Sommarolympiaden 2018

Länk till sommarolympiaden -17 och tidigare år HÄR
 
 
Det här veckoslutet har vi haft besök av Felicia & Hannah - det är nämligen inte bara en tradition att jag och Niko ordnar sommarolympiad för våra vänner varje sommar, utan också att mina favs från Kristinestad befinner sig här då. Så, på fredag kväll plockade jag upp två classy ladies från tågstationen, och en tortillakväll och 10 timmar sömn senare, vaknade vi upp nästa dag redo för olympiad. Älskar att Hannah när vi gjorde oss i ordning plockade fram en helvit skitsnygg outfit, och när jag sa "men Hannah, jag sa ju att du ska ta praktiska kläder som får bli nedsmutsade!", svarade "hellre är jag fin på fest än har praktiska kläder" :D :D Min stilikon 
 
 
Gula laget
 
 
Blåa laget
 
 
Lila laget
 
 
FÖRSTA GRENEN: FRÅGESPORT
 
Klockan 19 var folket på plats, lagen indelade och det var dags att dra igång med den första grenen, som enligt tradition var frågesport. I år fick lagen svara på tio frågor, och av 20 möjliga poäng fick lila laget 14 poäng, blåa laget 10 poäng och gula laget 13 poäng. Hade du klarat dig bättre än lagen?  Frågorna var följande: 
 
1. Till vilken bergskedja hör Mount Everest?
2. Vilken bokstav på tangentbordet finns mellan V och N?
3. Varför måste flygplansfönstrens "skydd" vara uppdragna vid start och landning?
4. Hur många länder hör till EU?
5. Vilket djur heter Vulpes Vulpes på latin?
6. Vad heter låten som börjar med orden "Empty spaces, what are we living for"?
7. Stava till ordet necessär (haha svår uppgift då ni ser ordet framför er :D)
8. Vem grundade följande företag? A) Ikea B) Microsoft C) Facebook D) Coca Cola E) Apple
9. Räkna upp världens fem största länder till ytan
10. Vilka datum fyller Daniela & Niko år?
 
 
ANDRA GRENEN: GARNET GENOM KLÄDERNA OCH MÄNNISKORNA GENOM HULARINGEN
 
I den andra grenen fick alla lag en garnrulle, som de så snabbt som möjligt skulle trä igenom allas kläder, och sedan när alla "hängde ihop" skulle hela laget igenom en hula-ring (obs! fortfarande "fastgarnade" i varandra) och springa en sträcka före klockan stannade. För lila laget stannade klockan på 1min29s, gula laget var lite snabbare med tiden 1min15s och blåa laget vann denna gren med imponerande 59 sekunder!
 
 
TREDJE GRENEN: LÄS UPP SVÅRA ORD MED MUNNEN FULL MED MARSHMALLOWS
 
I den tredje grenen skulle varje lag välja ut den som är bäst på att prata, och denne fick sätta sig framför laget och varje gång efter att ha stoppat in två marshmallows i munnen, läsa ett ord jag på förhand skrivit en lapp. Hörde lagkamraterna ordet rätt gick de vidare till följande runda, och med lite svårare ord och lite fullare mun för varje varv som gick (tänk er att läsa upp ord som "religionsfrihet", "engagemang" och "preventivmedel" med 10 marshmallows i munnen), tog lila laget till slut hem vinsten tack vare Jimppa som ännu hade talförmågan kvar trots över 20 marshmallows i munnen :D
 
 
FJÄRDE GRENEN: SNURR OCH NÄRHET MED TENNISBOLL
 
I den fjärde grenen skulle alla lag välja ut två par som gillar närhet. Dessa fick sedan en tennisboll, och skulle först snabbt snurra tio varv, och sedan, utan att använda händerna, springa en sträcka så att tennisbollen under hela tiden rörde båda personerna och inte föll i marken. Lagen hade sannerligen väldigt  olika taktiker i denna gren, men Felicias och Marias trycka-in-tennisbollen-i-en-armkrok-taktik visade sig vara ett vinnande koncept, och de var först i mål!
 
