Tio resor jag vill göra i framtiden

- Detta är ett av de tidsinställda inläggen som borde dyka upp medan jag är i Slovenien -
 
För tillfället borde jag befinna mig i Ljublana och njuter hoppeligen till fullo av landet som blir det 28:e jag besöker. Har ju verkligen fått upp ögonen för att resa under de senaste åren och har rest väldigt flitigt (den här resan till Slovenien blir min fjärde resa för i år), och tänkte därför att ett passligt inlägg att tidsinställa kunde vara vilka resor jag ännu drömmer om! Så, åtminstone följande tio länder/städer/platser finns ännu på min att-besöka-lista, kom gärna med tips och åsikter om ni redan besökt något av dem!
 
 
1. POLEN
 
Känner att jag snart besökt alla "typiska weekend-destinationer" i Europa som intresserar mig, men Polen finns fortfarande på listan! Gdansk, Krakow eller Warsawa, vad rekommenderar ni?
 
2. ALBANIEN / MONTENEGRO
 
Kroatien var ett land som gjorde mig väldigt imponerad, så har sen den resan varit väldigt nyfiken på länderna runtomkring också. Just nu befinner jag mig som sagt i landet ovanför, Slovenien, och faller jag lika hårt för Slovenien känns det väldigt sannolikt att jag också kommer vilja åka till något av länderna nedanför i framtiden, det vill säga Albanien eller Montenegro.
 
 3. KALIFORNIEN & NEVADA & ARIZONA & HAVAII
 
USA har jag redan besökt två gånger, först New York och sedan Florida. Är väldigt  sugen på att åka tillbaka och ännu besöka Kalifornien, och känner att man då i samma resa kunde försöka få in Nevada (Las Vegas) och Arizona (Grand Canyon) också. Hawaii intresserar också, men vet inte om det blir för  omständigt att ta sig dit? AVSKYR ju långa flygningar, så känns inte helt optimalt... Men, verkar vara helt fantastiskt där borta, så helt utesluten är inte en eventuell framtida resa dit! Någon som varit till Hawaii? Tycker ni det var värt det att åka dit i så fall? 
 
4. RYSSLAND, ST PETERSBURG
 
Att inte ännu ha besökt sitt grannland känns ju faktiskt lite konstigt... Men, under de senaste åren har ett intresse för St Petersburg (som bara ligger en några timmars tågresa för Helsingfors!) vaknat till liv, och efter att Niko nyss var dit på resa och både gillade staden och var övertygad om att jag också skulle gilla den, känns det verkligen som att jag vill resa dit asap - både för att få uppleva staden som verkar väldigt maffig, och för att det ändå känns som att det hör till allmänbildningen att besöka Ryssland ens en gång.
 
5. EN TILL KARIBIENKRYSSNING
 
I början av 2017 åkte jag på Bahamaskryssning med Royal Caribbean, och jag vill ha meeeeeeeer. Skulle alla dagar i veckan välja en till Karibienkryssning istället för att åka till t.ex. Indonesien/Filippinerna, länder kring Karibien intresserar mig så  mycket mer än de flesta populära destinationerna i Asien. Så, en kryssning från typ Florida mot t.ex. Mexico och Haiti, det vore verkligen en dröm!
 
6. MALTA
 
Ett av länderna i Europa jag verkligen fått upp ögonen för på sistone är Malta. Tänkte först boka en resa dit i sommar, men det var skitdyrt plus att flygrutterna kändes ganska krångliga, så det fick bli Slovenien istället. Men, Malta - en vacker dag!
 
7. AUSTRALIEN / NYA ZEELAND
 
Ja, dessa är ju verkligen klyschornas klyschor, och helt ärligt vet jag inte om jag känner att jag vill åka hit för att jag verkligen vill  åka hit, eller om jag vill åka hit för att det känns som att jag borde vilja  åka hit. Så, Australien och Nya Zeeland är inte direkt prio ett på listan av drömresor, men känns ändå som resor jag nångång borde/skulle vilja göra. 
 
