Vem har rätt att flyga?

Egentligen hade jag inte tänkt ge mig in i den här debatten, men efter att ha läst x antal inlägg och artiklar om att flyga på sistone, har så många tankar och funderingar väckts hos mig, att jag nästan känner mig tvungen att ventilera lite. Speciellt nu när det endast är några dagar kvar tills jag sätter mig på ett flyg nästa gång känns ämnet extra aktuellt för mig, och hela 86% av er uppmuntrade mig även i en Instagramomröstning att skriva om saken, så, vi kör!
 
 
Jag läser en hel del bloggar och följer många influencers på Instagram, och det som de flesta av dem har gemensamt, är att de reser väldigt mycket. För mycket, påpekas det flitigt bland kommentarerna. Och då undrar jag: Vad är att flyga för mycket?  För är det något jag lärt mig av alla upplysande kommentarer, så är det flygen har så mycket utsläpp, att det inte går att kompensera - oavsett hur mycket vegetarisk mat man än äter och oavsett hur ofta man väljer cykeln framom bilen, så kan man inte klimatkompensera de utsläppen som flygresan orsakat. Så, innebär det då inte i princip, att helt enkelt att flyga är att flyga för mycket? Att varenda en flygresa är en flygresa för mycket? Eller att vi nog kunde fortsätta flyga, men i betydligt mindre mängder? Och vad är i så fall den mängden? Tio korta flygresor per person per år? Tio flygresor per person per tio år? Ett par längre flygresor per person per tio år? Det finns ju (vad jag vet) inga tydliga riktlinjer, så hur ska man kunna avgöra vad som är en "passlig" och acceptabel mängd att flyga, om en sådan ens existerar?
 
...vilket leder mig till min nästa fundering: Vem har rätt att flyga? För mängden flyg borde ju uppenbarligen minska, men alla människor kommer knappast att sluta flyga, så vem har då rätt att förbruka de flygresorna vår planet klarar av? Är det personen flyger i jobbrelaterade sammanhang för att gå på businessmöten? Är det influencern som flyger jorden runt för att fota content? Är det familjen som varje år sparar ihop till den där ena resan till Kanarieöarna? Är det abiturienten som ska ta mellanår och vill ut och upptäcka världen? Är det personen som åker iväg på välgörenhetsresor? Studeranden som ska på utbyte? Personen som är i ett distansförhållande eller ska åka och hälsa på en vän som bor utomlands? Eller är det resebloggaren vars största intresse är att resa? Och, största frågan av dem alla: Vem är det som ska avgöra var gränsen går? Vem som får flyga och hur mycket?
 
Så här: Jag tycker det är helt obegripligt att folk från Norden flyger till Kina för att gå på ett jobbrelaterat möte som gott och väl kunde tas över Skype, och lika obegripligt tycker jag det är att influencers kan åka utomlands bara för att få snygga bilder att lägga upp på Instagram. Men, sen å andra sidan - det är väl klart att jag tycker det, jag som varken har ett jobb som innefattar att resa eller en miljon följare på Instagram som väntar på att få se nästa fantastiska bild jag fotat utomlands. Skulle jag vara den som reser mycket i jobb eller tjänar storkovan på mina Instagrambilder, då är det inte omöjligt att jag skulle tycka annorlunda. Men nu, nu är det ju lätt för mig att säga och tycka att det är just de som är bovarna i dramat. Att det är de som borde sluta med sitt sanslösa flygande. 
 
"Det viktigaste är att bli medveten om hur flygresor påverkar miljön" får man läsa i var och varannat svar på tal som influencers ger om sitt flygande då deras läsare ställer dem mot väggen, men det tycker jag mest är skitsnack. Liksom, det är 2019 nu, vem tusan är inte medveten om att det är dåligt för miljön att flyga? Det vet ALLA, och ändå flyger folk. Så, vad hjälper det att säga att man är medveten, när man ändå sätter sig på det där planet och åker iväg till Maldiverna och tar de där bilderna som kommer att öka ens följarantal och gillningar ytterligare lite till? Nä, det där med att säga att det första steget är att bli medveten om problematiken och sedan ändå sätta sig på ett plan och flyga iväg, det är inget annat än att linda in skit i silkespapper. Kanske för att försöka lindra sitt eget samvete? För att få ens eget flygande att låta ens liiite bättre än det egentligen är. 
 
