Hur sitter man rätt och ergonomiskt?

"Hej! Har du tips på hur man kan sitta bättre så att det inte ska vara så belastande för kroppen? Jag sitter ganska ofta i skolan och sen ännu under tentaperioder så blir det ännu mer, märker att jag kan sitta hur krum i ryggen som helst eller typ med axlarna upp i öronen, helt nersjuken och svankig eller hur som helst ända tills jag kommer på mig själv och rätar till mig i kanske 5 min innan jag hasar ihop igen. Vad ska man göra? Finns det nån bra sittställning/stol/träning du rekommenderar?"
 
Så löd en läsarfråga jag fick för ett tag sen, så idag tänkte jag hålla lite sitt-skola för er! I och med att jag varken har skrivbord eller kontorsstol hemma (annat är det på jobbet där jag har både höj- och sänkbart skrivbord samt ergonomisk och anpassningsbar stol) var det här inlägget en ganska stor utmaning att skriva, men jag gjorde det bästa jag kunde och jobbade utgående ifrån det jag har tillgång till här hemma - det vill säga ett mörkt kök, ett köksbord, en bänk och en dålig kamera med urusel självutlösarfunktion :D Haha, jaja, det blev vad det blev, hoppas ni ändå lär er något och finner inlägget nyttigt - här kommer både vanliga fel folk gör när de sitter, vad det lönar sig att tänka på när man sitter och hur man främjar god ergonomi vid ett stillasittande jobb; 
 
FEM VANLIGA FEL FOLK GÖR - UNDVIK DESSA: 
 
 
"Den svankiga nackspärrisen" 
 
Den svankiga nackspärrisen (obs - har obviously hittat på dessa smeknamn själv, det är alltså inga medicinska termer vi snackar :D) är personen som inte utnyttjar ryggstödet, utan lutar sig framåt, ofta med en svank. Den svankiga nackspärrisen tenderar också att ha datorskärmen lite för högt uppe, vilket leder till att blicken riktas uppåt, vilket leder till en ytterst oangenäm ställning för nacken. Den svankiga nackspärrisen får oftast både spända ryggmuskler, nackspärr och huvudvärk. Don't be like den svankiga nackspärrisen. 
 
 
"Den osymmetriska korsbenssittaren"
 
Den osymmetriska korsbenssittaren gillar att ha det ena benet över det andra, så att kroppen vrids lite som en korkskruv ända från tårna till huvudet. Den osymmetriska korsbenssittaren gillar också ofta att alltid ha samma ben överst, vilket leder till att hen belastar speciellt höfterna, knäna och bäckenet osymmetriskt. Don't be like den osymmetriska korsbenssittaren. 
 
 
"Den trötta lutaren"
 
 Den trötta lutaren brukar vara den slöa och omotiverade typen som jobbar i långsam takt och suckar minst tjugo gånger per timme. Den trötta lutaren har inte lust att vara på jobb, och sitter därför ihopsäckad medan hen varierar olika "lutställningar" - hen lutar sig mot ena armstödet, hen lutar huvudet mot ena handen eller hen lutar sig mot bordet. Den trötta lutaren har oftast en stel, oaktiv och passiv kropp. Don't be like den trötta lutaren. 
 
 
"Den kutryggade mardrömmen"
 
 Den kutryggade mardrömmen är en av de vanligaste, men också en av de allra värsta sittställningarna. Den kutryggade mardrömmen har framskjutet huvud, rundad rygg och axlarna rundade framåt, och ser ofta ut som en 90-åring i en 40-årings kropp. Det värsta av allt är att den kutryggade mardrömmen oftast har tillgång till bra kontorsstolar- och bord, men hen är bekväm av sig och väljer att strunta i ergonomin för att det är skönt... tills hen plötsligt en dag knackar på hos fysioterapeuten och undrar varför hens hållning liknar en mix av en kamel och en gam. Don't be like den kutryggade mardrömmen. 
 
 
"Den stressade spännaren"
 
 Den stressade spännaren har oftast väldigt mycket att göra, och knappar på tangenterna i sådan takt att hen inte märker att hen sitter med axlarna uppe i öronen. Typisk för den stressade spännaren är att hen med jämna mellanrum stannar upp för att grimaserande massera sig själv i några sekunder, före hen sjunker in i bubblan igen och knappar vidare. Den stressade spännaren har så spända muskler i nacke och axlar, att hen fortsätter spänna sig även då hen medvetet försöker slappna av (och tror att hen lyckas). Don't be like den stressade spännaren.
 
...MEN, HUR SITTER MAN RÄTT DÅ? JO:
 
Ungefär såhär!
 
