Se och göra i Helsingfors - min Helsingforsguide 5/5

 
& Så har vi plötsligt kommit fram till den sista delen av min Helsingforsguide. Vi har gått igenom caféer, drinkställen, bruncher och restauranger i Helsingfors, och nu har vi kvar det kanske roligaste av allt, nämligen att se och göra i staden! Kan tänka mig att ni inte har hemskt stor nytta och glädje av den här listan nu när Coronaläget är som det är, men man kan ju alltid spara tipsen till senare eller återkomma till inlägget när det blir aktuellt :) Listan på saker att se och göra är lite längre än i de övriga inläggen i guiden, så jag berättar inte så ingående om alla punkter skilt, utan satsar mer på att få med allt som är kul och sevärt i denna stad - vi kör!
 
 
GÅ PÅ MUSEUM
 
Jag är inte den som vanligtvis skulle bli särskilt upprymd av tanken på museum, men det finns två museum i Helsingfors jag verkligen gillar, och det är Amos Rex och Naturhistoriska museet. Har även besökt Kiasma, men det var inte riktigt min grej. Gillar man abstrakt konst är Kiasma dock säkert värd ett besök! Dessa ligger dessutom riktigt nära varandra, så vill man, kan man säkert ganska lätt pricka in ett besök till alla tre på en och samma dag. 
 
 
TYPISK SIGHTSEEING
 
Förutom Sibeliusmonumentet hör också Domkyrkan, Uspenskijkatedralen och Tempelplatsens kyrka till några av Helsingfors kändaste sevärdheter, och jag tycker faktiskt det lönar sig att ta en titt på dem alla. Speciellt Uspenskijkatedralen känns som en väldigt underskattad sevärdhet i Helsingfors - skulle man stöta på en sådan byggnad utomlands skulle man ju LÄTT stanna och både beundra och fota, men här går man lika lätt bara förbi. 
 
 
BOTANISKA TRÄDGÅRDEN & VINTERTRÄDGÅRDEN
 
Utomhusträdgården i Kajsaniemi Botaniska Trädgård borde man kunna besöka gratis året om, och för en billig peng kan man även besöka växthusen, som enligt mig nog är värda inträdet. Ett alternativ är förstås också att besöka Vinterträdgården som är helt gratis - den är lite mindre informativ och har inte lika stort och mångsidigt utbud som Botaniska trädgården, men är helt klart värd ett besök ändå! Nästan så Vinterträdgårdens växthus känns ännu mysigare än Botaniska trädgårdens =)
 
 
♥ VIINIÄ & VENYTTELYÄ
 
Ett av mina allra bästa Helsingforstips: Boka in dig på Viiniä ja venyttelyä! Det hålls i fantastiska Allas Sea Pool-byggnaden, och man får alltså först delta i en ledd stretchtimme i en urfin sal, sedan hänga kvar i salen medan man dricker ett glas vin före man avslutar kvällen med ett dopp i deras utomhuspool. Jättekiva upplevelse, verkligen!
 
 
BESÖK VILLAGATAN
 
Villagatan (aka Pihlajakatu, det vill säga "Salkkaritgatan") är ju utan tvekan en av Helsingfors allra finaste och mest fotovänliga gator, jag har till och med haft en bloggheader som blev fotad här. Gillar man pastellfärgade hus i rad kan jag även tipsa om Södra Hesperiagatan, inte riktigt lika fint som Villagatan, men absolut fint ändå!
 
 
CENTRUMBIBLIOTEKET ODE
 
Det prisbelönta Cetrumbiblioteket Oodi är absolut värt ett besök, oavsett om man är på jakt efter böcker eller ej! Arkitekturen är verkligen speciell, själva byggnaden är riktigt mäktig och utsikten där uppifrån är ganska fantastisk.
 
 
♥ PROMENERA RUNT TÖLÖVIKEN & FÖLISÖN
 
Jag älskar ju att promenera, och när det gäller promenader, finns det nog inget som slår en runda runt Tölöviken eller Fölisön (speciellt inte Fölisön!). Är du okej med att ta dig en bit utanför stan är även strandpromenaden längs Arabiastranden och vägen ut till Fårholmen riktigt nice, likaså att promenera ut till Tarvo från Munksnäs badstrand. Har du tillgång till bil rekommenderar jag också varmt varmt varmt att du åker ut till Noux och går någon av Haukkalampirutterna!
 
