Inte den tjejen

Läste Peppes inlägg "Måste alla kvinnor vara vackra?för ett par veckor sedan, och inlägget har hängt med mig i bakhuvudet sen dess. Så, nu tänkte jag vi ska snacka lite utseende här på bloggen idag - utseende är nämligen onekligen något som ofta kretsar omkring i mina tankar samtidigt som jag inte är så utseendefixerad, hur kontroversiellt det än låter. 
 
 
Jag är inte den tjejen som är speciellt intresserad av smink.  Nog intresserad i den bemärkelsen att jag använder smink regelbundet och vill hitta bra produkter att använda, men inte så intresserad att jag skulle gilla att experimentera med smink för skojs skull, hålla koll på vad som är inne i sminkväg och gilla att shoppa smink. Att köpa smink känns för mig som ett ganska tråkigt "måste" och något jag ogärna lägger mycket pengar på, och när jag hittar produkter jag är nöjd med, köper jag dem om och om igen för att det ska gå så snabbt och smärtfritt som möjligt. Mitt vardagssmink räcker max fem minuter att fixa och mitt festsmink räcker max 15 minuter att fixa, jag äger exakt en ögonskuggsborste, jag använder ofta smink vars bäst före datum passerat för länge sen och försöker jag fixa och trixa något extra brukar det sluta med att jag ser ut som en clown. 
 
Jag är inte den tjejen som är speciellt intresserad av mode. Nog intresserad i den bemärkelsen att jag gärna shoppar och kollar på kläder, men de kläderna är ganska "tråkiga" och jag prioriterar alltid bekvämlighet högst. Med en stil som består av typ sneakers, jeans och tröja känns modebloggarnas outfits väldigt långt borta, och jag ägnar aldrig någon längre tid åt att fundera vad jag ska ha på mig. Det blir oftast just det, sneakers jeans och tröja, och så mitt vardagshalsband och mina vardagsörhängen jag har varje dag. Att skulle börja knyta scarfar runt halsen och i håret, matcha smycken på fingrarna, runt handleden, halsen och i öronen, tänka på att kombinera olika material för att skapa en spännande helhet och stapla omkring i höga klackar, det händer helt enkelt inte. 
 
Jag är inte den tjejen som lägger speciellt mycket pengar på mitt utseende. Jag har aldrig tagit en spray tan, jag har aldrig blekt mina tänder, jag har aldrig testat microblading, jag har aldrig haft fransförlängningar, jag har aldrig haft löshår, jag har aldrig gått och vaxat mig till någon salong, jag har aldrig haft lösnaglar och jag skulle aldrig kunna tänka mig att göra något skönhetsingrepp. Både smink och klädhelheter är något som ska fixas så snabbt som möjligt, jag fönar/plattar/lockar sällan håret, jag går sällan till frissan, jag har haft på mig lösögonfransar exakt en gång i hela mitt liv och brun utan sol har jag testat max fem gånger under mina tjugosex år. 
 
Och det stör mig.
 
 
Jag är den tjejen som sällan ens kollar mig i spegeln före jag går till butiken. Jag är den tjejen som kan gå med en och samma knut i håret två dagar irad utan att öppna den. Jag är den tjejen som försöker hinna med mascara och brynen före jag far till jobbet, men ofta skiter i det och åker iväg osminkad. Jag är den tjejen som varken bryr mig om vilka klädfärger som passar min hudton eller vilka klädformer som passar min kroppstyp. Jag är den tjejen som kan gå till gymmet i en gammal oversize t-shirt och strumpor med hål. Jag är den tjejen som varken äger sminkborttagningsmedel, hårspray eller primer (vet inte ens vad primer är, för att vara helt ärlig). Jag är den tjejen som använder ett och samma rakblad lite för länge. Jag är den tjejen som i flera års tid enbart tvättade ansiktet med den billigaste Tokmannitvålen. Jag är den tjejen som tycker jag satsar tillräckligt på mitt utseende så länge håret hålls rent, naglarna hålls lackade och huden hålls återfuktad. Ja, jag är helt enkelt den tjejen som sällan är speciellt fixad.
 
Och det stör mig att det stör mig.
 
