Perfektionshets i sociala medier - varför och för vem?

Perfektionshets i sociala medier, ett ämne som ni nog vid det här laget vet ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Jag och Karro har bland annat pratat om det i ett poddavsnitt här och jag har skrivit om hur trött jag är på allt det perfekta bland annat här, och nu när det verkar som att det inte bara är jag utan en hel del följare/läsare OCH influencers som börjar bli trötta på samma sak, tänkte jag ventilera mina tankar kring ämnet än en gång.
 
Kändes som att en bild där jag har en fläck på skjortan kunde passa bra in i det här sammanhanget
 
En av de influencers jag följt längst är Hannalicious, och vartefter kändes det som att mer och mer av det äkta försvann för att ersättas av en perfekt fasad. Först märkte jag att jag reagerade på det själv, sen märkte jag i hennes kommentarsfält att fler och fler av hennes läsare började reagera på det och nu för ett tag sen berättade hon att både hon själv och många andra influencers också mår dåligt av perfektionshetsen i sociala medier. Tillåt mig citera: 
 
"Jag är helt övertygad om att anledningen till att det är så många influencers som på senaste öppnat upp sig om hur de faktiskt mår handlar om att influencers är trötta på att hålla fasaden uppe om att livet är så himla perfekt. Man är trött på att ta perfekta bilder och man är trött på att ljuga om hur rolig festen i lördags var (för att den inte var det!)"
 
...Okej, let me get this straight. Influencers mår dåligt av att hålla fasaden uppe om att livet är så himla perfekt och deras följare mår dåligt av att se på den där fasaden. Kan vi ta och fundera på den meningen en stund? Influencers mår dåligt av att hålla fasaden uppe och följarna mår dåligt av att se på fasaden. Så, varför pågår fortfarande perfektionshetsen i sociala medier? Varför, och framför allt - för vem?
 
Jag har länge tyckt att det är så intressant att influencers uppelever att de inspirerar sina följare då de lägger upp sina perfekta bilder från de perfekta resemålen majoriteten av följarna aldrig kommer ha möjlighet/råd att resa till. Perfekta bilder från de perfekta restaurangerna majoriteten av följarna inte har möjlighet/råd att äta på. Perfekta bilder på deras perfekta lägenheter och den perfekta inredningen som majoriteten av följarna inte har möjlighet/råd att skaffa. Perfekta bilder på de perfekta outfitsen där väskan som majoriteten av läsarna aldrig kommer ha råd/möjlighet att skaffa hänger på axeln. Perfekta bilder på sig själva som avspeglar ideal som majoriteten av följarna inte har råd/möjlighet att uppnå på grund av allt från retuschering till tandblekning till nagelförlängningar till spraytans till make up artister till frisörbesök. Och att så gott som alla influencers äter på samma restauranger, besöker samma resemål, köper samma väskor och inreder på likadant sätt? Hur är det inspirerande och vem är det som blir inspirerad av det? 
 
Visst, en del av följarna tycker säkert det är inspirerande att läsa om influencers perfekta allt för att de hoppas/strävar efter att en dag leva ett liknande liv själva, men i grund och botten känns det ju som att influencers främst inspirerar varandra med sina resor, väskor och dyra restaurangbesök. Och jo, man får väl bli inspirerad av folk i sin bransch och göra samma sak om man kan och vill, men nu när det börjar komma fram att de inte ens vill åka på alla dessa resor utan åker för att hålla upp fasaden för sina läsare, då vill man ju nog bara banka huvudet i väggen en stund... Liksom, STOP THE MADNESS, för tusan.
 
Jag vet inte hur det är med er, men åtminstone jag tycker det är hundra gånger mer inspirerande att läsa om sådant som är äkta, sådant som berör, sådant man kan känna igen sig i och framför allt när det är skrivet på ett personligt sätt av någon som vågar sticka ut och göra sin grej, än att läsa om en perfekt fasad som går ut på hur härligt och häftigt livet är och hur lycklig man är varje sekund dag ut och dag in och hur roligt man har hela tiden (speciellt när det inte ens är sant utan man i både bild- och textformat förskönar sanningen så mycket man kan). Minns att det för ett tag sen var debatt om någon influencer som photoshopat in sig på bilder så att det skulle se ut som att hen var i Paris fast hen egentligen inte var det, och om inte det är ett tecken på att det börjar gå för långt, så vet jag inte vad - precis på samma sätt som när influencers beställer in Instagramvänlig mat, lägger upp bilden med en bildtext i stil med ”food is life” och sedan inte ens äter maten? Vad ÄR det ens för jävla dumheter?
 
