Fem månader utan alkohol - detta har jag lärt mig

Nu har det gått över fem månader sedan jag, på grund av hälsoskäl, valde att avstå från alkohol ett tag framöver - när jag tog det där beslutet i början av februari tänkte jag väl att det skulle vara i några veckor eller så, men nu är vi plötsligt snart uppe i ett halvår. Och även om jag aldrig varit någon stordrickare, har det ändå varit förvånansvärt lärorikt att vara helt nykter en längre tid - har insett en hel del saker jag knappt reflekterat kring eller tänkt på tidigare. Idag tänkte jag dela med mig av några av mina insikter:
 
 
● Jag har ofta druckit "helt i onödan"
 
Ni som läst mitt inlägg "Låt oss prata om alkohol" vet att det inte är min grej att vara full - det kan vara helt kul att vara lite smålullig, det ska jag inte sticka under stol med att jag tycker, men jag dricker så gott som aldrig i det syftet, än mindre för att bli berusad. Ändå har det varit en helt vanlig rutin för mig att beställa ett eller två glas vin när jag äter middag ute, ta någon drink när jag träffar kompisar på helgerna eller dricka en cider hemma på fredag kväll, och under min nyktra period har jag börjat fundera på varför jag har gjort det. Varför har jag alltid beställt/valt en drink med alkohol i, när jag ändå inte druckit i syftet att "känna av det"? Antar att det helt enkelt beror på att alkohol är så normaliserat, att det varit en vanesak. Och visst, alkoholdryckerna kanske har lite annorlunda smak, men jag menar, så mycket godare är de sällan att man alltid, enbart är för smakens skull, skulle beställa en drink med alkohol i istället för en alkoholfri drink. Känns liksom som att jag ganska många gånger helt i onödan valt en dryck med alkohol, när jag lika gärna hade kunnat välja ett alkoholfritt alternativ.
 
● Man vänjer sig snabbt och saknar det knappt
 
Det sägs ju att människan är ett vanedjur, och det tycks stämma ganska bra, för nu för tiden tänker jag knappt på att jag inte dricker - har blivit så van med att välja alkoholfria alternativ hemma, se efter alkoholfria alternativ i butiken och be om alkoholfria alternativ ute, att det blivit det nya normala för mig. Och jag trodde faktiskt att jag skulle sakna alkoholen mer än jag gör, att det liksom tydligt skulle kännas som att något fattas eller är konstigt, för det är ju så himla trevligt att beställa in ett glas vin eller dela en flaska eller en kompis. Men, det känns faktiskt varken som att något fattas eller är konstigt - det är liksom sällan mindre trevligt att ta ett glas ute med en kompis bara för att 12% av innehållet i ens eget glas består av något annat än kompisens. Visst, i Puerto Rico kändes det tråkigt att inte kunna dricka i och med att de knappt hade några alkoholfria alternativ och den dagen jag går på min första ordentliga fest som nykter kommer det säkert kännas lite jobbigt, men alltså, jag går på fest typ fyra gånger per år och reser ännu mer sällan, så det är ju inte direkt något som påverkar mitt liv nämnbart.
 
 
● Att vara nykter = billigt
 
I och med att jag sällan druckit mycket har jag sällan tänkt på alkoholen ur ett ekonomiskt perspektiv, utan har bara tänkt att det ju ändå blir så billigt för mig då jag dricker så lite. Men, alkohol är dyrt, och det har minsann blivit väldigt konkret när man bekantat sig mer med de alkoholfria alternativen. Minns ni att jag åt middag på Hejm för ett par veckor sen och drack flera alkoholfria drinkar till? Nå, jag minns att jag blev förvånad över hur liten summan på kvittot blev, när jag ändå hade ätit en huvudrätt och druckit tre drinkar till. Men, sen insåg jag att det berodde på att drinkarna var alkoholfria - hade jag druckit tre drinkar med alkohol i hade de helt säkert sammanlagt kostat mer än maten, men nu kom jag nog undan hälften billigare. Samma när man köper alkoholfria drycker i butiken - skillnaden må kännas liten i stunden, men med tanke på att jag ändå drack något glas varje helg förr, blir skillnaden ganska stor i längden.
 
● Det finns många bra alkoholfria alternativ
 
På tal om alkoholfria drinkar i Hejm och alkoholfria drycker i butiken - det finns verkligen massvis med bra alkoholfria alternativ. De där drinkarna jag drack i Hejm smakade helt ärligt bättre än flera alkoholhaltiga drycker jag smakat, och jag hade nog inte ens lagt märke till att deras vin var alkoholfritt ifall jag inte vetat om det. När det gäller alkoholfria viner och bubbelflaskor man köper i butiken har framgången varierat (ibland har det varit jättegott, ibland har det mest smakat saft), men något jag däremot lyckats med vid varenda ett köp, det är alkoholfri cider - de smakar typ alla helt "som vanligt" (beror säkert mycket på att alkoholhalten i dem vanligtvis också är så låg). Speciellt Happy Joes och Somersbys alkoholfria cidrar gillar jag - supergoda. 
 