8. KANADA
 
Kanada är ett land jag tror jag skulle stortrivas i! Jag gillar ju inte destinationer som är för  annorlunda (Marocko var ganska på gränsen, t.ex.), så Kanada känns som ett land som skulle vara en blandning av en annorlunda destination som ändå skulle kännas typ ganska som hemma. Dock har jag väldigt dålig koll på vad det kostar att resa dit, om visum och sånt krävs, hur man lättast flyger dit och så vidare, men kanske är det dags att så småningom börja kika lite på sånt.
 
9. TEL AVIV
 
På ett sätt lockar Tel Aviv något enormt på grund av passligt långt borta + mix av strand och stad, men på ett sätt skrämmer tanken på Tel Aviv också något enormt. Så, gällande denna destination har jag väldigt mixed feelings - vill liksom inte åka någonstans och behöva känna mig otrygg, men vill inte heller gå miste om något bra för att jag är rädd i onödan. Gah. Någon av er som besökt Tel Aviv och kan göra mig lite klokare kring detta?
 
10. LAPPLAND
 
Och sist men inte minst, skulle jag vilja resa lite mer i mitt kära hemland - främst till Lappland. Jag har ju aldrig varit högre norrut i Finland än till Ruka, vilket känns väldigt synd, speciellt med tanke på att jag faktiskt gillar vintern och älskar att åka snowboard. Så, en riktigt ordentlig skidresa till Lappland vore verkligen på sin plats, och samtidigt vill jag ju gärna få uppleva norrsken (har fortfarande aldrig sett norrsken?!), åka hundsläde och kanske bo i en sån där glasiglo. Ja, det vore allt något!
 
Japp, det var tio resor jag vill göra i framtiden, det. Men, en sak i taget, och nu är det först av allt njuta av Slovenien som gäller. Har faktiskt drömt om att åka hit rätt länge nu, så får hoppas resan lever upp till förväntningarna! Vill ni få en update på hur jag har det antar jag att det bara är att ta en titt på min Instagram, @danielaskoglund. Brukar uppdatera den flitigt då jag reser.Jag har varit till Polen, Albanien, Australien och Nya Zeeland från din lista. (https://www.hopihopi.fi/resor/)

I Polen skulle jag rekommendera Gdansk eller Poznan som är en liten glömd stad i västra Polen. Bra shopping, god mat, gammal och fin arkitektur, mycket uteserveringar.

Albanien besökte vi i samband med att vi var till Grekland. Var bara där i en dag och kan väl egentligen inte uttala mig så mycket om det. Kanske inte lika blått och klart vatten som i Kroatien, eller så minns jag fel.

Australien och Nya Zeeland, joo! Klart du ska dit :) Flyget tar tyvärr en evighet och skulle vi resa igen, hade vi nog mellanlandat någonstans i Asien. Vi flög 14,5 timme nonstop från Doha och det var nog påfrestande... Men så fint allting. Naturen, stränderna, människorna, djurriket, havet. Vill tillbaka.

Svar: Tack så mycket för utförlig kommentar! Ska absolut ta en titt på din blogg 😍
Daniela Skoglund

Tänkte slänga fram lite tips på några av ställen jag varit på av dessa :D

1. Polen, kan ABSOLUT rekommendera Gdansk det må vara lite mindre men så super mysigt. Billigt, trevligt och det räcker att vara en weekend där. Man kan enkelt och för bara några € åka ut till grannstaden Sopot som är en studiestad med en underbar strand och lite shopping :)

2. Montenegro var vi till 2017, och det var nog också väldigt mysigt. Gillar man Kroatien, gillar man absolut Montenegro! Maten god, miljön häftig och bra med valmöjligheter till både strandliv, utfärder m.m. Om man far till Montenegro kan jag rekommendera att man gör någon båtutfärd eller åtminstone tar sig upp i bergen :)

4. Ryssland, ja besök ABSOLUT St Petersburg. Har själv bara varit i Moskva men det blir knappast fler besök dit. St Petersburg är mer anpassat för turism, mycket trevligare och där fler kan engelska också. Lönar sig att eventuellt lära sig något ord på ryska, kan alltid vara bra ;)

6. Malta, otroligt mysigt ställe, perfekt för en avkopplande semester där vädret är bra, stranden härlig och maten super god! Vi var till ett lugnt och mysigt ställe som hette Mellieha, bra för att bara ta det lugnt :)

10. Lappland.. SÅ VACKERT PÅ HÖSTEN! Alla som åker dit och skidar förstår jag mig inte på, för det absolut vackraste och härligaste jag varit med om var när vi vandrade i bergen just vid den finaste ruska tiden. Rekommenderar ett besök i augusti-september när det är som vackrast!

