Helsingforsguide - caféer, barer och restauranger

Vet ni vad? Jag kom för en tid sen på, att det är ganska typiskt att jag efter en resa alltid publicerar någon form av guide/tips om stället jag besökt, men att jag inte har skrivit någon uppdaterad guide eller delat med mig om tips från staden jag faktiskt bor i. Så, nu tänkte jag att det absolut var dags för detta, speciellt efter att ni i en Instagramomröstning visade att intresset för ett sådant inlägg är stort. Vi börjar med mat- och drycktema, och jag har delat in ställen jag rekommenderar i Helsingfors enligt följande kategorier: frukost & brunch, caféer, drinkar och restauranger (har också valt ut 1-2 favoriter i varje kategori som jag märkt med ett hjärta). Låt oss ta en titt!
 
 
FRUKOST & BRUNCH
 
 
Ravintola Bröd - Bulevarden 26
 
I och med att jag åker på jobb på vardagsmorgnarna och prioriterar sömn på helgmorgnarna är det rätt sällan jag äter frukost "ute" i Helsingfors, men ett par frukostställen har jag ändå testat under åren! Ett av dem är Bröd, som är en fröjd både för ögat och för magen. Stort och fräscht utbud och stiligt utrymme med en massa detaljer.  
 
 
SIS. Deli + Café - Båtsmansgatan 7 & Kalevagatan 4
 
En annan frukost jag testat i Helsingfors är SIS. Deli + Cafés frukost. Jag har testat både den på Båtsmansgatan och Kalevagatan, och gillade båda, men den på Båtsmansgatan mer - där finns det fler sittplatser och mer alternativ att välja mellan i matväg. Speciellt den på Båtsmansgatan påminner nog mer om en brunch än en frukost, tack vare alla de olika sorterna som serveras. 
 
 
El Fant - Katrinegatan 3
 
Vill man testa på en lite lyxigare brunch med ett annorlunda koncept än de flesta andra bruncherna i Helsingfors, är det till El Fant man ska gå. Här serveras rätterna (som främst är vegetariska) rakt till bordet, och det är lite mer speciella grejer man får smaka på (inga croissanter och karelska piroger här, om man säger så). En upplevelse värd att betala lite extra för, åtminstone en gång. 
 
 
Dylan Arabia - Tavastvägen 153
 
Dylan är inget för den visuella, men desto mer för den som vill äta MYCKET. Älskar man mat lika mycket som jag gör skiter man i plaststolarna och den svart-orange:a inredningen, och fokuserar bara på maten som aldrig tar slut. På bilden ovan ser ni liksom efterrättsbordet, och försök då föreställa er hur mycket mat man kan välja mellan, då förrätts- och huvudrättsborden är lika stora. En av Helsingfors mest prisvärda bruncher, utan tvekan. 
 
 
♥ Töölön Sävel - Runebergsgatan 40
 
Töölön Sävel hör kanske inte heller till ett av de mest Instagramvänliga ställena i Helsingfors, men ändå hör brunchen till en av mina absoluta favoriter. Utbudet är helt enkelt exakt i min smak, plus att personalen är jättegullig och fixar extra åt en om man har specialdieter/allergier. Eller ja, det gjorde de åtminstone åt mig. 
 
 
Korjaamo - Tölögatan 51
 
Korjaamos brunch är både en av de tråkigaste och bästa bruncherna i Helsingfors. Och hur går det ihop, tänker ni kanske nu? Nå, på det sättet, att man får exakt det man förväntar sig av en brunch - nothing more, nothing less. Gillar också Korjaamos utrymmen och det faktum att Korjaamo är en gammal spårvagnshall, plus att chokokakan som serveras till efterrätt är sjuuukt god. 
 
 
Café Ursula - Ehrenströmsvägen 3
 
Ursulas brunch har jag bara ätit en gång och det var på sommaren, så kan ej kommentera hur det är att äta där på hösten/vintern, men åtminstone på sommaren var det härligt! Utbudet var kanske inte jättestort men allt smakade både gott och fräscht, och läget är ju helt fantastiskt. Ehrenströmsvägen hör enligt mig till Helsingfors allra, allra finaste områden. 
 