 
FEMTE GRENEN: SÅNGTÄVLING MED EN GNUTTA DISTRAKTION
 
En sångtävling har vi ju haft med varje år, men i lite olika varianter. I år skulle varje lag välja ut en person som sjunger bäst och blir minst distraherad, och denne fick hörlurar i öronen som spelade partymusik på högsta volym. Sedan hade hen 1½ minut tid att dra upp lappar med artistnamn ur en burk, och genom att sjunga artistens låtar försöka få resten av lagmedlemmarna att gissa vilket artistnamn det står på lappen. Heidi var både koncentrerad, låt-kunnig och bra på att sjunga, vilket slutade med att hon lyckades få sitt lag att gissa rätt på sju artister (tror det var typ Katy Perry, Jenni Vartiainen, JVG, ABBA, Queen, Dua Lipa och Rihanna) - inte illa!
 
 
SJÄTTE GRENEN: SKATTJAKTEN
 
Och så har vi kommit fram till grenen jag både tyckte var roligast att planera och kolla på, och lagmedlemmarna tyckte var kvällens bästa gren! Alla lag fick en egen ring att ställa sig i, och när jag satte igång klockan fick alla lag en lista med 10 saker (en sten större än min knytnäve, ett par trosor/kalsonger, en blomma, en insekt, en kondom, en telefonladdare, ett tuggummi, ett skräp från marken/roskis, en flask-kork och ett hårstrå längre än mitt pekfinger). Lagen hade sedan tre minuter på sig att samla så många saker som möjligt från listan och hämta dem till ringen, och när tiden var ute vann det laget som hade lyckats samla ihop flest saker från listan. Och, hör och häpna - i blåa lagets ring fanns ALLA tio saker från listan då klockan stannade. Det hade jag då ALDRIG trott att något lag skulle lyckas med då jag skrev listan, wow! :D
 
 
SJUNDE GRENEN: KASTA & FÅNGA ÄGG
 
Den sjunde grenen fick bli en favorit i repris från ifjol - varje lag skulle välja två medlemmar som inte är rädda för kladd, och dessa skulle kasta ett ägg åt varandra och för varje kast sedan ta ett steg bakåt. De som klarade av att kasta & fånga ägget på längst avstånd utan att varken tappa eller söndra ägget vann, och i år blev det Robbe och Nipa från gula laget som lyckades bäst! Lila laget däremot missade på typ tredje kastet, och blåa laget råkade söndra sitt ägg efter typ fem kast.
 
 
ÅTTONDE GRENEN: BLINDBOCK
 
I den åttonde grenen fick alla knyta en tygbit framför ögonen, och sedan ledde jag ut dem i blindo på en stor gräsplätt. När jag ropat "platserna, färdiga, gå!" skulle de börja leta efter varandra, och de som först lyckades samla ihop hela sitt lag vann. Jag hade räknat med att detta skulle kunna räcka ganska länge, men gula laget hade en helt fantastisk strategi och fungerande team work, och lyckades, utan att se, samla ihop hela sitt lag på mindre än en halv minut - det ni!
 
 
NIONDE OCH SISTA GRENEN: FLASKSTAFETTEN
 
Årets sista gren blev en stafett, närmare sagt en flaskstafett. I och med att det råkade bli så att det var fem personer i varje lag i år tänkte jag att det kunde bli kul om lagen hade fem olika uppgifter i denna stafett, så personen som startade blev tvungen att dricka upp vattenflaskan före hen fick börja springa. När hen växlade skulle person nummer två doppa en penna som hängde i en tråd runt magen i flaskan före hen fick börja springa, och person nummer tre skulle springa med flaskan fastklämd mellan låren. Den fjärde personen skulle sedan balansera flaskan på handflatan, och den femte och sista personen skulle springa med ett ägg på flaskan. Denna gren blev en riktig rysare i och med att lagen var så jämna, men efter många om och men kom lila laget först i mål....
 
