Ett förlängt veckoslut i Gdansk, Polens pärla

Då var Nikos julklapp till mig utnyttjad, och vi är hemma igen efter ett förlängt veckoslut i Gdansk! Låt oss ta en titt på hur vår resa (som innehöll både highs and lows) såg ut, samt vilka tips jag har att dela med mig av efter att ha utforskat staden i några dagar:
 
 
Man kan lugnt säga att resan fick en mindre bra start då vi landade på fredag morgon och trötta tog oss till vårt "lägenhetshotell" för att lämna av våra väskor,  bara för att en timme senare stå och klia oss i huvudet med ett gäng andra turister vid adressen där vårt 4-stjärniga boende borde ha varit. Där fanns inga skyltar och ingen personal, och ingen svarade heller på telefonnumret som fanns i både bokningsbekräftelsen och på alla hotellsidor. Vi trodde vi hade blivit lurade och släpade med väskorna till ett frukostställe medan vi funderade på vad vi skulle göra, och sent på eftermiddagen,  just då vi tänkte ta in någon annanstans,  då svarade de äntligen i telefon och vi fick checka in. Visade sig att vår lägenhet fanns i ett helt vanligt bebott höghus,  och det var verkligen inte som vi hade väntat oss. Visst,  själva lägenheten var fin och läget var bra, men det kändes bara som att mycket inte stämde (t.ex. spa:t som vi hade uppfattat skulle ingå i bokningen,  hade aldrig ens hört talas om dessa lägenheter).  Så, boendet var helt klart resan besvikelse - tyvärr. City Center Apartments Spa & Wellness hette det, ifall någon undrar. 
 
 
Fredagsfrukosten intogs på Zakorkowani, och det kändes minst sagt uppiggande efter dagens dåliga start. Väldigt vänlig personal, väldigt mysigt och Instagramvänligt ställe och väldigt tilltalande meny. Beställde in toast, croissanter och burritos och delade på allt, och allt var väldigt gott och fräscht. Vi fick dock vänta rätt länge på maten, men det berodde enbart på att de lagade croissanterna from scratch, så det kändes ändå som en ganska godtagbar ursäkt =)
 
 
När vi äntligen fått lämna väskorna på rummet kunde vi ta oss in till stan och verkligen njuta av att vara där, vilket inte var speciellt svårt med tanke på att VÄRSTA VÅRVÄDRET rådde. Konstaterade snabbt att Gdansk var en väldigt speciell, behaglig och fin stad - passligt stor, passlig mängd folk och passligt med saker att se och göra. Det allra bästa var nästan alla hus - lika många söta och fina hus har jag nog inte sett någon annanstans. Tror liksom jag hade varit nöjd och glad även om hela resan gått ut på att gå omkring och se på alla hus, SÅ fina var de. 
 
 
På fredag kväll åt vi på en lite finare restaurang, Nikos födelsedag till ära. Prisnivån var ganska mycket högre än på de flesta andra restaurangerna i Gdansk, men det kändes väldigt värt det. Restaurangen hette La Pampa, och i och med att stället hade specialiserat sig på biffar, åt vi carpaccio till förrätt och biff till huvudrätt. Förrätten var den bästa förrätten jag någonsin ätit, och biffen var verkligen inte dålig den heller. Väldigt trevlig kväll!
 
 
På lördagen hade jag bokat in en massage åt Niko som födelsedagspresent, och i och med de låga priserna passade jag på att själv också ta en manikyr och gå på huvudmassage under tiden. Var verkligen supernöjd med båda, personalen var jättetrevlig men medan de jobbade var de helt tysta, och det var så SKÖNT. Gillar ju att babbla annars, men de få gångerna jag unnar mig något sånt här vill jag bara njuta i lugn och ro - minns hur mycket jag tyckte det förstörde när jag en gång gick på hot stone massage, och massören pratade non stop under hela behandlingen... Så, ja, var väldigt nöjd med behandlingarna och bemötandet på Marina Day Spa, och tyckte naglarna blev riktigt fina också! Det sammanlagda priset för Nikos ryggmassage, min huvudmassage och manikyren blev dessutom under 50 euro, så kändes väldigt prisvärt. Tips, tips!
 
 
Resans bästa lunch åt vi på lördagen, då vi spontant gick in till ett café vi råkade gå förbi. Bread & Wine tror jag det hette? Här åt jag hur som helst den godaste ceasarsalladen jag ätit i hela mitt liv, Niko åt en pajbit han var väldigt nöjd med och drinkarna var också färskpressade, goda och fräscha. En öl och muffins på det, och ändå betalade vi knappa 15 euro för hela kalaset. Very nice. 
 
Baltycka / Madison / Forum
 
En av Nikos favoritsysslor att göra utomlands är att åka till stora shoppingcenter, så vi fortsatte födelsedagsfirandet med att besöka typ alla köpcenter i hela Gdansk (kändes det som i alla fall) så att Niko skulle få välja ut en present och shoppa åt sig själv. Jag tyckte först att det var lite onödigt att besöka så många köpcenter, men Niko var nöjd och glad och hittade allt han ville ha, och jag gjorde några riktigt bra köp själv också (kan visa senare), så sist och slutligen var det nog en riktigt bra shoppingrunda. Sammanlagt besökte vi tre köpcenter (Baltycka, Forum och Madison), och alla var riktigt bra på sitt sätt. Baltycka hade bäst utbud av kedjor, Forum var störst och lyxigast och i Madison hittade man många intressanta lokala butiker man inte besökt tidigare.
 
