Hur gör man slut med en vän?

Min favoritgrej med Instagram är att göra undersökningar på Instastory - tycker det är både intressant och kul att se hur folk väljer att rösta bland två olika alternativ (vill du vara med i mina små gallupar hittar du dem @danielaskoglund!). Håller med andra ord på med det här en hel del, ofta i anknytning till mina blogginlägg, så när jag publicerade inlägget "Åtta saker mina vänner har gemensamt", ställde jag följande fråga åt mina följare på Instagram:
 
"Har du en eller flera vänner du innerst inne vet att du inte mår så bra av att vara med?"
 
Rösterna talade för sin del snabbt då en tydlig majoritet svarade "Ja, tyvärr",  och både lite förvånad och fundersam, uppföljde jag med frågan "Varför fortsätter ni umgås?". Hade inte förväntat mig att svaren skulle trilla in i så rask takt och att folk skulle våga vara så öppna, men det visade sig att det här helt tydligt är ett ämne som berör många, så idag tänkte jag att vi tillsammans skulle kunna försöka lösa den svåra ekvationen: Hur gör man slut med en vän?
 
 
Fick in närmare trettio svar på frågan varför folk fortsätter umgås med vänner de innerst inne vet att de inte mår så bra av att vara med, och bland dem var följande fem orsaker de absolut vanligast förekommande:
 
1. Personen är en släkting
2. Man har mycket historia tillsammans
3. Personen hör till samma umgängeskrets
4. Man vill inte såra personen/känna sig elak
5. Känns så svårt att dumpa en kompis
 
"Det känns f*n svårare att dumpa en kompis än en karl", skrev någon till och med, och det sammanfattar väl det hela ganska bra - att det ÄR svårt att göra slut med en vän. Men varför ska det vara så tabu att sluta vara vän med någon? För jag håller faktiskt med om att det nästan känns förbjudet att göra slut med en vän, vilket ju är väldigt märkligt, i och med att få saker i livet varar för evigt. Som att det är okej att gå vidare från allt annat, förutom en vänskap? Nä, det skulle ju bara vara ologiskt på alla sätt och vis. 
 
 
Om jag ser tillbaka på mina egna erfarenheter, har sisådär +- fem av mina före detta nära vänskapsrelationer tagit slut. Med ett par vänner hade det inte funkat med på länge vilket till slut utmynnade i stora gräl som ganska automatiskt ledde till att vi slutade umgås, med ett par andra vänner hade vissa specifika händelser gjort att vi behövde ta lite avstånd från varandra, med någon har det mest runnit ut i sanden och ett par gånger när det där med rinna ut i sanden inte har funkar, har jag på ett snällt men bestämt sätt fört fram åsikten att vi inte passar ihop. Tycker det där med "jag tycker inte vi passar ihop" annars är ett ganska bra sätt att lyfta fram saken, för då blir det inte ett attackerande specifikt mot den andra, utan mer ett konstaterande som inte riktigt går att argumentera emot.
 
Alla avslut har känts ganska jobbiga i stunden, men jag kan faktiskt som tröst berätta, att det sedan i majoriteten av fallen enbart känts som en stor lättnad när man väl rivit av plåstret, och att jag väldigt sällan saknat själva personen eller vänskapen efteråt (vilket ju bara har stärkt känslan av att det var rätt beslut att bryta). Med ett par vänner slutade det också med att vi hittade tillbaka till varandra och en lite omformulerad vänskap senare, så ibland kan ju en paus från varandra också vara exakt vad som krävs för att rädda vänskapen! Man kan liksom komma till förvånansvärt många bra och vettiga insikter, när man väl tar och får lite avstånd från det hela. 
 
Jag har, som tur, aldrig hamnat i släkting-dilemmat (känner spontant att det skulle vara en svår en), men en sak jag funderat mycket på, är det där med att fortsätta umgås med någon bara för att vara snäll. Jag kan erkänna att jag själv också gjort mig skyldig till den någon gång, men ju mer jag tänkt på saken, desto mer har jag kommit fram till att det faktiskt väldigt sällan är snällt att vara vän med någon bara för att vara snäll. När jag inte vet hur jag ska hantera någon viss sak brukar jag fundera "hur skulle jag vilja att det gick till om det handlade om mig", och jag skulle fasen inte vilja att någon hängde med mig bara för att vara snäll?? TÄNK vad hemskt om en sådan sak skulle komma fram (oftast kommer ju liksom allt fram förr eller senare), nej alltså snacka om att låta självkänslan och självförtroendet få sig en rejäl törn.... Fy då. Så, även om det kan kännas sårande att säga "nej" från början, tror jag ändå det sårar betydligt mindre än om personen sedan i något skede får veta att ni bara umgåtts för att du viljat vara snäll - så tänker i alla fall jag. 
 
