Låt oss prata om mensvärk

Rädsla en gång varje månad. Kommer det bli lika hemskt denna gång som senast? Kallsvett, yrsel, illamående och molande, krampaktig smärta i magen som strålar till ryggen och låren. Värkmediciner som inte hjälper. Oförmåga att klara av de dagliga sysslorna under en och i värsta fall i flera dagar. Låter det bekant? I så fall får jag beklaga, för då låter det som att du lider av lika svår mensvärk som jag.
 
Jag var 14 år när jag fick mens, och sen dess har jag, mer eller mindre utan undantag, drabbats av mensvärk varje månad. Det betyder att jag i skrivande stund snart upplevt mensvärk närmare 150 gånger, och ändå har det fortfarande inte blivit lättare att hantera. Senast förra månaden spenderade jag en dag och en natt gråtandes på soffan, då inget hjälpte och jag bara väntade på att det skulle vara över. Väntade på att det skulle vara över, och hade ångest inför att ringa och sjukskriva mig från jobbet. Något som visserligen alltid tar emot att göra, men ännu mer när det gäller mens.
 
Bildkälla: Pixabay
 
Jag tänkte på det den där natten, hur det är möjligt att något som är så himla vanligt och invalidiserar så många kvinnor varje månad, ändå känns lite skämmigt? Typ som att jag är svag som ibland blir tvungen att stanna hemma från jobbet på grund av mensvärk, bara för att det är just det: mensvärk. Skulle jag ha så ont i huvudet att jag kallsvettades, spydde, skakade och kände hur det svartnade för ögonen, då skulle det ju vara en självklarhet att inte åka på jobb, men när samma symptom orsakas av livmodern, då känns det som att jag borde försöka rycka upp mig, bita ihop och härda ut. Även om jag förstår att jag inte kan ta emot patienter och få till någon som helst vettig fysioterapi i det tillståndet, känns det liksom så SVÅRT att acceptera att jag är arbetsoförmögen på grund av... mens?
 
Egentligen är det väl inte så konstigt att man tänker så, när man i över tio års tid fått kämpa med att bli tagen på allvar, försvara sina symptom och försöka få någon hjälp.  Vet inte HUR många gånger jag fått höra saker i stil med ”det är helt naturligt att det känns lite när man har mens” och ”ta en Burana”, och jag slutar aldrig förvånas över hur LITE folk (både inom sjukvården och helt vanliga civila typer) tycks bry sig om att många kvinnor går igenom det här varje månad, hur LITE kunskap det tycks finnas om ämnet och hur LITE det verkar göras för att det inte ska behöva vara så här? Jag har liksom försökt förklara att en Burana är till lika stor hjälp när jag har mensvärk som en flytväst är till hjälp vid eldsvåda, men det är som att det inte riktigt spelar någon större roll. Liksom, biter inte värkmedicinen? Hjälper inte varm flaska på magen? Klarar jag inte av att fara ut på en motionsrunda för att se om det lindrar? Nå, voi voi då (och kanske något osmakligt skämt om att jag kan försöka bli gravid så jag slipper besvären i nio månaders tid, på det).
 
Bildkälla: Pixabay
 
Dock måste jag inflika att det visserligen också funnits läkare som lyssnat och verkligen försökt hjälpa mig (tyvärr utan någon större framgång), men jag kan ändå inte låta bli att tänka på hur det hade varit om det var männen som hade mens. Eller, låt oss säga att majoriteten av männens utlösning gjorde ont och att det för en stor del dem var ett så stort besvär att de kallsvettades, grät och skrek varje gång? Tror ni inte man då hade ägnat exakt så mycket forskning, tid och pengar som krävdes, för att problemet skulle åtgärdas? Det tror åtminstone jag, och den tanken gör mig otroligt provocerad. Att mensvärk knappast längre hade varit ett existerande problem, ifall det var männen som hade mens.
 