Jag tycker i grund och botten att alla som flyger har ett val att låta bli, oavsett ursäkt. Jo, vissa ursäkter kanske är mer giltiga än andra (fast då, återigen - vem bestämmer vilka ursäkter som är tillräckligt giltiga?), men om man riktigt tänker efter så är det ingen som kan säga att man måste  flyga - har du ett jobb där resande ingår kan du  byta jobb, är du i ett långdistansförhållande kan någondera  flytta och är du en influencer kan du lägga upp bilder du fotat hemma istället. Visst, jag fattar att det inte är helt så där simpelt i praktiken, men ändå - pointen är hur som helst att ingen egentligen kan använda det som ursäkt att man "faktiskt måste flyga", utan varje flygresa är ett aktivt och mer eller mindre själviskt val. Du kanske tycker att du "måste" få åka på jobbresa, "måste" få åka och träffa din partner och "måste" få åka bort ett par gånger per år för att koppla av, men när man tänker att det är vår planet som står på spel, så känns alla ursäkter sist och slutligen ganska obetydliga och fjuttiga. Och ändå fortsätter vi. Ändå fortsätter jag.
 
Jag satt på sammanlagt åtta stycken flygplan ifjol, allihopa pga nöjesresor. Om det är mycket? Ja om man jämför med den där familjen som åkte utomlands en gång ifjol, nej om man jämför med influencern som satt på flera plan varje månad. Om det ändå, oavsett vem man jämför med, var för mycket? Mycket möjligt, men som konstaterat, det är svårt att avgöra var gränsen går. Om jag ändå tyckte det var värt det, att åka på de där 3-4 resorna ifjol, trots att det kan ha varit för mycket ur miljöperspektiv? Tydligen, eftersom jag valde att sätta mig på de där planen, och inte ens ångrar det nu i efterhand. Det känns liksom svårt att ångra när man inte brutit mot någon tydlig regel, utan bara gjort något man vet att inte var jättebra, men som ändå gav en väldigt mycket positivt.  
 
Jag vet att mitt resande är dåligt för miljön och det suger, men fasen vad det också suger att det är just det där dåliga som råkar vara en av de sakerna jag älskar mest av allt i hela världen. Några av mina allra finaste minnen är skapade under mina resor då jag åkt iväg till mina drömdestinationer och jag brukar vara som allra lyckligast på resande fot, så bara tanken på att jag aldrig mer skulle få uppleva det gör mig helt knäckt. Det kanske inte är en giltig ursäkt, men det är min ursäkt, och jag kan på grund av det inte tänka mig att aldrig mer flyga. Visst, jag kan tänka mig att minska  på mitt resande och jag har t.ex. inte flugit inrikes på flera år trots att det (med tanke på hur VR fungerar) många gånger hade varit mycket smidigare att flyga Helsingfors-Vasa istället för att ta tåget, men utomlands kan jag kan inte tänka mig att sluta flyga helt och hållet så länge möjligheten finns där, och jag kan inte heller låta bli att tänka allt det där man inte borde tänka: Att det är de som är "värre" än mig som borde ändra på sitt flygbeteende, att min insats ändå inte skulle göra någon skillnad och att det är någon annans problem att lösa. Fast sanningen bara är att jag är för självisk för att låta bli. Att de flesta är för själviska för att låta bli.
 
Så, för att svara på frågan i rubriken, vem som har rätt att flyga? Ur miljöns perspektiv antagligen väldigt få, ur eget perspektiv antagligen nästan alla. Nej, man borde inte se flygandet som en självklar rättighet, men jag tror tyvärr majoriteten av människorna som flyger regelbundet kommer fortsätta göra det ändå, åtminstone så länge de där flygresorna finns endast ett par klick ifrån en - att försöka förbjuda/hindra/avskräcka folk från att flyga samtidigt som möjligheten att flyga så enkelt finns där, det känns ganska orealistiskt och kanske som för mycket att begära. Samtidigt känns debatten om vem som borde få flyga och vem som inte borde få flyga på något sätt så himla onödig (onödig som det-finns-ändå-inget-svar-onödig), i och med att allt egentligen handlar om personliga åsikter och upplevelser som inte riktigt går att mäta eller ställa mot varandra. Samtidigt som personen som ska flyga och hälsa på sin partner hävdar att hen måste få göra det för att hen saknar personen så mycket, kan en annan person hävda att hen måste få åka och resa för att hen älskar att resa så mycket. Svårt för en tredje part att komma in där och se på något så subjektivt på ett objektivt sätt. 
 
