Tio saker jag finner riktigt intressanta

Jag har redan skrivit om tio saker jag finner riktigt ointressanta - låt oss ta en titt på tio saker jag har ett betydligt större intresse för än renovering, hudvård, bildredigering och motorer!
 
Foto: Janina
 
1. Psykologi
 
Det här må låta konstig, men jag blir typ lite pirrig av att tänka tillbaka på mina psykologitimmar i skolan - SÅ intressant tyckte jag det var! Läste alla psykologikurser som bara fanns att läsa i gymnasiet, skrev psykologi i studentskrivningarna och vet inte hur många gånger jag sist och slutligen läste igenom de där psykologiböckerna - både inför prov och skrivningarna, men också av rent intresse. Tycker det är så otroligt spännande att sätta sig in i hur hjärnan egentligen fungerar, alla olika psykologiska teorier, vad som formar ens personlighet, och så vidare. Hade kunnat studera psykologi efter gymnasiet bara för att få lära mig mer om ämnet, men eftersom jag visste att jag ändå inte vill jobb som psykolog/dylikt, kändes det lite onödigt att satsa på. 
 
2. Feminism
 
En sak som jag nog aldrig hade tagit med på min tio-saker-jag-finner-riktigt-intressanta för några år sen, men som jag är väldigt glad över att jag satt mig in i och läst på om, så jag lärt mig mer och förstått vilken stor och viktig betydelse det har. Pratar om den "resan" (eller vad man nu vill kalla det) rätt ingående i det här poddavsnittet, så det kan ni lyssna på, om ni inte ännu gjort det. 
 
3. Relationer
 
Relationer är nog ett av mina favoritämnen att prata om - kunde sitta och babbla om relationer hur länge som helst. Och då menar jag inte bara "perus parrelationer", utan tycker ALLT som har att göra med relationer är intressant (kanske ingen överraskning, med tanke på att inlägget ändå handlar om saker jag finner intressanta :D). Hurudana erfarenheter har folk av distansförhållanden? Vad är det viktigaste i vänskapsrelationer? Hur påverkar ens relationer från barndomen ens relationer i vuxen ålder? Vad är det som gör att så många väljer att gifta/skilja sig? Är folk lyckligare när de är singlar eller i parförhållanden? Hur fungerar öppna relationer? När brukar folk uppleva "första kärleken"? Hur skiljer sig relationer från kultur till kultur? Vilka deal breakers har folk i relationer? Vad är nyckeln till ett långt och lyckligt förhållande? Varför är folk otrogna? När ska man dumpa en vän? Osv osv osv. Som sagt, kunde sitta och babbla om alla ovannämnda hur länge som helst. 
 
4. Böcker
 
Jag har nog älskat böcker i hela mitt liv, tror jag. Redan i lågstadiet spenderade jag så mycket tid i biblioteket att hela personalen kände igen mig, och jag minns fortfarande när skolan började igen efter ett sommarlov, alla i klassen skulle berätta vad de gjort under sommaren, och jag berättade att jag läst femtio böcker. Det var på den nivån att tanten i bokbussen fick hjälpa mig leta efter nya böcker varje gång jag klev in, för att jag redan läst igenom 99% av hela sortimentet, typ :D Nu för tiden läser jag inte lika mycket längre och böckerna jag läser är mest i samma kategori, men är fortfarande starkt av den åsikten, att det är få saker som slår en riktigt bra bok. Kanske en riktigt bra bok i kombination med en riktigt god chokladplatta, då. 
 
5. Rymden
 
Nu blir det mycket tillbakablickar och prat om barndomen här, men rymden har faktiskt också varit ett stort intresse för mig sedan jag var liten. Minns att pappa en gång ordnade så att jag fick kika på Jupiter ur ett riktigt teleskop (lyckans dag!), och efteråt var jag så taggad på att åka till rymden att vi byggde ett rymdskepp av pafflådor åt mig och hängde upp planeter i mitt rum. Kan inte påstå att jag längre skulle vilja åka till rymden, men tänker på rymden, det gör jag ofta, och försöker hålla mig uppdaterad gällande nya rymdfynd. Är helt övertygad om att det finns liv ute i rymden (TÄNK nu på hur stort allt är och vilken liten del vi är av allt, så osannolikt att jorden är den enda platsen med liv, ju), älskar bra filmer/videos om rymden och kunde lärt rabbla upp planeterna i rätt ordning om jag så blev väckt mitt i natten. 
 