Jag gjorde en liten undersökning på min Instagram igår, och ställde följande frågor åt mina kvinnliga följare: ”Lider du av mensvärk?”, ”Hur skulle du beskriva din mensvärk?”, ”Upplever du att du blivit bemött bra när du sökt hjälp för din mensvärk?” och ”Har du nångång stannat hemma från jobbet på grund av mensvärk?”. Fick in 100-150 svar på nästan varje fråga, varav 74% svarade att de lider av mensvärk. 57% av dem, det vill säga mer än hälften, skulle beskriva sin mensvärk som hemsk (svarsalrernativ: rätt lindrig eller hemsk) och 47%, det vill säga nästan hälften, har stannat hemma från jobbet på grund av mensvärk. Bland dem som sökt hjälp för sin mensvärk upplevde 61% att de blivit bemötta bra, medan 39% svarade att de ej togs på allvar. Alltså, FÖRSTÅR ni dessa siffror? Enbart bland min lilla följarskara på Instagram lider över 100 kvinnor av mensvärk, varav 70 personer har hemsk mensvärk och fler än 60 personer har blivit tvugna att stanna hemma från jobbet. TÄNK vilka siffror det då måste röra sig om i hela Finland, för att inte prata om i hela världen?
 
Bildkälla: Pixabay
 
Kan inte vi försöka hjälpa varandra och samla våra bästa tips mot mensvärk här bland kommentarerna, så kanske åtminstone någon lyckas få lite lindring till sina besvär? Jag har faktiskt en ny medicin jag ska testa denna månad, men har inte jättehöga förväntningar  - det blir väl så, när det känns som att man testat det mesta, utan att få någon tydlig effekt. Så, trots medicin bävar jag redan inför nästa mensvärk, och på basis av svaren på min Instagram, är jag knappast den enda. Tycker med andra ord att det verkligen vore så himla bra om vi skulle få samlat en lista med tips och knep som man kunde testa (och i bästa fall få lindring av) när värkarna dyker upp nästa gång! Så, har du något bra tips gällande att lindra mensvärk, förutom det där vanliga (dvs motion och värme) som man får som svar på typ alla mensvärksgooglingar? Lämna jättegärna en kommentar i så fall, så fler av oss kan ta del av det! Jag lägger mig ibland i ”happy baby” posen och det kan hjälpa lite nångång, men inte desto mer märkbart. Något bättre än så har jag tyvärr inte att komma med, så håller tummarna för att någon av er har det!Jag har haft sjukt mycket mensvärk sen dag ett också, jag har svimmat, spytt, behövt vara hemma från skola och jobb osv osv. Har sökt hjälp fler gånger med varierande bemötande.

Jag fick en aha-upplevelse när jag insåg att mensvärk är kramper och inte värk och ska behandlas där efter. Nu för tiden undviker jag alltid koffein, nikotin och starkt kryddad mat när jag har mens (ingefära går bra pga hjälper mot illamående). Mycket vatten, mycket syre, värmedyna, stretch- och yogaövningar och pronaxen/naproxen - bästa värktabletten mot mensvärk! Det är migränmedicin som man i sverige iaf köper receptfri, men tror man behöver recept här i finland. Sen hjälpte det också efter att jag slutade använda tampong, jag blev bara uttorkad av dem.

Svar: Där kom en hel rad med bra tips, tack! Använder varken koffein, nikotin eller starka kryddor själv, men resten ska jag hålla i åtanke!
Daniela Skoglund

Anonym


Har man utrett om du har endometrios? Det du lider av låter inte som vanlig mensvärk. Fick själv den diagnosen då lidit av allt värre mensvärk i över 10 år. Man gjorde då en titthålsoperation och brände bort de värsta härdarna. Hade också svårt att få barn, så första barnet blev till genom IVF. Under mina graviditeter och amningar har jag sluppit smärtorna så gott som helt och efter det tog hormonspiralen Mirena bort min mens och därmed min värk. Lönar sig att läsa oma endometrios och ta upp det med en gynekolog! Vägen till diagnos är tyvärr ofta lång, men det lönar sig. Att ha sådan fruktansvärd smärta flera dagar varje månad är inte normal mensvärk.

