Mat jag inte gillar

En av mina favoritbloggare, Egoina, har skrivit ett inlägg där hon listar mat hon inte gillar, och jag tyckte det var så roligt att läsa att jag tänker vara en härmapa och skriva ett sånt inlägg, jag med. Jag är ju en person älskar mat (!!!) men som ändå är extremt matkänslig, gillar alltså inte "konstig" mat, utan äter helst saker som typ spagetti och köttfärssås :D Kan rentav tycka att det är skrämmande och obehagligt att smaka på nya maträtter, och då räcker det liksom med att jag ska äta någon obekant grönsak - att jag nångång skulle smaka på saker som t.ex. sniglar eller bläckfisk känns så gott som omöjligt. Minns när jag kollade på Fear Factor förr och de skulle äta en massa megaäckliga saker (typ kackerlackor och sånt), och jag tänkte att jag inte skulle göra det fast jag fick tio miljoner, haha.
 
Men ja, till listan, följande saker ska ni inte bjuda mig på om ni nångång vill laga mat åt mig: 
 
 Bild: Pixabay
 
✖ Spenatplättar
Alltså, spenatplättar är säkert det allra värsta jag vet i matväg. I lågstadiet blev jag halvtvingad att äta spenatplättar, och fick säkert livslånga trauman av det, för tål fortfarande inte ens lukten av spenatplättar. Gillar annars heller inte spenat, men spenat i PLÄTTAR?! Nej fy.
 
✖ Leverlåda
Den enda maträtten som luktar värre än spenatplättar är leverlåda. Leverlåda är också en sån rätt som jag verkligen inte KAN äta, oavsett hur fin tillställning man skulle befinna sig på och oavsett hur artig jag skulle vilja vara, så skulle jag inte få ner leverlåda. Det skulle bara inte gå.
 
✖ Gräddtårta
Grädde = blä. När folk serverar gräddtårta brukar jag tänka varför de förstört en tårta genom att lassa grädde på den. Grädde är ändå inte helt lika hemskt som spenatplättar och leverlåda, så bjuder ni mig på gräddtårta äter jag nog upp, fast jag egentligen fortfarande skulle vilja göra som jag gjorde när jag var liten och skrapa bort grädden :D
 
✖ Fläsk-kött
Kött är gott, men fläsk-kött är inte gott. Fläsk runt kanten på en biff? Ryser. 
 
✖ Toast skagen
Det är inte katastrof-äckligt, men inget jag skulle betala för på restaurang. Alla ba "Ååååååh dom har toast skagen som förrätt", och jag ba "mmh jeeee...". 
 
✖ Sill
Jag känner mest: Vem äter sill frivilligt? Och VARFÖR???
 
✖ Sushi
Smakar kallt slem. Vill jag äta kallt slem? Nej, det vill jag inte. Vill jag äta kallt slem inlindat i sjögräs? Nej, det vill jag verkligen inte. Vill jag äta kallt slem inlindat i sjögräs med grön gegga ovanpå som får det att kännas som att munnen brinner? Behöver inte ens svara. 
 
✖ Surt godis
Sura godisar och fruktgodis överlag har aldrig varit något jag gillar. Tycker konsistensen är obehaglig och gillar inte smaken heller, speciellt inte kombinationen av sött och surt. Choklad och lakrits är det enda rätta i godishyllan!
 
✖ Kvarg
Jag har försökt, jag har försökt och jag har försökt. Jag har verkligen försökt lära mig tycka om kvarg eftersom det vore ett så lätt och bra mellanmål och dessutom en bra proteinkälla, men det går bara inte. Lukten, smaken, konsistensen, ja allt fel. 
 
✖ Senap
Ketchup? Ja tack. Senap? Nej tack. 
 
✖ Kålrot
...och allt annat som innehåller "kål" också. Kåldolmar, brysselkål, vitkål, blomkål, kållåda, grönkål, listan kan göras lång. Kål och jag, vi kommer ej överens. Just don't give me kål.
 
✖ Saltgurka
Vem i hela fridens namn var det ens som kom på att förstöra en så god grönsak som gurka med något äckligt... saltvatten?! Bara låt gurka vara gurka, okej?
 
✖ Bacon
Japp, jag är den där onormala människan som inte gillar bacon. Bacon och äggröra till frukost är snarare än mardröm än en dröm för mig. 
 
✖ Oliver
Okej, jag ska erkänna en sak: Jag har inte ätit en endaste en oliv i hela mitt liv, men jag bara vet att jag skulle hata det. SER på oliver att det inte är något för mig. Så, har bestämt att jag hatar oliver, och kommer fortsätta göra det.
 
...Ooooooch nu inser jag att jag börjar låta lite galen (hehe), så det är nog bäst att avsluta listan här :D Men, häng gärna på idén och skriv en lista du med, för nu blev jag ju JÄTTENYFIKEN på hurudan mat andra inte gillar!! :D Liksom, tänk om någon skrev att de inte gillar choklad eller inte tycker om pasta? Finns sådana människor ens? Låt höra!
 
P.s. Här hittar ni även ett inlägg om vad min typiska matkasse innehållerDu är min soulmate vad det gäller kål :D No kål for me either haha!

Svar: Haha yeah!!
Daniela Skoglund

Jag har aldrig heller ätit oliver, men säger ändå att jag hatar dem :D så roligt inlägg!