 
HOHTOGOLF WEST COAST
 
Gillar du saker i stil med discobowling men tycker det börjar vara dags att testa något nytt? Då är Hohtogolf högst antagligen något för dig! Jag har varit och hohtogolfat flera gånger nu, och det är verkligen jättekul. Till och med roligare än discobowling.
 
 
HELSINGFORS MÄSSCENTRUM
 
Min absoluta favoritmässa i Helsingfors är lätt I love me-mässan som brukar ordnas på hösten, men mässcentrumet erbjuder en hel del andra roliga och intressanta evenemang också (t.ex. bokmässa, resemässa, matmässa, osv), så det lönar sig att kolla upp om det råkar vara något intressant på gång där när man befinner sig i Helsingfors!
 
 
FLOW FESTIVAL
 
Jag trivs ju överlag inte på festivaler, men Flow Festival som brukar ordnas i augusti, den föll jag för helt! Dekorationerna är fantastiska, maten är god, folkmängden är överkomlig, det är bra stämning och ordning och reda. En fröjd för alla sinnen, typ. Utan tvekan den bästa stora festivalen jag besökt.
 
 
ALPROSPARKEN 
 
Ifall du befinner dig i Helsingfors sommartid och är det minsta intresserad av natur och vackra blommor, då ska du styra kosan mot Haga och besöka Alprosparken aka Rhododendronparken. Lika fint som namnet är jobbigt!
 
 
SHOPPA
 
Mitt shoppingintresse har dalat rätt mycket på sistone, men ska jag ge er några shoppingtips i Helsingfors, då är det Jumbo (bästa köpcentret i huvudstadsregionen enligt mig), nya och fräscha Helsinki Outlet samt butiken & Other Stories i Kämp Galleria. Dock är jag som sagt ingen shoppingexpert, men dessa är nu de shoppingrelaterade tipsen jag har att komma med. Loppisar har jag tyvärr extremt dålig koll på i Helsingfors, men om någon av er har bra tips kan ni ju lämna en kommentar!
 
 
HITMIX BILERISTEILY
 
En av de roligaste sakerna jag gjorde förra sommaren, det var att åka på partykryssning med Sunlines! Båten avgick från Salutorget och kvällen inleddes med buffé och bubbel i nedre våningen, och sedan spenderade vi resten av kvällen på däck dansandes till kända låtar från nittiotalet framåt. Utsikten över Helsingfors skärgård var verkligen SÅ vacker och stämningen var på topp från början till slut!
 
 
RUSH HELSINKI
 
Rush Helsinki är en stor och mångsidig trampolinpark där man bland annat kan hoppa på vanliga trampoliner, klättra upp på höga höjder och hoppa ner på luftmadrasser, testa wipeout, hoppa ner i skumgummihav, spela korgboll från trampolin samt ha dueller på en bom (ni vet, så där som i gladiatorerna). Det är verkligen SÅ roligt, men också jättetungt. Alltså jättejättejättetung. Så, vill man ha roligt men samtidigt uppleva ett cardiopass utan dess like, då är Rush Helsinki place to be!
 
 
EN ANNORLUNDA BIOUPPLEVELSE
 
Nu för tiden tillåter vissa av Helsingfors biosalonger att man köper med sig t.ex. ett glas vin att sippa på under filmen, men vill man ha en ännu mer speciell och maxad bioupplevelse, då kan man besöka Maxim, en gammal biograf som öppnade sina dörrar på nytt för ett par år sen. Där sitter man i ordentliga fåtöljer och kan både beställa in dricka OCH mat. Ser ut så här!
 
 
♥ HELSINGFORS SIMSTADION
 
Jag gillar både Helsingfors simstadion och Gumtäkts Friluftsbad något enormt - har varit en återkommande kund i flera års tid under somrarna. På hösten ordnas även månskenssimning några gånger, och då är det verkligen värt att besöka simstadion - ett band spelar stämningsfull musik och bassängerna är upplysta med en massa levande ljus runtomkring. Otroligt mysigt och stämningsfullt.
 
