Fult att vara snål?

För en tid sen skrev jag inlägget "Om avundsjuka och positivt tänkande", och inlägget gick långt ut på att jag försvarade en av de egenskaper som anses vara allra mest oattraktiv, nämligen avundsjuka. Idag tänkte jag fortsätta i liknande spår, och fundera kring om det egentligen är fult att vara snål. För snålhet, det är ju onekligen en egenskap som anses vara MINST lika ful som avundsjuka. 
 
Foto: Jennifer Sandström
 
Vet ni vad jag har tänkt ofta på sistone? Att jag nog inte skulle ha råd att vara många större bloggares/influencers vän.  Det verkar som att allt fler influencers främst umgås med andra influencers nu för tiden, och jag har antagit att det helt enkelt berott på att man vill ha en vänskapskrets där man har liknande intressen, livsstil och så vidare. Men, efter att ha läst många influencers tankar kring snålhet, så har jag på riktigt börjat fundera på om många av dessa influencers före detta vänner (personer som inte är influencers), åtminstone till viss mån "fallit bort" av ekonomiska skäl? Jag ska förklara hur jag tänker.

Att fylla i blogglistor är ju populärt, och i många av dessa blogglistor förekommer ofta frågor i stil med "Saker du hatar?", "De värsta egenskaperna en människa kan ha?" och "Nämn något du inte kan tåla?". Väldigt ofta lyder svaret "Snålhet" eller "Snåla människor". Och visst, snålhet kan vara en väldigt ful egenskap, men jag förvånas verkligen över den sortens  snålhet som många influencers tycks syfta på. En influencer har skrivit att hen får kväljningar av tanken på snåla människor, att det kan vara svårt att skaffa nya vänner om man är snål och att snålhet är en sådan egenskap som inte uppskattas av någon. I en annan blogg läste jag att det osexigaste bloggaren vet är snåla människor, och samma person tyckte också det var snålt och pinsamt att be tillbaka 200-300 kronor man lånat ut för något, för att "det ju inte är några pengar". Tror det var i ett Instagraminlägg eller Instastory jag också läste om hur en influencer var irriterad på folk som tar typ den billigaste rätten på restaurang och sedan inte vill splitta noten, för att personen ju valde den billigaste rätten och det då är orättvist att hen ska betala lika mycket som alla andra. Och jag blir så trött. Alltså i de allra flesta fall brukar jag försvara influenceryrket och influencers överlag, men i såna här fall är det verkligen så himla svårt att komma med några motargument till mångas uppfattning om att influencers är bortskämda människor som tappat lite av verklighetsuppfattningen, och borde komma ner på jorden istället för att tro att världen enbart kretsar kring dem.
 
Let me tell you some groundbreaking facts;
 
1.  Vissa kanske har blivit tvugna att spara för att kunna lyxa till det med den där billigaste rätten på restaurangen
2. För vissa kan de där 200-300 kronorna ha lika stort värde som en Chanelväska har för någon annan
3. Vissa har inga andra alternativ än att vara snåla för att få det att gå runt
 
Jag tycker absolut att snålhet kan  vara en ful egenskap, men då är det nog en helt annan sorts snålhet som vi talar om. Tycker det är helt HEMSKT att någon som läst ovannämnda blogginlägg kanske känner att hen inte skulle kunna få nya vänner för att hen inte har råd med annat än den billigaste rätten på en restaurang en gång i månaden, eller blir rädd för att hens vänner skulle tycka hen är pinsam ifall hen ber om att få tillbaka de där 300 kronorna hen lånade ut. Alltså, 300 kronor är ju liksom en summa jag handlar EN VECKAS MAT för, det är väl klart som korvspad att jag betalar tillbaka det om jag t.ex. glömt plånboken hemma och en kompis i nöden lånat den summan åt mig??? Minns hur stor peng 30 euro var för mig då jag studerade (grät en gång av lättnad då jag märkte att pappa flyttat över 20 euro åt mig), och minns också en gång då en kompis var stressad över att hon skulle få gäster över natten, men endast hade 20 euro på kontot och var orolig över gästerna skulle tycka hon var snål ifall hon inte bjöd på frukost åt dem alla. Och att då få läsa i en blogg om att man är snål om man gnäller över så pinsamma summor? Nej huhhu, man blir nog upprörd av mindre. 
 
