Frisören svarar på era frågor + vinnaren

- Inlägget är i samarbete med shampookauppa.fi
 
Blev riktigt ivrig när jag läste igenom era frågor i det här inlägget - SÅ många bra och intressanta frågor, ju! Blev liksom själv också nyfiken på att få reda på svaren på dem. Dock var många frågor ganska liknande så har slagit ihop och formulerat om några så att det inte ska bli tårta på tårta/helt för långt inlägg, men tror ni alla borde få svar på era frågor och funderingar ändå! Låt oss ta en titt på svaren jag fick av frisören Outi som även driver Suomen Shampookauppa:
 
 
Kan man reparera kluvna toppar? Stämmer det att hårstrået slutar växa ifall man drar isär kluvna toppar?
 
Nej, det kan man inte, och nej, det stämmer inte. Man kan ”släta ut” topparna så det inte syns lika bra att de är kluvna, men de går inte att reparera. Dock växer håret från roten, så topparna påverkar inte växten på något sätt. Men själva hårstrået brister lättare ifall man drar isär kluvna toppar, och då blir ju inte själva längden på håret längre, även om själva hårstrået fortfarande växer.  
 
Vad har du för åsikt om Curly Girl metoden?
 
Curly Girl-metoden är ursprungligen menad för tjockt, strävt afrohår. Metoden fungerar bra för den typen av hår och framhäver de lockarna fint, men finskt hår är ofta mer skört och ganska rakt, vilket leder till att metoden sällan fungerar optimalt då - rakt hår kommer ej att bli lockigt genom att använda denna metod. Metoden har dock bra sidor också så man kan anamma vissa tankesätt bakom metoden, men anpassa dem enligt eget hår (speciellt ifall håret är lockigt och torrt). Har man problem med hårbotten och/eller rakt hår, rekommenderar jag inte metoden i fråga.
 
Vad jag anser positivt med Curly Girl-metoden, är att den lyft fram lockigt hår ur ett nytt perspektiv - dels för att lockigt hår kräver att man tar hand om det på ett annat sätt än rakt hår, dels för att jag ofta upplevt att många som har naturligt lockigt hår ständigt plattar och försöker gömma lockarna, men tack vare Curly Girl är mer positivt inställda till att framhäva dem istället. Något metoden däremot kan kritiseras lite för är att produkter med vissa innehåll ”förbjuds” utan att det tas i beaktande hur stor andel av ”det förbjudna ämnet” produkten innehåller - t.ex. är alkohol ett vanligt konserveringsmedel i hårprodukter, men andelen är så obetydligt liten, att den ofta avdunstar före produkten ens når håret. Mer info om metoden och produkter för metoden kan ni läsa på vår hemsida här.
 
Hur sköter man torrt hår och torr hårbotten på bästa sätt?
 
Torrt hår och torr hårbotten är två skilda saker. Torr hårbotten sköter man med produkter som är avsedda för torr hårbotten - exempel på shampoon som lugnar ner och lämpar sig för torr hårbottnen hittas här, och hårinpackningar och andra leave in produkter för torr hårbotten hittas här.
 
Torrt hår behöver återfuktas. Exempel på shampoon för torrt hår hittas här, balsam här och leave in produkter här. Har man extremt torrt hår rekommenderas även specialinpackningar en gång i veckan, exempel på dem hittas här.
 
Vissa märken erbjuder skilt återfuktande produkter för torrt tjockt hår och torrt tunt hår. Genom att välja rätt produkter, återfuktar de håret utan att "platta till det". Ifall du har en fettig hårbotten men torrt hår, ska du anpassa shampoot enligt din hårbotten och balsam enligt håret. Exempelvis Kérastàse har ett specialshampoo för denna avsikt. 
 
Är det skadligt att använda hårsnoddar? Finns det något man kan göra för att förebygga att håret brister vid hårsnodden?
 