 
● Folk undrar men få dömer 
 
Jag tycker det är mycket mer befogat att fråga någon som alltid dricker för mycket varför hen dricker så mycket än att fråga någon som inte dricker varför hen inte dricker, men nu lever vi ju i ett samhälle där folk reagerar mer på att någon avstår från alkohol än att någon dricker tills hen knappt kan stå, så visst har jag fått frågan varför jag inte dricker några gånger. Dock har jag blivit positivt överraskad över hur få som dömer eller tjatar, var liksom lite orolig över att jag skulle bli stämplad som den tråkiga (alternativt den krångliga) eller att folk skulle börja med någon "kom igen, en drink kan väl inte skada"-attityd, men det har jag inte upplevt en enda gång (förutom den där gången i februari, då). Dock påverkar det ju ingen annan att jag inte dricker, så vet inte varför jag varit lite orolig över att det skulle bli en grej egentligen, men som sagt - det är ju så otroligt normaliserat, att man nog mer är undantaget än normen om man inte dricker. 
 
● Det finns nästan bara fördelar
 
"Ååh, vad tråkigt för dig!" eller "ååh, vad jag tycker synd om dig", har jag fått höra ett par gånger, när jag berättat att jag har en paus från alkoholen just nu. Men alltså, det är nog inte speciellt synd om mig - mer synd är det väl om dem som känner att de inte kan njuta av livet och ha roligt utan alkohol. Förutom att jag kan längta efter mina favoritviner ibland, har lite mindre valmöjligheter i restauranger och möjligtvis kommer sakna att bli smålullig på någon fest, så kommer jag inte på några som helst nackdelar med att inte dricka. I början kändes min nykterhet som en ganska ofrivillig grej och ett val jag blev tvungen att göra, men nu skulle jag nog bra kunna tänka mig att fortsätta så här helt frivilligt, även om min hälsa blev bättre och min medicinmängd minskade. Jag tror inte jag kommer vara en hundraprocentig nykterist resten av livet, men jag tror definitivt att jag kommer välja alkoholfria alternativ oftare i framtiden, och fråga mig själv om jag verkligen behöver den där cidern med alkohol i, eller lika gärna kan välja en utan alkohol. Det som förr var en vanlig helgrutin kommer liksom säkert bli mer av ett helgundantag om/när min kropp kommer börja tillåta alkohol igen, och bra så - dessa månader har lärt mig mycket, och jag ser som sagt knappt några nackdelar med att fortsätta i liknande spår som nu. 
 
P.s. På tal om alkohol - rekommenderar varmt att ni lyssnar på Christer Schoultz sommarprat om ni inte redan gjort det!Grattis får man säga. Är inte alls vanligt att folk avstår helt från alkohol nu mera. Själv har jag inte druckit något på mer än 10 år nu och har inte kommit på någon anledning att sakna det. Livet fungerar lika bra ändå och man går inte miste om något bara för att man inte har någon alkohol i sig. Det är snarare så att man upplever desto mer som nykter än full. (De som är lite lulliga får ofta en väldigt snurrig bild utav hur saker och ting var).
Fortsätt att ta dina egna beslut oavsett vad andra tycker. Det är ditt liv och hur du vill leva det är enbart upp till dig.

Ha en fin dag!!!

Svar: Tack, får man väl säga då!
Daniela Skoglund

Inspirerande bra inlägg och bra att varit utan i snart ½år, jag dricker inte alls

Svar: Tack, kul om du gillade!
Daniela Skoglund

Namn:

E-mail (publiceras ej):

Blogg:

HEJ! Du har hittat till Danielas Dagbok - en finlandssvensk blogg som enligt läsarna kan beskrivas som äkta, ärlig, genuin, personlig, rolig, sprudlande, omväxlande, kamratlig, väluppdaterad, mångsidig, jordnära och bäst. Du är varmt välkommen att läsa vidare för att se om du håller med - hoppas du kommer trivas!

Kontakt: daniela.skoglund@gmail.com


Senaste inläggen

Några insikter om Instagram
Bröllopstraditioner vi bryter mot
Ett grönt, skönt och somrigt juniveckoslut
Tankar kring Friends Reunion
Randoms vecka 22Kategorier

Allmänt · Bloggrelaterat & podden · Bröllop · Filmer & serier · Frågor & listor · Fysioterapi · Kärlek · Mat . Musik · Randoms · Resor · Samarbeten & tips · Shopping · Sjukdom · Text & åsikter · Träning . VeckoslutArkiv

2021
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2020
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2019
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2018
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2017
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2016
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2015
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2014
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2013
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2012
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2011
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2010
01 · 02 · 03 · 04 · 05 · 06 ·
07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12

2009
06 · 07 · 08 · 09 · 10 · 11 · 12