När man väljer att avstå från alkohol

För ungefär en vecka sen bestämde jag mig för att avstå från alkohol ett tag framöver nu. Dricker inte mycket vanligtvis heller, men på sistone har jag börjat må illa och fått hjärtklappning efter bara ett glas vin, så kom fram till att säkert är klokast att låta bli helt nu när min hälsa inte är på topp, min kropp inte mår bra och det har blivit en hel del nya mediciner. Hur som helst, visste att det inte blir något problem för mig att lämna bort alkoholen eftersom jag under de senaste månaderna druckit max 1-2 portioner alkohol per vecka (om ens det), men vilket stort problem min nykterhet kunde bli för någon annan, det var jag då inte förberedd på. Tillåt mig berätta om en aningen absurd situation som uppstod under förra helgens restaurangbesök:
 
Den förbaskade cidern jag inte ens skulle ha
 
Jag, Niko och två av våra vänner åt ute, och servitören undrade vad vi ville dricka. De andra beställde öl och bubbel, jag undrade om de hade några alkoholfria viner. "Jo", svarade servitören, och då berättade jag att jag gärna tar ett glas alkoholfritt vitt vin i så fall. Efter en stund kom servitören tillbaka och meddelade att de tyvärr inte sen heller hade några alkoholfria viner, och då undrade jag ifall de hade några övriga alkoholfria alternativ. "Någon alkoholfri cider kan jag kanske hitta", sa han då, varpå jag svarade att det passar bra. Och vet ni vad som händer då? Jo, då ber servitören mig att redogöra för varför jag inte dricker;
 
"Undviker du alkohol på grund av religiösa skäl eller för att du ska köra bil?"
 
...frågade han högt och tydligt med höjda ögonbryn. Jag blev så paff att jag inte fick fram ett ord. För det första - vad tusan har han att göra med varför jag inte dricker? Och för det andra - det finns väl en tusen andra skäl till att avstå från alkohol än religion eller att man ska köra bil? I mitt fall var det denna gång på grund av hälsoskäl/medicinska skäl, men jag hade ju lika gärna kunnat vara gravid, en nykter alkoholist, allergisk eller så kanske jag HELT ENKELT INTE VILLE HA alkohol, och i inget av de fallen skulle jag ha haft lust att börja redogöra för mina orsaker att inte dricka framför halva restaurangen.
 
Jag kunde verkligen inte tro mina öron utan satt bara och blinkade, så de andra i sällskapet försökte rädda situationen genom att säga att jag kör (vilket också var sant). Och, här kommer det mest absurda av allt - då fnyser servitören "nå då kan man ju nog dricka en portion hur bra som helst", OCH GÅR EFTER EN CIDER MED ALKOHOL I ÅT MIG??? Jag förstod inte riktigt vad som hände så när han kom tillbaka frågade jag än en gång "är den här nu alltså alkoholfri?", varpå han helt neutralt svarade "nej, den har normal alkoholhalt", och gick bort. Var återigen så paff att jag inte fick fram ett ord och hade svårt att tro att jag faktiskt hört rätt. 
 
Jag bad alltså om att få ett alkoholfritt alternativ, varpå jag först blev ombedd att förklara varför jag inte dricker, för att sedan ändå bli serverad en drink med alkohol i. Jag vet att jag säkert borde ha ställt till en större scen där och då, men för det första var jag som sagt så chockad att jag blev mer eller mindre handlingsgförlamad i situationen, och så ville jag helt ärligt inte förstöra hela vår kväll genom att börja tjafsa heller. Har ändå blivit mer och mer upprörd ju mer jag tänkt på saken efteråt, så skickade iväg ett mejl till restaurangen igår för att upplysa dem om vad som hände. Kom fram till att det säkert är bättre att skicka feedbacken rakt till dem, än att bara skriva en arg recension på Tripadvisor, som jag först tänkte göra.
 
