Trött på realityserierna som matar idealen

"Det här är ett program om kroppshets, om rimligheten i att lägga ner så mycket tid och energi på sitt utseende. Vi jämför oss och klankar ner på oss själva för att vi aldrig kan se ut som på bilderna, och vi är överfallna av projektioner om hur vi borde vara. Kindben, magrutor, nyckelben, höftben, fylliga bröst och smal midja. Fyllig rumpa, fett på utvalda ställen, muskler, i övrigt smal"
 
De är bland de första orden jag får höra när jag knäpper på Mia Skäringers serie Kroppshetsoch de orden är bara början på alla visdomar jag ska få lyssna på under de kommande timmarna. Jag gråter, är förundrad, känner mig förbannad och känner igen mig. Den här serien känns nu. Det känns självklart att någon ska stå upp för det här nu. Att det här ska få ett slut, en gång för alla. För det fattar väl alla vid det här laget? Att ätstörningar är ett problem som bör tas på allvar. Att komplex är något helt onödigt som bara äter upp en massa tid och energi. Att det att man inte ser ut som de typiska modellerna inte betyder att man är ful. Att olika är BRA. 
 
"Jag får vara tjock, smal, hela registret", heter det tredje avsnittet, och jag kan inte låta bli att känna en gnutta... hopp. För kanske medvetenheten kring den här problematiken så småningom ökar i den grad, att allt blir... bättre? Mänskligare? Mer äkta? Mer accepterat? Kanske börjar folk fatta att kroppshets är omodernt, idiotiskt, skadligt och helt enkelt... skit? Kanske börjar tidningar så småningom sluta redigera sina modeller? Kanske börjar designers så småningom fatta att personerna som visar upp kläderna inte alltid måste vara storlek XS? Kanske börjar konceptet i program som Miss Suomi så småningom förändras? Kanske man så småningom får se filmer där det är den tjocka som är den populära och den smala som är den klantiga? Kanske börjar ätstörningarna så småningom minska? Kanske kan man så småningom när man bläddrar i tidningar, ser reklam och kollar på tv börja mötas av så många olika kroppstyper och utseenden, att man inte längre känner press? Kanske börjar idealen så småningom försvinna?
 
Bildkälla: Pixabay
 
Efter att jag kollat klart alla avsnitt kände jag mig bättre än på länge. Tänkte att nu, nu JÄVLAR får det vara slut på att jag ständigt hackar på mig själv. Aldrig kan vara nöjd med hur jag ser ut. Aldrig känner mig tillräckligt fin. Att både jag och en massa människor runtomkring mig aldrig känner att vi duger. Nej, nu får det vara nog. Nu vänder det, för det är nu folk börjar fatta. Kroppshetsens tid är förbi. Ha!
 
...sen började jag zappa mellan kanalerna, trillade in på realityserien Love Island Suomi, och kände hur hoppet sakta slocknade.
 
Vad jag möttes av i rutan var fem stycken tjejer som kom in i huset, och alla såg ungefär exakt likadana ut - de bar badkläder och hade klackar på sig, hade ungefär samma kroppstyp och var lika långa och smala, hade ungefär lika långt hår och lika mycket smink. Och jag blev så trött. För det här är ett program där man ska "hitta kärleken", och vad sänder det ut för signaler när alla tjejer i huset ser likadana ut? Jo, att det är så man ska se ut om man ska förtjäna att bli älskad. Att det är så man ska se ut för att killar ska vilja ha en. Att det är så man ska se ut för att vara tillräckligt attraktiv för att få vara med i tv. Att det är så man ska se ut för att duga. 
 
Och inte är det bättre i övriga nutidens populära realityserier heller. Tänk på Paradise Hotel, tänk på Ex On The Beach. Hur ofta ser man en korthårig tjej där? En tjej med rosa hår? En tjej som är betydligt längre eller kortare än de andra? En tjej som är betydligt muskligare eller mulligare än de andra? En tjej med annan hudfärg än de andra? En tjej som inte har lika mycket smink som de andra? En tjej med glasögon? En tjej som inte åmar sig framför kameran i bikini medan kameran zoomar in på brösten och rumpan, utan kanske istället hoppar en bomb i poolen? Svar: Aldrig. Åtminstone så gott som aldrig. 
 