Kära influencers, snälla sluta åka de där resorna ni egentligen inte skulle ha lust att åka på. Snälla sluta skriva att festen var rolig om den inte var det. Snälla sluta redigera er själva för att påminna om samhällets ideal så mycket som möjligt. Snälla sluta köpa de där sakerna alla andra köper bara för att ha något att visa upp. Snälla sluta beställa in mat bara för att fota den och sedan slänga. Snälla sluta ge bilden av att allt i ert liv är perfekt om ni egentligen mår dåligt. Snälla sluta göra det ni tror förväntas av er fast det inte känns rätt. Snälla sluta tappa bort er själva i strävan efter att vara som alla andra. Ingen vinner på det, varken ni eller era följare. Testa vara er själva istället, och fundera på vad det egentligen är ni vill influera till - det är ju trots allt influencers ni kallar er.
 
P.s. Vad skulle ni säga om ett blogginlägg där jag listade mina favoritinfluencers? Sådana som jag uppfattar väldigt personliga och som inte dragits med i denna perfektionshets? Ja, nej? Intressant, inte intressant? Let me know.Corinne Grönholm

http://corinnegronholm.com


Hurraa för äkta och ärliga influencers / bloggare! Gillar inte heller den perfekta fasaden. Tycker dock att majoriteten av finlandssvenska bloggare är riktigt duktiga på att hålla det äkta och inte visa upp fasader. Känns som att perfektionshetsen börjar allt mer luckas upp bland influencers men än är det en lång väg att gå :)

Svar: Jo i svenskfinland tycker jag perfektionshets förekommer mycket mer sällan i sociala medier (även om det nog finns) - tummen upp för det!
Daniela Skoglund

Ida


Sociala medier och bloggar kan vara riktigt giftiga, speciellt om man redan är nere och ser hur perfekta liv alla andra har. Perfekta vänner, en massa program hela tiden, perfekta föräldrar, perfekt pojkvän etc. Tyvärr måste jag erkänna att du själv också bidrar till detta, främst när det kommer till dina veckoslutssammanfattningar. Du visar ofta utåt hur du gör så många roliga saker, har så många fina vänner och helt enkelt ett så händelserikt liv, och har man då suttit ensam ännu en helg för att alla kompisar varit upptagna med sitt så känner man sig extra värdelös. Jag säger inte att du ska sluta leva ditt liv men det kan vara värt att tänka på att även dina inlägg kan uppfattas så. Kanske det skulle vara en idé att inte bara sammanfatta helgerna utan kanske någon gång sammanfatta en helt vanlig grå vardag? Jag vet att du nog gjort det ibland och det är jättebra och gör att din blogg känns mer äkta! :) Jag tror att de flesta av oss är skyldiga till att bara publicera de positiva bitarna ur sitt liv på sociala medier och det är väl egentligen förståeligt för klart man hellre visar en bild på ens fina tulpanbukett än hur köket är kaotiskt för man helt enkelt inte orkat diska etc. Men samtidigt är det just detta som gör sociala medier så giftiga.