6. Anatomi och fysiologi
 
Kanske ingen överraskning, med tanke på mitt yrkesval. Människokroppen, nog är den allt intressant, hörni! Kan inte påstå att det var jättekul när man började från noll och skulle lära sig alla kroppens muskler och ben på både svenska och latin under studietiden, men när det gäller människokroppen, tycker jag att man faktiskt bara vill veta mer ju mer man lär sig. Liksom, när man väl hade präntat in alla de där musklerna och benen, då började ju det intressanta - vad har musklerna för uppgifter? Vilka ben bildar leder tillsammans? I vilka riktningar kan lederna röra sig? Vilka är de vanligaste skadorna/problemen med olika muskler och leder? Och vad ska man göra när dessa skador/problem dyker upp? Som sagt, när man väl satt sig in i det lite, vill man bara veta mer mer meeeeer. 
 
7. Resor
 
Knappast heller någon desto större överraskning, åtminstone inte för er som läst min blogg längre än typ en vecka. Mitt reseintresse började ganska sent, kanske där vid 20-års åldern, men ever since jag insåg hur fantastiskt det är att resa (ur övriga perspektiv än miljöperspektiv, då), så har nog reserelaterade grejer tagit upp en ganska stor del av min tankeverksamhet. Jag tänker tillbaka på resor jag gjort, drömmer om resor jag vill göra, funderar mycket på hur man kunde resa mer hållbart och hur mycket pengar det är rimligt att spendera på resor och vill höra, läsa och lära mig om andras resor. Nu under de kommande månaderna blir det också att resa mer inom Finland och således få upptäcka nya platser i eget hemland, så det ser jag fram emot!
 
8. Temptation Island
 
Tänker inte ens försöka dölja att Temptation Island är min största guilty pleasure just nu. Skulle jag beskriva Temptation Island med ett ord, skulle det nog faktiskt vara "intressant" (även om "förbryllande" och "underhållande" också är bra kandidater!). Jag har ju redan skrivit om hur intressant jag tycker allt som har att göra med relationer är, men alltså, Temptation Island tar verkligen det hela till en ny nivå. Känns som att jag varje säsong tänker att det inte kan bli värre (läs: bättre) nästa säsong, men så börjar en ny säsong, och så sitter man där, ännu mer förundrad än tidigare - det slår inte fel, inte en enda gång. 
 
9. Sociala medier
 
Hade först tänkt lägga rubriken "bloggar" eller "influencer marketing" på denna punkt, men kom sen fram till att "sociala medier" sammanfattar det hela ganska bra. Med tanke på att jag både bloggar (mer aktivt) och poddar (mindre aktivt) var väl denna punkt ganska väntad, men det är faktiskt mycket mer än min egen blogg och podd som intresserar mig med sociala medier. Pratar om sociala medier i både det här och det här poddavsnittet, så in och lyssna om ni inte redan gjort det!
 
 10. Träning & hälsa
 
Och sist men inte minst - träning och hälsa (och med hälsa menar jag hälsa ur alla tre perspektiv, det vill säga fysiskt, psykiskt och socialt). Finns mycket jag kunde skriva på denna punkt, men för det första börjar jag bli lite trött på att skriva nu eftersom det här inlägget blev ap-långt, och för det andra finns allt ganska bra sammanfattat i inlägg jag redan skrivit, så säger istället så här: Läs "Lite spridda tankar om min träning just nu", "Listan om hälsa och träning", "Min sjukdom - redo att tala om skiten" och "Är det verkligen hälsosamt att vara så jävla hälsosam?". De sammanfattar allt ganska bra. Namn:

E-mail (publiceras ej):

Blogg:

HEJ! Du har hittat till Danielas Dagbok - en finlandssvensk blogg som enligt läsarna kan beskrivas som äkta, ärlig, genuin, personlig, rolig, sprudlande, omväxlande, kamratlig, väluppdaterad, mångsidig, jordnära och bäst. Du är varmt välkommen att läsa vidare för att se om du håller med - hoppas du kommer trivas!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

Parasite, Frozen 2 & Seventeen
På jakt efter vårt nästa hem
En riktigt härlig helg
Tankar från en sjukhuskorridor
Randoms vecka 26Kategorier

Allmänt · Bloggrelaterat & podden · Filmer & serier · Frågor & listor · Fysioterapi · Kärlek · Mat . Musik · Randoms · Resor · Samarbeten & tips · Shopping · Sjukdom · Text & åsikter · Träning . VeckoslutArkiv

2020
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2019
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2018
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12