Rätt och fel sätt att resa?

Som ni säkert vet vid det här laget, älskar jag att resa. Mitt reseintresse vaknade rätt sent, ungefär strax före jag fyllde tjugo, men sen dess så har en av mina högsta prioriteringar varit att få resa. Och i takt med att reseintresset vuxit har jag också börjat följa allt mer resebloggar, läsa mer om olika destinationer och listat platser runtomkring i världen som jag vill se/uppleva, samt förstås pratat mer reserelaterade grejer med folk jag träffat. 
 
Mina resor tycks dock skilja sig rätt mycket från många andras, speciellt personers som driver resebloggar eller överlag "reser aktivt", eller hur man nu ska uttrycka det. Har funderat på det här ganska ofta på sistone, för, oavsett hur intressant jag tycker det är att följa resebloggar och diskutera resor med folk, kan det ofta leda till att jag får en känsla av att jag reser på fel sätt.  Att mina resor knappt kan räknas som resor, typ. Låt mig förklara hur jag menar:
 
Den bästa möjliga resan för mig är en resa jag bokar till en destination jag läst om/sett bilder på och tyckt verkar intressant/fint/spännande/whatever. Det viktigaste med destinationen är, förutom ovannämnda då, att jag ska få bo fräscht och bekvämt, att det ska vara ett ställe som inte är för  annorlunda och där jag kan känna mig trygg, och att en pool/strand gärna ska finnas i närheten. Resan ska också helst bokas några månader på förhand så att jag inte bara hinner längta och se fram emot resan, men också planera och gå igenom allt jag vill hinna göra och se när jag är på plats.
 
Pico do Arieiro - en av de absolut vackraste och häftigaste platserna jag någonsin besökt, som jag aldrig hade hittat till utan research och förberedelser på förhand
 
Det bästa med att resa är enligt mig att få pigga upp och lyxa till vardagen. Koppla av vid en pool med en bra bok (finns fasen inget bättre), gå och se alla de där populära sevärdheterna som tusen andra turister också brukar vara intresserade av (t.ex. Eiffeltornet, Central Park, Big Ben), äta på de där restaurangerna som fått bra betyg på Tripadvisor, få somna i en skön hotellsäng om kvällarna och börja dagarna med att äta en maffig hotellfrukost, shoppa på de där kedjorna som inte finns i Finland (t.ex. Bershka, Stradivarius, Pull & Bear) och att hänga på stranden. Det är då jag njuter som allra mest, och får ut allra mest av mina resor. Att efteråt kunna bocka av resemålet från min lista på ställen jag vill besöka och skrapa fram ett nytt land på min scratch map känns aldrig heller fy skam. 
 
Mitt huvudsakliga syfte med att resa är med andra ord långt ifrån att få uppleva nya kulturer och åka på spontana äventyr, och det känns nästan brottsligt att erkänna. För, bor man inte på vandrarhem där man kan lära känna människor från runtomkring i världen, hänger man inte med locals för att bekanta sig med deras kultur, går man inte omkring utan planer för att se vart man hamnar och hittar man inte de där "guldgruvorna" andra turister inte vet om, så kan man ens säga att man har rest då?  Det är lite budskapet jag ofta kan tycka mig läsa mellan raderna i olika reserelaterade sammanhang, och uppfatta när folk som t.ex. backpackat i Asien berättar om sina upplevelser. Liksom, hallå, de har varit i Asien och backpackat i månader, hur skulle då någon som hängt på en strand i Thailand i en vecka ens kunna påstå att hen varit i Asien?
 
Äh, alltså jag vet inte, jag tycker väl som jag tycker med det mesta andra här i livet också - var och en med sitt, och vart och en på sitt sätt.  Jag har väl rätten att påstå att jag älskar att resa på samma sätt som både den unga personen som backpackar i månader i Asien, resebloggaren som åker jorden runt, studenterna som åker på festresor till Ayia Napa och Sunny Beach, typerna som vandrar i Lappland och pensionärsparet som varje höst åker till Spanien i en månad har? Jag kan inte tänka mig göra något av ovannämnda (alltså backpacka i Asien, resa jorden runt, fara på festresa till Ayia Napa, vandra i Lappland eller åka till samma destination en gång varje år), men samtidigt kan jag inte heller tänka mig att antyda att någon av dem skulle resa på fel sätt, alternativt sluta påstå att jag själv älskar att resa. Sen kan man ju förstås tänka på rätt och fel sätt att resa ur miljöperspektiv, men nåja, det är en helt annan diskussion.
 
