Hur kräsen får man vara?

- Inlägget innehåller en reklamlänk -
 
Under den senare delen av hösten hade jag flow. Allt löpte på som det skulle, jag kände mig ovanligt glad, lugn och nöjd och gick mest omkring med en positiv allt-ordnar-sig-och-blir-så-bra-så känsla. Minns ej om jag bloggade om det eller inte, men, i vilket fall som helst, är den känslan borta nu. Puts väck. Ett minne blott. Jag vet inte hur tydligt det lyst igenom bloggen, men på sistone har jag blivit mer och mer stressad. Trött. Irriterad. Frustrerad. Grejen är nämligen den, att klockan tickar och datumet då vi ska vara ute ur lägenheten närmar sig med stormsteg, och vi har inte ännu hittat något nytt passligt hem.
 
Vi började leta i november, och till och med jag, som alltid är ute i god tid, tyckte det var lite väl tidigt med tanke på att vårt hyreskontrakt går ut i februari. Att börja söka lägenhet flera månader före flytt var väl ändå lite att överdriva, men ändå bättre att överdriva lite och vara på den säkra sidan, tänkte vi. Så, vi bestämde oss för en prisklass som kändes Helsingfors-rimlig men doable, gjorde en prioriteringslista båda var överens om, valde ut 5-6 områden vi kunde tänka oss bo i, och började leta med en plan vi ändå tyckte kunde anses väldigt realistisk. Ha! Just nu känns det som att vi snarare borde ha börjat leta några år på förhand, än några månader på förhand.
 
Jag och min relativt nya jacka jag äntligen hittade i december, efter att ha letat den svarta perfekta jackan i evigheter
 
Lite större, lite mer centralt och lite lättare arbetsväg, det är vad vi skulle önska av vår nästa lägenhet, och för att få det är vi beredda på att gå upp nästan dubbelt i hyra. Visst, vi behöver någonstans att lägga bilarna också och vi vill såklart att lägenheten ska kännas rätt, men vi trodde verkligen inte det skulle vara omöjligt (ens nästan). Men, här är vi nu, två och en halv månad senare, och börjar vara oroliga över att i värsta fall bli tvugna att flytta in i en lägenhet vi inte tycker om i ett område där vi inte vill vara på en mindre yta än tänkt för en större summa än tänkt. Snacka om icke-önskvärt scenario. 
 
Hur kräsen får man vara? Och hur stora risker vågar man ta? De är frågorna jag ställer mig själv just nu. Att betala ett fyrsiffrigt belopp varje månad i minst ett års tid för något man inte är nöjd med är ingen lockande tanke, men vi har skickat in ansökningar alla möjliga vägar, vi har ringt, vi har mejlat, vi har efterlyst i sociala medier, vi har använt oss av kontakter och vi har sprungit på visningar, och det har ännu inte lett till några som helst vettiga lösningar och/eller önskade resultat. Så, om vi är tvugna, vad är vi villiga att ge upp? Är det kvadratmetrarna? Är det läget? Är det hur mycket lägenheten tilltalar oss? Eller i värsta fall alla tre? Och hur länge vågar vi ännu hålla fast vid våra kriterier utan att riskera att bli utan någon lägenhet alls? Oj den som visste. 
 
Förstår att det finns större problem här i världen än våra lägenhetsbekymmer, men det är så VIKTIGT för mig att trivas där jag bor, och jag skulle så ÖNSKA att vardagen underlättas i och med flytten... När vi började leta kändes den här flytten som något spännande och roligt som skulle bli en perfekt nystart för nästa kapitel i livet, men nu börjar jag verkligen bli helt slut på den här ovissheten, och det här sökande tär på mig något enormt. Är så trött på att följa med lägenhetsannonserna sjuttio gånger per dag, är så trött på att gå på visningar, är så trött på att bli tvungen att bli besviken varje gång något lovande dyker upp, är så trött på att skriva ansökningar och är så trött på att inte veta när, om och hur det kommer lösa sig. Och allt det ännu till vid sidan om ett nytt heltidsjobb... Nej huhhu alltså, fattar inte hur andra som flyttar inom huvudstadsregionen och hittar bra lägenheter gör? Liksom, är det kontakter? Tur? Oändlig ekonomi? Obegränsat med tid? Fattar. verkligen. inte.
 