Svar: Oj vilken tankeväckande kommentar! Samtidigt som det är ungefär det värsta jag kan höra, att någon kan känna sig extra värdelös på grund av min blogg, så är jag ändå glad över att du berättade det - jätteviktig info för mig och något att ta i beaktande i framtiden. Har inte ens reflekterat kring veckoslutssammanfattningarna på det sättet du beskriver det, utan mest tänkt att det är roligt att ibland skriva om det som faktiskt är bra också, i och med att jag själv upplever att jag öppnat upp mig rätt mycket om allt det icke-perfekta i mitt liv. Men, folk påverkas ju olika av olika saker, och det kan hända att du och jag (och många andra) ser på perfektionshets och vad som egentligen är perfekt, ur helt olika synvinklar. Grå vardag finns det nog gott om i mitt liv, så om det inte kommit fram tillräckligt tydligt i bloggen hittills, kan jag absolut lyfta fram det mer. Hoppas det ändå finns sånt du gillar med min blogg också, så den ändå (åtminstone huvudsakligen) känns kiva att läsa! :)
Daniela Skoglund

Hej!
Uppfriskande att läsa! Jag driver själv tre sajter (Spabanken.se, Seafun.se och Familjeparker.se) och känner igen mig i det du skriver. Blir extremt trött på att läsa mina bloggande kollegors inlägg om att minsta lilla köttbulle är SÅÅÅÅ fantastisk och inspirerande, samtidigt som jag inte är helt säker på att jag själv är oskyldig heller... :-/
MEN - jag törs vara kritisk och skriver ofta om när saker går tokigt :-) och faktum är att jag ofta får MER läsare/klick när jag vågar vara kritisk mot något än tvärtom. Intressant! Tror precis som du skriver att folk törstar efter det som är äkta.

Svar: Tack, kul om du tyckte det! Och ja, jag får också betydligt mer klick på ”kritiska” inlägg och när jag berättar om något som inte gått helt enligt plan.
Daniela Skoglund

Detta är EXAKT vad jag försökte förklara för min sambo igår fast du förklarar det så mycket bättre.


Jag ser gärna ett inlägg där du listar dina favoriter :)

Svar: Haha, tack! Eller vad man nu ska säga :D Och okej, bra att veta!
Daniela Skoglund

Lista gärna influencers som är mer äkta 😊 Själv följer jag knappt de som förskönar sitt liv och världen på ett sockersliskigt sätt. Alltså vackra bilder gillar jag ju att titta på, men vissa konton känns ju så väldans oäkta!

Svar: Yes! Och vackra bilder har jag inget emot, det är just den där oäkta känslan som skaver.
Daniela Skoglund

Jättebra inlägg och reflektioner (än en gång!). När jag läste det kom jag också att tänka på när jag såg ett program att dom i Ryssland har lyxigt inredda private jets som alltså inte är i luften utan bara står på marken, så att folk (alltså influencers) kan köpa en fotografering där, så det ser ut att dom är och flyger med ett privatplan.... så sjukt!!

Svar: Tack! Och ja, jag har också hört om det där, och det berättar ju verkligen om hur långt det har gått... sjukt, verkligen.
Daniela Skoglund

Bra skrivet! Jag funderar massor på det där med yta och fasad. Att hitta de där genuina kontona och bloggarna är inte så lätt, men den som söker hon finner.. Jag har i princip helt slutat följa större influencers, eftersom de lever ett liv så pass långt bort från mitt eget. Jag inspireras inte ens av dem, eftersom de sällan har något som jag drömmer om. Önskar bara att yngre följare kunde förstå också att det mesta som visas upp i dagens flöden bara är en yta, att det finns mer bakom den perfekta bilden. För den där fasaden är inget att sträva efter.

Svar: Tack! Och nej, det är inte så lätt, men som du säger - de finns! Jag har också gjort en ordentlig rensning bland konton jag följer, men visst stöter man på perfektionshets i var och varannat hörn ändå. Men, håller med dig, fasaden är verkligen inget att sträva efter.
Daniela Skoglund

Anna Betlehem


Åh så bra inlägg! Känns som att utvecklingen kanske kan svänga å vända till rätt riktning om fler inlägg i den här stilen, som analyserar vad som försegår, publiceras. Personligen läser jag mycket hellre inlägg där bloggaren pratar om svåra saker, saker som tar ont, saker som är känsliga etc. Det är så mycket djupare och intressantare. 😊 Tack för att du skriver inlägg som dessa Daniella!! Hoppas influencers och alla andra vågar öppna upp, riva fasaden och vara mera av sig själv. Visa det riktiga och äkta.

