Baksidan av bloggsamarbeten

Nu när det varit rätt mycket samarbetsrelaterade grejer på bloggen på sistone, tänkte jag idag för omväxlings skull diskutera bloggsamarbeten ur en lite annan synvinkel - nämligen saker som gått snett. För, även om jag (som ni förhoppningsvis vet!) väljer mina samarbetspartners med stor omsorg och endast gör reklam för produkter jag genuint gillar, kan det ibland bli fel ändå - inte ofta, men det händer. Så, här kommer fem historier om när det inte gick helt som på Strömsö: 
 
 Hur bloggsamarbeten ibland får mig att känna 
 
1. Den obetalda fakturan
 
Ifall en betalning blir någon dag sen är det inte hela världen, men en gång trodde jag faktiskt jag skulle bli utan ersättning helt och hållet. Jag hade skött min del inom utsatt tid och lagt ner väldigt mycket tid på samarbetet, och när allt var klappat och klart skickades fakturan åt företaget enligt vår överenskommelse. Nå, sista betalningsdagen passerade, och när jag fortfarande inte fått någon betalning en vecka senare, mejlade jag dem. Fick en ursäkt och ett "vi fixar det senare idag!" till svar, men flera dagar passerade, och ingen betalning syntes till. Det krävdes ytterligare sju (!) mejl från min sida, närmare tre månader (!!!) och att jag gjorde en helomvändning i min dittills artiga ton, före de äntligen betalade. Vid det laget var jag så förbannad att det nästan kom rök ur öronen - de försökte nämligen vid varje svar övertyga mig om att betalningen nu var skött och att den skulle anlända inom några dagar..... suck. 
 
2. Produkten som "försvann"
 
Som ni kanske märkt, gillar jag att ordna tävlingar i mina samarbetsinlägg (just nu pågår en tävling i samarbete med Liggboxen, kolla in här!), eftersom det känns som ett sätt att ”ge tillbaka” till er för alla möjligheter ni gett mig genom att klicka in er här. Skulle säga att det i 95% av fallen funkat bra, men ett par gånger har det blivit strul, och en av de gångerna såg det i ett skede nästan ut som att vinnaren skulle bli utan sin produkt. Företaget hade varit väldigt noga med hur tävlingen skulle vara och jag hade fått omformulera mig i inlägget flera gånger (något som vanligtvis aldrig händer, borde kanske ha hört varningsklockorna ringa redan då), och när de äntligen godkände inlägget och en vinnare av tävlingen valdes, fick vinnaren inte någon produkt. Det här blev rätt invecklat i och med att företaget envist höll fast vid att de skickat iväg produkten som avtalat och vinnaren envist höll fast vid att hen inte fått någon produkt, men efter många om och men, gick företaget sist och slutligen med på att skicka iväg en "till" produkt som vinnaren bekräftade att kom fram. Vet fortfarande inte om företaget faktiskt hade skickat iväg den första produkten eller inte, men nåja - slutet gott, allting gott. 
 
3. Företaget som slutade svara
 
Förra hösten hade jag kontakt med ett företag jag var väldigt intresserad av att samarbeta med. Vi hade regelbunden kontakt i flera månader och planerade ett lite större samarbete, och de verkade väldigt seriösa och ville både ses personligen, planera samarbetet per telefon, och så vidare. Nå, när vi efter flera månaders förhandlande och planerande äntligen var klara och samarbetet skulle förverkligas, då slutade de plötsligt höra av sig. Jag har, trots upprepade försök, inte fått tag på dem igen efter det, och fick till slut bara konstatera och acceptera att det inte kommer bli något. Det harmar mig fortfarande - både för att jag slösade en massa tid på dem i onödan, och för att det hade varit ett både annorlunda och intressant samarbete.
 
4. Problem med leveransen
 
Ett av företagen jag samarbetat med stötte under samarbetets gång på oväntade problem med leveransen, vilket ledde till en del komplikationer. Timingen råkade sig inte bara så att alla deras kunder fick vänta på sina produkter - så även de personerna som skulle få produkter skickade till sig tack vare bloggtävlingar osv. Det här var inte företagets fel och jag har absolut inget illa att säga om dem (tvärtom var de ett av företagen jag gillat att samarbeta med allra mest), men det är klart det inte är roligt att vinnarna hamnade vänta så länge på sina produkter. Dock verkade alla ha stor förståelse, så ingen skada skedd på det sättet, men ändå - krånglig situation för alla inblandade.
 