 
...vilket även räckte till en vinst!
 
När alla grenar var slut räknade jag nämligen ihop poängen, och det visade sig att lila laget vann med 46 poäng mot gula lagets 44 poäng! Blåa laget kom på en tredje plats med, eh, ganska mycket mindre poäng (:D), men nåja - de får se till att ta revansch nästa år! Plus att det ändå var Nikos lag som förlorade, vilket jag tyckte var lite roligt eftersom Niko är en så dålig förlorare... hehe =))
 
 
 
Så ännu en snabb gruppbild på hela gänget, före kvällen fortsatte med dans på Heidi's Bier Bar i stan (kiva ställe med jättebra musik och fiilis!), nattmat på Burger King och en rätt underhållande taxiresa hem, och idag har dagen inte bestått av mycket mer än slöande på soffan, en maffig brunch och ett och annat vattenglas. Men, nu börjar vi vara fit for fight igen, så ska strax avsluta det här tunga men roliga (med betoning på roliga) veckoslutet genom att ta Felli under ena armen och Niko under andra, och åka iväg och möta Heidi och Ron för kvällsdopp i Vanda å. Kommer bli skönare än skönast efter en lite huvudvärk:ig dag som denna :)))
 
Tusen tack allihopa för en jättelyckad olympiad, ifall detta blev den sista, slutade vi på topp!
These days, these days

Jag och Niko har aldrig varit lediga en längre tid samtidigt, åtminstone inte så att vi haft flera oplanerade dagar tillsammans hemma. Den här veckan har vi det
 
Hemma. Tillsammans. Utan planer. 
 
Och något så enkelt, har resulterat i en av våra bästa veckor någonsin.
 
 
Våra enda rutiner har bestått av att inte lägga oss före klockan visar 00, och att inte stiga upp ur sängen före klockan visar 11. Att lägga på fläkten på morgonen och låta den vara igång hela dagen. Steka bananplättar till frukost och äta dem med en massa bär. Se ett eller två eller tre avsnitt av vår nya favoritserie varje kväll. Och testa en ny glass varje dag. 
 
 
Däremellan har vi gjort exakt vad vi känt för. Åkt till Sibbo och grillat. Haft vattenkrig på gården. Hängt i en hängmatta och lyssnat på musik. Kvällssimmat på stranden i Blåbärslandet. Sett en väldigt bra film på bio. Hängt på Vapianos terrass. Gått många långa och sköna promenader. Planerat olympiad för våra vänner. Sett fram emot att ha besök av de roligaste människorna vi vet hela veckoslutet. Och bara varit våra bästa, roligaste och mest avslappnade vi.
 
Igår kväll då jag satt på balkongen och åt glass och drack hallonbubbelvatten mitt i natten, tänkte jag exakt tre saker: 1) Jag skulle inte ändra på en enda sak just nu fast jag kunde, 2) Det måste vara så här semester känns på riktigt, och 3) Låt dessa tolv lediga dagar jag har kvar före jag börjar jobba, fortsätta exakt så här. Hoppas ni alla också fått ha en bra vecka, trevligt veckoslut på er! ❤️
 
P.s. Magnum Double Raspberry leder. En-ny-glass-om-dagen-tävlingen, alltså. 
 