Grejen är inte att jag skulle tycka det är fel att se ut som dessa tjejer i serierna gör eller att jag skulle tycka de är fula eller att de inte borde synas - verkligen inte! Grejen är bara att det finns så många andra kroppstyper och utseenden som OCKSÅ borde synas och lyftas fram. Tycker faktiskt det är ett stort jävla problem att det som dessa realityserier (som en MASSA unga människor btw kollar på) signalerar genom att år ut och år in välja så här homogena deltagare, är att det är så här man ska se ut för att vara snygg. Leker för en stund med tanken att någon som jag skulle komma in i huset, och tanken känns så absurd att jag nästan måste skratta högt. Folk skulle ju tro att det skett något STORT MISSTAG om någon med platta skor och värsta cellulitrumpan och kraftiga armarna plötsligt kom in och vägrade stå framför kameran och åma sig i några små tygtrasor? Antar att jag skulle bli utskickad snabbt som attan, eller kanske hållas kvar, men enbart för att bli känd som "cellulit-tjejen från ph" (eller något annat lika charmigt).
 
Förr såg jag dessa serier som kul underhållning och kollade bekymmersfritt, men nu har jag mer och mer börjat fundera på om jag faktiskt vill stödja denna typ av underhållning genom att kolla. Skulle SÅ vilja ha ett ställningstagande av produktionsbolagen bakom dessa serier och fråga hur de tänker? För det är ju inte som att alla tjejer med kort hår, glasögon, annan hudfärg och annan kroppsform automatiskt är ointresserad av sol, bad, fest, tävlingar och pengar och/eller inte har några ex och/eller inte skulle vilja hitta kärleken? Eller som att det skulle kunna vara ett sammanträffande att produktionsbolagen år efter år bara råkar  välja deltagare som påminner om varandra så mycket till utseendet? Nä, inte en chans. Så, jag skulle verkligen vilja ha en förklaring - tycker nämligen det är fruktansvärt bedrövligt, pinsamt och sorgligt, att de inte använder alla sina tittarsiffror till att bidra med något lite mer... icke-bakåtsträvande. Det är för tusan ändå tvåtusenaderton nu.
 
"Är det inte helt otroligt hur man kan hitta så mycket fel och komplex på sig själv?" undrar Mia Skäringer i det tredje avsnittet, och nä, det tycker jag faktiskt inte. Inte så länge det är så här - att idealen matas i realityserierna, i tidningarna,  i sociala medierna och på modevisningarna runtomkring i världen. Jag tror verkligen att folk slutar hitta fel på sig själv först när "felen" börjar bli så exponerade, normaliserade och accepterade att folk fattar att felen egentligen inte är fel, för nu känns det som att de enda gångerna icke-ideal-kroppar och utseenden lyfts fram i tv och övriga medier, är när det görs serier som just Kroppshets, där hela serien/filmen/Instagramkontot handlar om att det är okej att se ut som man gör. Och det är ju BRA att sånt finns och görs, men jag önskar liksom att icke-ideal-kroppar och utseenden också fanns med i "helt vanliga" tv- program och filmer, utan att man behövde göra en stor grej av det, om ni fattar hur jag menar?
 
Jag har nu bestämt att Love Island fått både den första och sista tittarsiffran av mig för i höst, och jag rekommenderar att även du tar dig en funderare på vilka program du vill stötta nästa gång före du trycker på play. Jag vill åtminstone inte vara med och uppmuntra dem till att fortsätta sprida sin skeva kvinnosyn säsong efter säsong, utan nu är jag trött på skiten och vill ha förändring. Och det helst igår.Bra inlägg Daniela <3 Har bara sett första avsnittet av Kroppshets men vill se resten!

Svar: Tack! Ja alltså rekommenderar VERKLIGEN.
Daniela Skoglund

Anonym


Så mycket bra text i ett o samma inlägg! Tack för det du skriver.
Man kan ju inte annat än hålla med o bli upprörd över att det är så här, fortfarande år 2018. Något jag vill flika in är också att hur kan alla dessa ideal finnas till mest bara för kvinnor?! För det är ju så tydligt att männen har inte samma press att se ut på ett speciellt sätt , men visst säkert finns det mycket svackor där med. Men om vi tar en titt på PH tillexempel, alla killar ser ju väldigt olika ut jämfört med alla tjejer som är så lika. Tänker på fjolårets ph, där fanns killar med kort o långt hår, killar som var vältränade, mulliga o smala. Vissa var långa vissa var korta. Men tjejerna.. alla är ju smala, alla har fylliga bröst o rumpa, alla har långa hår..
Verkligen så synd att det ska vara såhär, inte undra på att så gott som alla tjejer går omkring med en massa komplex. Men tack Daniela för att du igen påminner om något otroligt viktigt! :)