Svar: Det har blivit utrett flera gånger jo, är rätt påläst om ämnet och har tagit upp det med flera olika gynekologer och blivit undersökt. Så, normalt vet jag inte, men på basis av vad hört andra berätta och hur folk nu svarade, verkar det åtminstone vara väldigt vanligt förekommande. Skönt om du blivit av med dina värsta symptom!
Daniela Skoglund

Min mensvärk har tack och lov blivit lindrigare med åren, när jag var yngre var det svimningsanfall varje månad och var flera gånger tvungen att stanna hemma från skolan. Vanlig burana/panadol hjälpte inte, men jag tipsades om burana caps som verkar snabbare än vanlig burana, och de hjälper om jag tar dem innan kramperna blir som värst. Har alltså fått äta dem i förebyggande syfte varje gång jag har mens, oftast hjälper de men inte alltid. Yoga, stretchningar och motion klarar jag inte av när värken är som värst och värme ökar oftast bara mitt illamående, så för mig brukar det vara att ligga och vrida mig, gråta och försöka somna för att sova bort värken som blir mitt tillvägagångssätt.

För några månader sedan fick jag dock hormonspiralen Mirena, och efter att ha stått ut i två månader med nästan konstant blödning och kramper har allting nu lugnat ner sig och det känns som om jag aldrig mera kommer att ha mens. Om det verkligen blir så lyckligt kan jag ju verkligen inte veta ännu, men jag hoppas åtminstone på att spiralen ska göra både kramperna och blödningen lindrigare, som det utlovas.

Tack för att du tar upp detta ämne, och jag kan väl inte göra annat än skicka allt mitt medlidande till dig och hoppas att dina kramper också börjar lätta i något skede!

Svar: Svimningsanfall varje månad låter verkligen obehagligt, tur att du hittat något som funkar för dig! Och tack ❤️
Daniela Skoglund

Anonym


Jag har endometrios i släkten så när jag började få kraftig mensvärk i tonåren misstänkte jag att jag kanske också fått det. Vågade dock inte söka hjälp före jag var 20. Under skoltiden blev jag hemskickad hur många gånger som helst för jag klarade inte av att sitta på en stol. Vissa månader spydde jag av smärtan. Kunde komma plötsligt så har spytt på en hel del olika allmänna platser... :) Värkmedicin hjälpte inte heller. Men då jag äntligen gick till en gynekolog och förklarade min situation och nämnde att min mamma har endometrios togs jag på allvar direkt även om de inte diagnostiserade mig. Behandling blev p-piller, jag hade tur för första sorten hjälpte direkt och de har seriöst räddat mitt liv. Har i princip ingen värk längre och då jag har värk är den så pass mild att burarna faktiskt hjälper (!). Vet att du varit emot hormoner här på bloggen men för många kvinnor är det faktiskt räddningen. Speciellt om det finns ens en risk för endometrios som blir värre varje gång man har ägglossning och kan leda till bland annat ofrivillig barnlöshet. Jag rekommenderar att kolla med någon specialist om du skulle kunna ha endometrios (dock svårt att få diagnos) för den värken du beskriver låter som någon annan skrev inte som vanlig mensvärk. Hoppas du hittar en lösning! Man ska inte behöva ha så där ont varje månad :)

Svar: Fy vilka jobbiga symptom du haft, men bra om du hittat något som funkar för dig! Och det handlar inte om att jag är ”emot” hormoner, utan det är något som bara inte passar mig. Har varit hos flera specialister.
Daniela Skoglund

Som vårdpersonal, och en som jobbar med bland annat detta problem, så skulle jag vilja rekommendera att testa preventivmedel. För många är det lösningen på problemet då inte något annat hjälper :) Så tag kontakt till preventivmedelsmottagningen, en diskussion skadar iallafall inte!

