Alla mina jobb

Inspirerad av Karro, tänkte jag berätta om mina gamla jobb idag. Närmare sagt ska jag försöka lista alla jobb jag någonsin haft, och dessutom i åtminstone någorlunda kronologisk ordning, så ni ska få se hur min karriärsresa (lol :DD) utvecklats från 2007 då jag hade mitt första jobb, till 2020 där jag är idag. Låt oss ta en titt:
 
 
● Jordgubbsplockare
 
Allt började i ett jordgubbsland där jag sommarjobbade som jordgubbsplockare i en månad, och det var nog tyvärr inte bara var mitt första jobb, utan också mitt värsta - få gånger har jag känt mig lika lättad som när den sista arbetsdagen tog slut och jag fick åka hem i vetskapen om att jag inte behövde återvända. Trots att jag bara jobbade fem timmar per dag kändes dagarna långa då arbetsuppgifterna var så enformiga, jordgubbarna skulle plockas oavsett om solen gassade eller regnet öste ner, kollegorna var inte de trevligaste och jag tyckte det var obehagligt med alla småkryp. Dock var jag väldigt stolt över att jag klarade det, och jag minns fortfarande på centen vad jag fick när min allra första lön trillade in på kontot - även om summan egentligen var skrattretande liten, kändes det ju stort för en 14-åring.
 
● Fönstertvättare / Städare
 
Från jordgubbsplockare till fönstertvättare - trots att jag inte hade tvättat ett enda fönster före jag började (och faktiskt inte efter att jag slutade heller :D) gjorde jag tydligen bra ifrån mig, för sommaren efter fick jag uppgradera från fönstertvättare till städare (jeij!), vilket ju innebar betydligt mer mångsidiga arbetsuppgifter. Städade både skolor och daghem i några somrar, och har haft en enormt stor respekt för städare sen dess - att städa är utan tvekan det fysiskt tyngsta jobbet jag haft. Eller ja, förutom på fredagarna då, för då städade vi alltid de stora salarna med hjälp av den legendariska moppimopon som ni ser på bilden uppe till vänster.
 
 
● Butiksbiträde i blomsteraffär
 
När jag var 16 gick jag omkring här i Vasa och delade ut mitt cv åt en massa evetuella och potentiella arbetsgivare, och en äldre dam gick med på att anställa mig som inhoppare i hennes blomsteraffär över sommaren. Stackaren visste nog inte vad hon gav sig in på, jag var ju liksom mer i vägen än jag faktiskt kunde hjälpa till... Ni som följt med hur det brukar gå med mina växter och blommor här hemma, blir knappast förvånade när jag säger att hon efter två veckor meddelade att hon visst inte behövde någon sommarjobbare sen heller. Heh.
 
● Trädgårdsarbetare
 
Fattade tydligen inte blomsterdamens hint, för året efter det sommarjobbade jag som trädgårdsarbetare - oh the irony. Jaja, klarade mig ändå bättre där när jag inte behövde hålla koll på petunior och amplar och grejer - plockade mest skräp och kvistar och klippte gräs och sånt. Hade det inte varit för den ständiga oron över att ständigt befinna sig långt ifrån en anständig wc, hade det ändå varit helt okej.
 
 
● Inhoppare på dagklubb
 
Sen fick jag mitt första jobb jag på riktigt gillade! Jobbade som inhoppare på olika dagklubbar och tyckte om det jättemycket. Visst var det tungt på ett helt annat sätt då jag plötsligt hela tiden behövde ha koll på någon annan än mig själv (tidigare hade jag ju bara behövt spana efter skräp och jordgubbar, inte flera små knattar som sprang omkring), men fick ändå ofta höra att jag var duktig för min ålder och kände mig hemma i den rollen. Kändes välbehövligt, speciellt efter allt såsande i den där blomsteraffären.
 
● Vårdare
 
I samma tider som jag inledde mina vårdstudier blev det också en hel del jobb inom vårdbranschen - sommarjobbade som vårdare på olika servicehem, avdelningar och äldreboenden, och fortsatte även som inhoppare vid sidan om studierna. Ni som läst det här inlägget vet att jag ganska snabbt insåg att det inte var rätt plats för mig trots att jag fick jobba med människor, jobbet kändes meningsfullt och jag hade en vilja att hjälpa, så, det blev ett byte till fysioterapilinjen. 
 
