Resa till Marocko, Agadir - bra att veta

Efter vår resa till Marocko, tänkte jag det kunde vara en bra idé att blogga om saker som kan vara bra att veta inför en resa till Marocko. Nu har jag i och för sig besökt Marocko bara en gång och endast en stad (Agadir), men tycker ändå att jag under de dagarna snappade upp en hel del saker som jag tycker kan vara bra att veta och som jag själv funderade över före vi reste dit. Så, vi kör: 
 
 
★ HUR HANTERAR MAN FÖRSÄLJARNA?
 
Om det är en överdrift när man varnas för envisa, aggressiva försäljare i Marocko? Tyvärr inte. Det bara kryllade av dem på stranden och strandpromenaden, och vanligtvis kom någon fram till oss med ca 5 minuters mellanrum. I början blev vi förvånade och nästan chockade över hur de betedde sig (de kunde t.ex. ropa "rasist" efter en ifall man inte ville köpa deras handgjorda armband de sålde), men vi lärde oss ganska snabbt hur man ska hantera dem; det enda som gällde var ren och skär ignorans.  Man kan helt enkelt inte le mot dem, hälsa på dem och helst inte ens kolla på dem, för då är man fast. Bara se rakt fram, skaka bestämt på huvudet när de kommer fram och gå snabbt framåt, så borde de flesta ge upp. Så var det åtminstone för oss. 
 
 
★ DET FINNS INGA GRATIS GÅVOR/TJÄNSTER
 
En sak du ska ha klart för dig om du reser till Marocko; Det finns inga gratis gåvor, och det finns inga gratis tjänster. Någon som bjuder in dig i sin butik för att ge dig "a free gift"? Det är inte gratis. Någon som erbjuder sig att bära din väska "for free"? Det är inte gratis. Någon som erbjuder dig komma fram och hälsa på deras kamel "for free"? Det är inte gratis. Det . är . inte. gratis. Förstått? Ok, bra.
 
Övrigt tips: Se upp för sköldpaddor! Den här kompisen tänkte jag i misstag stiga på i tron om att det var en sten.
 
★ FÖRBERED DIG FÖR MATFÖRGIFTNING
 
Man kanske inte borde ta ut sorger i förskott, men på riktigt; förbered dig för matförgiftning. Jag fick min första matförgiftning någonsin i Marocko, och även om jag var väl förberedd var det ett h*lvete, så vill inte ens tänka mig hur det skulle ha varit om jag inte hade varit förberedd. Visst finns det en massa du kan göra i förebyggande syfte (tvätta händer, noga välja vad och var du äter, ta mjöksyrebakteriekur osv), men enligt Vårdguiden är risken att du råkar ut för matförgiftning i Marocko stor ändå, och även enligt denna källa rankas Marocko som ett av de värsta resemålen när det gäller risken att bli matförgiftad. Så, ha med dig diarrémediciner, ha med dig vätskeersättning, ha med dig mycket byteskläder, ha med dig mynt så du snabbt slipper till restaurangers toaletter eller allmänna toaletter, ja ha till och med stora bindor eller blöjor med dig. Låter kanske extremt, men tro mig - när det väl slår till, har nöden ingen lag.
 
★ HUR SKA MAN KLÄ SIG?
 
Före vi åkte läste jag någonstans att det som kvinna är bäst att täcka både axlar och knän för att respektera deras kultur, så jag packade med mest långkjolar, t-shirts och tröjor. Väl på plats märkte jag att det nog inte var så strängt och att hur många turister som helst gick omkring i toppar, shorts och korta klänningar, men jag märkte också att direkt jag hade ens lite  mindre täckande kläder på mig (t.ex. topp istället för t-shirt), blev jag som ett djur på zoo för lokalbefolkningen, och männen stirrade, följde efter och ropade saker åt mig. Så, är du kvinna, så skulle jag nog råda att du klär dig lite mer täckande. Helt för din egen skull.
 
Kläder jag trivdes i under resan. Och ett alldeles ypperligt, prisvärt all inclusive hotell jag också trivdes på - Royal Decameron Tafoukt!
 
 
★ CASH ELLER KORT?
 
Vi använde endast cash på resan, det kändes tryggast så. Så, före resan växlade vi pengar så vi hade ca 2000 dirham var, och väl på plats lyfte vi pengar från en automat då vi behövde mer. På många ställen syntes inte heller skymten av någon kortmaskin, så skulle nog rekommendera cash om man vill vara på den säkra sidan. Cash är också bra att ha med tanke på dricks, som man bör ge i Marocko. Och ja, på tal om cash och dricks och grejer - när du åker taxi, bestäm priset i förväg!
 
★ KLARAR MAN SIG MED ENGELSKA?
 
Den här punkten är lite knepig... I de flesta situationer klarar  man sig nog, men kan du inte franska, får du räkna med att inte bli förstådd på engelska. T.ex. i hotellets reception klarade vi oss bra med engelska, men när vi på engelska frågade städerskan om vi kunde få rena handdukar rullade hon bara oförstående på ögonen och frågade "french?". Landets officiella språk är arabiska, men när de ser att man är turister och märker att man försöker kommunicera på engelska, försöker de flesta byta om till franska. Lite knepigt för mig  som inte kan säga annat än "Bonjour, je m'appelle Daniela" =) 
 
Det upplysta berget i Agadir på kvällen. Texten står för gud, kung och folket. 
 