Svar: Tack snälla för din kommentar! Jag hoppas också det går åt det hållet.
Daniela Skoglund

Fast alltså, snälla sluta följ om man inte mår bra av det?! Är inte det en rimligare uppmaning? :) Det finns massvis av vettiga, på riktigt inspirerande, verkliga och sanningsenliga konton. Följ dem!

Och om man inte mår bra av att upprätta hålla en perfekt fasad, nej då ska man kanske fundera på vad man håller på med. Kan dock tänka mig att det handlar mycket om en business när man nått upp till den nivån. De byggde inte sina följarskaror på tråkiga och verklighetstrogna bilder som berättade sanningen. Antagligen skulle de kunna väva in mer av verkligheten och ändå behålla sina följare, men de märker garanterat också vilken typ av bilder som får bäst reach på tex instagram och då blir det lätt att följa det spåret oavsett om man gillar det eller inte (pga jakten på fler följare, och pengar/samarbeten).

Svar: Rimlig uppmaning åt vem? Tänker att det dels inte känns speciellt rimligt att t.ex. tonåringar ska kunna avgöra vad som är ”bra” och ”dåligt” för dem att följa i sociala medier, samtidigt som det inte heller känns speciellt rimligt att lägga över ansvaret på individen att undvika all perfektionshets som råder i sociala medier - precis som det inte heller är rimligt att be en individ undvika all triggande reklam. Det är ju bara att försöka blunda för problemet, istället för att åtgärda själva problemet.

Och, vad jag sett, är det nog många som lyckats bygga upp stora följarskaror trots att de undvikit det perfekta, och visat upp det äkta istället. Visst finns det säkert MINST lika många som lyckats göra det tack vare sina perfekta bilder, men då får man ju fråga sig om det är värt det bara för sin business, om man egentligen mår dåligt av det.
Daniela Skoglund

Emedia


Hej!

Skulle bli väldigt glad om du eller någon annan kunde förklara varför man bara inte låter bli att hänga på sociala medier om man mår så dålig av det? Alltså jag är uppriktigt nyfiken, inte sarkastisk. Är själv inte på instagram (blev stressad av det och slutade efter två veckor), har inte kollat facebook på månader och vägrar läsa bloggar vars innehåll jag inte kan relatera till. Det där egna ansvaret, varför tar man det inte? Är sociala medier bara så beroendeframkallande, eller vad är det som är problemet? Oförmåga att kliva av? Tron att det inte finns något liv utan some? Eller finns det inte det, är det jag som lever så i det förgångna att jag inte fattar att some är verkligheten och allt utanför av sekundär betydelse?

Svar: Dels tror jag mycket beror på gammal vana, att man fortsätter följa med sådana ”man alltid följt med”, trots att deras plattformer ändrats. Dels tror jag det kan vara svårt att själv avgöra vad som är skadligt för en, t.ex. för mig själv räckte det väldigt lång tid före jag gjorde kopplingen mellan sämre självförtroende och sociala medier, och för yngre människor är det säkert en ännu större utmaning. Och dels tror jag mycket handlar om att sociala medier ”hör till” nu för tiden, att man inte vill hamna utanför.

Visst har alla ett eget ansvar också, men som jag skrev åt Jennifer - att be någon undvika allt sådant man inte mår bra av i sociala medier, är ungefär samma som att be någon undvika all reklam man inte mår bra av. Så, tycker faktiskt den som ligger bakom sina sociala medier har större ansvar för vad hen lägger ut, än de som följer ”väljer” att se.
Daniela Skoglund

Superbra inlägg Daniela, verkligen! Du satte huvu på spiken där.

Jag tror att orsaken till att många som hänger på social medier och mår dåligt av det, kanske först och främst inte alltid förstår att de mår dåligt av det. Ångest kan ta sig så många, diffusa uttryck att det är svårt att känna igen ibland. Ännu svårare är det att förstå varifrån ångesten kommer.

