Tips på tre verklighetsbaserade filmer

När det gäller filmer är jag kräsen med stort K - det krävs mycket för att jag ens ska ge en film en chans, för att inte snacka om att filmen sedan ska lyckas hålla min uppmärksamhet från början till slut. Men, på sistone har jag faktiskt sett tre stycken filmer som varit riktigt bra, verklighetsbaserade allihopa, dessutom. Och i och med att ni flera gånger visat att ni uppskattar inlägg med film/serietips, tänkte jag nu skriva några rader om dessa filmer:
 
 
Stronger (7,0 på IMDb)
 
Okej Jake, allt jag kände efter att ha sett vidriga Nocturnal Animals är förlåtet! I Stronger spelar mr Gyllenhaal nämligen huvudrollen Jeff Bauman, mannen som överlevde bomben vid Boston Marathon år 2013 men förlorade sina båda ben vid explosionen. Jag mer eller mindre grät mig igenom hela filmen, och tänkte samtidigt tillbaka på flera olika case jag haft på jobbet som av en eller annan orsak haft en lite annorlunda och mer krävande rehabiliteringsprocess än "vanligt". Kanske var det därför jag blev så berörd, jag vet inte, men fruktansvärd sevärd var den i vilket fall som helst. 
 
 
Wind River (7,7 på IMDb)
 
Vad händer när en ung kvinna hittas död vid ett indianreservat i Wyoming och en FBI agent kallas in för att utreda mordet? Det får man veta i filmen Wind River. Vad jag förstod är kvinnans tragiska öde baserad på en sann historia vilket får mig att känna kalla kårar i hela kroppen, samtidigt som filmens "sidohandlingar" inte heller direkt lämnar en oberörd. En film som är lika bra som den är hemsk.
 
 
 22 July (6,8 på IMDb)
 
Den tredje verklighetsbaserade filmen handlar om terrordåden som skedde i Norge på Utøya år 2011, och även om jag minns så väl när jag läste och hörde om dåden i nyheterna, var det en helt annan sak att se händelseförloppet presenteras på film - allt från attackerna till rättegången. Trots att filmen var så obehaglig att jag under flera scener blev så upprörd/illa till mods att jag nästan tänkte avbryta mitt tittande och det mesta kändes både hopplöst, omänskligt och orättvist under filmens gång, kändes den ändå som en viktig film att se. Såg att den fått en del kritik av folk som anser att filmen ger den skyldige exakt det han vill ha, det vill säga uppmärksamhet, men jag tänker väl mer att vi på så här sätt kan lära oss något av dessa hemska händelser för att förebygga att liknande skulle hända i framtiden. Men, antar man kan tycka och tänka olika om vad som är rätt och fel tillvägagångssätt där.
 
Hur som helst, tre väldigt sevärda filmer allihopa - rekommenderar varmt!
This girl is on fire

I mitt och Nikos förhållande skulle jag säga att jag uppmuntrar honom oftare än tvärtom. Jag känner liksom inte att jag behöver  pepp så ofta, utan tar tag i det som behöver tas tag i, kommer mig iväg när det är dags att fara nånstans och har en vilja av stål när det gäller att göra sådant jag vill göra, samtidigt som Niko är den som lite oftare behöver en spark i baken för att saker och ting faktiskt ska bli gjorda. Men, för några veckor sen när jag blev medfrågad att joina ett hobbyinnebandylag, då var det minsann ombytta roller, och det kändes som att Niko höll pepptalk åt mig dygnet runt i flera dagar för att jag skulle våga fara. 
 
När det sedan blev måndag och träningarna ägde rum på kvällen ville jag backa ur lika mycket som tjuren Ferdinand vill sitta och lukta på blommorna ifred, men Niko räckte mig bestämt mailan, slängde träningsväskan på min axel och sa "nu far du". Och jag for. Visserligen med föreställningen om att jag antagligen skulle bli utskrattad för att jag skulle vara så dålig att jag knappast ens skulle träffa bollen, men jag for.
 