P.p.s. Ni glömmer väl inte att ni bra fortfarande kan gå in här och ställa frågor inför frågepodden!
Mina bästa minnen från sagolika Bled, Slovenien

Av alla ställen jag besökt i världen, är denna lilla stad i Slovenien det stället som imponerat på mig allra mest. Inte på någon annan resa har jag samlat på mig lika många fina och oförglömliga minnen och upplevelser som jag gjorde här, och i dagens inlägg tänkte jag berätta om mina favoritminnen från våra två nätter och tre dagar på denna fantastika plätt på jorden. Gör er redo för att kliva rakt in i en sagovärld, för här kommer mina bästa minnen från min nya favoritplats, även kallad Bled:
 
 
1. Hike:n till utsiktsplatsen
 
En dag gick vi på en hike som skulle leda upp till en utsiktsplats. Hike:n beskrevs som "relativt enkel", och där märkte man verkligen att allt är relativt... Vet inte om det berodde på att vi inte är några erfarna hike:are eller om rutten faktiskt var skitsvår, men vi upplevde den som rätt... livsfarlig =) Efter en väldigt kämpig timme nådde vi ändå utsiktsplatsen, genomsvettiga och antagligen med maxpuls, men kunde till våra stora lättnad konstatera att det hade varit värt besväret. Utsikten över Lake Bled var nämligen, utan att överdriva, den mest fantastiska syn någon av oss någonsin sett. Har fortfarande svårt att greppa att såna här ställen verkligen existerar,  närmare känslan av sagovärld kommer jag nog aldrig mer komma. 
 
 
2. Att simma i Lake Bled
 
"Sämre ställen har man ju simmat på" skrev jag på Instagram (@danielaskoglund) då jag publicerade bilden ovan, men egentligen borde jag väl ha skrivit "bättre ställe har man aldrig simmat på". För, att efter en svettig hike hoppa i den här sjön som bestod av klart och rent vatten, omgiven av skog och mäktiga berg, var nog också en ganska oslagbar känsla. Till och med Niko, som vanligvis avskyr att simma lika mycket som jag avskyr matematik, hoppade i från bryggan, inte bara en, utan TVÅ gånger. Det, mina damer och herrar, om något, är ett mycket väl godkänt betyg av Lake Bled. 
 
 
3. När vi äntligen checkade in på vårt hotell
 
Vi bodde på Hotel Jelovica Bled, och att efter att ha bott några nätter på vandrarhem, plötsligt ha tillgång till en skön hotellsäng, en egen balkong och ett eget badrum (!!), kändes som rena rama lyxlivet. Vi var annars också riktigt nöjda med hotellet överlag - från vår balkong hade vi utsikt över den fantastiskt mysiga byn och på andra sidan hade vi utsikt över sjön som bara var ett stenkast ifrån hotellet, servicen fungerade bra, parkeringen var gratis och frukosten var god. Inget att klaga på, helt enkelt.
 
 
4. Vintgar Gorge
 
En tio minuters bilfärd från centrum av Bled hittar man Vintgar Gorge, en vandringsled i en ravinaktig miljö i nationalparken Triglavski. Att åka hit var inte alls planerat utan vi bestämde oss bara spontant för att fara och kolla upp vandringsleden, och vet ni vad? Utan att överdriva nu - att besöka Vintgar Gorge var en av de bästa upplevelserna jag varit med om. Vill inte riktigt försöka förklara närmare exakt vad det var som var så bra eftersom jag vet att varken mina bilder eller mina förklaringar kommer ge verkligheten någon rättvisa, så jag säger istället bara: Åk hit. Det är freaking amazing. 
 
 
5. Middagen på Vila Preseren
 
En kväll åt vi middag på Vila Preseren, jag beställde svamprisotto med oxfile och Niko beställde biff. Det var den överlägset godaste risotton jag någonsin ätit, och Niko sa att biffen var den överlägset godaste biffen han någonsin ätit. Vi var så imponerade över maten att vi ännu bestämde oss för att äta efterrätt, även om ingen av oss egentligen hade orkat. Vi delade en bit chokladkaka med glass, och guess what? Japp, det var den godaste chokladkakan vi någonsin ätit. Och JA jag fattar att det här inlägget nu börjar låta som ett påhittat överdriftinlägg med "bästa utsikten någonsin", "bästa simplatsen någonsin", "bästa upplevelsen någonsin", "bästa maträtterna någonsin" och blablabla, men vet ni, det var faktiskt exakt så jäkla bra allting var. Som sagt, Bled - bästa stället jag någonsin besökt.
 