Och jag tycker man skuldbelägger folk onödigt mycket om man pratar om att ta personligt ansvar. Det är lätt för mig att säga det, som är 31 och ganska stabil i mig själv och idag vågar säga nej eller stiga av om det känns så. Jag känner inte ångest kring mina sociala medier för att jag har kurerat mina földen - och kurerar ännu, ständigt - men det är inte lika enkelt för en 14-åring att ta det personliga ansvaret. Jag tror faktiskt inte ungdomar idag upplever det som händer online som sekundärt eller inte verkligt, det är en sida av verkligheten som alltid funnits för nån i den åldern, vi får inte glömma det.

Och okej, fine om det är business och man når ut längst med en viss typ av bilder - men det är för mig ingen förklaring. Då uppstår bara fler frågor - t ex varför man prioriterar business så högt? Men man är ju på nätet av olika anledningar och vissas anledning är kanske business och så måste det få vara, även mo det inte är min. Men vad man gör business på - det kanske alla skulle må bra av att tänka på.

Men md det sagt - some är långt ifrån bara dåligt! Jag älskar some och kommer alltid försvara Instagram, jag har bara börjat må bättre av det. MEN alla kan, vågar eller förstår inte att man får välja själv vad man följer. Lika lite som att jag fattade som 14-åring att jag inte behöver låtsas lyssna på en massa band jag egentligen inte gillade :D

Svar: Right back at you - superbra kommentar, huvu på spiken, osv!
Daniela Skoglund

Håller med! Jag slutar följa konton som alltid är perfekta för de känns så opersonliga. Det blir som att tio konton blir väldigt snarlika varandra så det spelar ingen roll vem man följer.

Svar: Ja flera konton är faktiskt så lika varandra att man knappt ser skillnad.
Daniela Skoglund

Karolinas kaos

http://karolinaskaos.com


Håller med som vanligt, väldigt bra inlägg som vanligt. Jag var tvungen att skriva lite om det här jag också heheee: http://karolinaskaos.com/2019/02/28/las-inte-det-har-inlagget-om-du-tanker-bli-provocerad-av-det/

Svar: Ja, har redan läst (såklart)! Bra och tydligt svar på tal.
Daniela Skoglund

Emedia


Hej igen, har tänkt en del på ditt svar Daniela, och också på vad Ellen skrev. Inser nu att jag nog inte förstått att medan sociala medier för mig utgör en parallell till den verkliga världen, är some för dagens unga en del av den verkliga världen och därmed inte något de kan stänga dörren till lika lättvindigt som jag. En inte helt betydelselös insikt måste jag medge, så tack till er.

Svar: Tack själv för att du återkom med den här kommentaren :)
Daniela Skoglund

Ida


Som svar till ditt svar Daniela så finns det självklart mycket i ditt innehåll som jag gillar så mycket att jag fortsätter läsa din blogg. :) Men ja, jag tycker det inte bara är stora influencers som är skyldiga till perfektionisthetsen. Vi alla dokumenterar ju helst det vi själva vill minnas, alltså de bra bitarna, men samtidigt ger det ju en felaktig bild över hur livet ser ut. De stora personerna har jag slutat följa för länge sedan utan följer mest personer som jag känner, och det känns ju inte bra att sluta följa dem så där bara för att man mår dåligt av någon bild de lägger upp? Försöker undvika Instagram då jag känner jag har en dålig dag men ibland är det verkligen svårt. På ett sätt blir det ett slags självskadebeteende, man vet man mår dåligt av det men man kan ändå inte låta bli att gå in och titta. Och så ska vi inte glömma att sociala medier också kan ha motsatt effekt, det hjälper mig att hålla kontakten med alla vänner som är utspridda i världen.

Svar: Skönt att höra! :) Och ja, du har många bra poänger i det du säger.
Daniela Skoglund

Anna


Så bra skrivet och sååå sant!

Nu är jag inte nån influencer men började instagramma för ca tre veckor sen. Det som slog mig är hur mycket folk redigerar (och sönderredigerar) sina foton. Några redigerar sina foton så hårt att det är helt absurt. Alltså helt vanlisar. Det finns folk som även tror att dessa foton inte är redigerade och berömmer den som tagit dem om att hur duktig personen är på att fota. Jag blev typ chockad när jag började kolla igenom andras foton, haha.

