Så här är det att resa till USA

Att resa till USA var länge en stor dröm för mig - det kändes som ett annorlunda och spännande resemål som bara måste upplevas någon gång. Nu har jag sett till att förverkliga den drömmen och rest till USA inte bara en, utan två gånger under de senaste två åren, och jag tänkte skriva lite om hur jag upplevde att resa dit och saker som kan vara bra att veta för någon som ska resa dit för första gången. Nu är jag ju ingen expert utan jag har bara (eller nå, bara och bara, men ni fattar) besökt Florida och New York, så jag vet ju långt ifrån allt och har sett endast små delar av landet, men en viss uppfattning har jag ju nog ändå hunnit bilda mig. Så, speciellt följande saker har jag lärt mig av våra två resor dit: 
 
 
● Det är inte bara att boka flygbiljetter och sedan åka iväg. Vanligtvis när jag har rest har jag bokat en flygbiljett, sparat bokningsnumret och sedan på flygfältet matat in bokningsnumret vid självservice check in och fått flygbiljetterna i handen. Riktigt så enkelt är det inte när man bokar en resa till USA. Kommer man från ett land som hör till ett program som kallas Visa Waiver (dit hör bland annat Finland och Sverige) behöver man inte skaffa visum om man stannar i USA mindre än 90 dagar, men man måste ändå ansöka om ESTA, vilket kan kännas lite krångligt när man gör det första gången. Dessutom har vi på förhand blivit tvugna att fylla i x antal uppgifter på flygblolagets hemsida före avresa, och så får man även dokument i flygplanet som måste fyllas i och tas med för att man ska slippa in i landet. Några grejer att hålla reda på, med andra ord.
 
● Man kan hitta väldigt billiga flygbiljetter. Vi har betalat en löjligt liten summa för raka flyg från Stockholm båda gångerna vi rest till USA, man kan liksom komma undan med mindre än 150 euro per väg med god tur, och då har jag för mig att åminstone Norwegian flyger rakt från Stockholm till bland annat New York, Las Vegas, Los Angeles och Florida. Så, att åka till USA behöver inte vara fruktansvärt dyrt, som många tycks ha för sig!
 
 
● De satsar på säkerhet. Före man slipper in i landet ska en kontrollant både godkänna ett dokument där du svarat på olika säkerhetsfrågor, och du ska även passera en intervju där de kan ställa frågor om syftet med din resa, resesällskapet, boende och så vidare. Jag har dock inte alls upplevt dessa intervjuer som skrämmande, så det är inget jag skulle säga man behöver vara nervös över. Överlag tycks säkerhet vara något som tas på allvar i landet även när man är på plats, t.ex. fick vi ju båda meddelanden till våra telefoner om en tornadovarning där de berättade hur man skulle gå till väga, och när vi skulle gå ombord på ett kryssningsfartyg fick vi fylla i en blankett där de var så pass noggranna att man behövde gå via en läkare om man haft t.ex. snuva eller halsont under de senaste veckorna. När vi körde från Miami till Orlando blinkade även stora skyltar på motorvägen att en människa blivit kidnappad och att man skulle spana efter en bil av ett visst märke med ett visst register, så ja, säkerthetsnivån är lite annorlunda än man är van med. Jag menar, vid vårt hotell hade vi liksom en egen SHERIFF som höll koll på säkerheten vid poolområdet. 
 
 Allt är så mycket större. Matportionerna är gigantiska. Vägarna är gigantiska (vi snackar lätt  5-7 filer på en motorväg). Byggnaderna är gigantiska. Köpcentren är gigantiska. Ja, allt är liksom bara... väldigt STORT, till och med frihetsgudinnan var typ fem gånger större än jag hade föreställt mig. Inget negativt med det dock, gillar ju storstäder, så tyckte bara det var häftigt och annorlunda på ett bra sätt!
 