Person som i den stunden kände att hon kunde erövra världen
 
Efteråt svävade jag på rosa moln samtidigt som jag släpade mig till bilen, och ringde Niko och berättade exalterat om timmen. "Jag gjorde FEM mål!", "dom ville att jag kommer pånytt nästa vecka!", "jag orkade springa hela timmen!", "tänk om jag INT sku ha fari!!", och var bara så glad, så glad. Ännu bättre blev det när jag kom hem, och Niko i samma sekund som jag öppnade dörren började spela "This girl is on fire" på högsta volym (:DDDDDDD) och kom fram med världens största leende och gav mig världens hårdaste high five. När det sen var dags för nästa träning var jag inte ett dugg nervös längre - endast förväntansfull. 
 
Samma sak var det förra veckan då jag ville fara på konditionsboxning men inte riktigt vågade på grund av rädslan att jag inte skulle klara av det (= inte hänga med/inte orka). Niko peppade massor och mutade mig med att jag skulle få massage när jag kom hem ifall jag vågade fara, så till slut for jag - väldigt motvilligt nog, men ändå. Nå, gissa vem som idag är påväg på konditionsboxning igen, och dessutom har sett fram emot det i flera dagar? Känner liksom att Ferdinand kan sitta och lukta på blommorna bäst han vill - här ska det boxas!
 
Tänk vad mycket vi går miste om, smått som stort, bara för att vi inte vågar. Ska försöka göra ordspråket "friskt vågat, hälften vunnet", till mitt nya motto, för visst, det kan skita sig när man gör något man är jätterädd för, men oftast är det ju värt risken. Känslan som uppstår de gånger man möter en rädsla och lyckas, den känslan är fasen en av de bästa känslorna jag vet. I väntan på nästa gång jag vågar göra något jag egentligen inte vågar göra. 
WEEKEND I ST PETERSBURG

Ryssland - så nära, men ändå så långt borta. Ännu på fredag dag hade jag ingen aning om vad jag skulle vänta mig av vårt grannland, men orolig och förväntansfull var jag. Orolig över att folk skulle vara otrevliga, förväntansfull över att få spendera veckoslutet med världens bästa tjejer. Orolig över att jag skulle känna mig otrygg, förväntansfull över att få upptäcka en ny stad. Orolig att ingen skulle kunna engelska och förstå oss, förväntansfull över att äntligen ha en weekendresa framför mig igen. Orolig över att någon skulle göra oss illa eller att något skulle hända oss, förväntansfull över långa middagar med bra diskussioner och gott vin. Orolig över alla dåliga rykten jag hört och läst om staden, förväntansfull över allt gott jag hört och läst om staden.
 
Nu är det plötsligt måndag, veckoslutet är över och jag, Emppu och Ira har återvänt till Finland. Dags att ta en titt på vad vi gjorde under vårt veckoslut i St Petersburg, Ryssland;
 
 
"Ska ni åka från Helsingfors till St Petersburg, kan jag verkligen rekommendera tåget!"
 
Åkte tåg både dit och därifrån. Själva förberedelserna inför resan kändes lite krångliga, men när vi väl hade hade visumen och allt annat fixat och fick kliva på tåget, gick allt jättesmidigt. Tågbiljetterna var svinbilliga (mycket billigare än Helsingfors-Vasa, t.ex.), tågresan räckte endast 3,5 h och alla pass- och visumkontroller sköttes på tåget under själva tågresan. Så, ska ni åka från Helsingfors till St Petersburg, kan jag verkligen rekommendera tåget! Men, vill ni ha en intressantare utsikt än vi hade, lönar det sig att åka dagtid. Vi for först på kvällen, så allt vi såg när vi kollade ut genom fönstret var svart, svart och mera svart - både på dit- och tillbakavägen. 
 
 
"Servicen var bland den vänligaste och bästa jag någonsin stött på"
 
Bodde på ett hotell som var riktigt perfekt för oss. Hotellet hette Kaleidoscope on Moika, och var beläget på ett lugnt och vackert område mitt bland alla sevärdheter vi ville se. Inredningen i hotellet och i rummet var precis i min smak, och servicen var bland den vänligaste och bästa jag någonsin stött på på ett hotell. Det enda som var lite, eh, intressant, med hotellet, var för det första att den tredje sängen (som Emppu sov i) var uppe i luften på ett loft som påminde om en bur, och att frukosten serverades i en annan byggnad än själva hotellet. Men annars, inget att klaga på, speciellt inte med tanke på vilket pris vi betalade. Jättejättenöjda med hotellet var vi!
 