Jag redigerar ingenting och använder heller inte några filter. De fotona jag lägger upp där kommer direkt från kameran. Visst, ibland skulle mina foton må bra av lite mer ljus, mörkare/starkare färger eller beskärning, men no can do. Jag VILL inte redigera nåt. Jag vill att mina foton är äkta, de behöver inte vara perfekta. Och det vore så förbannat roligt att se mer oredigerade foton på Insta!

Svar: Tusen tack! Och ja, alltså du har SÅ rätt. Jag är dessutom en av dem som absolut inte har öga för t.ex. vilka bilder som är photoshopade och vilka som inte är det, så tror ju på allt jag ser förutom när någon påpekar att något är photoshopat. Jättebra av dig att köra med bilder direkt från kameran!
Daniela Skoglund

Jag tycker att det är viktigt fundera över vilken bild man sänder ut i sociala medier. Tänkvärt inlägg!

Svar: Jätteviktigt! Bra om det väckte tankar, det var meningen :)
Daniela Skoglund

Gärna en lista! Gärna internationell och gärna även med små bloggar och eller YouTube-kanaler. Tack och lov att många bloggskrivare fortfarande vill länka till sina alster så att man kan upptäcka nya människor och nya fantastiska fotografer och konstnärer m.fl. :-)

Svar: Yes, ska bli!
Daniela Skoglund

Tänkte att det var en rimlig uppmaning åt målgruppen här ;)

Intressanta diskussioner hur som helst! Och håller med om att sociala medier knappast är särskilt hälsosamt för oss eller unga, men därför tror jag också att det är viktigt att vi lär oss hantera det.

Svar: Ja, och framför allt viktigt att prata om! Bra med olika synvinklar, också.
Daniela Skoglund

Janica


Amen to that! Så bra inlägg och så VIKTIGT att hålla i bakhuvudet att det alltid inte är så perfekt som det låter! Måste erkänna att jag själv har påverkats jätte mycket av den här hetsen. Förr uppdaterade jag massa vardag på instagram och fick så mycket fina kommentarer av mina följare att dom uppskattar verkligen mina uppdateringar om vår, ibland rätt så jobbiga, vardag! Men sen samtidigt fick jag höra om hur jobbigt det är med ”gnäll på some” eller såna som postar suddiga o tråkiga bilder i sitt flöde. Och ja, jag tog åt mig av det eftersom att jag inte är nå speciellt bra eller kreativ på att fota och jag har heller ingen annan kamera än den på mobilen. Så då slutade jag istället att uppdatera! MEN det ska ju absolut int va så att endast ”perfekta” bilder får postas. Flummigt det blev men kanske du fatta pointen :D

Svar: Tack! Och joo ja fattar precis, åååh blir provocerad bara av att läsa orden ”gnäll på some” när det handlar om uppdateringar kring vardagen?! Ibland ÄR det ju jobbigt, och då ska man väl få skriva om det om man vill. Suck.
Daniela Skoglund

Elli


Häftigt att se ett så sansat kommentarsfält!!! Uppfriskande!

Svar: Visst!!
Daniela Skoglund

Namn:

E-mail (publiceras ej):

Blogg:

HEJ! Du har hittat till Danielas Dagbok - en finlandssvensk blogg som enligt läsarna kan beskrivas som äkta, ärlig, genuin, personlig, rolig, sprudlande, omväxlande, kamratlig, väluppdaterad, mångsidig, jordnära och bäst. Du är varmt välkommen att läsa vidare för att se om du håller med - hoppas du kommer trivas!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

Historian om min tjugosjunde födelsedag
Vinnaren av Kevin Murphy tävlingen + rabattkod
Fotbollshuliganer, födelsedagsbubbel och bästa biobesöket
Randoms vecka 46
KEVIN MURPHY RECENSION + tävlingKategorier

Allmänt · Bloggrelaterat & podden · Filmer & serier · Frågor & listor · Fysioterapi · Kärlek · Mat . Musik · Randoms · Resor · Samarbeten & tips · Shopping · Sjukdom · Text & åsikter · Träning . VeckoslutArkiv

2019
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2018
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12