 
BORGBACKEN
 
Alltså, om man inte har åkt dem gamla berg- och dalbanan av trä på Borgbacken, har man ens varit i Helsingfors då? Ytterst tvektsamt! Jag gillar verkligen Borgbacken som nöjespark, och förutom den där berg- och dalbanan, hör även Salama och (såklart) hepparata till mina favoriter. På hösten ordnas även populära ljuskarnevalen här, men den är faktiskt så populär att jag inte riktigt vet om jag kan rekommendera den - visst är det fint, men båda gångerna jag besökt Borgbacken under ljuskarnevalen, har det varit så packat med folk att man knappt kunnat ta sig fram. 
 
 
KASBERGETS KÖRSBÄRSPARK
 
Träden i Kasbergets körsbärspark blommar endast några veckor varje vår, men lyckas man pricka in ett besök dit då, är parken verkligen värd ett besök! Dock lönar det sig verkligen att dubbelkolla att man inte åker i onödan, Kasberget ligger nämligen en bit utanför stan, och jag har själv flera gånger gjort misstaget att jag åkt dit i tron om att parken blommar, för att väl framme mötas av bruna och tråkiga träd. Så, tips från coachen: kolla hashtagen #roihuvuorenkirsikkapuisto på Instagram för att se om det finns några aktuella bilder från parken där träden står i blom! Det ändrar verkligen snabbt från dag till dag. 
 
 
TUOMAAN MARKKINAT
 
Från körsbärsblommor till julmarknader - besöker du Helsingfors i juletider, då är Tuomaan Markkinat på Senatstorget ett MÅSTE. Så mysigt och juligt och stämningsfullt att det nästan blir för mycket att hantera för en julälskare som mig. 
 
 
♥ LÖYLY
 
Ja men Löyly ska självklart vara med på listan - en av Helsingfors speciellaste byggnader på en av Helsingfors vackraste platser (bilden ger verkligheten noll rättvisa). Gå hit för att beundra utsikten från taket, för att bruncha, för att simma, för att gå i bastu, för att ta en drink, för att hänga på terrassen, för att dansa under stjärnklar himmel, you name it. Löyly är (och har) allt och lite till!
 
 
 KLÄTTERPARKEN KORKEE
 
På jakt efter utmaningar, adrenalin och höga höjder? Åk till Blåbärslandet för att klättra i parken Korkee! Det finns både lättare, svårare och betydligt svårare banor, och tro mig när jag säger att man både får utmana sig fysiskt och psykiskt här! Jag har varit hit med tre olika vänner, pappa och Niko, och vi har alla gillat stället lika mycket. 
 
 
SVEABORG
 
Sist men inte minst har vi naturligtvis världsarvet Sveaborg. Hit tar man sig med båt från Salutorget, och man kan lätt få en hel dag att gå på ön, om man så vill - det typiska är väl att besöka fästningarna, gå på picknick och ta ett dopp i havet.
 
Och det var min Helsingforsguide, det. Vet som sagt att väldigt få av dessa saker jag tipsat om är aktuella just nu, men hoppas innerligt att alla ställen jag skrivit om står på benen ännu efter denna kris, så glöm nu inte att kolla in Helsingfors bästa caféer, cocktailbarer, bruncher och restauranger också, och stötta dem så fort det går igen ♥ Lyfter hatten åt hela denna serie! Snyggt och tydligt gjord och mycket bra ställen har du tagit med i de olika delarna! :D

Svar: Tusen tack <3
Daniela Skoglund

Josefina


Oj vad jag saknar Helsingfors då jag läser dina tips!

Svar: Åååh <3<3 Kan förstå, kommer också sakna Helsingfors!!
Daniela Skoglund

Namn:

E-mail (publiceras ej):

Blogg:

HEJ! Du har hittat till Danielas Dagbok - en finlandssvensk blogg som enligt läsarna kan beskrivas som äkta, ärlig, genuin, personlig, rolig, sprudlande, omväxlande, kamratlig, väluppdaterad, mångsidig, jordnära och bäst. Du är varmt välkommen att läsa vidare för att se om du håller med - hoppas du kommer trivas!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

En guidad rundtur i vårt nya hem
Randoms vecka 39
Weekend i Ruka, Kuusamo
Att tänka på när man köper bostad
Svar på era InstagramfrågorKategorier

Allmänt · Bloggrelaterat & podden · Filmer & serier · Frågor & listor · Fysioterapi · Kärlek · Mat . Musik · Randoms · Resor · Samarbeten & tips · Shopping · Sjukdom · Text & åsikter · Träning . VeckoslutArkiv

2020
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2019
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2018
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12