer i hans träningsväska :'D Så inte bara män som passar på att spana in potentiella partners på gymmet, höhö

Svar: Ja men det är det jag menar, så varför finns det då ingen skild avdelning för män som känner sig obekväma?! Och det där om utrustningen kan jag inte svara på desto mera, eftersom jag som sagt inte använder dessa delar av gymmen, men vid snabbaste anblick verkar det nog vara mest lätta tyngder och maskiner. Och att smyga ner en lapp i någons väska är väl knappast så "trakasserande" att man skulle bli tvungen att fly till en skild avdelning :D
Daniela Skoglund

Namn:

E-mail (publiceras ej):

Blogg:

Nominerad till Årets blogg & Årets personliga blogg på Galan -16. Framröstad till Årets blivande stjärnskott hos blogg.se -17. Skrivs av en 25-årig färgstark finlandssvensk Helsingfors- och Vasabo, som kännetecknas av långt blondt hår och ett högt skratt. Varmt välkommen till Danielas Dagbok, i denna blogg finns det inte brist på någonting!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

Min sjukdom - redo att tala om skiten
Konepaja, Secret Santa och Tuomaan markkinat
Sju random punkter från denna vecka
Att fira årsdag vid Naantali Spa - två drömlika dygn
Ett år sen jag vann - vad har hänt sen dess?Kategorier

Allmänt · Bloggrelaterat · Fest · Filmer & serier · Foton · Frågor & listor · Kärlek . Mat · Musik · Outfits · Resor · Samarbeten & tips · Shopping · Skola & jobb · Text & åsikter · Träning . VeckoslutArkiv

2018
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12