Min poäng med det här inlägget är väl kort och gott att alla flygresor som görs i princip är lika dåliga oavsett vem det är som sitter på det där planet och av vilken orsak, men att det är ett problem som är svårt att lösa på grund av flygresornas lättillgänglighet, människornas själviskhet och bristen på tydliga gränser och riktlinjer. I den bästa av världar skulle det uppfinnas en lösning som skulle leda till att folk kunde fortsätta flyga utan att förstöra miljön, och med tanke på hur mycket all utveckling går framåt är det knappast omöjligt, men det tar antagligen en hel del tid att skapa en sådan förändring, och det är ju exakt det vi inte har obegränsat av. Skulle ändå SÅ önska att det här problemet fick en lösning som inte hängde på individen, men om vi som flyger regelbundet i väntan på den lösningen åtminstone kunde komma överens om flyga lite mer sällan? Att hitta en någorlunda rimlig balans mellan nolltolerans och att se regelbundet flygande som en självklarhet, och att välja andra alternativ än flyg då det finns andra vettiga alternativ? Minska på flygandet istället för att sluta helt, liksom. Något bättre än så har jag tyvärr inte att komma med. Och ja, att de gånger man flyger välja så vettiga flygbolag som möjligt, såklart. Jag själv flyger i 9/10 fall med Norwegian, och deras miljöpolicy och utsläpp kan ni läsa om här
 
Det var allt jag hade att säga om det här ämnet (sorry för lång text men kände jag ville få med alla mina tankar när jag en gång tog upp saken), och nu vill jag veta: Hur ofta flyger du, hur resonerar du kring ditt flygande och var står du i den här debatten? Berätta gärna!



Jag håller med dig, det är lite läskigt att ge sig in i den här debatten :P
Men oavsett anledning eller orsak, så är det fortfarande lika skadligt. Tror inte att vi ska tänka vem som har mest rätt, eller vem som gör mest skada. Vårat ansvar är lika stort, men vem som axlar den större delen ansvar - det måste vara upp till var och en.

Svar: Klokt sagt!
Daniela Skoglund

Egentligen är det väl flygen som behöver bli miljövänliga, och inte vi som behöver sluta resa. Men krävs det en nedgång i försäljning av flygresor för att utveckling av miljövänligare flyg ska gå fram fortare? Eller vad är det som krävs.. Jag ser ett alltför stort mervärde vad gäller mänskligheten för att sluta resa (med flyg) - om man reser på ett medvetet sätt och med en öppen attityd (det gör förvisso inte alla) kan resor bidra till större förståelse mellan kulturer, ett bredare perspektiv på livet och samhällen, minska rasism m.m. Jag har lärt mig en hel del under mina resor och utvecklats på sätt jag inte tror jag hade gjort om jag mest hållit mig i hemknutarna. Att få komma bort och få lite nya perspektiv under tunga perioder i mitt liv har också varit kanske mer effektivt än terapisessioner. Många reser ju av hälsomässiga skäl, t.ex. de som lider av sjukdomar som gör att de mår bättre av några veckor i värmen varje år. Jag skulle ändå inte begära av dem att flytta till södern för gott och lämna kvar alla nära och kära i hemlandet... Som du säger, det är svårt att bestämma var gränserna ska dras, men om man själv tänker genom hur många resor som känns rimligt, man kan motivera varför man vill just dit och generellt kan motivera var mervärdet i ens resande ligger, så tror jag att man kan hitta en balans. Jag tänker mig själv max 3 utlandsresor med flyg per år (såsom jag reste ifjol), varav åtminstone en av dem inte ska vara så långt bort.