Både ja och nej. Det lönar sig att välja en skonsam hårsnodd som inte river med sig hår, utan går att ta av smidigt och försiktigt utan att behöva dra hårt. Hårsnodden får inte heller spännas för mycket eller för ofta och man bör variera var i håret man fäster hårsnodden, för att inte alltid slita håret på samma ställe. Variera på vilka sätt du sätter upp håret och använd mjuka hårsnoddar. Lär dig att göra några olika enkla uppsättningar med hjälp av klämmor, hårspännen och hårsnoddar (att fläta håret är också ett bra alternativ).
 
Hur får man hårfärgen att hålla längre?
 
Skydda håret från sol och från värmeverktyg. Tvätta håret enbart vid behov och ersätt istället vissa tvättar med torrshampoo. Ta väl hand om håret (t.ex. med ändamålsenliga balsam) eftersom färgen håller längre i välmående hår. Ifall håret är i dåligt skick, använd ändamålsenliga hårinpackningar för att bevara färgen längre. Speciellt rött hår kräver shampoon som bevarar hårfärgen, och färgen bevaras bättre ifall du torkar håret genast efter tvätt. Blondt/ljust hår kräver silvershampoon och/eller silverbalsam för att färgen ska bevaras länge. 
 
Kan man använda silvershampo/balsam på ofärgat blont hår? Vilket silvershampo är det bästa?
 
Ja, det kan man. Jag kan inte peka ut ett silvershampoo som skulle vara det bästa, eftersom alla silvershampoon i vårt sortiment uppfyller sin uppgift - de har bara variationer i hurudana toner de ger, hur "starkt" resultatet blir, och så vidare. Så, allt handlar alltså om hurudant ditt utgångsläge är och hurudant resultat du önskar (dock viktigt att den ljusa färgen i håret är jämn för att slutresultatet ska bli bra - silvershampoo kan inte rädda "fläckigt" hår). 
 
För att upprätthålla en ren, blond färg rekommenderar jag Kerastases Blond Absolut shampoo eller DS doftfria silvershampoo. Ifall du vill ha ett starkare, gråare resultat, skulle jag rekommendera BPCares Cool Touch silvershampoo eller NoYellowGigs shampoo.
 
Hur ofta borde man klippa håret för att topparna skall hållas i bra skick?
 
God hårvård är a och o när det gäller att hålla topparna i bra skick. Det finns ingen tidsmässig riktlinje för hur ofta man borde klippa håret, utan det beror på hårets kvalité samt hur man handskas med och sköter om håret. Topparna bör klippas när de ser ojämna ut, känns sträva, ofta delar sig eller ofta blir toviga.  
 
Tips på bra toningsmetoder/produkter?
 
 För en lätt toning kan du använda tonande balsam, med dem får du lite nya färgskiftningar i håret. Crestol Color Gloss är en bra produkt för detta syfte (observera dock, att de inte fastnar lika lätt på ofärgat hår, som blonderat eller färgat hår!). För ett "starkare" slutresultat, kan du välja en lätt hemmatoning
 
Hur använder man hårolja på optimalt sätt?
 
Det beror på hurudant hår du har. I tjockt och strävt hår kan du använda hårolja dagligen, även i torrt hår. För tunnare hår rekommenderar jag en liten mängd hårolja i fuktigt hår i samband med varje hårtvätt. Har du tjockt, blondt och strävt hår rekommenderar jag denna eller denna hårolja. Ifall du inte är van med att använda hårolja, kan du börja med att använda spray-produkter med samma syfte. 
 
Är balsam en nödvändighet och borde man använda det vid varje tvätt?
 
Balsamets uppgift är att återfukta och skydda håret. Dessutom gör det håret mindre elektriskt och lättare att reda ut. Det är därmed viktigt att använda balsam i samband med tvätt, speciellt om man har långt hår. Har man kort hår räcker det ofta med leave in balsam. Så, vill du att ditt hår ser friskt och glänsande ut är balsam en nödvändighet, ja! Undantaget är om du har ofärgat kort hår och sällan använder värmeverktyg.
 
Stämmer det att det är dåligt för håret att borsta det när det är vått?
 