Svar: Har testat och varit på flertal diskussioner! Uppskattar att du försöker hjälpa till, men tanken med det här inlägget var inte att någon ska ”lösa” ett problem som hängt med mig i tio års tid, utan att kvinnor som lider av mensvärk och har hittat knep som hjälper dem, skulle kunna dela med sig av sina tips :)
Daniela Skoglund

Anonym


Jag har för mig att man kan få recept på clotam om man har ordentlig mensvärk. Den hjälper till rätt många saker, bl.a. ledsmärtor och migrän, men den borde också gå till mens

Svar: Jag har aldrig hört om Clotam, men bra att veta att det eventuellt finns fler alternativ att ta till, ifall den jag ska testa nu inte hjälper!
Daniela Skoglund

Madde


Har lidit av mensvärk ända sedan jag var 14 år, första gången jag fick mens befann jag mig i skoaffären i hemkommunen och drog nästan ner en hel skohylla då jag höll på att svimma... Har spytt, legat och vrålat rakt ut i sängen, svimmat och trott att jag ska dö flera gånger efter det. Har åkt hem från skolan, ej kunnat gå till skolan och sjukskrivit mig någon enstaka gång (är oftast på jobb när jag får mens så försöker bara uthärda istället). När jag till sist nästan svimmade i skolmatsalen för snart 5 år sedan hamnade jag med ambulans till akuten och efter det uppsökte jag gynekolog. Fick p-piller, microgynon, och de hjälper riktigt bra! Tyvärr är mensvärken ej borta helt, och om jag t.ex slår ihop flera pillerkartor brukar jag ha värre värk än annars, men nu vet jag åtminstone vilken dag den kommer och är förberedd med värkmedicin. Panadol + burana-kombon kör jag med, än så länge funkar det helt okej, även om det ibland hinner gå en stund innan de börjar verka och man håller på att gå sönder. I tonåren brukade dessutom min mamma "smeka" min rygg då jag låg och grät av smärta, det gjorde att jag kände mig lugnare och mera avslappnad och det brukade också hjälpa, går ju inte riktigt idag men min sambo får hoppa in då det går istället :D motion eller liknande funkar absolut inte för mig, är alltid sängliggande då det är som värst och kan ibland inte ens gå upprätt, går som en gammal kärring :D har dock hört att det brukar bli lättare efter att man fått barn så kan ju alltid hoppas på det då, om den dagen kommer :)

Svar: Åh fyyyy vad hemskt det låter, men bra om du fått hjälp nu!!! Och ja, alltså att någon pajar ens rygg hjälper mig också då när smärtan är mer lindrig! När det är dom värst vill jag dock inte att någon rör mig alls.
Daniela Skoglund

Malin


Jag har aldrig haft så svår mensvärk att jag har spytt, men nog ändå ibland varit tvungen att ta ut sjukdag om jag haft skola eller jobb samma dag som jag fått mens. För mig hjälper värme och värktabletter som tur, men jag har också ett tips på en sak som jag nuförtiden använder mig av om jag har mensvärk på en dag som jag inte kan eller vill lämna hemma.

Den är tyvärr inte jättebillig men jag såg för några år sedan en reklam för en liten manick som heter Livia och kallas av företaget för "the off switch for menstrual pain", och jag blev så nyfiken att jag köpte hem en. Själva apparaten är så liten att den ryms i en byxficka (eller kan hakas fast på typ troskanten med knäppet som finns bakpå) och från den går två elektroder som man fäster på nedre delen av magen. När man sätter på den så skickas elektriska impulser till elektroderna, som ska "störa" smärtsignalerna och på så sätt minska smärtan. Man kan höja och sänka intensiteten på själva manicken som man själv vill. Impulserna känns som en konstant ström, inte "on-off" så att det bara pirrar till ibland. Så för mig känns det som ett lite varmt och pirrande elektriskt fält på huden under elektroderna, och min Livia har faktiskt hjälpt mig en hel del. Jag höll medvetet förväntningarna väldigt låga, eftersom jag läste både positiva och negativa recensioner innan jag köpte den. Den tar inte på något sätt bort smärtan helt, men för mig gör den smärtan mera hanterbar och det känns verkligen lite som att kroppen mer fokuserar på "pirret" från elektroderna, snarare än menssmärtan.

