Tankar kring att unna sig

Unna sig
= tillåta sig, kosta på sig
synonymer.se
 
Idag tänkte jag vi kunde prata om ”att unna sig”, ett uttryck som är väldigt vanligt men enligt mig också ganska problematiskt. Egentligen gillar jag inte när folk är så politiskt korrekta att de noga överväger varje ordval före de öppnar munnen, men när det gäller ”att unna sig”, är det faktiskt ett uttryck jag själv börjat använda sparsamt helt avsiktligt. I det här inlägget ska jag förklara varför;
 
 
”Nu ska jag unna mig en bulle”
 
Det vanligaste (och antagligen mest självklart problematiska), det är när man pratar om att unna sig mat. Oftast är det förknippat med träning eller hälsosam kost, och man vill understryka att man ska göra ett undantag. Liksom, vanligtvis skulle man ju inte äta en bulle, men nu när det är cheat day och man tränat så hårt och ätit så hälsosamt, då kan man unna sig en bulle. Eller, så kanske det är åt andra hållet - att man unnar sig lite fler bullar än man mår bra av för att det varit så stressigt på jobbet på sistone? Oavsett vilket, så handlar det ju om att hitta ursäkter till att äta, vilket åtminstone i mina öron låter problematiskt både om man äter för mycket/för lite/väldigt hälsosamt/väldigt ohälsosamt.
 
Jag tror att folk som pratar om att de ska unna sig olika saker i matväg ofta själva tänker att de har ett hälsosamt förhållningssätt till mat, men jag tänker precis tvärtom - lägger någon ut en pastatallrik med texten ”lördag - dags att unna sig!”, ja då börjar mina varningsklockor ringa. Mat borde ju inte handla om en massa regler, och folk borde väl inte känna ett behov av att förklara och ursäkta sina matvanor ifall inget är på tok? Tycket det är så synd att mat och att äta (som för övrigt är världens naturligaste grej) blivit ett så stort problem för så många i dagens samhälle, och det är så otroligt onödigt att vara med och trigga det samhällsfenomenet ytterligare genom att prata om mat i form av att unna sig. Mat är inte något man ska unna sig, mat är något man ska äta, och äta gör man på ett sätt som passar en själv för att man ska må så bra som möjligt fysiskt, psykiskt och socialt. Are u with me?
 
 
”Nu ska jag unna mig en ny väska”
 
Här har vi minsann ett uttryck influencers gillar att använda hejvilt - företaget blomstrar och pengarna rullar in, nu sticker vi till Chanel och unnar oss! I samma veva slänger de gärna in en kommentar i stil med ”glöm inte unna er ni också!” åt sina följare, och i en värld där konsumtionen är ett stort problem, känns det inte helt hundra att använda konsumtion som belöning? Att när man lyckas med något, ja då ska man ut och köööööpa grejer. Dyyyyyyra grejer, dessutom! Vilket för mig till punkt två av problemet med att uppmuntra till att unna sig konsumtion - det är nämligen faktiskt ganska få som har råd att köpa en Chanelväska, för att inte prata om något extra över huvudtaget. Vissa kanske just och just får det att gå runt som det är, och då kan jag tänka mig att det inte känns så upplyftande att höra att man ska unna sig något dyrt när man kämpat hårt, när man kämpar allt man kan och ändå inte kan köpa något extra åt sig själv. Jag vet att influencers (och andra, för den delen också) knappast har som avsikt att förminska någon genom att säga saker som ovan, men det känns ändå så ignorant på något sätt, att bara anta att alla har råd att unna sig dyra grejer, eller ens grejer över huvudtaget. Och oftast är det väl de som skulle förtjäna att unna sig mest, som ändå kan unna sig minst - tänker t.ex. på alla ensamstående mammor som kämpar på, de skulle knappast tacka nej till att unna sig en Chanelväska för allt slit, men vem har råd???
 
 
”Nu ska jag unna mig en dag utan måsten”
 
Så kommer vi till nästa punkt - att unna sig vilaÄr det något som borde vara lika självklart som att äta mat man mår bra av är det väl att vila tillräckligt för att orka, men ändå känns det som att ju mindre man vilar, desto bättre är man? Liksom, seeee på mig - jag har jobbat dygnet runt i flera år, NU ska jag unna mig en veckas semester i södern!!! Eller, tio timmar övertid denna vecka - NU ska jag unna mig en kväll med Netflix and chill!!! Eller, jag har städat huset från golv till tak, veckohandlat och förberett matlådor, rensat alla garderober och tvättat bilarna - NU ska jag unna mig en dag utan måsten!!! Och jag förstår verkligen inte det här, för ALLA behöver ju återhämtning? Vila är liksom inget man ska unna sig, utan vila är en livsviktig nödvändighet? Att se vila som något undantag man kan tillåta sig ibland, det är inget beundransvärt - det är bara dumt. Få kommer tacka dig för att du ständigt är stressad och vilar så lite att du nästan jobbar ihjäl dig, medan desto fler kommer tacka dig för att du vilar tillräckligt och således tar hand om dig och mår bra och finns där.
 