 
En sak vi minsann fick lära oss under vårt förlängda veckoslut i Gdansk, var att man borde ha bokat bord till alla restauranger man ville äta på i goooood tid på förhand. Vi trodde inte detta skulle vara nödvändigt nu i och med att det är lågsäsong, men tji fick vi - fick vända om i dörren på flera restauranger på grund av att de var fullbokade. På lördag kväll KÖADE vi in till Chleb i Wino i 40 minuter, vilket kändes lite störigt, men som tur visade sig vara värt det - galet stora och goda pizzor, och fantastiskt bra service. Drack också (av servitörens rekommendation) min första Moscow Mule någonsin, and yes, it was gooooood.
 
 
Som de typiska turister vi är, besökte vi såklart Gdansks kändaste sevärdheter också. I och med mitt knä blev det inget klättrande upp i något kyrktorn (eller annat torn), men vi gick och kollade på kyrkorna, och Gdanskbokstäverna och pariserhjulet Amber Sky, såklart. Funderade länge av och an om vi skulle åka pariserhjulet eller inte, men bestämde oss till slut för att avstå, främst på grund av min höjdrädsla. Älskar pariserhjul i teorin, men i praktiken brukar en åktur innebära att jag sitter och blundar, skakar, mår illa och bara väntar på att det ska vara över =) På tal om typiska turister kan jag annars här också passa på att inflika att det var väldigt  mycket svenska och finska turister i staden, inget som störde mig (tycker snarare det känns lite mysigt och hemtrevligt när man hör finska och svenska utomlands), men kanske bra att veta för sådana som helst undviker så "turistiga" ställen - vet att många nämligen kan störa sig på sånt.
 
 
Och sist men inte minst, vill jag visa några bilder jag knäppte på en av våra kvällspromenader. Alltså, Gdansk på kvällen måste ha varit bland det vackraste jag någonsin sett - så otroligt mysigt, vackert och stämningsfullt! Har inte besökt några andra städer i Polen men utnämner nu ändå Gdansk till Polens pärla, för kan fasen inte tänka mig att något skulle toppa det här. En sagovärld, helt enkelt.
 
 
Tusen tack för en minnesvärd julklapp älskling, och vilket bra resemål du lyckades välja! Med tanke på den goda och billiga maten, den korta flygresan och de vackra husen, kvalar Gdansk nog in på min top trea av weekend-destinationer i Europa, tror jag! Men dem kan vi kanske diskutera mer i ett annat inlägg, för nu var det slut på reserapport för denna gång. Tack och hej, eller pożegnanie, som man enligt Google Translate skulle säga på polska =)



Karolinas kaos

http://karolinaskaos.com


Oj fy, paniiiken ni måste ha känt i början haha. Vilken tur att det vände, ser ju ut att ha varit helt supermysigt :)

Svar: Jeeeeppp säg int annat! Men annars va allt riktigt super jo!
Daniela Skoglund

Anonym


Älskar Polen! Har tidigare varit i Warszawa och Krakow och i maj blir det Warszawa igen, och Gdansk. Plus antagligen någon stad mellan de två då jag kommer backpacka. Så bra att få lite tips nu! Åt ni inga pierogis? :O

Svar: Pierogis?! Va?! Nä?! Vad har vi missat?!
Daniela Skoglund

Jag har länge velat åka dit, nån gång ska det bli av:).

Svar: Ja, rekommenderar nog varmt! 😊
Daniela Skoglund

TACKTACKTACK! Är påväg till Gdansk i slutet av april och ett sånt här inlägg fyllt med goda tips var precis vad jag behövde!

Svar: VARSÅGOOOOD! 🤩
Daniela Skoglund





Namn:

E-mail (publiceras ej):

Blogg:













HEJ! Du har hittat till Danielas Dagbok - en finlandssvensk blogg som enligt läsarna kan beskrivas som äkta, ärlig, personlig, rolig, sprudlande, omväxlande, kamratlig, väluppdaterad, mångsidig, jordnära och bäst. Du är varmt välkommen att läsa vidare för att se om du håller med - hoppas du kommer trivas!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

5362 inlägg senare
2023 - de traditionella frågorna
Månadens bok, 12/23 - Eld, snö och stjärnor
Positiva minnen från gravidledigheten
Åtta serier jag sett på sistone



Kategorier

Allmänt · Bloggrelaterat & podden · Bröllop · Böcker . Filmer & serier · Frågor & listor · Fysioterapi · Kärlek · Mat . Musik · Randoms · Resor · Samarbeten & tips · Sheldon · Sjukdom · Text & åsikter · Träning . Veckoslut



Arkiv

2023
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2022
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2021
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2020
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2019
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2018
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12