Hakuna Matata Sup Rental - good vibes only

- Inlägget är i samarbete med Hakuna Matata SUP rental -
 
Karazminin ranta vid Tölöviken
 
När jag flyttade till Helsingfors år 2012, bodde jag ensam i en liten etta i Alppila på gränsen till Kallio. Det fanns inte speciellt mycket jag gillade med området, men en bra sak fanns det, och det var att min lägenhet var på kort gångavstånd till Tölöviken. En liten, men alldeles härlig vik, omgiven av en massa fin natur och kivoga promenadstigar, mitt i hjärtat av Helsingfors. Där trivdes jag, minsann - "Nästan som Central Park", brukade jag tänka på söndagarna, som var mina promenera-runt-viken-dagar.
 
Att kombinera saker man gillar, är ju ett vinnande koncept, har man fått konstatera en och annan gång (ni vet, serier + choko, vänner + vin, träning + fina träningskläder, bok + solstol, osv), och därför tänkte jag direkt "YES, här har vi minsann ett vinnande koncept!", då jag såg att såg att ett företag som hyr ut SUP-brädor öppnat vid Tölöviken. Liksom, älskar stand up paddling, älskar Tölöviken = kan inte bli mycket bättre än så. Eller, jo, förresten, det kan det - inte nog med att det nu finns ett företag som hyr ut SUP-brädor vid Tölöviken, jag har ännu till fått äran att samarbeta med dem.
It's all about the details
 
HAKUNA MATATA - INTE BARA EN SÅNG FRÅN LEJONKUNGEN
 
När jag och Niko anlände till Hakuna Matata på torsdag kväll kunde jag inte låta bli att känna mig ivrig som ett barn - inte bara för att jag äntligen skulle få SUP:a igen och inte bara för att vädergudarna bestämt sig för att ge oss en jackpot just den kvällen, utan också för att jag skulle få göra ett bloggsamarbete som kändes både annorlunda och spännande. Tidigare har ju mina bloggsamarbeten främst handlat om bra produkter,  men nu kände jag att det började vara dags att tipsa om bra aktiviteter  också - att leva ett aktivt liv är trots allt något som är väldigt viktigt för mig. 
 
Namnet "Hakuna Matata Sup Rental" har egentligen inget att göra med sången från Lejonkungen, men efter några minuter här kände jag ändå att Lejonkungssången inte kunde passa bättre, för stället bokstavligen ANDADES "Finns inga bekymmer, man e lycklig var dag, e ett härligt liiiiiv". Good people, good vibes, good times, står det på Hakuna Matata Sup Rentals hemsida, och ja, jag kunde nog inte beskriva stället bättre. Vi möttes av skyltar med texter som "Välkommen till paradiset" och "good vibes only", en massa glada människor, spel som mölkky och petang, välplanerade detaljer som gav det där lilla extra, en liten stämningsfull stuga och ja, en strand full av sup-brädor såklart. När Kasmirs "Vadelmavene" började strömma ur högtalarna på stranden kunde jag inte låta bli att tänka att jag nog inte bara fått en väderjackpot just den dagen, utan också en samarbetspartnersjackpot. Det kändes liksom mer eller mindre OMÖJLIGT att få ett dåligt första intryck av det här stället.
 
Sånt som ger det där lilla extra
 
SUP - VAD, HUR, NÄR, VAR, VARFÖR?
 
SUP står alltså för "stand up paddling", och betyder kort och gott att man står på en bräda och paddlar. En mer detaljerad beskrivning får man av personalen före man ger sig av (hur man stiger upp, hur det lönar sig att paddla, och så vidare), och de går även igenom säkerhet med en ifall man ska SUP:a för första gången. Boka tid kan man göra via deras bokningskalender, där man även hittar priser, kan välja hur länge man vill SUP:a, och så vidare (borde också gå bra att bara dyka upp om man får fiilis för det). De har öppet från maj-september, och platsen är som sagt Karazmins strand vid Tölöviken. Och om någon undrar varför man ska testa på stand up paddling, så är det ju inte bara för att det är en spännande, annorlunda och avkopplande grej man gör i en fantastisk miljö, utan det har faktiskt också en hel del positiva fysiska effekter också! Funderar mer kring dem i punkten nedan;
 
De flesta väljer att SUP:a i antingen träningskläder eller badkläder. Jag kombinerade dessa två och körde träningstopp + bikininedredel, kändes bekvämast och mest praktiskt så. 
 