Svar: Tusen tack för din kommentar! Och visst tycker jag att det finns mycket gemensamma drag bland killarna också, men inte riktigt i samma utsträckning som bland kvinnorna. Men svackor finns det där också, absolut!
Daniela Skoglund

Corinne Grönholm

http://corinnegronholm.com


Jättebra inlägg!! Håller verkligen med dig. Minns att jag slutade kolla på PH och aldrig fastnat för de andra just av den orsaken att jag märkte hur man blev påverkad av att matas av dessa kroppsideal. Hoppas verkligen det sker en förändring nu!

Svar: Tack!! Ja HOPPAS.
Daniela Skoglund

Anonym


Bra skrivet! Gillar speciell att du låter bli att trycka ner "normkroppar" för det ser jag tyvärr allt för ofta när kroppspositivism diskuteras. Typ "den där modellen ser så ohälsosam/ätstörd ut" oavsett om man vet om modellen faktiskt har en ätstörning eller inte. För vi som naturligt har en sån kroppstyp får också massvis med skit. Av någon anledning verkar folk anse att det är ok att säga "nä hon är för smal för att bära bikini" eller "ush vad du är mager". Har fått höra båda kommentarerna flera gånger under min uppväxt och det sätter också spår. Tycker man ska sluta kommentera andras kroppar, punkt. Oberoende om man är smal eller tjock. Och som du säger, lyfta fram fler kroppstyper. Men att lyfta fram fler kroppstyper betyder inte att man kan trycka ner andra kroppstyper. Tyvärr verkar det vara många som inte har förstått det.

Svar: Tack så mycket!! Jag tycker också man kunde undvika att över huvudtaget kommentera kroppar (och utseende), har skrivit mer om det här;

http://danielasdagbok.com/2017/september/att-fa-och-ge-komplimanger-for-annat-an-utseende.html
Daniela Skoglund

Karolinas kaos

http://karolinaskaos.com


Tänkte spy när jag kollade Love Island. Killar sitter och babblar om hur en snygg rumpa ska se ut, "x har en skitsnygg rumpa, men jag gillar inte riktigt y:s rumpa, de ska vara tightare och rundare och..."

Och i nästan sekund sitter tjejerna och funderar över vilken av killarna som har snyggast magrutor... Alltså man tappar nog hoppet lite grann.

Svar: Jag veeeet 😒😒😒
Daniela Skoglund

Anonym tjej


Bra skrivet, och väldigt sant. Men vill också påpeka att det inte endast handlar om att dessa ger en skev kvinnosyn, utan även en skev syn på hur män förväntas se ut. Alla män i love island t.ex. ser väldigt lika ut, ingen är ju precis mullig, har en massa finnar eller är väldigt kort. Jag känner både väldigt små män och stora mulliga män som känner sån otrolig press på hur de borde se ut och därför t.ex. int vågar gå till simhallen. Tyvärr..

Svar: Jo, jag håller med dig till 100%! Valde bara att inrikta det här inlägget på kvinnorna pga 1) Ändå vanligare att kroppshets och sexualisering riktas mot kvinnor, och 2) För att jag själv är kvinna och således inte blir lika påverkad av hur männen i serierna ser ut. Men, bra poäng!
Daniela Skoglund

Jag brukar ibland (delvis på skämt) säga att såna serier är bevis på att evolutionsteorin inte kan stämma.
Miljontals år av naturligt urval och den arten som kan komma på sådana korkade serier ska vara kronan på verket?

Svar: ☝🏻☝🏻☝🏻 this. Det är verkligen mycket med dessa serier som ÄR korkat, MEN å andra sidan finns det mycket som gör dem fascinerande/intressanta/roliga också - synd bara att det ska göras på ett så skevt sätt.
Daniela Skoglund

Jättebra inlägg!! Sådana där serier är bland det mest IQ-befriade som sänds i tv, och förstår inte vad folk ens får ut av att titta på dem.

Svar: Tack Maria! Och jag vet faktiskt inte vad det är som gör att folk ändå dras till dem. Bra fråga.
Daniela Skoglund

Julia Holmqvist

http://juliaholmqvist.com


Vilket bra inlägg! Mitt i prick! Jag har precis börjat se Kropphets-serien och gillar den helt sjukt mycket. Måste ta ett avsnitt i taget och långsamt, för jag tycker man får så otroligt mycket intryck.