Ska bli roligt att läsa o mer Slovenien resa, är så nyfiken på det :D
Svar: Tack till dig också för utförlig kommentar - allt låter bra utom Lappland på hösten, är nog ingen vandrare utan befinner mig hellre i skidbacken 😀 och inlägg om Slovenien kommer snart!
Daniela Skoglund

Karolinas kaos

http://karolinaskaos.com


Till Malta har jag varit! Helt trevligt och fint ställe, påminner mycket om Spanien/Grekland/Cypern på många sätt. :) rekommenderar Camino Island, förutom att det är sjukt mycket turister där haha.

Svar: Helt trevligt och fint låter ju dock int sådär jättebra?? 😅
Daniela Skoglund

Anonym


Åk till Gdansk! Superfin stad, speciellt gamla stan, bra och billig shopping+den fina bad- och kurorten Sopot(typ som Polens Pärnu) ligger bara några kilometer i från.

Svar: Sounds like a plan!
Daniela Skoglund

Vi kombinerade faktiskt USA:s västkust och två öar i Hawaii när vi var där hösten 2016. Det var ett supersmart val då själva flygresan mellan västkusten och Hawaii inte tar längre än typ 5 timmar. Vi startade i Las Vegas och roadtrippade runt Grand Canyon, sen vidare mot Los Angeles och sen upp till San Jose (strax söder om San Francisco). Därifrån flög vi till Oahu, Hawaii var vi stannade några nätter och sen fortsatte vi till Big Island, Hawaii innan vi flög tillbaka till västkusten. På västkusten stannade vi sen i San Francisco i fyra nätter innan vi flög tillbaka hem. Kan vaaaaarmt rekommendera samma rutt, bästa resan vi har varit på! Hawaii-öarna skiljer ju sig ganska mycket från varandra, så där gäller det att researcha för att veta vilken som passar en själv bäst. :)

Svar: Ååååh låter härligt!!! 😍
Daniela Skoglund

Jessica


Hej!
Har besökt Krakow, men stället var en aning dystert...dock om man är intresserad, så kommer man smidigt med tåg till Auschwitz på 1-2 h :) det är ju en upplevelse i sig att se koncentrationslägren. Gdansk och Warsava har jag däremot bara hört positivt om!
Har dessutom roadtrippat Kalifornien-Nevada-Arizona, och är nog en av de bästa resorna jag gjort!
Otroliga utsikter vart man än åker och värt att besöka allt som du hade tänkt besöka där :) Mycket körande så se till att ha flera chaufförer haha!

Svar: Nja, dystert är nog inte det jag är ute efter, så får nog bli Gdansk eller Warsava då! Och jaaaa gud vill också på en sån roadtrip 😍😍😍
Daniela Skoglund

I Polen rekommenderar jag Gdansk och Krakow framför Warszawa. Albanien gillar vi mycket! Malta är oxå en favorit! Du hittar tips på vår blogg under ”restips” där du kan välja land :)

Svar: Tack för tipsen, ska in och kolla restipsen!! Gillar annars er blogg supermycket, brukar ofta vara in och läsa 😊
Daniela Skoglund

Att jag rekommenderar Australien kommer väl knappast som en överraskning ;) Men största delen av livet var det inte heller för mig ett land som lockade särskilt, vilket jag förstås inte kan förstå idag! Intresset växte fram under ett par år före jag for, och nu längtar jag ofta tillbaka till tiden Down Under, har så många fina minnen och nyttiga lärdomar därifrån ❤ Men då ska du ta mycket tid på dig att resa runt, då det ändå är en så himla lång resa!