Nöjd turist i Paris, som efter att ha poserat framför Eiffeltornet styrde stegen rakt mot Louvre
 
Det var kort sagt mina åsikter kring rätt och fel sätt att resa, och nu är jag väldigt nyfiken på att få veta vad du tycker om detta! Finns det något rätt och fel sätt att resa enligt dig? Och hur reser DU allra helst? Berätta, berätta!
 
Mvh person som åker till Bulgarien om ett par dagar och knappt kan vänta på att få hänga vid poolen, sova i en skön hotellsäng och gå till den där parken, restaurangen och det där köpcentret som fått så bra betyg på Tripadvisor =)Jag känner att jag befinner mig någonstans där mitt emellan - jag bokar och planerar länge på förhand men bor och reser så billigt som möjligt och älskar att lära känna ett nytt land och landets kultur! I början så researchade jag inte speciellt mycket inför en resa, men väl tillbaka hemma kunde jag inse att jag hade missat massor som jag egentligen skulle ha velat se där jag precis varit. Så, efter den insikten började jag planera mera inför mina resor och färdigt pricka ut saker jag vill se.

Ofta får jag konstiga blickar från bekanta när jag berättar om mitt sätt att resa och att jag lätt väljer hostell och couchsurfing framom fina hotell, så jag tror det beror väldigt mycket på vem man pratar med vad som anses är rätt eller fel sätt att resa på! :) liksom du så anser jag också att alla måste få göra på sitt eget sätt, viktigaste är ju att man får ut så mycket som möjligt av resan, oberoende om man hör till dem som vill lyxa till det eller dem som vill upptäcka ett land utan att planera i förväg.

Felli


Nå själv väljer jag hundra gånger en pool, skön hotellsäng och hotellfrukost framför en tälttur eller backpacking. Jag kan tänk mig du å jag e lite lika med resandet. Fö vardagen e ju tuvärr int så ”glamourös” och då vill jag gärna ha lite lyx när man reser för att få njuta och koppla av. Sku tex aldrig fara på någon jungel safari i flera dagar å bo under bar himmel och bli ett med naturen... bra shopping, snygga vyer och god mat är det som faller mig bättre i smak 😂👌🏼

Helena - Oh darling, let's be adventurers (en svensk reseblogg)

http://www.ohdarling.org


Vilket intressant inlägg. Jag driver själv en reseblogg men känner inte rikigt att jag har samma upplevelser av resebloggar som du verkar ha. Eller att resorna skiljer sig från reseblogg till reseblogg kan jag tycka men så är det ju också med de flesta andra bloggar känner jag. Och det är det jag tycker om och därför jag läser olika bloggar (resor och annat). Jag skulle inte vilja läsa en reseblogg som t ex skriver om exakt samma platser och upplevelser som jag själv gör, även om det kan vara roligt att läsa om samma platser ibland för alla har ju så olika upplevelser.

Oavsett hur du reser så reser du. Jag har väl också förstått att det kan komma lite såna vibbar från speciellt backpackers, men egentligen - varför bry sig om vad andra tycker? Det viktiga är att dina resor räknas för dig.

Jag tycker inte att det finns något fel eller rätt sätt att resa på, för alla är vi olika, vi har olika intressen och bara för att jag nu gärna vandrar i Lappland (vilket jag gjorde under förra sommaren) så betyder det ju inte att alla andra också är intresserade av att göra det. Och det är jag samtidigt glad för - tänk om alla skulle vilja vandra på samma plats som jag gjorde då? Då skulle det ju inte bli samma upplevelse. Jag bor på vandrarhem lite då och då men största anledningen till det är att det ofta är billigare än hotell i vissa storstäder (t ex London). Där kanske jag också bör nämna att jag bor i eget, privat rum för det där med att dela är något jag helst inte gör om jag verkligen inte måste. Gör det mig till en "sämre" resenär för att jag inte vill träffa nytt folk hela tiden eller är det bara mitt sätt att resa på?