STAND UP PADDLING UR ETT FYSIOTERAPEUTISKT PERSPEKTIV
 
Som ni säkert vet är jag lite rätt yrkesskadad, och vad jag än gör eller ser, så kan jag inte låta bli att fundera på saken ur ett fysioterapeutiskt perspektiv. Och vet ni, det kanske verkar som att stand upp paddling mest är en lätt och skön grej man gör för att få sinnesro, men, faktum är att SUP samtidigt faktiskt också är fysiskt väldigt utmanande, och har en rad positiva fysiska effekter. Det som varje Matti Meikäläinen säkert kan räkna ut på egen hand är att stand up paddling är bra för balansen, men, fysioterapeuten kan tillägga att samtidigt som man tränar balansen får man också statisk träning för benen (speciellt låren), enormt bra träning för de djupa magmusklerna eftersom man mer eller mindre är tvungen  att spänna dem varje gång man ska ta ett "paddeltag" (här har jag skrivit ett utförligt inlägg om hur man spänner magmusklerna), stabiliserande och stärkande träning för musklerna i skulderbladsregionen samt konstant träning för gripkraften i händerna, som btw är en av de viktigaste funktionerna i kroppen att upprätthålla (har man dålig gripkraft tappar man lätt kontrollen över fingrarna och händerna --> betydligt krångligare vardag). Och ja, så kände jag också av att mina fotbottnar fick jobba lite mer aktivt än vanligt, muskler som är viktiga för speciellt vristerna men också för att undvika problem med knäna. Så, egentligen får man träning för hela kroppen, ända från fotbottnarna till axlarna (glöm inte att paddla turvis på både vänster och höger sida, så kroppen får symmetrisk träning!). 
 
Några olika sätt att ta sig fram på brädan
 
VAD HÄNDER OM MAN TRILLAR I?
 
Ni vet låten "Kevät" (on siis kevät, kuljen hakaniemen rantaan...) av Tavaramarkkinat? Där sjunger de om Hagnäs strand, och just dit kommer man om man paddlar ut från Tölöviken under bron där VR-tågen kör. Hagnäs strand hör, liksom Tölöviken, till Helsingfors absolut finaste ställen, och därför är det extremt smidigt att man vid uthyrning av bräda får ta med sig en vattentät plastficka/väska om man vill. I dessa kan man ju då nämligen ta med sig kamera, telefon och dylikt, vilket åtminstone var väldigt uppskattat av någon som bloggar =) Skulle ju liksom kännas lite harmligt att 1) göra något så kul som SUP:a, och 2) ännu till på Helsingfors finaste områden, utan att kunna ta en enda bild. Dessutom kan man då också lägga på Soptify och SUP:a till en massa fiilismusik, vilket gör upplevelsen ÄNNU kivogare. När just låten "Kevät" började spela från min telefon som hängde runt min hals, jag såg Niko ligga på brädan ungefär 10 meter bort och jag själv satt på brädan och plaskade med benen i vattnet, tänkte jag nog att ai että, nog är livet ändå rätt så härligt. 
 