Som jag berättade i det här poddavsnittet  värderar jag det mer att vara en trevlig människa än en snygg människa, men, så när jag stöter på de fixade tjejerna, kommer jag ändå ofta på mig själv med att tänka varför orkar inte jag också och varför vill inte jag också? För jag känner mig ofta ful, men ändå gör jag sällan något åt saken. Så varför orkar och vill inte jag också satsa på att lära mig mer om smink så att jag kan sminka mig lika snyggt som den där youtubern gör i sin tutorial? Varför orkar och vill jag inte också lägga mer omtanke på mina outfits och bekanta mig med trenderna så jag kan gå omkring lika snyggt klädd som den där modebloggaren är på sin Instagram? Varför orkar och vill jag inte också spraytan:a och sockra mig med jämna mellanrum istället för att gå omkring och se ut som en frusen isbjörn året om? Varför orkar och vill jag inte se till att fixa mig varje gång jag ska åka någonstans? Varför orkar och vill inte jag också, när majoriteten av tjejerna verkar orka och vilja? Varför kan inte jag också bara ta mig i kragen och inse att man får lida lite pin om man vill vara fin?
 
 
Tja, jag har kommit fram till att jag tror svaret är så enkelt, att jag inte orkar för att jag inte vill, och att jag inte vill för att jag vill annat så mycket mer. Jag vill mycket hellre bära halsbandet jag fått av min mamma runt halsen varje dag än experimentera med andra smycken. Jag vill mycket hellre lägga mina pengar på resor, mat och upplevelser än spraytans, löshår och sockringar. Jag vill mycket hellre lägga min tid på tyngderna framför mig än att försöka se snygg ut på gymmet. Jag vill mycket hellre sova en halv timme extra på morgonen än att stiga upp tidigare för att fixa mig. Och framför allt vill jag mycket hellre kunna gnugga mig i ögonen och torka mig i röven utan problem, än jag vill ha fransförlängningar och lösnaglar. 
 
Så, för att svara på Peppes fråga; Måste alla kvinnor vara vackra? Nä. Man kanske känner att man borde göra allt i sin makt för att bli så vacker som möjligt (vilket suger), men man måste inte, och jag tror det är viktigt att påminna sig själv om - att det enda alla kvinnor måste, är att få se ut precis som de vill utan att känna press på att leva upp till alla jävla ideal och bli dömda och  värderade enligt sitt utseende. Är så TRÖTT på att känna mig dålig och ful för att jag inte inte satsar mer på mitt utseende, men istället för att fortsätta göra allt i min makt för att bekämpa och ändra det, ska jag börja göra allt i min makt för att acceptera det. För jag orkar inte vara den tjejen. Jag orkar inte för att jag inte vill, och jag vill inte för att jag vill annat så mycket mer. Och det måste vara precis lika okej, som att vara den tjejen, som både vill och orkar fixa sig varje dag.Corinne Grönholm

http://corinnegronholm.com


Jättebra inlägg Daniela! Känner igen mig mycket i det du skriver om att man just inte prioriterat det så mycket. Jag förstår att andra väljer att göra det men jag väljer att prioritera annat om än jag ibland får infall att jag skulle vilja prioritera såna saker. Men kändes skönt att läsa till exempel att man inte är den enda som har en fem minuters sminkrutin på morgonen :D

Svar: Ja alltså fem minuters sminkrutin är nog det som gäller här! Förstår också att det är sånt många andra vill prioritera, men känns väldigt sällan värt det för mig.
Daniela Skoglund

Så tänkvärt inlägg! Läste också detta på Peppes blogg och blev imponerad av hennes analys.
Jag tror det mesta sitter i intresset för stil och skönhet, är man inte intresserad - varför ska man ens hålla på med det? Men precis som jag också kommenterade där, tror jag att de kvinnor som samhället anses "attraktiva" (problemfri hy osv. Det kan man ju också diskutera vidare) har lättare att gå osminkade och inte bry sig. Jag tycker det är bra att du inte lägger ner tid på något som du inte vill. Lägg hellre tid på mat, resor ect. det försöker jag också! :)

