Att inte vara sommarmänniska

 Vet ni vad jag har kommit fram till under de senaste åren?
Att av Finlands fyra årstider, är nog sommaren den jag gillar minst. 
 
Ja, ni läste rätt. Minst.  I följande åtta punkter förklarar jag varför. 
 
 
1) Brist på sommarlov. Jag har inte haft ett sommarlov längre än ett par veckor på så många år att jag tappat räkningen. Minns knappt ens hur det känns att ha sommarlov. Liksom, visst, skulle jag också ha 4-6 veckors betald semester varje sommar skulle jag också säkert gilla sommaren mer, men i min livssituation har möjligheten till sådant helt enkelt inte funnits ännu. Då jag studerade jobbade jag på somrarna för att sen ha råd att studera hela året igen, och efter att jag blivit utexaminerad har det varit vikariat som gällt, vilket mer eller mindre automatiskt betytt att jobba på somrarna då de som har fast anställning är på semester. Vilket leder mig till nästa punkt....
 
2) Stressen och pressen. Att somrarna skulle vara till för avkoppling? Ha! Inte nog med att man fått jobba som en tok alla somrar, utan där vid sidan om borde man också hinna gå på festivaler, åka ut till folks villor, gå på en massa bröllop och student- och examensfester, grilla varje middag, hänga på terrass varje ledig stund och helst vara ute hela tiden. Liksom, jo, roliga och fina grejer, men samtidigt helt jäkla utmattande ju? Känner aldrig lika mycket stress och press som på somrarna. Känns typ olagligt att bara vara inomhus och kolla serier då, vilket är något som jag älskar och... bara behöver för att må bra. 
 
3) Ljuset. Det där arma ljuset som alla andra prisar och höjer till skyarna.... Jag blir bara helt råddig då det inte finns någon tydlig skillnad på natt och dag, och kan inte sova då det är ljust på nätterna. Ja usch för ljusa sommarnätter, säger jag bara. 
 
4) Myggorna. Och getingarna. Och ormarna. No further explanations needed. 
 
5) Vädret. Alla ba "I väntan på sommar och bara ben och shorts och bikinis och klänningar, iiiih!". Sen kommer sommaren.... och det är som bäst +15 grader och halvmolnigt i typ två dagar i sträck, före det är mulet och regnigt och kallt igen? Och varje sommar känns det som en lika stor chock och en lika stor besvikelse. Att man aldrig lär sig...
 
6) Villalivet. Det många verkar vänta mest på när sommaren närmar sig, är att få åka till villan/stugan/lande/mökkin. Jag gillar inte att vara på villan/stugan/lande/mökkin. En natt eller så är helt okej, men bara tanken på att spendera längre tid än så på en villa (valde nu det ordet) gör mig uttråkad, stressad, obekväm och nästan lite... äcklad. Nä-ä alltså, långa villahäng är nog inte bara min grej. Alls. Men....
 
7) FOMO:n. Ja, så har vi ju FOMO:n. The fear of missing out. För, samtidigt som man VET att man inte skulle trivas inklämd på Weekend Festival bland tiotusentals fulla ungdomar eller på den där en veckas villaresan, så sitter man ju ändå där sen och känner sig skit över att man inte är med för att alla andra verkar ha så roligt (för TÄNK om man MISSAR livets grej nu?!). Liksom, är man där så är det inte bra, och är man inte där så är det ändå inte bra. Huhhu. 
 
8) Hösnuvan. Ju äldre jag blir, desto värre blir min pollenallergi, och allra värst är det då gråboen blommar, vilket oftast är då sommaren anses vara som bäst. Om det är kiva att knappt kunna gå ut utan att få snuva, hosta och kliande öron/ögon då sommaren är som bäst? Svar: Nej.
 
Så jämför jag med hösten, vintern och våren. Den härliga känslan av nystart som alltid infinner sig på hösten, de underbart vackra färgerna, de mysiga kvällarna, favoritkläderna och den friska luften. Känslan av att susa ner för backen på sin snowboard, vetskapen om att årets bästa högtid (= julen) närmar sig, alla dekorationer i december och de perfekta vinterdagarna då solen skiner, det är snö på marken och några minusgrader ute. Och då man inser att det blir pikulite mindre mörkt ute, fåglarna börjar kvittra igen, det doftar vår och man får plocka fram tygtossorna igen i väntan på påsklovet, ESC och vappen. Och så kollar jag på de åtta punkterna jag listat ovan, och känner bara, att nää-ä, sommarenDu har inte en chans.
 