Men vad händer om man trillar i då? Ja, då blir man blöt =) Hehe, nånä, helt seriöst nu. Jag har SUP:at x antal gånger och aldrig trillat i, men i torsdags, strax efter att jag satt där och tänkte att livet är härligt, tänkte jag tappa balansen och falla i, och kort därefter hördes ett plums en bit ifrån oss och en man hade plurrat i. Och ja, blöt blev han ju nog, och lite svårt hade han att slippa upp tillbaka på egen hand, men jag paddlade dit och hjälpte honom, så allt slutade nog bra. Har man telefon och värdesaker med sig klarar de ju sig bara man har dem i plastfickan/den vattentäta väskan, och är man inte ensam så har man ju någon som hjälper en upp tillbaka om det behvös. Men, speciellt om man far och SUP:ar på egen hand, skulle jag nog rekommendera att man tar på sig en flytväst - för säkerhets skull. 
 
Stretch för baklåret, rörlighetsträning, avkoppling och yogapose:s på SUP-brädan
 
DEN MÅNGSIDIGA SUP-BRÄDAN
 
Om man, mot förmodan, skulle tycka det blir tråkigt att bara stå/sitta och paddla, finns det faktiskt en hel del annat man kan göra på brädan också. Efter att ha paddlat i nästan två timmar kände jag mig lagom mör i kroppen och trött i musklerna, så stretchade på brädan en god stund, samt gjorde lite rörlighetsövningar där paddeln fick fungera som "jumppakäpp". Det är också rätt populärt att praktisera yoga och liknande på brädan (Hakuna Matata SUP Rental ordnar t.ex. SUP mindfulness-timme en gång i månaden!), så testade mig också på crow pose och att göra bryggan på brädan, meeeeen det var nog lite ("lite" :D) för utmanande för mig ännu, så avslutade med att bara ligga på brädan och blunda en stund istället. Det var faktiskt jätteavkopplande och skönt, och blev ett fint avslut på våra två timmar ute i viken. När brädorna var retunerade och vi hade tackat för oss traskade vi iväg till bilen frågade jag Niko vad han skulle ge stället för betyg svarade han "lätt 10", och jag kunde inte ha sagt det bättre själv. Hit återvänder vi mer än gärna. 
 
 
HAKUNA MATATA SUP RENTAL
 
040 1407705
Karamzininranta 4
info@hakunamatata-sup.fi
http://hakunamatata-sup.fi/
 
Se till att besöka dem om ni befinner er i Helsingfors, ni kommer inte bli besvikna ♥Lina


Alltså måste bara säga att älskar din blogg! Alla dina samarbeten är så välgjorda och välgenomtänkta och det jag uppskattar mest är hur regelbundet du uppdaterar din blogg. Vet att den skulle aldrig bara stå tom i många dagar utan någon förklaring, tack tack tack för man alltid får komma in här och mötas av fina inlägg. <3 ps. tycker bäst om dina inlägg om resor, shopping och Niko haha. Han verkar vara så rolig.

Svar: Men tack snälla snälla snälla du! <3 Läste den här kommentaren precis efter att jag blivit lite ledsen över en grej, så man kan lugnt säga att den kom lägligt. Tack snälla, uppskattar verkligen!

P.s. Både fler inlägg om resan och Nikos citat på kommande inom snar framtid! =)
Daniela Skoglund

Namn:

E-mail (publiceras ej):

Blogg:

Nominerad till Årets blogg & Årets personliga blogg på Galan -16. Framröstad till Årets blivande stjärnskott hos blogg.se -17. Skrivs av en 25-årig färgstark finlandssvensk Helsingfors- och Vasabo, som kännetecknas av långt blondt hår och ett högt skratt. Varmt välkommen till Danielas Dagbok, i denna blogg finns det inte brist på någonting!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

Ett spännande veckoslut!
Randoms - vecka 21
Baksidan av bloggsamarbeten
En blogglista om min smak
Liggboxen - prenumerationstjänsten som gör livet (och liggen) lite bättreKategorier

Allmänt · Bloggrelaterat & podden · Filmer & serier · Frågor & listor · Kärlek . Mat · Musik · Resor · Samarbeten & tips · Shopping · Sjukdom · Fysioterapi · Text & åsikter · Träning . VeckoslutArkiv

2019
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2018
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12