När håret är vått tänjs det lättare ut, och därför är det viktigt att vara försiktig om man borstar håret medan det är vått. Speciellt ljust hår rekommenderar jag att man borstar först när det är torrt, eftersom ljust hår brister lättare. Använd istället balsam som hjälper med att reda ut håret medan det är vått.
 
Bästa produkterna för hår som lätt blir fettigt?
 
Blir ditt hår fettigt väldigt lätt rekommenderar jag System 4 Shale Shampoo eller Kérastàses Bain Divalent Shampoo. Produkter som är riktade till män kan också ge mer effekt och "starkare" resultat, så det kan löna sig att testa även dem!
 
Hur får man mer volym i håret?
 
En bra klippning gör redan mycket. Använd också rätt produkter, och styla håret genast efter hårtvätt. Välj shampoo och balsam från samma serie, så blir effekten den bästa. Lämna inte bort balsamet, utan använd istället balsam som ger volym. Följande stylingprodukter ger också mer volym ända från hårroten!
 
Tips på bra torrshampoon?
 
Denna är en stor favorit!
 
Något du som frisör är trött på att höra?
 
Här kommer några vanligt förekommande:
 
1. Håret växer från topparna. – Fel, håret växer från roten.
 
2. ”Det här funkar för min vän” – Hur ens hår fungerar är individuellt - det är med andra ord inte en självklarhet att det som fungerade för din vän passar ditt hår lika bra.
 
3. ”Mitt hår klarar allt” – Det kommer emot en gräns för allas hår i något skede. Du kan inte i all oändlighet variera färg mellan mörkt och ljust och så vidare, i tron om att ditt hår kommer klara hur mycket som helst.
 
4. ”Mitt hår är inte färgat” – Det att ditt hår inte blivit färgat nyligen, innebär inte att du har ofärgat hår. När det gäller långt hår kan färgningar hålla i sig i flera år, före de vuxit bort helt. Dessa tidigare färgningar, blekningar och toningar påverkar alla behandlingar du gör nu också och kan påverka slutresultatet på ett negativt sätt, ifall du inte ärligt berättar om dem för din frisör. 
 
Vilka hårprodukter lönar det sig att investera lite mera i, och vilka budgetprodukter tycker du fungerar bra?
 
När det gäller lyx skulle jag rekommendera Kérastasès produkter samt Paul Mitchells stylingprodukter. Budgetfavoriter är System 4 (shampoon och produkter för hårbotten), Sim Sensitive DS (shampoon och övriga hårvårdsprodukter) samt Tecni.Art (styling).
 
Vad är de bästa produkterna att använda till håret om man har blonda slingor och inte vill att de ska gulna?
 
Tips på två bra: ett, två!
 
Vad kan jag göra för att minska håravfall?
 
Att tappa 50-100 hårstrån per dag räknas ännu som normalt, men ifall det lossnar mer än så och du till exempel märker att du har en massa hårstrån på dynan på morgonen, tyder det på att du lider av håravfall. Många saker kan påverka håravfall, allt från stress, hormonella förändringar och bantning till ensidig kost och vissa mediciner (sen kan även gener påverka, speciellt när det gäller män). Så, det första du kan göra för att minska håravfall, är att se igenom dina egna levnadsvanor och göra eventuella förändringar. Dock behöver du ge det några månader - dessa förändringar sker inte över en natt. Vid sidan om detta kan du även stödja minskandet av håravfall med hjälp av till exempel följande produkter. Speciellt Kérastàses hårinpackning brukar ge goda resultat, samt följande ampuller för kvinnor och män, ifall ditt hår så småningom blivit tunnare. Ifall du tappar väldigt mycket hår och det pågår under en lång tid, rekommenderar jag att du vänder dig till en läkare. 
 
Vilka hårprodukter rekommenderar du för ett naturligt lockigt hår? Vilka hårprodukter rekommenderar du för väldigt tjockt hår?
 
För lockigt hår kan jag rekommendera Kérastàse Discipline och Moroccanoils produkter för lockigt hår. Du som har väldigt tjockt och svårstylat hår kan bekanta dig med produkterna från denna kategori. 
 
Hjälper värmeskydd faktiskt? Hur använder man värmeskydd på bästa möjliga sätt?
 