Jag vet (eller hoppas åtminstone) att detta var ett extremt undantagsfall och jag fick som sagt enbart gott bemötande när jag dagen efter bad om alkoholfria alternativ i en annan bar, men blir ändå så otroligt trött på att det ska ses som konstigt ifall man inte dricker. Som jag skrev i det här inlägget, så tycker jag det är betydligt mer befogat att fråga någon som alltid dricker för mycket varför hen dricker så mycket, än att fråga någon som aldrig dricker varför hen inte dricker. Folk kan liksom göra ett himla nummer av att någon är nykter, när fokus istället borde ligga på hur normaliserat alkohol är och hur många som har alkoholproblem i dagens samhälle. Folk som inte dricker skadar ju varken sig själva eller andra medan folk som dricker för mycket riskerar att skada både och, så känns ju aningen ologiskt att det är de som inte dricker som är under luppen.
 
Det ska sannerligen bli intressant att följa med ifall liknande situationer uppstår nu under denna period när jag inte dricker, och att se hurudant bemötande jag får i fortsättningen. Hoppas såklart att folk ska acceptera mitt beslut utan desto större frågetecken, men något säger mig att detta inte var den sista gången jag kommer bli ifrågasatt. To be continued. Helt otroligt. Sånt tror man ju inte att händer, men tydligen händer det. Ingen annan har väl att göra med varför man inte dricker alkohol. Man ska inte behöva redovisa för det. Som du skriver så måste man ju inte ha nån orsak till varför man inte dricker. Räcker det inte med att man inte vill ha alkohol?
Jag har inte druckit alkohol på många år på grund av min sjukdom. Som tur har inte det där hänt mig ännu..

Svar: Ja, det borde verkligen inte vara någon annans business. Tänk vad normaliserat alkohol ändå är.
Daniela Skoglund

Är "tantbloggare" som läste av nyfikenhet. Dricker inte kaffe, mycket lite alkohol och har fått förklara hundratals gånger varför. Beställer vatten utan att säga något annat, men det där med "te, inte kaffe" är ett större problem här och där. En kaffekopp med en skvätt ljummet vatten och en tepåse erbjuder t.o.m. "exklusiva" restauranger ganska ofta...

Svar: Gaah, blir så irriterad nu - VARFÖR måste man förklara sig?!
Daniela Skoglund

Men är ju helt galet! Jag hade blivit så förbannad. Bra att du mailade dem. Nyfiken på vad du får till svar.

Svar: Jo, kändes nog som rätt beslut att maila dem! Man blir ju upprörd av mindre.
Daniela Skoglund

Madde


Men va?! Helt sjukt! Kunde han inte bara tacka och ta emot beställningen alltså?! Tänk om du faktiskt skulle ha varit en nykter alkoholist eller något liknande, servitören skulle ha varit orsaken till många problem isåfall. Helt absurt!

Svar: Eller hur?!?!
Daniela Skoglund

https://varldenshemligastegravid.blogg.se/


Vilken idiotservitör!
Heja dig, alkoholfritt är bäst!

Svar: Ja, idiot känns som en ganska passande beskrivning, faktiskt.
Daniela Skoglund

Jag har liknande erfarenheter!Normen är att dricka alkohol, och de som inte gör det är avvikande. Märtha, jag har gått i strejk efter alla år med som du skriver "en kaffekopp och en tepåse" så jag serverar bara snabbkaffe till dem som inte dricker te. 😁

Svar: Så tråkigt att höra att många har liknande erfarenheter - borde ju inte vara så!!
Daniela Skoglund

Namn:

E-mail (publiceras ej):

Blogg:

HEJ! Du har hittat till Danielas Dagbok - en finlandssvensk blogg som enligt läsarna kan beskrivas som äkta, ärlig, genuin, personlig, rolig, sprudlande, omväxlande, kamratlig, väluppdaterad, mångsidig, jordnära och bäst. Du är varmt välkommen att läsa vidare för att se om du håller med - hoppas du kommer trivas!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

En guidad rundtur i vårt nya hem
Randoms vecka 39
Weekend i Ruka, Kuusamo
Att tänka på när man köper bostad
Svar på era InstagramfrågorKategorier

Allmänt · Bloggrelaterat & podden · Filmer & serier · Frågor & listor · Fysioterapi · Kärlek · Mat . Musik · Randoms · Resor · Samarbeten & tips · Shopping · Sjukdom · Text & åsikter · Träning . VeckoslutArkiv

2020
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2019
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2018
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12