Svar: Önskar också att flygen kunde bli mer miljövänliga så vi kunde fortsätta flyga, för precis som du säger, bidrar flygandet till mycket bra också!
Daniela Skoglund

Många undrar vad man kan göra för klimatet och hur man ska tänka och om man inte är beredd att ge upp t.ex. sina flygresor så vill jag rekommendera det här inlägget av min bror "Klimatångest – måste vi ha det?" Intressanta aspekter med annat perspektiv än "Vi måste sluta flyga nuuuu!": https://jennifersandstrom.se/2019/02/04/klimatangest-maste-vi-ha-det/

Svar: Jo, läste det samma dag som det publicerades!
Daniela Skoglund

Kickelina


Jag sticker ut hakan och tycker till.
För mig är flygandet ren och skär bekvämlighet. Jag lever i ett distansförhållande sedan snart två år, vi har båda lite halvtaskig ekonomi utan överflöd och för oss innebär tågresa en restid på sisådär +/- 17 timmar - enkel resa, dvs 34-35 timmar totalt och mellan två till fyra tågbyten per enkelresa beroende på när på dygnet man åker. Det skiljer en tusenlapp i pris där tåget är billigare än flyget, men tid är pengar, alltså väljer vi flyget för när vi väl kan ses vill vi inte resa bort vår tid. Vi ses i snitt en gång per kvartal, vilket inte är mycket (bara jävligt jobbigt), så det är inte så att vi flyger i tid och otid till varandra. Och det här med flytt som du nämnde även om det inte är så lätt i alla fall; nej, vi är praktexemplet på att det inte är enkelt då vi båda har barn med ytterligare en förälder som skulle beröras enormt av en flytt plus att det ju vill till att den av oss som eventuellt flyttar får jobb också (i vårt fall mest troligt jag då jag är utbildad inom ett bristyrke och kan få jobb i hela landet). Jag vägrar känna någon flygskam, för hur det nu än är så visst, det är bra att vi blivit och är mer miljömedvetna, men lilla, lilla Sverige står för en fis i rymden när man ser till mängden utsläpp som flygplanen genererar i hela världen. Hela miljödiskussionen blir liksom skev, det verkar som att alla vi som på något sätt fattar beslut som inte faller inom ramen för att vara miljövänliga ska kritiseras och knäppas på näsan. Jag bor i glesbygd där bilen är en förutsättning för att kunna ta sig till jobbet, fritidsaktiviteter, mataffären osv. Här är många av uppfattningen att miljönissarna i Stockholm glömt att det finns ett Sverige norr om Gävle också med helt andra förutsättningar och utan tillgång till tunnelbana och pendeltåg. Men det är en annan diskussion. Tack för ordet!

Svar: Alltså, jag håller i princip med dig om allt du säger och förstår vad du menar, och om min åsikt spelade någon roll skulle ni antagligen höra till dem jag skulle tycka har rätt att förbruka de där flygresorna. Poängen är bara att det inte spelar någon roll varken vad jag eller du TYCKER - lika dåligt är det för miljön oavsett vem som sitter på det där planet, och just därför önskar jag att det inte hängde på individen, utan att man kunde komma på andra lösningar (t.ex. mer miljövänliga flyg, som Maria skrev)
Daniela Skoglund

Ann Rumbleinthearctic

http://ann-olsson.squarespace.com/


Jag håller med dig på en del punkter, men vill ändå lägga en allmän kommentar om flygdebatten i sig, eftersom jag nu läst så många bloggars inlägg om just flygdebatten.