(Vill bara inflika här, att jag inte vet om jag varit otydlig med hur mycket jag själv vilar? En bekant sa för en tid sen att det via bloggen verkar som att jag gör något och är någonstans hela tiden, vilket förvånade mig lite, med tanke på hur mycket tid jag spenderar hemma för att göra just det: vila. Så, ifall någon av er trott att jag slarvar med min återhämtning, behöver ni inte vara oroliga - jag vilar precis så mycket jag behöver. Med tanke på min magsituation skulle jag aldrig orka jobba och ha ett socialt liv annars)
 
 
”Nu ska jag unna mig ett glas vin”
 
Avslutningsvis, tänkte jag gå in på att unna sig alkohol. Det provocerar/stör mig nog minst bland alla ovannämnda (”nu ska jag unna mig ett glas rosé på terrassen”, ”nu ska jag unna mig ett par bastuöl”, ”på vår årsdag ska vi unna oss champagne”, osv), men tänkte att det kan vara värt att nämna ändå. Jag har nämligen funderat på vilka signaler det sänder ut åt människor som av en eller annan orsak haft/har problem med alkoholen och försöker hålla sig ifrån den, när andra pratar om alkohol som något man kan unna sig då och då. Det är väl allmänt känt att det väldigt sällan lyckas att man ”bara tar någon öl ibland” ifall man har alkoholproblem i bakgrunden, och då känns det onödigt att ta risken att eventuellt indirekt uppmuntra till det genom att prata om alkohol i form av att unna sig. Är du en vuxen människa som kan hantera ditt alkoholintag och vill dricka, så visst, drick, men du behöver kanske inte göra en så stor nu-unnar-jag-mig-alkohol grej av det. Det är nog därför jag har svårt att se uttrycket ”att unna sig” som något positivt, för det känns som att det ofta ligger något problem bakom/används som ursäkt ifall man blir tvungen att förtydliga att man nu unnar sig. Liksom, har du ett okomplicerat förhållande till mat är en bulle inget du unnar dig, utan något du bara äter. Pallar ditt samvete att konsumera mycket, så gör det då, men använd det inte som ursäkt att du måste få unna dig för att du jobbat så hårt. Och vila, det borde inte vara något man unnar sig, utan en glasklar självklarhet.
 
Det var mina tankar kring att unna sig, det. Överanalyserande och onödigt pk kanske vissa av er tycker (vilket är helt förståeligt, jag tycker ju som sagt själv så om mycket annat), men hoppas jag lyckades bjussa på någon liten tankeställare, i alla fall :) Och hej, vill någon inflika era egna synpunkter, så är det fritt fram i kommentarsfältet - skulle vara intressant att höra hur ni tänker kring detta!Julia


Bästa jag läst på länge!

Svar: Tack snälla!
Daniela Skoglund

Anonym


Jätte bra skrivet, håller helt med ❤️

Svar: Tack ❤️❤️
Daniela Skoglund

Jag håller med . Folk försöker att bekräfta sig själva / en ursäkt.
Ja då säger dom att dom unnar sig.

Svar: Ja men precis så tänker jag också!
Daniela Skoglund

Daniela


Instämmer helt!! Samma med fat-shaming. Människor vet hur stort problem det är men ändå är det konstant ett återkommande fenomen, senast igår på jobbet talades det om det och själv är jag allergisk mot det så jag försöker undvika såna diskussioner som möjligt för att absolut ingen mår bättre av det?! Men jag instämmer helt med dig, unna är bara bullshit, isåfall kan vi väl unna oss av livet i sig själv?! Äeh, allergi-nippor av det (också) 👀

Namn:

E-mail (publiceras ej):

Blogg:

HEJ! Du har hittat till Danielas Dagbok - en finlandssvensk blogg som enligt läsarna kan beskrivas som äkta, ärlig, genuin, personlig, rolig, sprudlande, omväxlande, kamratlig, väluppdaterad, mångsidig, jordnära och bäst. Du är varmt välkommen att läsa vidare för att se om du håller med - hoppas du kommer trivas!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

CAIA Cosmetics recension - mascara & läppstift
Getter, hästar och Inre Hamnens Terrass
Randoms vecka 28
Tre ord folk ofta stavar fel
Alias, Zip Park och en massa bostäderKategorier

Allmänt · Bloggrelaterat & podden · Filmer & serier · Frågor & listor · Fysioterapi · Kärlek · Mat . Musik · Randoms · Resor · Samarbeten & tips · Shopping · Sjukdom · Text & åsikter · Träning . VeckoslutArkiv

2020
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2019
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2018
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12