 
● Nivån på servicen är en helt annan. Det kommer att finnas någon som tankar din bil. Någon som bär dina väskor. Någon som delar ut handdukar vid poolen. Någon som öppnar dörrar och portar åt dig. Och så vidare. Och så vidare. Allt detta kändes väldigt, väldigt ovant, och jag tyckte det var väldigt knepigt att veta vem man skulle ge tip åt och hur mycket. För ja, i USA måste du ju faktiskt betala för servicen också, så se till att alltid ha små sedlar i fickan du kan dela ut! T.ex. när vi åkte med en guidad busstur hade vi inte tänkt att vi skulle betala för annat än själva biljettpriset, men ombord insåg vi att man borde ge tip åt både busschauffören och guiden efteråt. Även om det kan kännas lite störande, måste jag ändå säga att servicen är så pass bra, att man mer än gärna betalar för den. T.ex. servicen man får på restaurang är en helt annan upplevelse än man är van med i Finland.
 
● Taxes, taxes, taxes. När jag tagit upp tip, kan jag ju passa på att ta upp skatterna också. Grejen är, att när du t.ex. shoppar eller bokar hotell, så ingår skatten väldigt sällan i det priset du ser, vilket innebär att du kan bli chockad sen vid kassan. Köper du en tröja och det står 20 dollar på prislappen, kan kassan sedan visa typ 24 dollar. Extra uppmärksam lönar det sig att vara när man bokar hotell, för ingår inte skatten i priset du ser, kan den extra summan du sedan måste betala i hotellet bli ganska stor. Ingen trevlig oväntad överraskning att mötas av när du ska checka in, så ha koll på detta!
 
 
● De flesta är både väldigt trevliga och artiga. Folk stannar gärna och pratar, folk erbjuder sig att ta bilder åt en, folk kallar en för miss och sir, folk ler mot en och folk är hjälpsamma. Såklart finns det ju undantag, men överlag har jag upplevt stämningen som väldigt god. 
 
● Det är helt klart värt det. Mina båda resor till USA är bland det bästa jag gjort i hela mitt liv, så även om det kanske ligger lite mera jobb bakom en resa dit än en "vanlig" resa, tycker åtminstone jag att det helt klart är värt det. Jag har trivts väldigt, väldigt bra båda gångerna vi varit där, och känner mig långt ifrån klar med landet. Vill väldigt gärna åtminstone ännu besöka Californien, och Orlando som jag blev helt förälskad i vill jag nångång ännu återvända till. Visst vore det även häftigt att besöka ställen som Las Vegas, Hawaiji och Grand Canyon också, så fler resor till USA ska jag absolut försöka se till att förverkliga!
 
 
Något du undrar över eller något du vill tillägga? Fritt fram att gå loss i kommentarsfältet!josefine


Hej,
Sku du kunna berätta mer om hur du gick till väga när du bokade usa kryssningen...? :) Vad är lämpligt pris, viken sida kan man boka via, vilket flygbolag? flyg o kryssning tillsammans eller skillt? att tänka på? hur tar man sig från flyget till kryssningsfartyget? Hur är det med tiden iland på de olika ställena båten stannar på? Vad händer om man inte hinner tillbaka till båten i tid/svårt att hitta båten? Vad ingick INTE i priset, jag tycker de tar bara upp vad som ingår på hemsidorna 😁 Och senast då jag var till USA så hamna vi att stå i kö för att slippa in genom ESTA kontrollen pp flygplatsen i 5-6 timmar, så finns det inte chans att missa kryssningen då? 😅 Jag sku vilja fara på en kryssning, men känns risky att bara boka sådär då jag inte kan eller vet något 😁 Tacksam för svar 😊