 Tänk ryggen mot ryggstödet. Tänk rumpan långt bak på stolen. Tänk båda fötterna på golvet. Tänk litet mellanrum mellan knäna. Tänk axlarna nere. Tänk axlarna lätt dragna bakåt. Tänk örat i linje med axeln. Tänk lång nacke. Tänk blicken riktad lätt snett neråt. Tänk symmetri. Och det viktigaste av allt: Tänk pausjumppa. Tänk pausjumppa OFTA. Tänk höja bordet och jobba stående ibland. Tänk rulla på axlar och nacke med jämna mellanrum. Tänk stiga upp och ner. Tänk röra på dig och inte bara sitta som ett stelt block ända fram till kaffepausen. Tänk trappor istället för hissen. Tänk: Ska nog boka in arbetsfysioterapeuten för att kolla min ergonomi! Enligt mina erfarenheter är pausjumppan och att vara medveten om en god sittställning betydligt mer effektivt än att satsa på en svindyr stol med en massa häftiga funktioner, i och med att folk då ofta tror att stolen kommer lösa problemen åt en. Så länge man har en perus-bra stol med passlig "jousto" (svenska, någon?) och ett bord som går att höja och sänka, brukar det räcka. 
 
Har du kollat upp att du sitter rätt, men upplever att den goda sittställningen känns tung och jobbig? Då är det mycket möjligt att dina djupa magmuskler svaga (kolla upp hur du tränar dem här). Ifall du är van med att sitta som den svankiga nackspärrisen, den osymmetriska korsbenssittaren, den trötta lutaren, den kutryggade mardrömmen eller den stressade spännaren, kommer det också att räcka ett tag före din kropp vänjer sig vid den goda sittställningen. Hjärnan har lärt sig att den dåliga ställningen är den "normala", och det kan vara kämpigt att bryta den gamla vanan och få hjärnan att förstå att den goda sittställningen är den nya normala. Ge inte upp!
 Älskar dina fysiotips! Ogillar själv att sitta om jag inte kan luta mig bakåt och påminner mig hela tiden om att dra axlarna ner och bakåt.

Svar: Hehe vad kul att höra! Och duktig du är 😍
Daniela Skoglund

Anonym


Alltså jag har nog aldrig nånsin kännt mig så träffad av ett blogginlägg nånsin 😂😅 mvh, sitter aldrig nånsin ordentligt. Får nog försöka bättra mig

Svar: HAHA 😃 mardrömsklienten!! 😃
Daniela Skoglund

Jag är en blandning av alla de där exemplen :)))

Svar: 🤦🏼‍♀️ hur ska vi kunna fortsätta va vänner nu
Daniela Skoglund

Malin


Tack för tips! Har jättedålig hållning men glömmer hela tiden att sitta rätt.. Kommer ihåg det kanske 1 min, börjar sen tänka på annat, o så sitter man med kutrygg igen.. 😥
En följdfråga: ni fysioterapeuter, sitter ni själva alltid på rätt sätt eller glömmer ni också bort hållningen? 😊

Svar: Då är det bara att börja träna på att sitta ”bra” så hjärnan så småningom vänjer sig 🙂 Och haha, vilken rolig fråga! Skulle säga att jag nog långt försöker ”leva som jag lär”, men visst sitter jag ibland med benen i kors och uppdragna axlar, jag med. Men åtminstone de fysioterapeuterna jag jobbar med prioriterar nog god ergonomi överlag 😊
Daniela Skoglund

Paulina


Haha, känner att jag gör alla fel🙈 Försöker dock tänka på att sitta rak i ryggen men glöms bort ibland.

Svar: Ajaj! ❌❌❌
Daniela Skoglund

Namn:

E-mail (publiceras ej):

Blogg:

HEJ! Du har hittat till Danielas Dagbok - en finlandssvensk blogg som enligt läsarna kan beskrivas som äkta, ärlig, genuin, personlig, rolig, sprudlande, omväxlande, kamratlig, väluppdaterad, mångsidig, jordnära och bäst. Du är varmt välkommen att läsa vidare för att se om du håller med - hoppas du kommer trivas!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

CAIA Cosmetics recension - mascara & läppstift
Getter, hästar och Inre Hamnens Terrass
Randoms vecka 28
Tre ord folk ofta stavar fel
Alias, Zip Park och en massa bostäderKategorier

Allmänt · Bloggrelaterat & podden · Filmer & serier · Frågor & listor · Fysioterapi · Kärlek · Mat . Musik · Randoms · Resor · Samarbeten & tips · Shopping · Sjukdom · Text & åsikter · Träning . VeckoslutArkiv

2020
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2019
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2018
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12