Värmeskyddets uppgift är att bilda en tunn hinna på håret. Hinnan underlättar stylingen och skyddar håret från skador, samtidigt som det genom att återfukta håret förhindrar att det ska bli torrt. Tack vare denna mekanism blir håret inte lika skadat när man stylar det, men det är ingen mirakelprodukt som får håret att klara av hur mycket värmebehandlingar som helst. Olika värmeskydd "klarar" olika grader, men det rekommenderas att man aldrig överstiger 180-200 grader när man stylar håret.
Kolla alltid från produktens bruksanvisning hur du ska använda det. Det vanligaste är att man ska spraya produkten jämnt i håret (ofta från ett 25 cm avstånd) precis före du använder värmeverktyg.
 
Hur ska jag veta vilken porositet mitt hår har?
 
Porositeten mäter hur ditt hår suger upp vatten, och det har också att göra med hur skadat ditt hår är. Ju mer skadat ditt hår är, desto större är porositeten, och desto mer vatten suger håret upp --> håret torkar långsamt. När du känner på ett torrt hårstrå kan du känna att ställen med hög porositet känns mer sträva, medan håret glider lättare mellan fingrarna där hårstrået mår bra. Oftast är porositeten högre i topparna. Ifall håret har mycket tudelade hårtoppar, är strävt och tovigt och går av lätt, är porositeten hög. Då är det bäst att klippa. 
 
Hur kommer man ifrån hemmafärgat hår? Kan man göra annat än vänta ut det?
 
En helt naturlig färg kan man få tillbaka endast genom att vänta ut det. Din egen frisör kan hjälpa sig bäst, ifall du vill tona håret i någon liknande färg som din naturliga - hen kan utvärdera i hurudant skick ditt hår är, samt vad som är mest logiskt att göra. Med hemma-avfärgningar kan man orsaka mycket skada för håret, vilket leder till att hårets skick blir sämre, och således väntetiden att växa ut sin egen färg längre. Så, du har i princip två alternativ: tålamod eller toning hos expert.
 
Vad ska man tänka på om man söker en hårfön som sliter så lite som möjligt på håret?
 
Välj en hårfön med jonisering och kombinera med ett värmeverktyg som är anpassat för föning samt en bra borste!
 
Vilken hårtrend kommer synas starkast i höst?
 
I höst kommer vi få se mycket av enkla, naturliga och avslappnade frisyrer som ofta kännetecknas av lite vågor i håret. Olika spännen och övriga smycken piggar upp även vardagsfrisyrerna. När det gäller färg kommer nog många olika färger av brunt och koppar vara populärt, och mer varma toner när det gäller ljust hår.
 
Stort tack till Outi för de utförliga svaren - tänkte först skriva att hoppas ni som ställde frågorna är nöjda, men det känns faktiskt som ett onödigt tillägg efter denna mängd info, så säger istället att BÄST FÖR ER att ni är nöjda :D Och hej, stort grattis åt Elin H (!!) - du vann presentkortet och kommer således få skämma bort ditt tjocka hår med produkter från Shampookauppa! Kolla din inkorg asap, så ska vi se till att presentkortet hittar fram =)Namn:

E-mail (publiceras ej):

Blogg:

HEJ! Du har hittat till Danielas Dagbok - en finlandssvensk blogg som enligt läsarna kan beskrivas som äkta, ärlig, genuin, personlig, rolig, sprudlande, omväxlande, kamratlig, väluppdaterad, mångsidig, jordnära och bäst. Du är varmt välkommen att läsa vidare för att se om du håller med - hoppas du kommer trivas!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

"De har faktiskt valt sin bransch själva"
Randoms vecka 14
Hur mår ni?
A trip down memory lane
ÖnskeveckoslutetKategorier

Allmänt · Bloggrelaterat & podden · Filmer & serier · Frågor & listor · Fysioterapi · Kärlek · Mat . Musik · Randoms · Resor · Samarbeten & tips · Shopping · Sjukdom · Text & åsikter · Träning . VeckoslutArkiv

2020
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2019
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2018
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12