Svar: Tack! Och ja men precis - ÖNSKAR åtminstone att de flesta som ägnar en stor del av sin tid åt skönhet gör det för att de vill, och inte för att de känner att de borde/måste. Och säkert också tråkigt men sant som du säger, att hur bekväm man är med att skippa smink kan ha mycket att göra med hur väl man lever upp till samhällets normer... vilket suger!
Daniela Skoglund

Så himla bra skrivet! Är precis likadan och jag ogillar starkt att jag känner mig fel, ful och okvinnlig. Varför i hela friden ska man känna sig så?! Trist hur man fått det inborrat i skallen vad som är godkänt för kvinnor och hur man "borde" vara.

Svar: Tack så mycket! Tråkigt men skönt att höra att någon känner igen sig.
Daniela Skoglund

Bra inlägg och så intressant ämne! Jag höll på skriva en megalång kommentar här om hur jag tänker, men så insåg jag att jag kanske borde skriva ett helt inlägg om det i stället! :D

Svar: Jaaa men gör det, kommer läsa med stort intresse!
Daniela Skoglund

riktigt bra skrivit! håller helt med dig! vill inte lägga en förmögenhet på smink och bekvämligheten kommer först när de gäller kläder!

Svar: Yes!
Daniela Skoglund

Min dotter är inte heller intresserad av smink. Hon sminkar sig kanske ett par gånger per månad, hon säger att hon inte behöver smink. Hon är väldigt självsäker vilket är så fantastiskt med tanke på att hon hade en väldigt tuff tid i högstadiet och fick panikångest. Älskar henne så mycket. Hon inspirerar mig. Jag däremot går aldrig utanför dörren utan smink, tycker inte om hur jag ser ut utan, jag har knappt ögonbryn. Jag sminkar mig inte mycket, men bara så lagom att jag får ögonbryn och fransar samt lite bättre hudton. Önskar jag hade kraftigare toner osv i ansiktet så smink inte behövdes, vissa är ju så snygga naturligt, som du!

Svar: Vad härligt att din dotter har ett gott självförtroende - hon låter verkligen som en inspirerande människa :)
Daniela Skoglund

Herregud så bra skrivet!

Svar: Tusen tack!
Daniela Skoglund

Jag är som dig, sminkar mig ibland, lagom och har aldrig haft lösögonfransar eller nåt annat tillagt på kroppen, förutom tatueringar och piercings som jag gillar då. Sen när jag läser ditt inlägg så kommer min fråga, vad är vackert? Är en kvinna med jätte långa naglar så hon inte kan göra nåt vacker, eller har så mycket fillers i läpparna så hon ser ut som hon fått en allergisk shock, ögonfransar så långa att hon ser ut som en docka, så sminkad så man inte skulle känna igen henne om man råkade möta henne osminkad, att vara så medveten om hur man ser ut hela tiden så man får en panikattack om man ser en spricka i nageln eller om en hårförlängning lossnar. Är detta vackert? Sen så tycker jag ju så klart att man får se ut som man själv vill och som man trivs bäst själv. Men vem bestämmer vad som är vackert?

Svar: Jag själv tänker att "vackert" kan betyda många olika saker, men tycker att samhället nog målat upp en väldigt tydlig bild av vad som ska "uppfyllas" för att man ska anses vacker som kvinna - vilket naturligtvis är jättefel.
Daniela Skoglund

Bra skrivet, har själv upplevt och upplever allt det där du nämner, det är mödosamt att leva "sida vid sida" när man inte själv har dem värderingarna. Kärleken tar stryk, 😢..

Svar: Tack snälla! Och tråkigt att höra att kärleken fått lida på grund av utseendehets :(
Daniela Skoglund

Tack för att du skriver om detta. Jag tycker att det är ett så otroligt viktigt ämne som behöver tas upp igen och igen i en värld som blir alltmer utseendefixerad, och att det är extra viktigt att prata om det online där all "inspiration" ofta fokuserar just på yta. Det viktiga är ju att vi lever, är lyckliga, mår bra och utvecklas som människor. Tycker man att smink och kläder är kreativt och roligt så ska man självklart få satsa på det, men det ska inte innebära en hets som får en att må dåligt.