 
6. Då vi hyrde kajak
 
Jag hade aldrig paddlat förut men länge viljat testa, så när vi såg att de hyrde ut kajaker var vi inte sena med att hoppa i en och paddla ut på sjön. "Som att jag är Pochahontas", svarade jag när Niko frågade hur det kändes. Perfekt aktivitet för oss som gillar att testa nya, spännande och roliga grejer men ändå är för fega för att ge oss ut på någon forsfärd eller grottpaddling (som det också funnits möjlighet till i Bled).
 
 
7. När jag äntligen fick kliva av hästen
 
Så kommer vi till den enda lite mer negativa upplevelsen i Bled. Ni minns kanske att vår "romantiska solnedgångsridtur" i Marocko (klick) inte blev riktigt som tänkt? Nå, när Niko såg att det ordnades ridturer i Bled också, föreslog han att vi skulle boka igen så att jag äntligen skulle få uppleva en sådan ridtur tillsammans som jag drömt om. Sagt och gjort, vi bokade och åkte till ranchen kvällen efter, men efter den här ridturen kan vi ändå konstatera att det helt enkelt inte verkar vara meant to be att jag och Niko ska uppleva en romantisk ridtur tillsammans :D För det första blev Niko tvungen att rida först i gruppen bredvid "ledaren" i och med att han hade minst erfarenhet av att rida, och jag jag blev tvungen att rida sist eftersom jag hade mest erfarenhet i gruppen, och jag blev också, antagligen tack vare att jag hade mest erfarenhet, tilldelad den jobbigaste hästen. Alltså, jag har uppskattningsvis ridit på kanske 40 hästar i mitt liv, men aldrig har jag upplevt att någon häst varit ens i närheten lika  utmanande som den här lilla j*veln var =) Vi klickade inte ALLS, och jag fick använda precis all energi och kraft jag hade åt att försöka få den att lyda mig ens lite. Så, istället för att kunna njuta av omgivningen och att prata med Niko under ridturen, gick jag längst bak ensam med den här envisa åsnan, kämpandes för allt jag var värd för att vi skulle hållas någorlunda i närheten av gruppen. Var helt slut efteråt, och kände mig mest bara lättad när jag äntligen fick kliva av den.
 
 
8. Att bara vara 100%:igt avslappnad
 
När vi lämnade Bled hade jag inte långt till gråten. Kunde efter våra tre fantastiska dagar inte låta bli att tänka på hur gott det hade gjort mig om vi hade kunnat stanna lite längre (helst minst en vecka till), och varje dag börja dagarna med att promenera kring sjön, sedan äta den goda frukosten, ägna hela dagarna åt att plaska omkring i sjön och på kvällarna sitta och kolla på solnedgången. Fan alltså, Bled stal verkligen mitt hjärta. Förr när folk har frågat mig vilket resemål jag rekommenderar har jag aldrig riktigt vetat vad jag ska svara, "för det finns ju så många bra", och så vidare, men nu säger jag nog bara: Bled. Åk till Bled. 
 
 Nominerad till Årets blogg & Årets personliga blogg på Galan -16. Framröstad till Årets blivande stjärnskott hos blogg.se -17. Skrivs av en 25-årig färgstark finlandssvensk Helsingfors- och Vasabo, som kännetecknas av långt blondt hår och ett högt skratt. Varmt välkommen till Danielas Dagbok, i denna blogg finns det inte brist på någonting!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

Sommarolympiaden 2018
These days, these days
Mina bästa minnen från sagolika Bled, SlovenienKategorier

Allmänt · Bloggrelaterat · Fest · Filmer & serier · Foton · Frågor & listor · Kärlek · Musik · Outfits · Resor · Samarbeten & tips · Shopping · Skola & jobb · Text & åsikter · TräningArkiv

2018
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12