För min egen del så roadtrippar jag gärna och upplever naturen. Jag vill ha mycket fokus på att fotografera under en resa och jag är en sån som ibland tvingar mig själv upp för soluppgångarna även om jag helst av allt vill fortsätta sova. Jag vill ha sköna hotellsängar med fluffiga kuddar, jag vill ha en fin utsikt från hotellrummet och helst av allt så vill jag bo på riktigt fina och lyxiga hotell även fast jag oftast aldrig har budget till det och istället hamnar på helt okej hotell med en bättre prislapp på. Jag äter gärna på bra restauranger även fast jag ibland kan välja McDonalds för att det är snabbt, smidigt och jag vet vad jag får. Ibland så vill jag bara ha mat direkt och inte sitta i två timmar för en måltid.

Hoppas att du får en fin resa till Bulgarien!

Intressant tanke! Jag har aldrig funderat kring det, men är nog någonstans emellan den "typiska turisten" och en "backpacker". Jag vill inte bo på vandrarhem utan hellre hyra lägenhet eller bo på ett bra hotell. Men samtidigt är jag inte den som skulle kunna sitta vid poolen en hel semester utan att upptäcka kulturen och äta på lokala restauranger :) Speciellt i Asien så äter vi väldigt sällan vid restauranger som är turistvänliga. Främst för att de ofta ägs av européer eller inte serverar autentisk mat.
Jag tror nog det hela har att göra med vad man vill få ut av sin resa! Reser man någonstans bara för att få sol och pool? Reser man på matresa? På Kulturresa? Jag tycker det är helt upp till en själv :) Jag gillar att shoppa och äta på lokala guldkorn, mest för att jag hellre vill stöda företag och ställen i nejden. Hoppas ni får en fantastisk resa i Bulgarien vad ni än väljer att göra! :)

Man kan resa på många olika sätt, och det finns väl inga rätt eller fel. Vi är nyfikna av oss och vill nog se och uppleva mycket. Jag kombinerar gärna viss planering med viss spontanitet. Lyx för mig är att få omväxling mot jobbet och möjlighet att se mig om i världen. Jag kan gärna koppla av vid en pool några dagar, men om det blir längre kryper det i kroppen på mig ;) Man är ju olika, så inte konstigt att man reser på olika sätt! Sedan förändras man ju genom livet oxå. Jag reser inte likadant nu, som när jag var 20 ... eller 30 ;) Fortsätt att resa på ditt sätt du, så länge det passar dig! Vi resebloggare reser inte på samma sätt heller, det skiljer sig mellan olika resebloggare tänker jag nog.

intressant inlägg, är väl lite av en mix av båda - ibland älskar jag att bara slappa på ett hotell eller typ åka ner till min familjs hus i spanien (försöker göra det en gång per år) men på samma gång älskar jag också att besöka små guldgruvor och hitta mer lokala ställen som det inte skrivs om!

DOCK HATAR ja när folk ba "guuud de e så turistigt bla blah" och man ba "öö du är ju själv turist??" (gjort mig skyldig till detta också haha)

kram<3

Vilket intressant inlägg! Du satte verkligen tankarna i rullning hos mig själv. Inser att jag ibland kanske har en lite pretentiös inställning till resandet (det är väl backpacker-snacket som smittat av sig lite, där man helt ska åka till ställen där ingen annan någonsin varit typ, haha). För mig har resandet aldrig primärt varit för att slappna av utan för att uppleva så mycket som möjligt. Att bo på all inclusive hotell och inte röra mig så långt därifrån är helt enkelt inte min grej. Jag föredrar lite längre resor, att bo billigt på hostell, träffa en massa folk från olika delar av världen, äta av den lokala maten och göra spontana äventyr. Såklart gillar jag också att kolla upp lite på förhand så att man inte missar någonting fantastiskt. Det största målet för mig när jag reser är att det ska ge mig någonting; stimulera till reflektion över egna privilegier, ge mig nya perspektiv och ny förståelse kring andra kulturer och länder samt att jag ska få möjlighet att utbyta tankar med människor från olika delar av världen. Jag känner inte att en typisk semesterresa ger mig det och jag njuter inte heller av de resorna i samma utsträckning.