Jag använder den som sagt främst de gånger som jag behöver lämna hemmet medan jag har mensvärk, är jag hemma så föredrar jag fortfarande att använda mig av värmekudden. Och både min Livia och värmekudden använder jag tillsammans med värktabletter. Men Livian har definitivt minskat på min mängd värktabletter jag tar de gånger jag inte kan använda värmekudden!

Som tidigare sagt så är den dock ganska dyr, den levereras inte supersnabbt och vad jag minns så var jag även tvungen att betala tull på den när den sen kom till Finland. Själva apparaten är uppladdningsbar, men kan inte laddas under användning och batteriet räcker tyvärr inte ett helt dygn i gången. Och både själva elektroderna och de "gel pads" man behöver för att fästa elektroderna på kroppen är förbrukningsgrejer så de behöver man köpa mera av emellanåt. Mina första elektroder höll lite över ett år (då hade en av sladdarna böjts så mycket att den inte såg säker ut längre, så jag köpte nya elektroder), och är jag sparsam kan jag använda samma gel pads i två månader men sedan får jag nog oftast lov att byta dem.

Så det är nog en "lyxprodukt", men jag är ändå väldigt glad att kunna droppa med den i väskan när jag vet att det börjar närma sig den tiden av månaden!

(och ännu som en parentes: bara för att den har funkat för mig betyder inte att den funkar lika bra för någon annan tyvärr. Vi är ju alla olika, så det är en chansning att köpa den. För mig var det turligt nog en chansning som lyckades, så jag tänkte att jag kan berätta om den ifall någon tycker att det låter tillräckligt intressant och värt pengarna att testa. Runt de tider när andra försäljningssidor har reor så har jag för mig att man kan spara någon slant även på en Livia om man håller koll på deras hemsida)

---

Och jag hoppas Daniela att den nya medicinen hjälper, eller att du skulle hitta något annat som kunde hjälpa! Att ha ont och inte veta av någon annan lösning än att vänta ut smärtan, utan att veta hur länge den kommer vara, låter rent ut sagt för jävligt!

Svar: Namnet var nytt, men låter lite som tens - ska ta och kolla upp! Och hej, tack för en jättesaklig, informativ och väkskriven kommentar 🙏🏻
Daniela Skoglund

Alltså det är så jäkla svårt att föreställa sig en sån grym värk varje månad. När jag läser kommentarerna också, lider med allihopa! Om män hade mens och skulle föda barn skulle det garanterat se annorlunda ut. Sjukskrivningar, en lååång pappaledighet med full lön, möjligheter att ta med barnet till jobbet osv.
Jag kan inte komma med några tips, för känner knappt av min mens *peppar peppar*, så bara en burana innan läggdags brukar hjälpa mig. Skickar istället massa förhoppningar om att du hittar något som kan hjälpa dig, en stor önskan om att det skulle bli mera okej att prata om mens även på jobbet och en applåd åt dig för bra inlägg :)

Svar: Ja, önskar SÅ att jag också skulle vara en av dem lyckligt lottade som inte lider av mensvärk! Och jag tror du har 100% rätt om det där med männen. Tack ❤️
Daniela Skoglund

Anonym


Om allt som handlar om kvinnor och vår hälsa, p-piller eller inte, kolla in drjolenebrighten på insta! Hon vet så mycket och har en blogg också där hon informerar massor. Har också skrivit böcker om ämnet!