Svar: Haha PÅ RIKTIGT?! Vilket roligt sammanträffande :'D Och kul om du gillade!
Daniela Skoglund

Håller med om sill, sushi (fast har testat enstaka sorter som faktiskt gick att svälja), oliver, saltgurka, kåldolmar... Däremot älskar jag gräddtårta (hemvispad grädde) och surt godis ❤ Annat jag ej äter är rödbetor, gravad lax och janssons frestelse. Jag har dock blivit modigare och lärt mig tycka om vissa saker som broccoli, skaldjur/musslor/bläckfisk m.m., och jag älskar att testa nya exotiska frukter :)

Svar: Broccoli var också något jag helt enkelt vande mig vid att äta, och nu för tiden tycker jag det är helt gott. Och rödbetor och gravad lax är ju gotttttt!
Daniela Skoglund

Och jag måste säga att jag faktiskt inte riktigt gillar helt vanlig mjölkchoklad utan något annat, tycker bara det smakar sliskigt och jag blir galet törstig, fattar inte varför :D däremot går nougatchoklad, mörkchoklad eller mjölkchoklad med kex, nötter, mint, toffe och liknande bra.

Svar: Men alltså, att bli törstig efter choklad är ju lite liksom grejen med att äta choklad tycker jag. Ett glas iskallt vatten efter choklad är ju det allra bästa :D
Daniela Skoglund

Ida


Okej så jag är himla kräsen men jag försöker utveckla mina smaklökar och tycker ändå om att testa nytt. Men så finns det sådant jag vet att jag inte gillar.

- Tonfisk på burk. Och konserverade saker överlag. Nej nej nej. Litar inte på saker som varit i en burk i månader, kanske år. Dessutom är tonfiskindustrin oetisk och man kan inte garantera att det inte är tex en delfin man äter.

- Kål i alla de former så här håller jag med dig. Håller också med dig om kvarg. Och sill, och saltgurka.

- Ägg. Har någon barndomstrauma från ägg, speciellt kokt. Äter såklart bakverk etc som innehåller ägg men inte ägg som bara är ägg.

- Ost. Här håller jag på att bli bättre för har till och med börjat riva på parmesan på vissa pastarätter. Och smulten ost kan vara ok. Har också slutat beställa bort osten då jag köper hamburgare. Men ost i fast form - blä, tål inte.

- Svamp. Ush. Tycker varken om smaken eller konsistensen. Eller lukten för den delen. Däremot tycker jag om att gå i skogen och plocka svamp. Bara jag slipper äta den.

- Paprika. Paprika för mig smakar beskt vilket ju är en smak som naturen lägger in gör att man inte ska äta det. Besk smak är bara otroligt äckligt. Samma gäller den tjocka mittenbiten på salladsblad. Har läst någonstans att vissa människor är extra känsliga för beska smaker, är ganska säker på att jag hör till dem.


Svar: Men åååh, nu blev jag ju nojig gällande tonfisk! Äsch då, jag som gillade tonfisk så mycket förut. Älskar svamp och paprika är en av mina favoritgrönsaker, så där är vi inte alls lika. Och hur kan man inte gilla ost?!?! :D
Daniela Skoglund

Due min soulmate vad gäller mat. Jag är tydligen lika kräsen. Enda punkterna vi inte tycker likadant om är sushi och toast skagen, haha. :D

Svar: Haha på riktigt?! :D :D
Daniela Skoglund

Haha :))) finns det något som du gillar, undrar jag efter den där listan?

Men, jag vill inte heller ha fläsket runt kanten på köttet. Det skär jag bort. Annars gillar jag det mesta du listar där... åtminstone i mindre mängder. Vad gillar jag inte? (förutom fettränder på kött) Janå, ärtsoppa är ingen höjdare.

Sniglar och bläckfisk är faktiskt helt ok. Men jag tror inte att jag skulle vilja smaka ostron. Eller insekter...

Svar: Hehe jo, lakrits, choklad och spagetti och köttfärssås ;)
Och ostron, fyyyy! Skulle ALDRIG smaka :D
Daniela Skoglund

Anna


Oj vi har rätt lika smak vi då. 4 grejer från din lista äter jag nog men resten av dem stoppar jag inte i munnen. :D

Svar: Vilka fyra? Blir ju så nyfiken :D
Daniela Skoglund

Alltså denna lista måste jag göra i något skede, så roligt att läsa :D Så fin blogg layout också, keep up the good work :)

Svar: Absolut, gör det, ska bli roligt att läsa din också :D Och tack, tack, tack!!
Daniela Skoglund

Namn:

E-mail (publiceras ej):

Blogg:

HEJ! Du har hittat till Danielas Dagbok - en finlandssvensk blogg som enligt läsarna kan beskrivas som äkta, ärlig, personlig, rolig, sprudlande, omväxlande, kamratlig, väluppdaterad, mångsidig, jordnära och bäst. Du är varmt välkommen att läsa vidare för att se om du håller med - hoppas du kommer trivas!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

5362 inlägg senare
2023 - de traditionella frågorna
Månadens bok, 12/23 - Eld, snö och stjärnor
Positiva minnen från gravidledigheten
Åtta serier jag sett på sistoneKategorier

Allmänt · Bloggrelaterat & podden · Bröllop · Böcker . Filmer & serier · Frågor & listor · Fysioterapi · Kärlek · Mat . Musik · Randoms · Resor · Samarbeten & tips · Sheldon · Sjukdom · Text & åsikter · Träning . VeckoslutArkiv

2023
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2022
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2021
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2020
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2019
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2018
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12