 
"Inte lik något jag skådat tidigare"
 
Såg Uppståendelsekyrkan. Detta var en av de sevärdheter jag sett allra mest fram emot att se, så det kändes det rätt typiskt att de skulle hålla på och renovera toppen just då vi var där... Men, trots allt plast blev vi alla väldigt imponerade, och denna kyrka var verkligen inte lik något jag skådat tidigare. Helt klart värd ett besök!
 
 
"Det blev än en gång bevisat att Tripadvisor minsann går att lita på"
 
Åt middag på Pushka Inn. Det var en av restaurangerna vi valde att gå till efter att ha läst fina recensioner på Tripadvisor, och det blev än en gång bevisat att Tripadvisor minsann går att lita på! Åt blinis till förrätt, lax med blomkålspure och hollandaisesås till huvudrätt och chokladtryfflar till efterrätt i en väldigt mysig miljö, och jag tror vi satt kvar i över tre timmar för att vi trivdes så bra. Vi alla åt förresten en efterrätt efter varje måltid och skålade med bubbel och vin varje dag, så man kan lugnt sagt säga att vi maxade och levde life!
 
 
"Resten av resan undvek vi alla utklädda figurer så gott det gick"
 
Blev attackerade av en zebra. Jag var riktigt orolig före resan över att vi skulle bli tvugna att känna oss otrygga/rädda med tanke på alla skräckhistorier man hört/läst om St Petersburg, men den enda obehagliga situationen som uppstod under resan var då den här zebran klamrade sig fast vid Emppu. Först var det mest kul när den kom fram och kramade henne trots att hon skrattande "protesterade", men när den vägrade släppa taget och klängde kvar trots att Emppu försökt ta sig loss i typ en minut, då var det inte längre roligt. Blev faktiskt riktigt rädd där ett tag att hon skulle bli av med väskan eller något, men som tur klarade hon sig ur situationen oskadd med alla ägodelar i behåll. Resten av resan undvek vi alla utklädda figurer så gott det gick. 
 
 
"Kändes som att man klivit rakt in i en sagovärld"
 
Beundrade Vinterpalatset. Det var så mycket finare och mäktigare i verkligheten än på bild, att jag blev helt tagen. Utan tvekan en av de vackraste byggnaderna jag någonsin sett. Själva miljön runtomkring var också så magisk att det på riktigt kändes som att man klivit rakt in i en sagovärld och var påväg på bal på slottet eller något.
 
 
"Till efterrätt valde jag av servitörens rekommendation en chokladpotatis"
 
Åt en sen lunch på Gosti. Inredningsmässigt var detta resans trevligaste och mest speciella restaurang, och även maten var riktigt bra! Jag åt biff, pepparsås och grillade grönsaker till huvudrätt, och till efterrätt valde jag av servitörens rekommendation en chokladpotatis :DDD När jag fick den framför mig och den faktiskt såg helt ut som en POTATIS som blivit doppad i choklad blev jag gaaaanska skeptisk, men den var faktiskt jättegod! Smakade en stor chokodegklump typ. Mums. 
 
 
"Se till att ha konditionen och benmusklerna i skick"
 
Gick upp till Isakskatedralens utsiktsplats. Utsikten var nog värd alla trappsteg upp och lite mycket höjdskräck, men ändå ett tips från coachen; ifall ni tänker ta er upp hit, se till att ha konditionen och benmusklerna i skick. Vi tre, som unga regelbundet motionerande fysioterapeuter, hade nämligen allihopa ordentligt med mjöklsyra i benen när vi äntligen kom upp - i ett skede kändes det faktiskt som att de där trappstegen aldrig skulle ta slut...
 
 
"Jag kan säga så här...."
 
Gick in i Isakskatedralen. Efter att ha varit till utsiktsplatsen gick vi ner tillbaka och in i kyrkan, och det var nog verkligen en upplevelse i sig, det också. Jag kan säga så här: Förr var Hallgrimskyrkan i Reykjavik den överlägset mäktigaste, häftigaste och mest imponerande kyrkan jag besökt, men nu är jag inte längre säker. 
 