Svar: Tack för din kommentar! <3 Jag håller helt med dig!
Daniela Skoglund

Som kille tycker jag många andra killar resonerar omoget gällande kvinnors utseende.

När man är ung tror jag många killar sätter någon skönhetsstandard efter kända kvinnor (på min tid var det Jennifer Lopez, Angelina Jolie eller Pamela Anderson m.fl.) eller dom "snyggaste" tjejerna i skolan. Själv har jag mognat ifrån sådant tänk för länge sedan, men jag märker att många i min ålder och även äldre fortfarande kan resonera så.

Alla tjejer är inte "min typ", men överlag tycker jag kvinnor i Sverige ser väldigt bra ut. Jag har hört att en del tjejer tänker ungefär som ditt inlägg beskriver.. Dom känner sig fula. Jag som kille fattar ingenting. Det är ofta riktigt attraktiva tjejer som påstår sånt också.

I min värld vill jag hålla med ren och fräsch. Går jag till jobbet utan att knappt träffa en enda person håller jag definitivt inte på att raka mig perfekt, ha massor parfym, klär mig kostym eller så. Varför skulle jag? I min värld resonerar jag mer: VEM klär jag upp mig för? Ska jag någonstans där jag vet att det kommer vara personer jag vill imponera på eller kanske har intresse i, ja.. Då anstränger jag mig. Annars..?

För både tjejer och killar tror jag det handlar om intresse. Utseende, sminkning och annat är ett intresse precis som matlagning, musik, sport eller bilar. Hur många som kör bil utan vidare intresse kan nämna samtliga delar i en bil? Hur många som gillar musik kan alla ackord på en gitarr? Hur många som gillar att titta på löpning kan springa som Mr. Bolt? Skillnaden är att vissa saker förväntas man kunna/göra/vara intresserad av. T.ex. fotboll som kille eller sminkning som tjej. Varför? Varför är fotboll och sminkning viktigare än datorer eller djurens rättigheter?

För mig är det inte det. En tjej som kan sminka sig riktigt bra eller kille som kan klä sig snyggt är ett plus i kanten, men knappast det viktigaste som finns.

Svar: Tack så mycket för din utförliga kommentar - kul att få läsa om ämnet från någon mans perspektiv också!
Daniela Skoglund

film&serier bloggen

http://filmandserier.blogg.se


Bra inlägg! Håller med dig i det du skriver. Jag är nog också lite som dig. Jag går sällan sminkad till jobbet och det beror nog mest på att jag inte orkar fixa mig på morgonen. Jag har en väldig enkel klädstil och bryr mig inte så mkt hur jag går klädd. Jag älskar bekväma kläder och skor och går knappt i högklackat.
Jag tycker det är okej, jag bryr mig inte så mycket vad andra tycker om mig, men jag vet att andra gör det och det är synd!

Svar: Tack så mycket! Härligt att du lyckas strunta i vad andra tycker och tänker och göra det som känns bäst för dig :)
Daniela Skoglund

Så bra skrivet, både tänkvärt och viktigt.

Svar: Tack snälla! ❤️
Daniela Skoglund

Ah jag brottas med mig själv hela tiden kring utseende. Jag har alltid känt mig vacker. Vetat om att många tycker att jag är vacker. Men ändå faller jag ibland in i svackor som typ; jag skulle vara snyggt om jag fyllde mina läppar "bara lite grann". Eller typ, om jag bara hade lite mer vältränad och putigare rumpa. Nu senast började jag tänka att jag troligtvis kommer göra silikon om några år, då jag insett att mina bröst inte längre är vad de än gång var. Det är alltid något som behöver fixas och jag får för mig att denna fix kommer att skänka mig mer glädje. Jag undrar vad som skulle ske med mig om jag istället riktade all denna energi (och pengar) till att jobba med min insida istället, bara la allt på att hitta aktiviteter i "helandets" anda istället.