Svar: Började följa, tack för tipset!
Daniela Skoglund

Linn


Hej! Mensvärk, mensvärk. Jag har aldrig svimmat eller spytt av den och inte heller sjukanmält mig. Jag har dock väldigt ont och får alltid mensvärk samma dag som mensen kommer. Det är som små vättar som sitter å gör tusen nålar (dvs vrider om) mina äggstockar. För drygt 2 år sen, när jag va 28, tipsade en kollega om naproxen. Är så jäkla förvånad över att det skulle krävas så många år innan jag fick höra om den. Tar 2 tabletter för att smärtan nästan ska försvinna och är glad att det funkar.

Jenny Koos är sjukt duktig på menscykel, googla poddar eller föredrag med henne! Ex hälsopodden. Tror även hon har en mottagning i sthlm.

Mia Lundin har en mottagning i sthlm och även hon har medverkat i poddar.

Rek alla med äggstockar att lyssna på jenny Koos. Så mycket skolan inte tar upp och även intressant i diskussionen om preventivmedel mot kraftiga blödningar o smärta. När det blir dags att skaffa barn och problemen med smärta/rikliga blödningar finns kvar kan det visa sig att det är hormonrubbningar i kroppen som värken o flödet är symtom på o rubbningarna kan även göra det svårt att få barn. Och p-piller har helt enkelt bara hjälp bort symtomen tillfälligt.. Man ska veta vad man gör helt enkelt.

Klassisk kinesisk akupunktur som jobbar med kroppens energier.

Svar: Ja, första dagen känns också alltid överlägset värst för mig! Tack, ska ta och kolla upp dina tips - många nya namn.
Daniela Skoglund

Fredrika


Min mensvärk kan vara väldigt varierande men vanligtvis kan jag beskrivande den som om någon försöker gröpa ut min livmoder med en trubbig sked. Kan inte heller äta p-piller då jag är hormonkännslig o skulle få klimakteriebesvär av det.. inte roligt... skulle vilka testa muskelavslappnande mot mensvärken men äter för tillfället tramadol i kombination med vanlig värkmedicin, tar inte bort smärtan helt i mer än kanske två timmar men är fortfarande bättre än ingenting :) annars är mitt bästa tipps choklad och filmer fyllda med menlöst våld? Gärna amerikans action med lagom mycket humor, ju blodigare destu bättre... de ger utlopp för frustrationen...

Mensvärk är definitivt ett ämne som borde diskuteras mera dock. Jag har haft tur med mina läkare då de alla varit väldigt bra på att lyssna, men de vet fortfarande inte vad de ska göra med mig. Och det finns allt för många som lider i tysthet. Män behöver också utbildas på ämnet för att minska på skammen över att behöva ta ledigt.

Hoppas de nya pillrens fungerar!!

Svar: Jag är faktiskt nästan minst chokladsugen när jag har mens, men jag är väl typ den enda som känner så, haha. Skönt att läkarna du träffat åtminstone varit bra på att lyssna, och att du har hittat knep som lindrar även om de inte botar!
Daniela Skoglund

Namn:

E-mail (publiceras ej):

Blogg:

Nominerad till Årets blogg & Årets personliga blogg på Galan -16. Framröstad till Årets blivande stjärnskott hos blogg.se -17. Skrivs av en 25-årig färgstark finlandssvensk Helsingfors- och Vasabo, som kännetecknas av långt blondt hår och ett högt skratt. Varmt välkommen till Danielas Dagbok, i denna blogg finns det inte brist på någonting!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

Klättring, spinning och sommarens sista balkonghäng
Skillnaden på mitt fulaste och snyggaste jag
Mina 19 bästa minnen från sommaren 2019
De tre vinnarna + rabattkod till Meribottles
Äventyrsgolf, partykryssning och slösöndagKategorier

Allmänt · Bloggrelaterat & podden · Filmer & serier · Frågor & listor · Fysioterapi · Kärlek · Mat . Musik · Randoms · Resor · Samarbeten & tips · Shopping · Sjukdom · Text & åsikter · Träning . VeckoslutArkiv

2019
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2018
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12