Skillnaden på mitt fulaste och snyggaste jag

Idén till det här inlägget växte fram för ett tag sen, när jag läste om hur influencers fick hejarop för att de la upp bilder där de var osminkade och således ”vågade visa verkligheten och motverka idealen”. Nå, jag kollade igenom de ”osminkade bilderna”, och möttes av snyggt lockat hår (antagligen även löshår), fixade ögonbryn, fixade läppar, blekta tänder, BUS/spraytan, en genomtänkt outfit och en pose som säkert krävt flera omtagningar före den lyckades på bild. Så, osminkad? Kanske, jo, men ”våga visa verkligheten och motverka idealen”? Nja. 
 
Vi alla vet hur vi ser ut när vi är riktigt ofixade, håret är smutsigt, ansiktet osminkat och vi har på oss samma fula hemmakläder för tredje dagen i rad, och jag tror att vi alla också vet att det sällan är vid den tidpunkten vi väljer att visa upp oss på Instagram (eller kanske ens på offentliga platser överlag?). Vi vet hur mycket smink, hårfix, klädval och dylikt kan göra för vårt utseende, och vi vet hur många omtagningar som kan krävas före vi blir tillräckligt nöjda med en bild för att vi ska publicera den. Men ändå, speciellt under ens ”fuldagar”, så jämför man ju sig med det andra lägger ut på Instagram, och tänker inte på det. Att man, när man själv känner sig som mest ofixad, jämför sig med folk som är allt annat än ofixade.
 
Därför blir jag aningen (”aningen”) irriterad, när någon som sitter där med sitt lockiga, nytvättade hår, sin fräscha hudton, sina ögonfransförlängningar, sina microbladade ögonbryn och sina fyllda läppar, skriver saker som ”all natural”, ”så sköööönt att vara utan smink”, ”the real me”, ”älska dig själv som du är” och så vidare, för det ger liksom bilden av att det är så man ser ut när man inte ens försöker och bara är. Och därför tänkte jag idag visa upp, hur stor skillnad det kan vara på mitt utseende när jag försöker och när jag faktiskt bara är. Hur mycket mitt utseende kan variera från bild till bild, ENBART beroende på dag, smink, ljus, situation, vinklar, och så vidare. Låt oss ta en titt!
 
 
Nyvaken och oborstat hår VS smink och plattat hår
 
Till vänster ser ni hur jag ser ut när jag vaknar, och till höger ser jag väl ut så som jag oftast ser ut då jag publicerar bilder på bloggen/Instagram. TÄNK vad mycket en plattång, hårborste och lite smink (ögonbrynspenna, bb cream, mascara och kajal) kan göra? För, ja, det är väl faktiskt rätt lite smink? Skillnaden hade antagligen varit ännu större om jag lagt till contouring, läppstift, ögonskugga, puder och vad allt det nu finns, för att inte ens prata om microblading, lösögonfransar, hårförlängning och fillers.
 
 
Gymmet VS photoshoot
 
Finner det faktiskt rätt underhållande, att majoriteten av dem som lägger ut ”träningsbilder” på sig själv på Instagram, ser ut helt som vanligt (snyggt hår, snyggt smink, osv), bara att med snygga träningskläder på :DDD Alltså, om man faktiskt tränar och inte bara poserar för en bild, så blir man ju svettig, röd och ruffsig i håret - det är liksom en fysisk omöjlighet att jag skulle se ut som jag gör på bilden till höger under/efter ett träningspass.
 
 
Inomhus VS utomhus
 
Jag kan typ inget om bildredigering (hade jag kunnat hade jag gladeligen visat upp hur snabbt det antagligen går att ändra både ansiktsform och kroppsform om man bara vill och kan), men med bilderna ovan ville jag bara visa hur mycket ljuset gör. Bilderna är tagna med en minuts mellanrum, den till vänster inomhus, den till höger utomhus. Ser ju ut dom att de blivit tagna vid helt olika tillfällen - min hudton ser ojämn och rödaktig ut till vänster, mer beige och jämn till höger, håret ser mer välmående ut till höger, ögonen ser större ut och tänderna vitare till vänster, osv. Hade jag gjort reklam för tandblekning, hade dessa liksom kunnat fungera utmärkt som ”före- och efterbilder”! Nånä, skämt åsido, men ni fattar - ljuset gör skillnad.
 