Samtidigt tror jag att det handlar mer om hur man är som person än att det skulle finnas något rätt eller fel sätt att resa. Jag blir stressad av att planera en massa grejer och känner mig som att jag inte har utrymme att vara spontan. Jag avskyr att känna mig bunden till en viss plats. Med det sagt är det absolut ingenting fel på att vilja planera sina resor mer, att resa för att kunna ta det lugnt och slappna av och att ligga vid poolen en hel semester om man känner för det. Dock tror jag att det är hälsosamt för alla att ta sig lite utanför den egna bekvämlighetszonen ibland när man reser; att se hur lokalbefolkningen lever, att lära sig om landets historia, inse sina egna privilegier och hur fantastiskt det faktiskt är att man har möjlighet att resa överhuvudtaget. (Absolut inte riktat till dig personligen haha, utan bara en allmän reflektion).

Ida


Jag älskar också att resa. De senaste åren har jag haft en tajt budget och därför prioriterat kvantitet framom kvalitet. Har bott en del på hostell, dock snygga sådana, och det har blivit en del backpackande. Då min budget blir större kan jag mycket väl tänka mig att unna mig bättre boende, däremot gillar jag atmosfären på hostell. Har träffat flera fina vänner. Brukar göra resear så jag vet vad som finns att göra men vill inte boka in för mycket innan jag är på plats för att ge utrymme till spontanitet.

På senare tid har jag börjat få dåligt samvete över att jag reser så mycket. För resande ÄR ju dåligt, dels för miljön om man flyger och dels är massturism oetiskt i och med att det framkallar massa problem på vissa ställen. Så för mig personligen vill jag att resan ska medföra någon nytta om jag väljer att resa. Då jag reser vill jag uppleva kulturen på plats, lära mig hur vardagen ser ut för lokalbefolkningen och på så sätt vidga mina vyer och öka min förståelse för andra kulturer. Jag träffar gärna nya människor och diskuterar allt och inget med dem. Det är mitt sätt att göra världen lite bättre. Jag kommer nog aldrig förstå de som reser till olika länder och ser ner på kulturen de kommer till, och förväntar sig att de ska anpassa sig till ens egen kultur (obs, jag menar inte att du är sådan!). Som att de tycker de är bättre än alla andra. Mitt resande har tvärtom fått mig ner på jorden, jag har insett att vi nordbor/västeuropeer verkligen inte är bäst. Bara för att något är annorlunda betyder det inte att det är sämre.

Linda, resamedvetet.se

http://resamedvetet.se


Mycket intressant perspektiv. Vi reser väldigt olika du och jag men alla reser såklart på sitt sätt som de tycker är bäst. Det enda jag skulle ”anmärka på” är om en person som du oxå poängterar hur många länder de varit i, hur världsvana de är osv eftersom de då inte upplevt själva landet i så stor utsträckning. Det finns massor med resenormer det är mycket bra att du utmanar dem genom att sätta ord på hur du tänker och reflektera kring det.

Namn:

E-mail (publiceras ej):

Blogg:

Nominerad till Årets blogg & Årets personliga blogg på Galan -16. Framröstad till Årets blivande stjärnskott hos blogg.se -17. Skrivs av en 25-årig färgstark finlandssvensk Helsingfors- och Vasabo, som kännetecknas av långt blondt hår och ett högt skratt. Varmt välkommen till Danielas Dagbok, i denna blogg finns det inte brist på någonting!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

Vad jag shoppade i Gdansk
Saker jag funderat på på sistone
Ett förlängt veckoslut i Gdansk, Polens pärla
Weekend i Gdansk coming up!
Vad vore jag utan er?Kategorier

Allmänt · Bloggrelaterat & podden · Fest · Filmer & serier · Frågor & listor · Kärlek . Mat · Musik · Resor · Samarbeten & tips · Shopping · Fysioterapi · Text & åsikter · Träning . VeckoslutssammanfattningarArkiv

2019
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2018
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12