Svar: Haha, nä, det gör det nog inte 😀 Men ja, svårt bara att hitta ett tillfälle då man skulle ha tillräckligt med tid att åka iväg.
Daniela Skoglund

Ps. Tel Aviv ligger inte i något riskområde, och inom lämpligt avstånd från Gaza, så borde inte vara farligare än nån annan storstad :)

Svar: Ah, okej!
Daniela Skoglund

Polen är perfekt för en weekendresa, t.ex. till Gdansk som man kan flyga vääääldigt billigt (iaf från Åbo). Påminner lite om Tallinn med gamla stan och fin arkitektur. Plus att där är sjuuuukt billigt, speciellt om man reser utanför säsong! :)

Kalifornien, Nevada och Arizona var jag till för fyra år sedan och kan varmt rekommendera de platserna! Vi hade tre veckor tid att köra runt till Grand Canyon, Las Vegas, Death Valley och alla viktigaste mål på vägen. Det räckte bra för oss, för då hann vi också tillbringa några dagar i LA. Att hyra bil är såklart ett måste, men det är väldigt billigt - både hyrningen och bensinen. :)

Svar: Sjukt billigt och perfekt för weekendresa låter 👌🏻👌🏻 och kan tänka mig att road tripen var helt fantastisk 😍
Daniela Skoglund

Skulle gärna vilja resa någonstans långt, jag har inte rest längre än till Sverige och Tallinn.

Svar: Det ska du absolut se till att göra om du vill! Att resa är fantastiskt.
Daniela Skoglund

Jag var på en några dagars resa till St Petersburg med skolan några år sedan, rekommenderar varmt! Det är enormt och sjukt mycke människor överallt, men så otroligt vackert. Det jag kommer ihåg bäst är att det finns guld typ överallt. Rekommenderar dock att lära sig några ord ryska innan, iallafall av min erfarenhet så pratar hemskt få typer engelska (och skyltar etc är allt på ryska). Och åker du dit, så Eremitaget är ett måste! Och boka måååånga timmar till det.

Svar: Okej, låter nice 😍 tack för tipsen!
Daniela Skoglund

Malta är verkligen en pärla du inte får missa! Jag har själv varit dit fyra gånger men skulle ändå när som helst kunna tänka mig att åka dit igen! Där finns allt, allt och lite till så jag säger bara: ÅK! :)

Svar: Okej!! 😍😍
Daniela Skoglund

emma


Är tvungen att kommentera nu i efterhand, men Krakow är allt annat än DYSTERT! Jag och min kille fullkomligt älskade Krakow.

Svar: Okej, bra att veta! 😍👌🏻
Daniela Skoglund

Jag råkade halka in på detta blogginlägg igen, och har ju sen jag senast kommenterat varit i Tel Aviv och några andra ställen i Israel-Palestina. Tel Aviv upplever jag fortfarande som en av de tryggare platserna jag besökt och man märker inte riktigt av någon konflikt där som i vissa andra delar av landet (trots att det flög någon raket över staden för inte så länge sen). Israel skannar ändå himlen dygnet runt och skjuter bort det mesta som kommer har jag förstått. Låter skrämmande förstår jag, men jag skulle fortfarande inte tveka mer inför att åka tillbaka till Tel Aviv, än att åka till vilken storstad som helst i Europa där det också kan hända (och har hänt) hemska saker :)

Namn:

E-mail (publiceras ej):

Blogg:

HEJ! Du har hittat till Danielas Dagbok - en finlandssvensk blogg som enligt läsarna kan beskrivas som äkta, ärlig, personlig, rolig, sprudlande, omväxlande, kamratlig, väluppdaterad, mångsidig, jordnära och bäst. Du är varmt välkommen att läsa vidare för att se om du håller med - hoppas du kommer trivas!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

Månadens bok, 09/23 - Bokälskare
Tredje trimestern, familjefredag och Felli 30
Mina svar på era tjugo frågor
Sju bilder från veckoslutet
En gammal hederlig frågestundKategorier

Allmänt · Bloggrelaterat & podden · Bröllop · Böcker . Filmer & serier · Frågor & listor · Fysioterapi · Kärlek · Mat . Musik · Randoms · Resor · Samarbeten & tips · Sheldon · Sjukdom · Text & åsikter · Träning . VeckoslutArkiv

2023
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2022
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2021
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2020
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2019
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2018
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12