 
● Badvakt
 
I samband med fysiostudierna gick jag en badvaktsutbildning, så de följande somrarna jobbade jag som badvakt i simhallen. Det var LÄTT det bästa sommarjobbet jag någonsin haft och jag trivdes verkligen som fisken i vattnet. Jag hade fantastiskt roliga kollegor, fick glida omkring i flip-flops hela dagarna och förutom att hålla koll på alla som simmade ingick även övervakning av gymmet och att leda vattengymnastik i arbetsuppgifterna. Var verkligen på gott humör varenda en dag när jag åkte till jobbet - till och med de morgnarna när man skulle vara på plats redan 6-tiden. Åh vad jag började sakna simhallsgänget nu, måste åka och hälsa på dem asap när simhallarna öppnat igen!
 
● Jumppaledare
 
Under första studieåret började jag jobba som jumppaledare ett par kvällar i veckan, och fortsatte med det under hela studietiden (faktiskt ett tag efter också). Älskade verkligen det jobbet och kan fortfarande sakna mina grupper, både barngrupperna och seniorgrupperna. Minns att jag gick och lipade i omklädningsrummet när jag hade hållit mina sista jumppor, haha =( Men nåja, hellre den vägen än att det skulle ha varit som det var under jordgubbskarriären, då jag tyckte sista jobbdagen var min bästa dag någonsin. 
 
 
● Försäljare
 
Förutom att jag jobbade som jumppaledare vid sidan om studierna jobbade jag även som försäljare på Björn Borg under hela studietiden, och hoppade in i alla deras butiker i Helsingfors om kvällarna och helgerna. Det här jobbet var väldigt annorlunda från alla mina tidigare jobb, men trivdes väldigt bra ändå och tyckte det var trevlig omväxling! Lärde mig mycket om kundbetjäning och sälj också, något jag haft mycket nytta av efteråt.
 
● Barnskötare
 
Några svängar på dagis har jag också jobbat. Med barnen har jag alltid trivts, men hur trivseln har varit för övrigt har varierat rätt mycket från daghem till daghem. Måste annars passa på och inflika att daghemspersonal, precis som vårdarna, också hör till en yrkesgrupp som skulle förtjäna så mycket mer resurser och så mycket mer ersättning för jobbet de gör. Ett otroligt utmanande jobb med otroligt stort ansvar, är vad det är. 
 
 
 ● Fysioterapeut
 
Sen jag blev klar med studierna har jag jobbat som fysioterapeut på 4-5 olika ställen, där alla jobb faktiskt på ett eller annat sätt handlat om att jobba med barn - först vikarierade jag en fysioterapeut från barnteamet på en hälsovårdscentral, sen jobbade jag som barnfysioterapeut inom privata sektorn, sen blev det några månader som fysioterapeut på specialskola, sen fick jag ta över ansvaret för all barnfysioterapi på en annan hälsovårdscentral och nu är jag tillbaka inom privata sektorn igen. Man kan säga att jag hittade min grej direkt, vilket såklart var väldigt skönt - kan tänka mig att det överlag ofta räcker ett tag före man hittar rätt inom fysioterapin, i och med att branschen är så bred och alternativen så många.
 
● Bloggare
 
Och sist men inte minst, har vi ju bloggandet då - känns  ändå helt befogat att ha med på listan, med tanke på att bloggen fungerat som en mer eller mindre stadig sidoinkomst under de senaste åren. Tänk att den här bloggen gett mig chansen att få marknadsföra både kända företag som Swappie, Cocopanda och Dermosil men också mindre företag som Shampookauppa, Meribottles och Loftet? DET känns ju nog ändå som något att vara stolt över. Hoppas så att jag kommer få och kunna fortsätta med det när den värsta Coronakrisen är över - saknar verkligen att få planera och skriva de där samarbetsinläggen!Spännande att läsa. Blev inspirerad att göra en liknande om mig!

Svar: Kör på bara!
Daniela Skoglund

Namn:

E-mail (publiceras ej):

Blogg:

HEJ! Du har hittat till Danielas Dagbok - en finlandssvensk blogg som enligt läsarna kan beskrivas som äkta, ärlig, genuin, personlig, rolig, sprudlande, omväxlande, kamratlig, väluppdaterad, mångsidig, jordnära och bäst. Du är varmt välkommen att läsa vidare för att se om du håller med - hoppas du kommer trivas!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

Serieflow utan dess like
Vinn din blogg eller Instagram i bokformat!
Låtar man upptäcker under en bilfärd
Ett försiktigt och stormigt men alldeles underbart Helsingforsveckoslut
Att fylla 28Kategorier

Allmänt · Bloggrelaterat & podden · Filmer & serier · Frågor & listor · Fysioterapi · Kärlek · Mat . Musik · Randoms · Resor · Samarbeten & tips · Shopping · Sjukdom · Text & åsikter · Träning . VeckoslutArkiv

2020
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2019
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2018
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12