Svar: Vi bokade hotell, flyg och kryssning skilt, och kryssningen bokade vi via royal caribbeans hemsida, kändes tryggast så. Hur mycket kryssningen kostar varierar mycket beroende på hurudan hytt du vill ha och vilken båt det handlar om, vi åkte med Enchantment of the Seas och hade inte balkong i vår hytt (kändes inte nödvändigt iom att kryssningen ändå var så pass kort och man kunde sola på däck) och då betalade vi strax över 100e/natt/man om jag minns rätt. I priset ingick i princip allt utom alkohol på båten, det vill säga mat tre gånger per dag (frukost, lunch, middag) och alla aktiviteter på båten och annat program som erbjöds ombord (t.ex. bio, klättring, stand up). Tiden iland tyckte vi räckte bra till, man får ändå i princip vara iland hela dagen (kl 8-17 tror jag det var). Varje gång du går ut från båten stämplar du ut dig och när du kommer tillbaka stämplar du in dig, men vet inte vad som händer ifall alla inte är instämplade när det är meningen fartyget ska avgå? Det måste du nog kolla med kryssningsbolaget om du är orolig för det!
Vi åkte inte till kryssningsfartyget från flygfältet utan från vårt hotell (med taxi) eftersom vi först spenderade några dagar i Miami, så svårt att svara på din fråga om köerna på flygplatsen, men båda gångerna vi åkt till USA har vi anlänt på kvällen 21-tiden, och då har vi inte behövt köa alls. Varierar ändå säkert, så kanske säkrast att boka kryssningen så du sover en natt på plats först? Flyget kan ju också bli försenat, och annat oväntat kan inträffa.

Hoppas detta hjälpte dig lite :)
Daniela Skoglund

Jag åkte iväg till USA när jag var 17år med min kompis, har enda sedan dess drömt om att åka tillbaka. Borde absolut försöka planera in en resa :) Svåraste är bara tt bestämma sig vart i USA :D

Svar: Ja nå de e ju de då också :D Finns ju så mycke man vill se!
Daniela Skoglund

Bra tips där!

Tax-grejen är ju så irriterande! En annan grej som är bra att ha koll på är ju att alla hotell tar en deposit innan man ska checka in som tar evigheter att få tillbaka. Man bör mao använda kreditkort istället för debetkort. Men USA är coolt och som du säger - STORTnpå alla sätt och vis! :)

Svar: Tack :) Jo, det var ett bra tillägg det där med depositen!!
Daniela Skoglund

Kan vara bra att nämna att man inte måste ansöka om nytt ESTA varje gång, utan att det håller i några år. Det kostar ju pengar så dumt att göra fler gånger i onödan. En annan bra sak är att om du åker tillräckligt många gånger på samma ESTA så kan du när du har landat och ska genom tullen gå till den elektroniska pass-kontrollen där alla med Amerikanska pass går. Du måste alltså inte stå och köa med alla turister. Det är bara att gå rakt igenom.

Svar: Jo, bra poänger! Det där med att inte behöva köa med turisterna när man rest tillräckligt många gånger visste jag inte.
Daniela Skoglund

Jag har inte varit i USA än, men siktar på att åka dit relativt snart. Jag tror att jag kommer att älska det :)

Svar: Det gjorde åtminstone jag :) Trevlig resa!!
Daniela Skoglund

Kan varmt rekommendera Kalifornien. Varit där 2 ggr nu. Friheten att hyra en bil och utforska. Bo var man vill och det är en stor variation att ena dagen kunna vara i Venice Beach för att andra dagen åka till Las Vegas. Speciellt i Vegas är boende sjukt billigt. Vi betalade ca 300 SEK per person för en svit sist vi var där. Antar att hotellen räknar med att man gamblar och dricker massa sprit och käkar och därför är boendet så billigt. Jag stör mig på dricks osv i USA spec eftersom man "bör" betalar även om servicen suger på vissa ställen. Det ses som ohyfs annars. Ändå tycker jag att USA är det bästa resmålet hittils. Ska tillbaka i oktober i höst : )

Svar: Joo, är nog jättesugen på Kalifornien! Och det där med Vegas låter ju nästan för bra för att vara sant :D
Daniela Skoglund

Jag har alltid velat åka till USA men inte gjort det än, men väldigt bra tips :) Ska jag tänka på den dag jag åker till USA

Svar: Bra om de kommer till nytta! :)
Daniela Skoglund

Älskar USA och har varit dit några gånger på olika ställen. Finns lite bilder med mera på min blogg, kika in i kategorierna...Senast var det en trip med en vän till New York...Håller tummarna för en höst resa med familjen.