 
Vaknar upp efter utekväll VS påväg på brunch 20 minuter senare
 
Det är 20 minuter mellan dessa bilder - TJUGO. Till vänster har jag nyss vaknat upp med lite krabbis efter en utekväll, och till höger är jag påväg på brunch tjugo minuter senare. Vad jag gjorde under dessa tjugo minuter? Öppnade flätan och satte upp håret i hästsvans istället, borstade tänderna och tvättade ansiktet, tog på mig läppomada, eyeliner och mascara, fixade brynen, klädde på mig och svalde en värktablett.
 
 
Hänger osminkad hos kompis VS kompis fixar sminket
 
Jag sminkar mig som sagt inte hemskt mycket och är inte heller speciellt intresserad av smink, men tänkte ändå visa upp skillnaden på när jag är helt osminkad och mer ”kraftigt” sminkad. Här sminkade en kompis (som är utbildad maskör och således kan rätt mycket om smink) mig, och visst är skillnaden stor. Tänker om jag varje dag skulle vara så här pass fixad, hur lätt tröskeln att visa mig ofixad antagligen snabbt skulle bli rätt hög (och då snackar vi fortfarande bara smink - inget annat).
 
 
Vått hår VS torrt hår
 
Ett av mina största komplex, är nog hur jag ser ut med vått hår. Jag är ganska bekväm med att vara osminkad, men håret, det vill jag ska vara i skick (och med ”i skick” syftar jag främst på att det ska vara rent och att färgen ska vara kall). Så länge mitt hår är rent, borstat och icke-gult brukar varken kläder eller smink spela så stor roll för hur jag känner mig, men när mitt hår är vått blir det en riktigt varm och gul ton, och är det något som får mig att känna mig ofräsch och ful, så är det just det. I duschen tvättas ju också allt smink bort, så då blir det liksom extra jobbigt när BÅDE sminket är borta och håret är blött och gult. När jag är i simhallen eller dylikt brukar jag fundera på om folk ens kände igen mig ifall de träffade mig, bara för att jag tycker jag ser ser så annorlunda ut då. Att lägga upp bilden till vänster känns med andra ord ganska svårt, men det är ju faktiskt så där jag ser ut alltid när jag tvättat håret, det vill säga minst 1-2 gånger i veckan.
 
 
Mitt fulaste jag VS mitt snyggaste jag
 
Och sist men inte minst - skillnaden på mitt fulaste och snyggaste jag :D Haha, kan knappt förstå att jag faktiskt publicerar bilden till vänster, men här sysslar vi inte med något click bait:ande - utlovar jag skillnaden på mitt fulaste och snyggaste jag, ska ni också få se skillnaden på mitt fulaste och snyggaste jag! På bilden till vänster försöker jag alltså göra mig så ful som möjligt (vadå mission accomplished), och på bilden till höger har jag blivit sminkad och fixad av proffs inför ett tv-program. Den dagen fick jag verkligen ett wake up call gällande hur o-t-r-o-l-i-g-t mycket smink som måste användas inom tv, för jag vet inte HUR många lager smink jag sist och slutligen fick på mig, TROTS att hon som sminkade mig upprepade gånger påpekade hur bra hud hon tyckte jag hade. Tyckte inte alls jag såg ut som mig själv, och var helt förundrad över hur mycket man kunde ändra ett ansikte med enbart smink. Det mest ironiska av allt? Efteråt la jag bilden till höger som profilbild på Facebook. Alltså, jag ser literally ALDRIG ut så där, och så lägger jag den bilden som PROFILBILD. Joo, lol. 
 
Min poäng med det här inlägget? Att det antagligen finns ganska stora variationer i de flestas utseenden (gäller även ”perfekta” influencers), men att de flesta (inklusive jag själv) ändå oftast ser märkligt likadana ut på alla bilder de lägger ut. När man tänker efter är det ganska knäppt hur man är mer bekväm med att visa hur man ser ut i undantagsfall (t.ex. på fest), än hur man ser ut vanligtvis (t.ex. när man bara är hemma), men, det är tydligen så det fungerar. Och därför tänkte jag avsluta med att slänga in en liten utmaning åt er; publicera även bilder på hur ni ser ut när ni inte anstränger er, utan bara är! Jag menar inte att ni behöver vara lika ”dramatiska” som jag var i det här inlägget och lägga ut bilder på ert snyggaste och fulaste jag bredvid varandra (även om det vore helt toppen om ni hängde på det också - fritt fram att skapa ett liknande inlägg som det här!), men att det att ni inte ser ut som ert bästa jag ska sluta vara ett hinder för att publicera en bild. Så, oavsett om det gäller blogg, Instagram, Facebook eller Youtube - lyft gärna också fram hur ni ser ut på morgonen. Efter en tung jobbdag. På ett träningspass. Eller när ni bara är hemma. Ser ut helt som vanligt. Är ofixade på riktigt. I en värld där allt fler tar till allt radikalare åtgärder för att ändra sitt utseende på lång sikt, tror jag det skulle göra gott för många att se det.Karolinas kaos