Läser man IPCC rapporten så kan man se där vad de rekommenderar. I varje kapitel så skriver de om hur vi kan mitigerar de sektorerna som ökar koldioxidutsläppen https://www.ipcc.ch/report/ar5/wg3/ . Och det handlar igen inte om att sluta flyga, det handlar om att flyga mindre. Anledningen till att man kanske hakat upp sig på flyget är för att flygresandet hela tiden ökar, det senaste 10 åren har svenskarnas flygresor utomlands fördubblats http://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Klimat-och-luft/Klimat/Tre-satt-att-berakna-klimatpaverkande-utslapp/Flygets-klimatpaverkan/ samt att det kanske räknas som enklare att minska flygandet jämfört med de andra alternativen? Kan man bromsa ökandet något, så mitigerar man lite granna. Kortare flygresor är värre än längre, det är vid start och landning som en stor del av flygutsläppen sker. Så istället för att läsa nyhetsartiklar från kanske expressen eller aftonbladet kan jag istället rekommendera att läsa IPCC rapporten. Det är väl upp till en själv hur mycket man vill flyga, men flyg med måtta, Sverige är ju ändå det stora landet Lagom.

Det är många som skriver om flygdebatten och klankar ned på den, men inte en enda citerar IPCC rapporten, som vi alla egentligen ska arbeta utifrån.

Svar: Ska bekanta mig med den!
Daniela Skoglund

Väldigt intressant och viktigt inlägg!! Jag älskar också att resa och att upptäcka nya platser, så skulle heller aldrig kunna ge upp flygandet helt :/ Får väl hoppas som i en av kommentarerna ovan att flygen blir mer miljövänliga asap!

Svar: Yes!
Daniela Skoglund

Louise


Flyg någon gång var tredje fjärde år och var borta längre istället. När man väl har tagit sig till någon kontinent går det ju att åka tåg och buss, och är man borta någon månad eller två får man ju rätt mycket mer upplevelser per ton CO2. Att flyga fyra gånger per år över en helg eller vecka kommer, hur du än resonerar eller vrider och vänder på det, aldrig vara coolt gjort mot planeten och dina medmänniskor. Och det här med att resandet ger så mycket perspektiv och upplevelser är ju en fin tanke, men det finns rätt många andra sätt att skaffa sig sådant på. Med tanke på hur global världen är misstänker jag att man har rätt många häftiga människor med rätt många annorlunda synsätt väldigt mycket närmare en själv. Sen huruvida man tar den chansen eller envisas med att flyga jorden runt för att jaga detsamma är en annan femma.

Jag tror att vi faller extremt mycket offer i den här resenormen som råder just nu. Ju längre bort och ju oftare desto bättre, men hallå, vad är det för konstigheter? Ta bilen ner i Europa om du så måste (fortfarande bättre utsläppsmässigt) - det finns HUR mycket som helst att se där nere. Ta tåget till Norge - MAGISK natur. Färja till Island och Färöarna, cykelsemester på Gotland, Danmarks stränder, Alperna, you name it... Man kan resa utan att flyga, och det funkar rätt bra. Man måste bara sluta vara bekväm och gömma sig bakom alla sina ursäkter och undanflykter.

Jag har lovat mig själv ett flygfritt 2019. Hittills har jag avstått resan som mina kompisar ska göra ner till Italien samt bokat jobbresan till Bryssel med båt, tåg och buss. Kommer ta 36h timmar dit och 20h hem, men jag känner mig så fruktansvärt pepp på att göra det. Allt handlar om inställning, prioritering och viljan att göra annorlunda, och när man väl känner att man kommer över den mentala tröskeln som det innebär att säga nej till flyget så känns det faktiskt riktigt, riktigt bra.

Testa, det kommer bli kul :) Och ha det gott!


Svar: Fint av dig att du lovat dig själv ett flygfritt 2019 och att du löst ditt resande på alternativa sätt! Många bra synpunkter i din kommentar, och jag vet - många korta resor är varken coolt mot medmänniskorna eller planeten, utan som jag skrev i texten, bekvämlighet och själviskhet. Så även från min sida. Tyvärr.
Daniela Skoglund

Anonym


Jag tänker lite som Maria och Jennifer i den här frågan, resandet betyder väldigt mycket för mig och att träffa människor och se nya kulturer gör mig till en bättre människa. Jag tror inte det är en hållbar lösning att alla ska stanna hemma i sin bubbla, då skulle främlingsfientligheten bara öka. Med det sagt så finns det många som reser bara för att bo på en all inclusive-anläggning med andra nordbor och inte ens vågar testa den lokala maten och då undrar jag faktiskt varför man inte bara stannat hemma. Men, tillbaka till mitt flygande: skulle att bo i Centraleuropa där man faktiskt kan åka tåg till en massa ställen, men även då skulle jag behöva flyga hem för att träffa nära och kära med jämna mellanrum. Hoppas det blir något av den där tunneln till Tallinn men tills den finns är det bästa alternativet att resa till och från Finland med flyg. Båtarna har ju visat sig ha upp till tre gånger mer utsläpp än att flyga så det är inte alltid en miljövänligare lösning.