 
♥ Karl Fazer Café - Glogatan 3
 
Fazers brunch är alltid ett säkert kort, och jag har gått hit med både vegetarianer, veganer, glutenallergiker, andra allergiker och människor helt utan specialdieter, och ALLA har diggat. Det som kanske är negativt då, är att man ofta måste boka bord flera veckor på förhand om man vill garantera en plats. Så, vill du hit - var ute i god tid!
 
 
 
CAFÉER
 
 
Relove - Sandelsgatan 6
 
Relove är en väldigt ny bekantskap för mig, men jag föll i första sekund. Bara det att det är ett loppis kombinerat med ett café gör ju stället speciellt, men cafét är också väldigt mysigt och allt jag smakade på var jättegott. 10 poäng fick mitt första besök här, helt klart!
 
 
♥ KUUMA - Albertsgatan 6
 
KUUMA är mitt absoluta favoritcafé i hela Helsingfors, och hit återvänder jag igen och igen och igen och igen. Inredningen är den snyggaste jag någonsin sett i ett café, alla i personalen är alltid lika trevliga, välkomnande och glada och allt man beställer är alltid lika gott. Ett måste att besöka om man befinner sig i Helsingfors! 
 
 
Paulig Kulma - Alexandersgatan 9
 
Paulig Kulma hittar ni på huvudgågatan i Helsingors. Ett speciellt café med bland annat hängstolar i nedre våningen och överlag också riktigt fina och trevliga utrymmen. Bra utbud också, där finns allt från en salladsbar och smoothies till bakelser och drycker. 
 
 
Brooklyn Cafe - Fredriksgatan 19
 
Stilen i Brooklyn är en stil som jag vanligtvis inte alls skulle gilla, men det är något med cafét som gör att jag gillar det något enormt ändå. Kan inte riktigt sätta fingret på vad, kanske just det, att det känns så annorlunda? Väldigt goda bakelser och bra service också!
 
 
 
DRINKAR
 
 
Bronda - Södra Esplanaden 20
 
Om du vill ha goda drinkar och gå till ett lyxigt ställe med fantastisk service - gå till Bronda, MEN var beredd på att det kommer kosta. Minns fortfarande den där känslan som uppstod när jag hade haft livets kväll där, och sedan fick räkningen och tänkte tuppa av :D :D
 
 
Kaira Helsinki - Fredriksgatan 65
 
Kanske ett av Helsingfors mest mystiska men också mysigaste och härligaste ställena att ta en drink på - nyöppnade Kaira! Att kliva in i Kaira känns som att kliva rakt in i en lappländs kota, och med den brinnande brasan i bakgrunden, renskinnen och renhornen på väggarna och den mystiska musiken i bakgrunden, glömmer man snabbt bort att man egentligen befinner sig mitt i Helsingfors centrum. En sann upplevelse att gå hit!
 
 
Kappeli - Södra Esplanaden 1
 
Kappeli hittar ni mitt i Esplanadparken, en byggnad som är väldigt mäktig både utomhus och inomhus och en´terrass man mer än gärna hänger på. Här gäller dock lite samma som i Bronda - gå hit om du vill dricka drinkar på ett lite lyxigare ställe, men var redo på att plånboken kanske gråter efteråt. 
 
 
♥ Löyly - Ärtholmsstranden 4
 
Löyly måste nog vara ett av mina favoritställen att hänga på i hela Helsingfors, och på våren/sommaren är Löyly heeeeelt oslagbart (funkar dock fint att sitta inomhus på hösten/vintern också). Här kan man beundra utsikten, här kan man simma, här kan man gå i bastu, här kan man hänga på terrassen, här kan man dansa och här kan man både äta och dricka. Älskar Löyly!
 
 
Kiila Food & Bar - Kalevagatan 1
 
Jag hade jättesvårt att bestämma mig för vilken kategori jag skulle placera Kiila i - här kan man nämligen både bruncha, dricka drinkar och äta middag. Dock valde jag till slut att placera Kiila i drink-kategorin, i och med att jag konstaterat att orsaken varför jag återvänder hit om och om igen inte är maten, utan upplevelsen. Gillar utsikten över Mannerheimvägen och Stockmann, och stämningen här känns alltid bra. Maten ÄR också okej (speciellt brunchen), men helst bara hänger jag här med ett vinglas i handen. 
 