Det var i korthet mina tankar om att göra slut med en vän, det - ifall du har något att tillägga eller vill dela med dig av dina egna erfarenheter och funderingar, få du väldigt gärna lämna en kommentar! Det här är som sagt ett ämne som verkar beröra väldigt många, så tror alla kommentarer skulle/ kommer läsas med stort intresse. Anonym


Vilket intressant ämne! Blev och funderade på de där med att vara vän för att man vill vara snäll. Ja har en kompis som inte har så många andra vänner. Då känns det som att det nog är snällt/ok att fortsätta vara vän fastän man själv inte får så mycket ut av de. Om alternativet är att hon annors sku vara ensamma. Men fattar nog din poäng också, så de e en klurig fråga.

Svar: Klurigt är det verkligen! Och ja, alltså det om någon är väldigt ensam kan väl vara ett undantagsfall när jag tycker det är ok, men ändå lite fel på något sätt? Är ju inte schysst att vara ihop med någon heller bara för att man tycker synd om den andra, typ. Svårt!!
Daniela Skoglund

Eva


Bra inlägg, det finns många olika synvinklar att disskutera. En sak jag tycker är viktig är just det att faktiskt ge vänskaper ett avslut om man inte längre är intresserad av att vara vänner av en eller annan orsak. Det är så otroligt lätt nu för tiden att bara sluta svara på meddelanden eller att svara men inte engagerat och man märker ju att okej det här funkar inte men man får ingen förklaring. Då blir man ju liksom dubbelt dumförklarad känns det som ibland. Klart att det ibland är svårt att formulera sig då man inte vill såra den andra, men önskar att fler skulle våga ta tag i saken och vara så ärliga som möjligt. De gånger jag varit tydlig och ärlig har personerna alltid varit förstående och t.o.m. tackat mig för att jag varit uppriktig, för det är nog så vanligt att bara ghosta nowadays.
Ibland är det förstås naturligt att man "växer isär" och det rinner ut i sanden och då är det inget man behöver älta.

Svar: Jo, fattar nog din synvinkel! Jag tänker att oftast kanske båda har en dålig känsla av vänskapen och att det då kan vara smidigt att bara låta det rinna ut i sanden. Men om det inte är ömsesidigt kan en förklaring nog vara på sin plats, speciellt om de andra frågar efter det!
Daniela Skoglund

M


Att göra slut med en vän är ju så tabu, precis som du skriver. Jag och mina närmaste vänner har hängt ihop sen dagis ungefär och det är väl det enda som håller ihop oss i dagens läge. De senaste åren har livet för oss alla tagit nya riktningar, vilket gör att vi lever rätt olika liv just nu och egentligen inte har så mycket gemensamt längre. Dessutom har mina vänskapsvärderingar ändrat en del, så jag tänker mig att den här vänskapsrelationen får rinna ut i sanden sakta men säkert. Istället försöker jag hitta nya vänner på andra vägar, även om det inte alla gånger är så lätt det heller så här i vuxen ålder. Tack för ditt inlägg, det här var precis vad jag behövde läsa just nu!

Svar: ❤️❤️
Daniela Skoglund

Namn:

E-mail (publiceras ej):

Blogg:

HEJ! Du har hittat till Danielas Dagbok - en finlandssvensk blogg som enligt läsarna kan beskrivas som äkta, ärlig, genuin, personlig, rolig, sprudlande, omväxlande, kamratlig, väluppdaterad, mångsidig, jordnära och bäst. Du är varmt välkommen att läsa vidare för att se om du håller med - hoppas du kommer trivas!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

Serieflow utan dess like
Vinn din blogg eller Instagram i bokformat!
Låtar man upptäcker under en bilfärd
Ett försiktigt och stormigt men alldeles underbart Helsingforsveckoslut
Att fylla 28Kategorier

Allmänt · Bloggrelaterat & podden · Filmer & serier · Frågor & listor · Fysioterapi · Kärlek · Mat . Musik · Randoms · Resor · Samarbeten & tips · Shopping · Sjukdom · Text & åsikter · Träning . VeckoslutArkiv

2020
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2019
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2018
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12