I övrigt är jag irriterad på alla som skuldbelägger flygande utan att se sig själva i spegeln. Det är väldigt lätt att kritisera andras beteende så länge det handlar om något som man själv har lätt att ge upp. Men då någon tex bor i ett hus på landet med eluppvärmning och kör tiotals kilometer om dagen ensam till jobbet varje dag har stora hemmabiosystem och badar eluppvärmd bastu varje vecka kritiserar mina resor så blir jag faktiskt irriterad. Det handlar ju trots allt om hur man lever livet som helhet. Bor själv i en liten lägenhet och förbrukar extremt lite energi till vardags (elräkningen brukar landa på 10-12€ per månad), äter lokalproducerat, köper en par nya plagg per år om jag verkligen behöver dem och största delen av mina möbler hemma är ärvda eller köpta på loppis, så jag har faktiskt inte dåligt samvete över att jag flyger ibland.

Svar: Oj, det där med att båtarna kan ha större utsläpp än flyg hade jag ingen aning om - var kan man läsa om det?

Och precis som jag nämnde i inlägget, är det både lätt och bekvämt att skuldlägga andra och tycka de är bovarna i dramat. Precis som det är lätt för andra som knappt flyger att peka på ditt resande, är det lätt för dig som lever i liten lägenhet att peka på dem som lever i stora hus.
Daniela Skoglund

World by Tina

http://worldbytina.se


Norwegian är inte bästa alternativet om du väljer ur miljösynpunkt, jag tror att KLM är det som har absolut bäst miljötänk, dom har till och med plan som flyger helt på fossilfritt bränsle från Europa till USA. Kan dom borde flera kunna. Men det kostar. Jag säger höj varenda jäkla flygbiljett, det är inte ens rimligt att det ska kosta 200 spänn att åka till tex London. Inte konstigt att folk flyger som galningar när det är billigare än att åka kollektivt i Sverige mellan tex Stockholm - Göteborg. Jag har också lagt mig i debatten (men då är jag också resebloggare som studerar till resekonsult och har ca 170 resdagar per år). Förra året besökte jag 19 länder, endast 6 av dom med flyg. Så det går om man vill.

Här är några av mina tankar kring debatten: http://worldbytina.se/2018/october/resa-en-rattighet.html

Intressant inlägg, tack för att du pratar om det, det är viktigt!

Svar: Åtminstone enligt sidan jag hänvisade till ligger KLM sämre till än Norwegian med utsläppen, men kanske det hunnit ändra? Och håller verkligen med dig om att det är galet att en flygbiljett till London kan kosta mindre än t.ex. en några timmars inrikes tågresa!!

Ska ta en titt på ditt inlägg!
Daniela Skoglund

Jenny


Jag tycker att man ska räkna ut sina utsläpp. Det finns flera olika räknare på nätet som visar ens klimatpåverkan. Visar resultatet att man lever som att vi hade flera jordklot är det dags att tänka till. Enskilda individer har jättestor miljöpåverkan i västvärlden med allt resande och konsumtion. Det är inte endast flygresorna som påverkar klimatet, men kan för många vara det enklaste sättet att minska på utsläppen med störst positiv effekt.

Svar: Yes, bra input!
Daniela Skoglund

helena


Man måste välja; blir man ett offer, den som anpassar sig eller den som erbjuder lösningar?

Jag anser att det är väldigt hypokrtiskt att man ser problemet, men väljer att titta bort.