 
Clarion Hotel Helsinki - Stillahavsgatan 2
 
Redo att köa efter sittplats i utbyte mot att sedan få en fantastisk utsikt över typ hela Helsingfors? Då ska du styra stegen mot Calrions takbar! Har varit hit tre gånger nu och blivit lika imponerad varje gång, men också fått köa efter sittplats minst 20 minuter alla gånger. 
 
 
♥ Deliberi K7 - Centralgatan 7
 
Deliberi K7 - en riktig pärla jag hittade ifjol! Stället liknar inte NÅGOT annat ställe jag besökt tidigare och i början fattade jag inte ens riktigt vad  det var - var det ett café, var det en butik, var det ett drinkställe eller var det en restaurang? Jag är, efter flera besök, fortfarande inte riktigt säker, men jag har både kommit hit på kaffe, för att äta och för att ta ett glas skumpa en lördag kväll, och alla gånger har jag trivts lika bra. Så, fågel, fisk eller fjäril - ingen aning, men gillar något otroligt ändå!
 
 
Liberty or Death - Skillnadsgatan 5
 
Och sist men inte minst (eller jo faktiskt, kanske minst till ytan!) i drink-kategorin har vi Liberty or Death. Reagerar du som mig när du besöker det här stället, kommer du först att bli förvånad över hur konstiga ingredienser drinkarna innehåller, för att sedan bli förvånad över hur gott det är. Mvh person som drack både morotsdrink och surmjölksdrink senast =)
 
 

RESTAURANGER

 
Woolshed Helsinki - Tölöviksgatan 3
 
Woolshed har jag pratat om så många gånger i bloggen nu att ni säkert redan kan den här ramsan utan till, men vi tar den eeeeen gång till: avslappnat ställe, billiga och bra biffar samt jordens godaste franskisar (halloumifranskisarna). 
 
 
Trattoria il Faro - Saltstensgatan 24
 
Av alla ställen jag räknat upp i det här inlägget, är Trattoria il Faro det som ligger överlägset längst utanför stan. Men, det är relativt lätt att ta sig hit med metron och det kommer vara värt besväret - jag lovar! Jag har ätit här två gånger nu, och portionerna är verkligen något alldeles extra. Behöver knappast förklara desto mer ingående, ni har ju bilden framför er. Smakar precis lika bra som det ser ut!
 
 
Grande Grill - Alexandersgatan 15
 
På en mysig innergård vid huvudgågatan hittar ni Grande Grill, och där hittar ni också Helsingfors godaste biffar och kycklingrätter. Väldigt mysigt ställe också, perfekt för dejtkväll/när man har något att fira!
 
 
♥ Yes Yes Yes - Stora Robertsgatan 1
 
Yes Yes Yes, restaurangen som helt otippat fått mig att älska både vegetarisk mat och att dela på många små rätter då man går ut och äta. Skulle jag bli tvungen att välja endast restaurang jag skulle få gå till i Helsingfors i fortsättningen, skulle det vara denna. Kan ej tänka mig att aldrig mer få äta deras risotto, zucchini feta nuggets och dips!! Mmmmmmhhhh. 
 
 
♥ Virgin Oil Co - Mannerheimsvägen 5
 
Om Yes Yes Yes är favoritrestaurang nummer ett i Helsingfors, är Virgin Oil en stark tvåa! Laxen är alldeles, alldeles fantastisk, och jag gillar att Virgin Oil känns som en lite finare restaurang utan att bli så fin att man skulle bli tvungen att stressa över att priserna skjuter i taket och att man inte vet vilken gaffel man ska börja med.
 
 
Villetta - Rosavillagatan 8
 
Den bästa italienska restaurangen i Helsingfors? Villetta i Tölö, helt klart! De har både Helsingfors godaste pizzor och riktigt god pasta. Själva stället är rätt litet och nästan lite ynkligt (? :D) på något sätt, men alla i personalen är alltid lika härliga och glada, och man känner sig alltid lika välkommen.
 
 
Viikinkiravintola Harald - Alexandersgatan 21 
 
Om El Fant står för den annorlunda brunchupplevelsen, Paulig Kulma står för den annorlunda caféupplevelsen och Kaira står för den annorlunda drinkupplevelsen, står Harald helt klart för den annorlunda middagsupplevelsen - som namnet avslöjar, är det alltså fråga om en restaurang med vikingtema! Förutom att det är precis lika roligt som det låter, kan man äta en riktigt prisvärd och god trerätters middag här! Harald är verkligen värt ett besök, med andra ord. 
 