Svar: Spännande, ska kolla dina inlägg! :)
Daniela Skoglund

Vilka bra tips du gav. Kan vara bra o veta! :)

Svar: Hoppas dom kommer till användning! :)
Daniela Skoglund

Hur lång tid tog det att få ESTA? :)

Svar: För oss räckte det bara några timmar, men kan säkert variera :)
Daniela Skoglund

Josefine


Tack för svaren. Ifall du har tid och ork någon gång tycker jag det skulle vara värt ett helt inlägg, hur man gör när man bokar en resa, liksom att tänka på, var det löns att boka ifrån och vad ett lämpligt pris är, hotell som är pålitliga, liksom allt från grunden, som kanske känns helt uppenbara för dej som har erfarenhet och har rest mycket.. Men för oss som är ovana och inte rest så mycket och inte känner någon som gjort det så känns det som ett stort steg och man är rädd för att bli blåst på pengar eller ha glömt/missat något och sen står man där och har spolat fyrasiffriga summor i toaletten 😑 B.la senast jag hyrde bil så visade det sig vara ett företag som lurar kunder på pengar... de börjar dra pengar från kontot månader efter att du varit där... Så min nästa fråga var, jag hade läst att du betalat ca. 150 e väg till USA (eller blandar jag nu?) och då undrar jag vilket flygbolag du rest med, var du kollat, hur länge på förhand bokade då, vet du om det är skillnad i priset beroende på när man reser? När jag kollade nu var billigaste flyget 400e/pers. Men då är det norwegian och det kommer till kostnader för mat,dryck och bagage. Vad ingick i er flygbiljett? 😊

Svar: Hej! Har redan skrivit några inlägg om några av dessa saker där du får svar på många av dina frågor :) Du hittar dem här:
http://danielasdagbok.com/2015/october/sa-reser-du-billigt-och-enkelt.html
http://danielasdagbok.com/2017/february/elfte-onskeinlagget.html

När vi reste till USA senast bokade vi ca 3 månader på förhand rakt via Norwegians sidor, och även när vi reste till New York bokade vi rakt via Norwegians sidor ca 3 månader på förhand. Gällande att hyra bil så kände vi oss också lurade första gången i och med att det kom en massa extra kostnader de inte meddelat om på förhand, men andra gången när vi läst på mera om olika företag gick det bra. Så, generellt sätt skulle jag bara säga att det lönar sig att googla folks erfarenheter före man bokar flyg, hotell, bil eller vad som helst via en sida man inte är bekant med från förr.
Daniela Skoglund

Ulrica G


Nyttig å trevlig info.... :)
visste inte det där om Esta att jag slipper gå med i turistfilen ;)

Har själv varit i kalifornien och på Hawaii.
Planerar för en resa till snart....

Svar: Åh vad avis jag är, vill också till Kalifornien och Hawaii!
Daniela Skoglund

Namn:

E-mail (publiceras ej):

Blogg:

HEJ! Du har hittat till Danielas Dagbok - en finlandssvensk blogg som enligt läsarna kan beskrivas som äkta, ärlig, genuin, personlig, rolig, sprudlande, omväxlande, kamratlig, väluppdaterad, mångsidig, jordnära och bäst. Du är varmt välkommen att läsa vidare för att se om du håller med - hoppas du kommer trivas!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

Kikas del 2: Candying
Det stora glasstestet
Fredagsfika, våräventyr på Bergö och morsdag
Listan om sömn
Vappenmiddag, min studentmössa och 1:a majKategorier

Allmänt · Bloggrelaterat & podden · Bröllop · Filmer & serier · Frågor & listor · Fysioterapi · Kärlek · Mat . Musik · Randoms · Resor · Samarbeten & tips · Shopping · Sjukdom · Text & åsikter · Träning . VeckoslutArkiv

2021
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2020
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2019
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2018
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12