För mig handlar inte generositet enbart om pengar, och jag uppskattar generositet i form av att personer t.ex. ger mig av sin tid eller hjälper mig då det behövs, så mycket mer än att någon skulle kunna slänga mig 300 kronor utan att sedan be om att få dem tillbaka. Liksom, jag förstår  att någon t.ex. vill prioritera sparande till bostad istället för att gå ut och äta, eller t.ex. på grund av studier, småbarnsliv eller vad som helst inte har råd att äta ute, och då kan man väl lika bra koka nudlar hemma hos någondera eller något. Tycker inte man kan värdera vänskap enligt hur mycket dyra saker man kan/vill göra tillsammans, utan det som borde väga mest är väl hur bra man trivs ihop? Människors ekonomiska situationer och ekonomiska planer och mål kan variera så fruktansvärt  mycket, att jag tycker man ska vara förbaskat försiktig med att gå och beskylla någon för att vara snål, om man inte vet hur det verkligen ligger till. 
 
Har du en vän som kör en dyr bil och ständigt shoppar men ändå alltid sätter sig längst bak i taxin och aldrig erbjuder sig att betala för sin del, eller under "knytkalaskvällar" alltid gladeligen äter/dricker av det som andra har med sig men aldrig erbjuder sig att hämta med något själv, är det kanske dags att ta sig en funderare om kompisen eventuellt är snål på det där "fula" sättet, men annars tycker jag man aldrig kan utgå ifrån att alla automatiskt ska ha råd att göra sånt man själv tycker är självklart att man har råd med. Man kan liksom inte veta hur den andras kontoutdrag ser ut, och jag tycker det är så himla fult att då slänga ur sig saker som att folk som är snåla är vidriga och osexiga. Den där resan du bokar utan att ens blinka har kanske din vän blivit tvungen att spara till i ett års tid, och den där maträtten du äter på restaurang för tredje dagen i rad kanske din vän blir tvungen att äta makaroner för resten av veckan som kompensation. Näääe hördu, har du vänner som kallar dig pinsam för att du ber om att få tillbaka de där 300 kronorna du lånade ut eller för att du ber om att endast få betala för dig själv när ni äter ute, är det nog dags att börja leta nya vänner - vänner som finns där och hjälper dig bära flyttlådor då du ska flytta, vänner som lyssnar när du behöver prata och vänner som förstår att uppskatta det där fina, handskrivna kortet lika mycket som en svindyr födelsedagspresent. Så tycker jag, hur tycker ni?Anna


Såå bra inlägg Daniela. 👍

Svar: Tusen tack!
Daniela Skoglund

Jessika


Word!

Svar: Tack! 💪🏻
Daniela Skoglund

Ja men absolut! Huh så upprörd jag blir av att läsa att sådant där sprids på bloggar och instagram. Superbra inlägg!

Svar: Tack!!
Daniela Skoglund

SandraEmilia- Fashion, Business, Lifestyle

http://sandraemilia.com/


Word säger jag också!

Svar: 🙏🏻🙏🏻
Daniela Skoglund

Anonym


Bravo vilket bra inlägg!

Svar: Tack!!!
Daniela Skoglund

Namn:

E-mail (publiceras ej):

Blogg:

Nominerad till Årets blogg & Årets personliga blogg på Galan -16. Framröstad till Årets blivande stjärnskott hos blogg.se -17. Skrivs av en 25-årig färgstark finlandssvensk Helsingfors- och Vasabo, som kännetecknas av långt blondt hår och ett högt skratt. Varmt välkommen till Danielas Dagbok, i denna blogg finns det inte brist på någonting!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

Ett spännande veckoslut!
Randoms - vecka 21
Baksidan av bloggsamarbeten
En blogglista om min smak
Liggboxen - prenumerationstjänsten som gör livet (och liggen) lite bättreKategorier

Allmänt · Bloggrelaterat & podden · Filmer & serier · Frågor & listor · Kärlek . Mat · Musik · Resor · Samarbeten & tips · Shopping · Sjukdom · Fysioterapi · Text & åsikter · Träning . VeckoslutArkiv

2019
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2018
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12