Svar: Jag känner så igen mig i det där tänket att något alltid kunde vara bättre eller att man borde satsa på något utseenderelatetat lite, lite till, för att man då vore lyckligare (vilket knappast ens stämmer). Det är verkligen en viktig tankeställare du ställer där i slutet.
Daniela Skoglund

Daniela, ett så fantastiskt inlägg! Du skriver så ärligt och med sådan humor. Jag kan relatera mycket. Det känns skönt att vi är fler som prioriterar annat i livet än att se snygga ut och tillfredsställa medmänniskor som egentligen inte har rätt att tycka (i synnerhet uttrycka) något om vårt utseende. Så tack! <3
Kram

Svar: TACK SNÄLLA vilken fin kommentar!! <3
Daniela Skoglund

Älskar att du tar upp och skriver om detta, så tänkvärt och så viktigt ämne som lätt glöms bort bland utseendehetsen! Jag känner dock igen mig i det du skriver, jag sminkar mig sällan och försöker åtminstonde ha hela och rena kläder och hyffsat rent hår de få gånger jag vistas bland folk men mer än så är det inte. Jag önskar att jag kunde orka och ville göra mer som så många andra gör med sitt utseende för att se lite fräschare ut, men samtidigt så gillar jag inte tanken på att en ska måsta jämföra mig med andra heller hela tiden. Jag vill inte det, men det är jäkligt svårt att sluta göra det ändå..
Bra skrivet!

Svar: ❤️❤️❤️ tack för din kommentar!
Daniela Skoglund

Så bra skrivet!
Alla kvinnor är vackra även utan smink, lösnaglar och lösögonfransar och du beskriver det så bra.

En riktig förebild för unga tjejer och alla andra kvinnor med för den delen.

Linda


Bra skrivit! Jag går sällan fixad, men jag känner mig vacker varje dag ändå. Jag tar på mig det kläder jag trivs i, och sminkar mig den dagen jag känner för det och resten av dagarna gör jag det inte. Alla är vackra precis som vi är, det är verkligen insidan, energin, och glädjen som är det vackra! :D

Svar: Tack! Och vad fint att höra att du känner dig vacker varje dag 😍
Daniela Skoglund

Hej på dig, hittade dig via Blogg.se första sida då var där och jag kollade in din blogg och tyckte den var fin...

Så titta gärna in hos mig och kommentera/följ mig och gilla inläggen...

Mvh Emma.

Så bra och tänkvärt inlägg! Jag känner igen mig helt i att aldrig haft löshår, gjort naglarna, skönhetsingrepp. Jag borstar mitt hår, men det är ungefär det enda jag gör. Det är roligare att lägga tid och pengar på annat i livet.

Superbra skrivet!

Svar: Tack snälla!
Daniela Skoglund

emelivet.blogg.se

http://emelivet.blogg.se/


Helt rätt, önskar jag var mer som du🌺

Igenkänning 100 %. I hela mitt liv har jag tänkt likadant, jag önskar att jag orkade lägga mer tid på utseende. Men nu när jag är medelålders och ser mina döttrar växa upp till självständiga individer som inte mäter sitt värde i utseende, då är jag nöjd. Det uppväger alla gånger jag känt mig "ful" för att jag varit osminkad och ostylad. Ett mycket bra och tänkvärt inlägg!

Svar: Tack snälla!! 🙏🏻
Daniela Skoglund

Namn:

E-mail (publiceras ej):

Blogg:

HEJ! Du har hittat till Danielas Dagbok - en finlandssvensk blogg som enligt läsarna kan beskrivas som äkta, ärlig, personlig, rolig, sprudlande, omväxlande, kamratlig, väluppdaterad, mångsidig, jordnära och bäst. Du är varmt välkommen att läsa vidare för att se om du håller med - hoppas du kommer trivas!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

Åtta serier jag sett på sistone
Månadens bok, 11/23 - Äta kakan och ha den kvar
Att fylla trettioett
Stora listan om fest
Snäll mot mig självKategorier

Allmänt · Bloggrelaterat & podden · Bröllop · Böcker . Filmer & serier · Frågor & listor · Fysioterapi · Kärlek · Mat . Musik · Randoms · Resor · Samarbeten & tips · Sheldon · Sjukdom · Text & åsikter · Träning . VeckoslutArkiv

2023
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2022
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2021
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2020
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2019
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2018
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12