Jag vill också tipsa dig om att se Louis Theraoux- anorexians offer. Helt sjukt berörande och tänkvärd dokumentär!

Svar: Tack!! Ja, man ska nog se till att ha tid att kolla i lugn och ro och reflektera efteråt. Och den måste jag kolla in, tack för tipset!
Daniela Skoglund

Ronja Strömvall

http://sevendays.fi/ronja


Alltså så bra inlägg Daniela! Right on point! Och så i tiden <3

Svar: Tack Ronja! <3
Daniela Skoglund

Ett riktigt bra skrivet inlägg. Det är tråkigt att det ser ut så i världen idag. Tänk om det fanns ett program för alla. Där utseendet/kropp inte spelade någon roll!

Svar: Tack så mycket! Och ja-a, TÄNK.
Daniela Skoglund

emmakarolinajohansson.blogg.se

http://emmakarolinajohansson.blogg.se/


Riktigt bra skrivit och så sant!

Svar: Tack du!
Daniela Skoglund

Anonym


Jag håller med till 100% och kollar inte på sådana program. Sen har jag tänkt lite på att dessa program kanske endast har den typen av personer med på grund av att personer som har annorlunda kroppar inte vågar vara med. Tyvärr tror jag inte att kroppshettsen kommer försvinna innan personer med olika kroppstyper faktiskt vågar delta i sånt här eller visa sig mer offentligt. (om det nu är så att dem inte vågar söka till dessa program).

Svar: Bra poäng där!
Daniela Skoglund

Det är många kloka saker du får med i din text!

Jag tycker inte nödvändigtvis man borde bojkotta ett program (det har inte du antytt, men något som ploppade upp i huvudet när jag läste det du skrivit), men man borde ta en tankeställare om vad man tittar på och varför.

Det finns så mycket fördummande TV och kultur samtidigt som det finns betydligt mer givande, rolig och intelligent kultur. Varför nöja sig med det dåliga?

Titta på "Bonde Söker Fru". Där får dom nästan alltid bönderna och många av deras framtida partners att framstå som dumma i huvudet. Det är aldrig djupa konversationer, allmänbildning eller tal om det riktiga jobbet med att vara bonde. Sedan tittar du på "Bachelor" där samtliga killar är exakt likadana. Det är framgångsrika killar ifrån överklassen som är vältränade. Killar som borde ha absolut noll problem att hitta en partner.

Jag förstår underhållningsvärdet på samma sätt som att gamla såpoperor som Vita Lögner, Rederiet, Vänner och Fiender, Tre Kronor och vad allt hette. Det är realistiskt och samtidigt inte. Man behöver inte tänka speciellt mycket och bara ha lättsam underhållning efter skolan eller jobbet.. Men när det har en negativ inverkan på ens syn av sig själv eller samhället. Varför sponsra det?

Tittarsiffror och pengar pratar! Det finns säkerligen många bra serier som fått lägga ned för att tittarsiffrorna inte varit tillräckliga. Samtidigt som rent skräp kan fortsätta år efter år. Välj med noga vad du lägger din tid på. Det finns bra serier och dokumentärer och talk shows och allt möjligt. Man måste bara våga hitta det!

Svar: Kul om du tycker det, och tack för din kommentar! Intressant att läsa om dina synpunkter.
Daniela Skoglund

jag håller med dig, det är omodernt och fullkomligt skit.
Alla människor är vackra på sitt sätt och det ska man hylla :)

Namn:

E-mail (publiceras ej):

Blogg:

Nominerad till Årets blogg & Årets personliga blogg på Galan -16. Framröstad till Årets blivande stjärnskott hos blogg.se -17. Skrivs av en 25-årig färgstark finlandssvensk Helsingfors- och Vasabo, som kännetecknas av långt blondt hår och ett högt skratt. Varmt välkommen till Danielas Dagbok, i denna blogg finns det inte brist på någonting!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

Ett spännande veckoslut!
Randoms - vecka 21
Baksidan av bloggsamarbeten
En blogglista om min smak
Liggboxen - prenumerationstjänsten som gör livet (och liggen) lite bättreKategorier

Allmänt · Bloggrelaterat & podden · Filmer & serier · Frågor & listor · Kärlek . Mat · Musik · Resor · Samarbeten & tips · Shopping · Sjukdom · Fysioterapi · Text & åsikter · Träning . VeckoslutArkiv

2019
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2018
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12