 
"En av de små rätterna såg faktiskt så mystisk och motbjudande ut att vi diskuterade hur mycket pengar vi skulle behöva få för att äta upp hela grejen"
 
Åt middag på Yat. Vi ville äta middag på åtminstone en riktigt traditionell rysk restaurang under resan, och det gjorde vi på Yat. Beställde in en en stor tallrik med små ryska rätter att dela på till förrätt, kött tillagat på ryskt vis till huvudrätt och någon typisk rysk kaka till efterrätt, och ja.... Det var ju nog en intressant upplevelse, men maten var nog inte riktigt i min (eller någon av vår) smak :D En av de små rätterna såg faktiskt så mystisk och motbjudande ut att vi diskuterade hur mycket pengar vi skulle behöva få för att äta upp hela grejen, och det var inga små summor vi snackade om. Men, som sagt, intressant upplevelse ändå! Och deras skumpa, den var nog bland det bästa bubblet jag någonsin druckit. 
 
 
"Mina fördomar om att museum är tråkiga krossades riktigt ordentligt här inne"
 
Besökte Hermitage Museum, aka Eremitaget. Det här museumet är så stort att det sägs att man kan ägna flera veckor åt att gå omkring i det utan att se allt, och man kan lugnt säga att mina fördomar om att museum är tråkiga krossades riktigt ordentligt här inne. På bilderna ser ni en ynklig bråkdel av vad vi såg, och i varje rum tänkte man "nu blir det inte mer imponerande", bara för att mötas av ett ännu mer imponerande rum bakom nästa dörr. Tror vi spenderade omkring fyra timmar här inne, och den tiden bara flög förbi. 
 
 
"Så gott att jag nästan tänkte svimma"
 
Åt vår sista middag på Legran. Det visade sig att vi slutade på topp, för denna middag var inte bara resans bästa matupplevelse, utan också en av mina bästa matupplevelser någonsin. Först fick jag in min huvudrätt bestående av carpaccio med tryffelsås och tyckte det var så gott att jag önskade portionen aldrig skulle ta slut, sen fick jag in min huvudrätt bestående av beef medallions, gnocchi och rödvinssås och tyckte det var så gott att jag knappt kunde tro det var sant och sen fick jag in min efterrätt bestående av brownies, glass, körsbär och chokosås och tyckte det var så gott att jag nästan tänkte svimma. Jag, Emppu och Ira var allihopa så nöjda som vi bara kunde bli när vi lämnade stället, och tackade säkert fem gånger för den otroligt goda maten och felfria servicen. 
 
 
"En enda rad av positiva överraskningar"
 
Gick omkring och tittade på byggnader, fotade floderna, skrattade tills tårarna sprutade, köpte typiska ryska souvenirer och bara hade det så bra, så bra. Resan kändes liksom som en enda rad av positiva överraskningar - människorna vi mötte var både trevliga, artiga och hjälpsamma, de allra flesta pratade riktigt bra engelska, byggnaderna var otroligt vackra, staden var inte bara pampig utan också fräsch och lugn, jag behövde varken gå omkring och känna mig rädd eller otrygg, hotellet var en jackpot, maten var både fantastiskt billig och god, allt fungerade smidigt och bra och de typiska turistattraktionerna var verkligen något utöver det vanliga. Lägg ännu till världens bästa resesällskap på det, och mycket bättre kan det inte bli. 
 
Spasibo Emppu, Ira och St Petersburg för en jättelyckad weekend - 10/10 poäng får denna resa av mig! ♥Nominerad till Årets blogg & Årets personliga blogg på Galan -16. Framröstad till Årets blivande stjärnskott hos blogg.se -17. Skrivs av en 25-årig färgstark finlandssvensk Helsingfors- och Vasabo, som kännetecknas av långt blondt hår och ett högt skratt. Varmt välkommen till Danielas Dagbok, i denna blogg finns det inte brist på någonting!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

Tips på tre verklighetsbaserade filmer
This girl is on fire
WEEKEND I ST PETERSBURGKategorier

Allmänt · Bloggrelaterat & podden · Fest · Filmer & serier · Frågor & listor · Kärlek · Musik · Resor · Samarbeten & tips · Shopping · Fysioterapi · Text & åsikter · Träning · VeckoslutssammanfattningarArkiv

2019
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2018
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12