 
Finns det NÅGON annan där ute som känner som jag? För det är ju onekligen mer regel än undtantag att ÄÄÄÄÄÄLSKA sommaren, och man känner ju sig onekligen lite konstig som inte gör det, även om man tycker att alla argument talar för att man har rätt... På min Instagramomröstning hade jag åtminstone ingen större framgång, så nu prövar jag ännu min lycka här! Någon där ute som inte är sommarmänniska? Som inte alls ser charmen i sommaren på samma sätt som alla andra verkar göra? Eller som tycker sommaren är ens lite  överskattad? ANYONE???? Tryck på hjärtat i så fall eller lämna en kommentar. Plz. Behöver lite stöd nu när den *värsta årstiden* närmar sig med stormsteg...Alltså, jag förstår dig. Jag ogillar inte sommaren, men tycker inte heller att det är den överlägset bästa årstiden. Ända tills jag tillbringade ett halvår i Singapore var vinter min favoritårstid (men jag älskar egentligen alla fyra), men när jag fick uppleva riktig värme insåg jag att jag nog gillar det ännu mera än vinter. Får se vad jag tycker om den finska sommaren i år, antagligen blir jag besviken för jag längtar SÅ efter värme och det är det ju ingen garanti att man får... Ska bli skönt att bli av med vinterjackan och mössan dock, men den lyckan hör ju till våren :D

Svar: Härligt att höra att nån förstår hur jag tänker! Och vi lär väl ha snö ännu i juni, hehe...
Daniela Skoglund

Jag håller helt med dig angående bristen på sommarlov, FOMO, stressen och pressen, alla äckliga kräk och jaa, vädret! Visst, en riktigt fin sommardag med sol och värme, ett dopp i det blå, fint sällskap och lite grillat och rose är ju alltid kul. Om man bortser från att värmen kanske förvandlas till hetta och att soleksemen blir ett faktum. Näe, sommaren är inte sådär överlägset mycket bättre än alla andra årstider, det är en årstid som är så hypead och som borde innehålla minst sju festivaler, fjorton fina fester, nån resa, massa häng och en aw varje vardag om inte annat. Men vänta nu? Ska man verkligen bara inte få ta det lugnt och njuta under sommaren? Eller njuta minst lika mycket av krispig höstluft och vårvinterväder?

Svar: AMEN TO THAT.
Daniela Skoglund

Edit


Jag håller så med, sku nästan ha kunnat vara jag som skrev det här!

Sommaren är så kort och allt ska pressas in på några månader, dessutom är det sån press på att man ska njuta så himla mycket och må så himla bra. Jag gillar inte heller villaliv så jättemycket fastän jag har vuxit upp med det. Alltså om det är ritkigt fint väder är det ju skönt att vara på villan en dag och sola, bada, grilla etc men till natten vill jag nog hem till bekvämligheterna.

Hösten är min favoritårstid. Alla verkar hata november men jag tycker det är den mysigaste månaden på året!

Svar: På riktigt?! Vitsi vad skönt att höra att någon annan tänker lika!! Håller HELT med om det du skriver. Kan inte säga att jag skulle tycka november är mysigast på hela året, men gillar november absolut.
Daniela Skoglund

Anonym


Men JAAA, så bra inlägg!! Håller med om typ allt.

Svar: Men HÄRLIGT!!!! 😍🙏🏻
Daniela Skoglund

Anonym


Sommaren e ju den bästa årstiden av allt. Jag är också pollenallergiker, men det går att äta medicin mot det, istället för att klaga.....eller hur?!

Svar: Tyvärr är det inte så enkelt för alla.
Daniela Skoglund

Fager Dam


Är så av samma åsikt. Har tröttnat på vår sommarstuga för det är en evig kamp att klippa gräset för att hålla fästingarna borta. Och renovera hus osv. Och sen är det svårt att få vettig semester när man är på vikariat och sen allt program. Hösten är bäst!

Svar: Ännu en av samma åsikt! Wow!
Daniela Skoglund

Namn:

E-mail (publiceras ej):

Blogg:

HEJ! Du har hittat till Danielas Dagbok - en finlandssvensk blogg som enligt läsarna kan beskrivas som äkta, ärlig, genuin, personlig, rolig, sprudlande, omväxlande, kamratlig, väluppdaterad, mångsidig, jordnära och bäst. Du är varmt välkommen att läsa vidare för att se om du håller med - hoppas du kommer trivas!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

Kikas del 2: Candying
Det stora glasstestet
Fredagsfika, våräventyr på Bergö och morsdag
Listan om sömn
Vappenmiddag, min studentmössa och 1:a majKategorier

Allmänt · Bloggrelaterat & podden · Bröllop · Filmer & serier · Frågor & listor · Fysioterapi · Kärlek · Mat . Musik · Randoms · Resor · Samarbeten & tips · Shopping · Sjukdom · Text & åsikter · Träning . VeckoslutArkiv

2021
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2020
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2019
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2018
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12