5. Den ignorerade överenskommelsen
 
Och sist men inte minst - gången en överenskommelse totalignorerades. Jag hade kontaktat ett företag jag var intresserad av att samarbeta med, och allt verkade okej - jag berättade min plan och vilket pris jag kunde tänka mig förverkliga samarbetet för, och de svarade att det låter bra. När samarbetet sedan skulle förverkligas ett par veckor senare, fick jag ett mejl som bestod av orden "Det räcker med produkter som betalning, va?". Tödööööö.... *insätt emojin som håller handen för ansiktet*. Vet ej om det berodde på att de inte läst igenom mitt mejl ordentligt eller om det var en medveten strategi från deras sida, men oavsett vilket, så blev det inget - och lika bra så. 
 
 Hur bloggsamarbeten oftast får mig att känna
 
Så, ja - nu vet ni lite mer om vad som kan pågå "bakom kulisserna". Jag vill att mina samarbeten ska ge både mig, er och företagen något, och jag ÄR både väldigt stolt och glad över mina samarbeten samt tacksam över alla möjligheter jag får och fått (!), men det är mycket som ska klaffa före det där inlägget dyker upp på bloggen, och gångerna samarbetsrelaterade grejer har orsakat mig huvudvärk är betydligt fler än jag kan räkna på en hand. Men, nu på sistone har jag som tur haft riktigt bra flow med mina samarbeten, och t.ex. teamet bakom Liggboxen (som jag och Karro har ett längre samarbete med just nu), är en riktig fröjd att jobba med. Inom kort får jag också presentera en ny samarbetspartner allt funkat bättre än bra med, så ja, vi får helt enkelt hoppas att det fortsätter i den här stilen =) Peppar peppar, osv!Åh, tack, nu blev jag påmind om en tävlingsvinst jag vann i en blogg i början av januari, men fortfarande inte fått 😂 skickade iväg ett andra påminnelsemail nu..

Annars tycker jag det är irriterande med företag som nästan vill att jag gör gratisarbete, eller de som in i det sista vill att jag smyger eller är så diskret som möjligt att det rör sig om ett sponsrat inlägg. Men har lärt mig att genast i första mailet diktera mina viktigaste krav för att samarbetet alls ska vara möjligt.

Svar: Men alltså jag FATTAR inte det där - det verkar ändå vara ganska vanligt med att företag slarvar med att skicka ut vinster (har läst om det i andra bloggar också), och det är ju verkligen skit stil. Man borde inte behöva tjata tusen gånger för att få ett pris man vunnit... Hoppas din vinst hittar fram snart!

Och håller helt med dig om allt du skrev i andra stycket!
Daniela Skoglund

Anonym


Efter att själv ha jobbat med betalningar i ett företag har jag fått mer förståelse för att alla företag inte kan betala sina fakturor i tid. För det första kan det ta en tid innan fakturan kommer in i systemet, speciellt de som fortfarande envisas med att skicka en pappersfabrik istället för en e-faktura. Sedan ska fakturan iväg på en godkänningsrunda som ibland kan ta flera veckor, beroende på hur snabbt alla som berörs hinner godkänna den. Och ibland är någon på semester eller sjuk eller vad som helst. Då fakturan äntligen kan sättas in i bokföringsprogrammet och i betalningskö måste man ta i beaktande hur kassaflödet ser ut för tillfället.