Vill tänka att det kommer gå på samma sätt som med jackan, att den rätta snart kommer dyka upp och att man då kommer vara glad över att man inte nöjde sig med en sämre version före det, men det är svårt att uppskatta hur länge man vågar förbise de mindre bra alternativen i hopp om att hitta "the one" - vi har ju ändå ett flyttdatum som närmar sig, och det är ändå ganska mycket värre ifall man blir utan hem än om man blir utan svart jacka... Men nåja, det är bara att bita ihop och söka vidare - är ju inte direkt som att vi kan kasta in handduken och ba "näpp, nu orkar vi inte mer" =) Ikväll har vi hela tre visningar inbokade, och jag hoppas av hela mitt hjärta att någon av dem skulle kännas vettig och rätt och bra (även om ingen av dem på basis av förhandsinfon uppfyller alla våra önskemål), och att vi sen skulle råka få just den, så att den här rumban nu får ett slut före man blir helt koko. Ni kan ju hålla tummarna för oss.



Corinne Grönholm

http://corinnegronholm.com


Jag skulle nog börja med att prioritera kvadratmeter framom område. Visst är det najs med ett centralt superfint område men man vänjer sig med att måsta köra / åka lite längre väg. Däremot kan det vara svårt att anpassa sig hemma om man konstant går på varandra för att det är så litet. Såklart viktigt dock att hitta ett område man gillar! Men förstår verkligen er frustration! Kämpa på!! <3

Svar: Tack! 🙏🏻
Daniela Skoglund

Heidi P


Usch va frustrerande de måst kännas! 😔😔 Speciellt när ni int har all tid i världen att hitt den optimala lägenheten! Men ja e säker på att ni snart hittar en tillräckligt stor lägenhet, på ett bra område me parkering och som känns som hemma! <3 Kämpa på! <3<3

Svar: Tack ❤️❤️
Daniela Skoglund

åh, vet precis hur det är och hur trött man kan bli på det. och hur mycket bättre man mår när man bor på ett ställe man tycker om! vet inte exakt hur bostadssituationen i helsingfors ser ut, men i malmö där jag bott senaste åren finns det mest korttidskontrakt, vilket visserligen innebär att det är relativt lätt att hitta nåt man tycker om - men sen är man tvungen att flytta vidare efter två månader igen, så det känns som att jag inte gjorde så mycket annat än letade bostäder hela tiden. hoppas verkligen att ni hittar nåt bra där ni trivs, lycka till med visningarna <3

Svar: Ååh, håller tummarna för att du också hittar någonstans du både trivs och får stanna en längre tid!
Daniela Skoglund

Tappa inte hoppet! Efter att ha skrollat oikotie och andra sidor från och med januari (vi skulle flytta in senast augusti) so kom drömlägenheten upp på sidan en morgon i juli från ingenstans och efter ett nervöst samtal, en nervös visning och lite väntetid så fick vi den. Lägenheten prickade verkligen rätt på typ alla vår kriterier förutom att den var någon hundring över vad vi hade tänkt, och då ville vi också bo i Helsingfors centrum, ha relativt stor lägenhet och andra mer specifika kräsna önskemål. Kan också lova att efter att ha hängt på de olika hemsidorna i ett halvår och sett hutlöst många lägenheter så var vi otroligt petnoga och kräsna med vårt val. Håller tummarna för er, plötlsigt händer det! :)

Svar: Tack för peppen, behövde läsa det här!! ❤️
Daniela Skoglund

Det är väl så att det råkar dyka upp någon bra lägenhet sen när man minst anar det. Men precis som Corinne, så skulle jag också satsa på kvadratmetrar och själva skicket på lägenheten. I slutändan kanske det ändå är viktigast att man trivs i själva lägenheten :) Hoppas verkligen ni hittar nånting snart!

Svar: Hmm ja, som min kompis så klokt sa "du spenderar ändå mer tid inne i lägenheten än ute på gatan den är på" 🤔
Daniela Skoglund

Vad är er maxhyra? Vi ska sälja vår tvåa i Rödbergen, men kanske ändå kan hyra ut den. Just nu står den tom. Maila mig.

Svar: Har mailat!
Daniela Skoglund





Namn:

E-mail (publiceras ej):

Blogg:













HEJ! Du har hittat till Danielas Dagbok - en finlandssvensk blogg som enligt läsarna kan beskrivas som äkta, ärlig, genuin, personlig, rolig, sprudlande, omväxlande, kamratlig, väluppdaterad, mångsidig, jordnära och bäst. Du är varmt välkommen att läsa vidare för att se om du håller med - hoppas du kommer trivas!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

Randoms vecka 48
Bästa och sämsta listan
Julfest, julmiddag och julmarknad
Randoms vecka 47
Överraskningsdejt, gymfunderingar och julfiilis



Kategorier

Allmänt · Bloggrelaterat & podden · Bröllop · Filmer & serier · Frågor & listor · Fysioterapi · Kärlek · Mat . Musik · Randoms · Resor · Samarbeten & tips · Sheldon · Shopping · Sjukdom · Text & åsikter · Träning . Veckoslut



Arkiv

2021
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2020
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2019
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2018
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12