Svar: Man kan se problemet och välja att inte titta bort, även om man inte har en lösning. Och då återstår ju att anpassa sig - men än så länge, så länge flygen är så lätt-tillgängliga som nu, ser jag inte riktigt något att anpassa sig enligt.
Daniela Skoglund

Anna


Varför skulle man behöva sluta resa? Man kan välja andra, lite mera miljövänliga alternativ? Resa med båt, tåg eller dylikt.
Ja, det kanske är lite krångligare, tar lite längre tid. Men säkert snällare mot planeten. Varför måste allt vara så bekvämt hela tiden?

Svar: Visst, men när man har väldigt begränsat med möjligheter när man kan åka iväg och de möjligheterna oftast endast består av några dagar, då är det inte riktigt ett alternativ att spendera typ halva resan i ett tåg. Så, visst handlar det om bekvämlighet, men också helt enkelt tidsbrist. Och någon här kommenterade att båtarna har ännu mer utsläpp än flyg, vet dock inte om det stämmer?
Daniela Skoglund

Elin


Blir glad av att se denna debatt pågå bland bloggare i norden! Bor själv i UK och reser till London så gott som varje vecka i jobbet och man får verkligen motivera sitt val ifall man väljer 4h tåg över 1h flyg. Sen är norden verkligen före med så mycket miljötänk överlag, bl.a. pågår debatt här just nu ifall man ska införa nåt så kontroversiellt som pantsystem för flaskor?! Tycker överlag alla länder kunde göra mycker mer för att införa bättre alternativ till att flyga. Bra exempel är Kina med sina highspeed railways som på allvar konkurrerar med 4h flygresor! Jämför sen med USA där alla businessresenärer flyger 1h mellan New York och Boston, dvs en 4h bilresa som tar längre med tåg än bil...

Lou


Är det bara jag som tycker att hela flygskamsdebatten är genomsyrad av ett vitt medelklassperspektiv?

En mängd olika anledningar till att vilja flyga räknas upp, men INGEN verkar nämna en av de absolut vanligaste: Att man har familjemedlemmar och släktingar på andra kontinenter.

Har folk i allmänhet lättare att relatera till influencers och yrkesbloggare än att ha föräldrar, barn, syskon eller mor /farföräldrar i Asien, Nordamerika, Sydamerika eller Afrika?

Trots att hundratusentals människor i Sverige har familjemedlemmar eller släktingar i dessa delar av världen medan det enbart är några tusen som helt försörjer sig som influencer eller bloggare.

Det verkar nästan så och det är det jag menar med vitt medelklassperspektiv.

Att man automatiskt verkar tänka på Thailandsresor, affärsmöten och influencers när man hör ordet flygresor.

Som någon nämnde så påverkas klimatet av en flygresa helt oavsett vad syftet med flygresan är, men eftersom det för de flesta människor med familjemedlemmar på andra kontinenter är en helt otänkbar och orimlig uppoffring att aldrig mer hälsa på sina nära och kära så behövs det rejäla satsningar på att så fort som möjligt få fram mindre miljöskadligt flygbränsle.


Svar: Ett viktigt perspektiv att lyfta fram! Tänkte nog också på familjemedlemmar i kategorin partners och vänner, men kunde helt klart ha varit tydligare med det. Och jag håller också tummarna för mindre miljöskadligt flygbränsle asap!
Daniela Skoglund





Namn:

E-mail (publiceras ej):

Blogg:













HEJ! Du har hittat till Danielas Dagbok - en finlandssvensk blogg som enligt läsarna kan beskrivas som äkta, ärlig, personlig, rolig, sprudlande, omväxlande, kamratlig, väluppdaterad, mångsidig, jordnära och bäst. Du är varmt välkommen att läsa vidare för att se om du håller med - hoppas du kommer trivas!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

5362 inlägg senare
2023 - de traditionella frågorna
Månadens bok, 12/23 - Eld, snö och stjärnor
Positiva minnen från gravidledigheten
Åtta serier jag sett på sistone



Kategorier

Allmänt · Bloggrelaterat & podden · Bröllop · Böcker . Filmer & serier · Frågor & listor · Fysioterapi · Kärlek · Mat . Musik · Randoms · Resor · Samarbeten & tips · Sheldon · Sjukdom · Text & åsikter · Träning . Veckoslut



Arkiv

2023
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2022
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2021
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2020
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2019
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2018
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12