Svar: Jätteintressant att få perspektiv från någon som jobbar ”på den andra sidan” också, så tusen tack för din kommentar - den var på många plan upplysande! Det som ändå störde mig allra mest med det här fallet var lögnerna, det vill säga att de påstod att de hade betalat trots att de inte hade gjort det - det tycker jag under inga omständigheter är okej (och som du också konstaterade, är tre månader en väldigt lång tid). Och ifall problemen berodde på kassaflödet kan man ju tycka det är sånt företag borde ta i beaktande, före de väljer att komma överens om bloggsamarbeten etc. Man förväntar ju sig liksom att få den ersättning man kommit överens om.
Daniela Skoglund

Anonym


Oj min kommentar skickades iväg utan att jag var klar med den så här kommer fortsättningen! Ofta är det så att det inte finns möjlighet att betala alla fakturor på förfallodagen, och de som betalas går enligt en prioriteringsordning. Trots allt är ju tex löner viktiga att betalas ut direkt, samt amorteringar, råmaterial och andra produktionskostnader kommer efter det. Så ur en företagssynvinkel kan jag förstå att samarbeten till bloggare inte är högsta prioritet att betalas i tid. Dessutom är min erfarenhet att många småföretagare sätter alldeles för korta betalningstider på sina fakturor så att det helt enkelt inte går att processa fakturan i tid från första början. Som att de tror att man bara kan betala fakturan direkt man får den :) Med det sagt så är tre månader väldigt lång tid att vara sen med sina betalningar, speciellt för en sådan liten summa (jämför med råvarufakturor på tiotals tusen euro nu). Också konstigt beteende att säga att man har betalat något om man inte har gjort det. Kan hända att företaget i fråga har väldiga problem med kassaflödet och det är inte heller allt för ovanligt. Har kunder på företaget jag jobbar i som ännu betalar av små summor i gången på fakturor som förföll för tre år sedan, för att de inte har kassaflöden att betala allt på samma gång.

Jätteintressant inlägg! Har hänt samma för mig, man har kommit överrens om något osv men sedan har de slutat höra av sig. Superkonstigt och otroligt irriterande eftersom man lägger ner tid på att förhandla/komma överrens om upplägg. För att inte tala om när vi ordnade influencerresan förra året och Estniska företag inte kunde engelska så bra ha ha..blev många mail från och tilbaka för att jag skulle vara säker på att de fattade upplägget! Språkbarriären :)

Svar: Verkligen både superkonstigt och otroligt irriterande (och oprofessionellt!!!), men skönt ändå att höra att man inte är den enda som har råkat ut för det, så man inte behöver ta det så personligt. Och ja, haha - kan tänka mig att det var en riktig utmaning!
Daniela Skoglund

Sååå intressant inlägg!! Alltid lika roligt och underhållande att få läsa historier från "behind the scenes". Tur så är dina samarbeten, de som blir av, alltid lika bra och fantastiskt genomtänkta :)

Svar: Tack snälla duuuu 💗
Daniela Skoglund

Anonym


Hej! Har funderat lite på samarbete med någon bloggare men inte kommit till skott ännu 😃 nu vill jag gärna ha lite tips hur jag går till väga ☺️

Svar: Du vill alltså förverkliga ett samarbete med någon bloggare? :) Då föreslår jag att du först försöker hitta någon bloggare du tycker skulle vara passlig för det samarbetet du tänkt dig, och sedan modigt skickar iväg ett mejl!
Daniela Skoglund

Bra att veta. Jag håller på och bygger upp mina kanaler. Har öppnat bloggen igen efter flera års frånvaro, men denna gång kommer jag att satsa stenhårt och seriöst på detta. Och nu är även min nisch mer tydlig... ;)

Svar: Kul om det uppskattades, och kul att du vill satsa! Lycka till :)
Daniela Skoglund

Namn:

E-mail (publiceras ej):

Blogg:

HEJ! Du har hittat till Danielas Dagbok - en finlandssvensk blogg som enligt läsarna kan beskrivas som äkta, ärlig, genuin, personlig, rolig, sprudlande, omväxlande, kamratlig, väluppdaterad, mångsidig, jordnära och bäst. Du är varmt välkommen att läsa vidare för att se om du håller med - hoppas du kommer trivas!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

Weekend i Ruka, Kuusamo
Att tänka på när man köper bostad
Svar på era Instagramfrågor
Första biobesöket, förlovningsbrunch och magisk nationalpark
En massa "första"Kategorier

Allmänt · Bloggrelaterat & podden · Filmer & serier · Frågor & listor · Fysioterapi · Kärlek · Mat . Musik · Randoms · Resor · Samarbeten & tips · Shopping · Sjukdom · Text & åsikter · Träning . VeckoslutArkiv

2020
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2019
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2018
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12