★ PRUTA, PRUTA, PRUTA
 
Att man ska pruta på marknader i Marokko visste vi nog före vi åkte, men att man kunde pruta SÅ mycket hade vi ingen aning om. Det kändes stundvis löjligt att varorna ens hade priser, för det var som att priset var heeeeeelt påhittat, och försäljarna kunde slänga ur sig ungefär vad som helst när man frågade vad något kostade. Sanningen verkade vara den, att så länge du var villig att betala NÅGOT, så skulle du få varan för det priset du var villig att ge. Niko behövde t.ex. nya simshorts, och när han vände på prislappen och såg priset "50 euro" skrattade han bara, skakade på huvudet och gick iväg med ett "no, no". Försäljaren ropade efter "LAST PRICE SIR???" och Niko sa fem euro. Han fick shortsen för fem euro. Som försäljaren alltså först skulle ha femtio euro för. Lagom rabatt va.
 
★ KÄNNER MAN SIG TRYGG I MAROCKO?
 
Före resan var jag orolig över att jag skulle känna mig otrygg i Marocko, men det visade sig att den enda gången jag kände mig otrygg, var under en taxiresa då trafiken var helt galen. Men t.ex. på vårt hotell blev man tvungen att gå igenom en metalldetektor och visa upp ett armband (alla gäster fick ett specifikt armband) före man slapp in i hotellet, vid alla hotellets ingånger fanns vakter, poliser for omkring över allt i staden och bara för att komma in på flygfältet blev man tvungen att gå igenom en säkerhetskontroll och passkontroll, varpå ytterligare säkerhetskontroller och passkontroller väntade. Så, åtminstone jag upplevde att de satsade på säkerhet, och kände mig inte det minsta otrygg (förutom i trafiken då. Får rysningar bara av tanken på att vi skulle ha hyrt bil, huhhu). Och förresten, avslutningsvis kan jag också säga, på tal om säkerhets- och passkontroller på flygfältet, att du både när du anländer och ska åka hem igen, blir tvungen att fylla i en infolapp som du själv måste förstå att ta från ett bord som inte är uppmärksammat riktigt på något sätt. Så, ha med dig en penna, spana efter lappen och var redo att skriva ner saker som hotellets adress, flygnummer, var och när du är född, varför du reser till Marocko, och så vidare!
 
Vacker solnedgång på Agadirs vackra strand
 
Det var väl ungefär de tipsen jag kom på, har ni frågor, funderingar eller flera tips är det bara att slänga iväg en kommentar! Och ifall ni missat mitt föregående inlägg där jag berättar om vår resa och visar en massa bilder, hittar ni det HÄR. Glad måndag på er!Fina tips! Ska nog bunkra upp med enorma bindor, plastpåsar och diarrémedicin ifall jag åker dit nån dag 😅😅😅

Svar: Yes, do that! 😄
Daniela Skoglund

Ida-Marie Jungell

http://idajungell.com/


Super bra inlägg, har själv funderat på att besöka Marocco så :D

Svar: Kul om du gillade! Så kul att läsa om er Egyptenresa också 😍
Daniela Skoglund

det här låter som det egypten jag kommer ihåg, liknande kulturer säkerligen :D ALLTSÅ DEDÄ ATT INGE E GRATIS e så hullut, vi gick ju såklart på det o hamna o betala 60e per person för att dom int sku ringa polisen när de sedan blev bråk om saken. Minns jag skrev ett engelskspråkigt inlägg om de för att försöka få nån att kanske int bli lika lurade som vi. O dedä om att männen stirrar om man har ens lite urringning, alltså hhhuuu omg, de e inget skämt. Ush. Vi såg väl int en enda egyptisk kvinna under hela veckan (ok dehä va typ 2010 så de e ju ett tag sen, kanske de ha ändrats). Kul inlägg. Mindre kul dedä me matförgiftning osv :/

Svar: Men nej, 60 EURO?!?! Och ingen kvinna på hela veckan?! Herregud.
Daniela Skoglund

Namn:

E-mail (publiceras ej):

Blogg:

HEJ! Du har hittat till Danielas Dagbok - en finlandssvensk blogg som enligt läsarna kan beskrivas som äkta, ärlig, genuin, personlig, rolig, sprudlande, omväxlande, kamratlig, väluppdaterad, mångsidig, jordnära och bäst. Du är varmt välkommen att läsa vidare för att se om du håller med - hoppas du kommer trivas!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

Zinc Craftbar, Karro 30 och livskvalitet
Bröllopsbloopers
Fem serier från de senaste månaderna
Vår bröllopsresa - Weekend i Järvisydän
Om att ha många bollar i luftenKategorier

Allmänt · Bloggrelaterat & podden · Bröllop · Filmer & serier · Frågor & listor · Fysioterapi · Kärlek · Mat . Musik · Randoms · Resor · Samarbeten & tips · Sheldon · Shopping · Sjukdom · Text & åsikter · Träning . VeckoslutArkiv

2021
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2020
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2019
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2018
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12