Hur träffar man nya människor och var hittar man nya vänner?

I inlägget där jag ställde en viktig fråga till er fick jag också en viktig fråga (eller kanske mer ett önskemål) tillbaka, och den löd på följande sätt: 
 
"Du verkar ha en massa kompisar och ha lätt för att lära känna nytt folk, skulle vara intressant att läsa mer om det (typ tips?)"
 
Så, dagens tema får bli hur man träffar nya människor och var man hittar nya vänner, och framför allt i vuxen ålder! För visst har jag alltid haft lätt för att lära känna nya människor och någon brist på kompisar har jag inte, men många av mina närmaste vänner har jag faktiskt träffat när jag varit vuxen, det vill säga 18 +. Och för att ni inte ska bli tvugna att läsa en tråkig lista med tips på saker ni redan läst säkert tusen gånger, tänkte jag att vi istället tar en titt på hur jag träffat några av människorna jag lärt känna och blivit vän med under de senaste åren, samt vad jag lärt mig av de situationerna. Och obs - presenterar personerna helt utan inbördesordning!
 
 
Oona träffade jag när hon började på mitt jobb 2016. Jag tyckte egentligen inte att jag behövde fler vänner på jobbet eftersom jag redan bildat ett så bra "gäng" med några av kollegorna, plus att jag tänkte att jag och Oona nog inte alls skulle komma överens eftersom mitt första intryck av henne var att hon var en tuffing som skulle tycka jag var en tönt (:D), men oj så fel jag hade. För, bara ett par dagar efter att Oona börjat råkade våra patienter avboka typ samtidigt, och då knackade hon på min dörr och frågade om jag kunde visa henne hur några grejer på jobbet funkar, och efter den dagen började vi hänga på alla kaffe/lunchpauser och snabbt utanför jobbet också. Sen dess har vi hunnit byta jobb flera gånger och ingen av oss jobbar längre kvar där vi träffades, men vänskapen, den består. 
 
Lärdom: Tänk aldrig att det är "onödigt" att träffa lära känna fler nya människor, och kom ihåg att första intrycket är inte alltid det rätta intrycket. 
 
 
Chevelle träffade jag för första gången då hon skulle fixa mitt hår :D Jag hade bokat frissatid till henne, färg och klipp, och det visade sig att det frissabesöket kom att räcka många, många timmar. Närmare sex timmar tror jag att jag satt där i den där stolen, och som ni säkert kan räkna ut själva, hinner man prata gaaaanska mycket under sex timmar. Ibland gav jag Chevelle arbetsro och bläddrade lite i min bok och åt (hade med mig en donits och bagel från Arnolds som jag mumsade på, haha), men mestadels babblade vi bara, och när mitt hår var klart hade vi hunnit prata om allt från högstadietider till framtidsdrömmar. Smidigt sätt att lära känna varandra, minsann! Kort därefter gick vi på ett bloggevent tillsammans, och sen blev det kaffedejter som blev till långa middagar som blev till galna festkvällar som blev till en beauuuutiful friendship. 
 
Lärdom: Ska du fixa fransarna, naglarna, håret, ögonbrynen eller vad som helst, kan du lika gärna utnyttja tiden till att lära känna personen som fixar dina fransar, naglar, ögonbryn eller ditt hår - i bästa fall kanske ni klickar och blir vänner!
 
 
Sen har vi Sara, som jag rätt och slätt känner enbart via bloggandet - vi har inga gemensamma bekanta, vi kommer från helt olika städer, vi har väldigt olika intressen, och så vidare. Vi började hur som helst läsa och kommentera varandras bloggar för några år sen, och 2015 sprang vi in i varandra på Galan. Tyckte Sara verkade jättetrevlig och gullig, och vi sa ett snabbt "det vore kul att ses nångång" före vi minglade vidare. Minns inte vem av oss som sen tog initiativet till den där första promenaden, men på promenad gick vi, och det har visat sig att vi kommer jättebra överens och har jättemycket att diskutera om trots att vi är väldigt  olika och har väldigt  olika liv (jag är uppvuxen i Esbo, Sara är uppvuxen i Kimito, jag är utbildad fysioterapeut, Sara är utbildad kosmetolog, jag bor i en liten hyreslägenhet i Helsingfors, Sara bor i ett hus ute på landet, jag är som en högljudd tornado, Sara är mer eftertänksam och försiktig, jag har inga husdjur, Sara har en hund och en katt, osv osv osv). 
 
Lärdom: Var inte för trångsynt när du lär känna nya människor - att inte vara likasinnade är inte alltid ett hinder för vänskap. 
 
 
Det sägs ju att träffa sina vänners vänner är ett utmärkt sätt att själv också få nya vänner, eftersom det är ganska logiskt att man klickar med människor som ens vänner gillar. Nå, Hannah är ett levande bevis på att det här med att bli vän med sina vänners vänner är ett vinnande koncept, för hon är en barndomsvän till mina vänner Heidi och Felicia, och jag har lärt känna henne endast via dem. I början sågs vi mest på fester och sånt eftersom vi oftast hamnade på samma "tillställningar" i och med att vi båda kände Heidi och Felicia, men så småningom började vi också hänga på tumis, och idag ser jag henne som en lika nära vän som Heidi och Felicia. 

Lärdom: Vänners vänner - ett vinnande koncept! 
 