 
Pupu - Annegatan 21
 
Så har vi Pupu, stället som bevisar att sallad INTE behöver vara tråkigt. Alls! Att sallad tvärtom kan vara riktigt matigt, mättande, annorlunda och spännande, på en och samma gång. Jättegullig personal också, samt stora matportioner. 
 
 
STÄLLEN JAG BESÖKT MEN INTE FALLIT FÖR
 
 
& Avslutningsvis, av ert önskemål, några ställen jag besökt men av en eller annan orsak inte riktigt fallit för: Iguana, Skiffer, Vaelsa, The Cock, Santa Fe, Green Hippo Café, Holiday och Southpark. Så finns det såklart också en hel del ställen jag besökt som hamnar i "helt-okej-kategorin", men dem lämnar jag bort nu, annars blir inlägget kilometerlångt. 
 
Huhhu hörni, he va he, och det här inlägget gick inte att skriva på några minuter, kan jag tala om :D Men, jag hoppas att gillade ni inlägget och att många av er kommer ha ens någon form av nytta av tipsen! Och ifall någon av er ännu sitter på några riktigt bra tips i någon av dessa kategorier får ni mer än gärna dela med er av dem i kommentarsfältet, så får vi till en riktigt komplett Helsingfors mat- och dryckguide här :) Tack till alla er kämpar som orkade läsa ända hit & glad onsdag på er!Nu blev jag riktigt sugen på att besöka Helsingfors!! Alla brunschställen du tipsar om ser så himla bra ut! :)

Svar: Baaaara att hoppa på första bästa tåg! :D
Daniela Skoglund

Julia / Grön i Åbo

http://www.groniabo.fi


Har alltid velat till Brooklyn cafe men aldrig vågat gå in haha. Verkar så gullogt!!!

Svar: Vadå VÅGAT gå in?! :D Nästa gång du är i närheten går du in!! :D
Daniela Skoglund

Vad många mysiga ställen, och så mycket god mat!! :D

Svar: Ja, god mat är bäst!!
Daniela Skoglund

Anonym


Håller med om allt!! Utom att jag älskar både Vaelsa och Southpark, vad är det du inte gillar med dem?

Svar: I Southpark var maten bara inte riktigt min stil/sånt som jag gillar (miljön där är ju dock riktigt najs!) och i Valesa tyckte jag att det var lite stel stämning, plus att maten var rätt smaklös. Men, smaken är som baken :)
Daniela Skoglund

Julia Holmqvist

http://juliaholmqvist.com


Vilket bra inlägg - ska spara det till nästa gång jag åker till Helsingfors! :) Har du testat Farang? Det är ett av mina absoluta favoritställen :)

Svar: Tack, kul om du gillade! Och nä... inte än!
Daniela Skoglund

Anonym


Perfekt, ska till Helsingfors över en helg om några veckor tillsammans med en kompis som aldrig varit i Finland förr, så har försökt hitta ställen att besöka! Så bra tajming med detta :)

Svar: Perfekt! 😊👌🏻
Daniela Skoglund

Kul att läsa om dina tips! Jag har börjat spåna på en Helsingforsguide men bara hunnit publicera inlägget om barer ;) Next up är ett inlägg om caféer – kommer ha med några av ställena du också tipsar om!!

Svar: Bra smak du har isf, hehe. Nä men ska bli kul att läsa!
Daniela Skoglund

Namn:

E-mail (publiceras ej):

Blogg:

Nominerad till Årets blogg & Årets personliga blogg på Galan -16. Framröstad till Årets blivande stjärnskott hos blogg.se -17. Skrivs av en 25-årig färgstark finlandssvensk Helsingfors- och Vasabo, som kännetecknas av långt blondt hår och ett högt skratt. Varmt välkommen till Danielas Dagbok, i denna blogg finns det inte brist på någonting!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

Ett spännande veckoslut!
Randoms - vecka 21
Baksidan av bloggsamarbeten
En blogglista om min smak
Liggboxen - prenumerationstjänsten som gör livet (och liggen) lite bättreKategorier

Allmänt · Bloggrelaterat & podden · Filmer & serier · Frågor & listor · Kärlek . Mat · Musik · Resor · Samarbeten & tips · Shopping · Sjukdom · Fysioterapi · Text & åsikter · Träning . VeckoslutArkiv

2019
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2018
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12