http://karolinaskaos.com


Aj gud vad härligt inlägg! Jag har också komplex över det där med vått hår. Men före jag läst din text tänkte jag "men WOW vad snyggt hår" när jag såg just den bilden haha. Tänk vad olika uppfattningar man har.

Svar: Jeee tack! 🙏🏻 Men va, gjorde du?? Man kan tydligen de 👀
Daniela Skoglund

Marias Memoarer


Jätteroligt inlägg 😁👍

Svar: Kul om det uppskattades 😄👍🏻
Daniela Skoglund

Du ser ju ut som värsta surfbabe:n på bilden där du har vått hår!! :D

Svar: Haha men VA!!!!!!
Daniela Skoglund

Underbart inlägg!! 😍👏🏻

Svar: Tack snälla! 🙏🏻🙏🏻
Daniela Skoglund

Erica


Älskar dehär inlägget å måst no säg att du e ju jättesnygg på bilden med blött hår 🙂

Svar: Men va?? Alltså förstår verkligen inte, tycker SÅ tvärtom själv!! Men tack och tack ❤️
Daniela Skoglund

Alltså ja håller så med me alla andra som kommenterat ditt blöta hår. Du sir verkligen ut som en surfbabe :D Jättehärligt inlägg! ❤️

Svar: På riktigt?? Så jäkla otippade kommentarer 😂 men tack!! ❤️
Daniela Skoglund

Fiauster


ÅÅÅÅÅH BÄSTAAAAAA DANIELA ❤ looove this

Svar: Sofiaaaaaaa!!! Va snäll du e! ❤️
Daniela Skoglund

minitjejens.blogg.se

http://minitjejens.blogg.se/


Superbra inlägg.. skulle själv aldrig lägga upp en bild helt osminkad men använder oftast lika lite smink som du men det räcker ju 🙂

Svar: Tack du!
Daniela Skoglund

Kul inlägg, 👍.. Tycker du ser väldigt lika ut på många foton, smink gör en del men långtifr "allt".. Forts m trevliga och läsvärda inlägg, /kramiz..

Svar: Tack!
Daniela Skoglund

Anonym


Haha, tycker det är lite roligt att jag tänkte helt samma om bilden med blöta håret och blev så förvånad när jag läste texten. Förstår inte hur vi så lätt kan få en så mycket mer negativ bild av oss själva än vad andra tycker. Hoppas bara det är lika med någon av mina egna osäkerheter😅

Svar: Så jäkla knäppt alltså, får bära med mig det här som en lärdom resten av livet, tror jag 😂 och antagligen?!
Daniela Skoglund

Anonym


Wow! Härligt inlägg! 😍👌

Svar: Tack! 😍🙏🏻
Daniela Skoglund

Nina


Jag scrollade oxå genom blderna först och tänkte direkt ”gud va snygg du är” på bilden med vått hår.

Svar: Men nää-ä alltså jag har så svårt att tro på det här? 😂 seriöööst
Daniela Skoglund

Namn:

E-mail (publiceras ej):

Blogg:

HEJ! Du har hittat till Danielas Dagbok - en finlandssvensk blogg som enligt läsarna kan beskrivas som äkta, ärlig, genuin, personlig, rolig, sprudlande, omväxlande, kamratlig, väluppdaterad, mångsidig, jordnära och bäst. Du är varmt välkommen att läsa vidare för att se om du håller med - hoppas du kommer trivas!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

Jag & Sheldon betygsätter produkter från Vasa Djurcentrum + tävling
Nattgräl, Black Friday och lillajul + vinnarna
Serieflow utan dess like
Vinn din blogg eller Instagram i bokformat!
Låtar man upptäcker under en bilfärdKategorier

Allmänt · Bloggrelaterat & podden · Filmer & serier · Frågor & listor · Fysioterapi · Kärlek · Mat . Musik · Randoms · Resor · Samarbeten & tips · Shopping · Sjukdom · Text & åsikter · Träning . VeckoslutArkiv

2020
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2019
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2018
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12