 
Melina träffade jag för första gången på en brunch hemma hos Corinne (som jag också känner enbart tack vare bloggandet!), eftersom Corinnes vän Ellen hade tagit med sig Melina på brunchen :D Det visade sig då att Melina skulle bo i Vasa i några veckor samtidigt som jag jobbade i Vasa, och eftersom Melina varken kände till Vasa eller människorna i Vasa, sa jag att hon gärna kan hänga med mig och mina vänner i Vasa om hon vill. Så blev det, och under några veckors tid hann jag både hälsa på hos henne, hon hann komma på besök till min villa  och vi hann gå på event tillsammans. Nu bor vi båda i Helsingfors igen, och har fortsatt hålla kontakten och träffats här också. 
 
Lärdom: Tänk inte endast "vänners vänner" - vänners vänners vänner funkar tydligen också bra!
 
 
Ifjol satt jag utanför gymsalen och väntade på att timmen skulle börja, då en tjej plötsligt satte sig bredvid mig och sa "Hej! E de här timmen hålls?". Jag svarade ja, hon berättade att hon nyss börjat gymma, vi småpratade lite i väntan på att timmen skulle börja, hamnade bredvid varandra inne i salen, peppade varandra lite under timmens gång och konstaterade efteråt att det vore kul att träna tillsammans nångång igen. Tjejen var Filippa, och blev mitt träningssällskap för hela våren. Upp till fem gånger i veckan tränade vi tillsammans, och hängde också oftast en stund både före och efter passen. Verkligen annorlunda och kul sätt att lära känna någon! 
 
Lärdom: Det där med att man kan träffa nya människor på gymmet är tydligen inte bara en myt. 
 
 
Josefina och jag satt bredvid varandra på Blondinbellas föreläsning år 2013, Josefina hade med sig en karkkipåse, Josefina bjöd mig på karkki, jag tackade (naturligtvis) ja, and the rest is history :D :D :D Idag är hon en av mina allra närmaste vänner, vi har hängt massor, rest tillsammans och så är hon den vännen som hälsat på mig här i Helsingfors överlägset flest gånger. Tänk hur det kan gå!
 
Lärdom: När du har karkki/tuggummi/whatever - var artig och fråga om personen bredvid dig också vill ha. Det är en utmärkt icebreaker!
 
 
Janna lärde jag känna både på jobbet, på gymmet och på en resa - kort efter att jag började på mitt jobb i Vasa skulle nämligen hela gänget åka till Tallinn över en helg. Jag tänkte först inte hänga med eftersom jag inte alls gillar att bo/sova med människor jag inte känner, men nu i efterhand är jag jätteglad över att jag åkte, för Janna blev min rumskompis under den resan och vi hade verkligen svinkul tillsammans. Efter det sågs vi regelbundet på jobbet (duh) men också på gymmet eftersom hon jobbade där som instruktör på mina favorittimmar, och när jag sedan några månader senare skulle flytta ifrån Vasa hade vi hängt så mycket och trivts så bra ihop att båda bölade när vi skulle säga hejdå. Har träffats två gånger sen jag flyttade bort, och jag saknar henne verkligen. 
 
Lärdom: För att hitta nya vänner är du kanske tvungen att gå utanför din bekvämlighetszon, men lugn - oftast är det värt det. 
 
Så, för att svara på frågan hur man lär känna nytt folk och var man hittar nya vänner: På jobbet, hos frissan, på föreläsningar, via sociala medier, på gymmet, via vänner och vänners vänner och på fester. Tydligen. Så, mitt bästa tips är väl bara att vara öppen för att träffa folk och våga ta initiativ - tror helt ärligt att man kan lära känna nya människor och hitta nya vänner typ var som helst,  bara man vill och vågar försöka. Tänker också att man inte behöver göra det till en så stor grej, ha för höga förväntningar och tänka att alla man träffar ska bli ens bästa vänner, utan mera träffa nya människor med inställningen att det kan vara kul att hänga mer ifall man råkar klicka. Ungefär så tänker jag - har ni fler tips ni vill dela med er av är det fritt fram att berätta om era erfarenheter i kommentarsfältet! :)Riktigt roligt inlägg att läsa :)

Svar: Kul om du tyckte det! :)
Daniela Skoglund

Johanna Nilsson

http://kreativoxe.blogg.se/


Intressant text, det låter så enkelt, man gör det kanske svårare för sig än det är :)

Svar: Det tror jag absolut många gör!
Daniela Skoglund

Namn:

E-mail (publiceras ej):

Blogg:

Nominerad till Årets blogg & Årets personliga blogg på Galan -16. Framröstad till Årets blivande stjärnskott hos blogg.se -17. Skrivs av en 25-årig färgstark finlandssvensk Helsingfors- och Vasabo, som kännetecknas av långt blondt hår och ett högt skratt. Varmt välkommen till Danielas Dagbok, i denna blogg finns det inte brist på någonting!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

Sju saker jag inte förstår mig på
Vinnaren av Liggboxen + specialerbjudande!
Det somrigaste sommarveckoslutet
Randoms vecka 29
Tankar kring att unna sigKategorier

Allmänt · Bloggrelaterat & podden · Filmer & serier · Frågor & listor · Fysioterapi · Kärlek · Mat . Musik · Randoms · Resor · Samarbeten & tips · Shopping · Sjukdom · Text & åsikter · Träning . VeckoslutArkiv

2019
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2018
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12